Thursday, January 19, 2012

Repeat Paper : Subject Caption

hambek nih : gambar mentadak mentadu di X-large kan 






satu lagi gambo di-uji-pandu ...X large
 Semalam .. belajar wat caption
Semalam... pun ada silap juga
Semalam ..kena komen bertalu-talu
Semalam...wa tak kisah pun komen itu
Sebab semalam wa tau ramai blogger yang ambil kisah pada wa...

hahaha..terharu beb!!

so, arinih wa adiahkan gambar nih plak....
tapi
banyak rupanya wa MEMANG TAK RETI....
banyak sebenarnya wa tak pandai...
dan
ekceli  wa masih peringkat bertatih, bukan berlari ......

apa itu blog? (tetiba blurrr...)

PS: Masih tatau nape blog nih berat...mungkin banyak sangat gambo yang besar-besar memorinyer...dan mungkin batu di header kena buang....hehehe
 

13 comments:

Janggel said...

Me 1st!!!

Janggel said...

Ok baru boleh komen.;

First - akak saya rasa gambar tu akak set kat medium je la, baru tak bertindih kat sidebar tepi tu.

2nd - blog akak berat sebab sebelom ni gambar2 akak semua akak tak resized kepada saiz 700 ke bawah. Sebabnya, kalo gambar2 besar (pakai size ori) dia akan makan space memori dalam pangkalan data blogger kite dan pernah satu ketika ada sorang blogger yang Kuat Berangan tu mengalami masalah takleh upload gambar, sebab storage memori dia penuh. (kes tak resized gambar sebelom ni) so terpaksalah resized balik gambar2 lama untuk upload gambar2 baru. Jadi itulah pentingnya pengresized-an gambar (erk ada ke penjodoh bilangan itew??)

3. nanti kalo rajin akak letaklah watermark kat gambo tu supaya takde org boleh ciplak / plagiat hakcipta terpelihara akak. Atleast we done something to protect our rights kan.. hehehe.

ok lah nanti sambung bukak kelas lagi..

wassalam.

Ely Hasrul said...

blogger kuat berangan? cm bese dgr aje haha..

sy penah jumpa sy blog nih dia watermark gambo2 dia patu ade magazine nih curik gambo dia siap buang watermark, masuk majalah okeh sedap aje org tu buang watermark dia.. sy nih sume xtau caption ke watermark ke kasik kaler gambo naik ker ape.. yg sy tau resize. seb beik tau tuh kalu idak.. haha

Ely Hasrul said...

sy tak first ciss

fatt said...

sbnnrya bole je buat watermark klu terer tapi ilmu jahat tu takyah belajar ye. akak buat jela watermark patu buh kat mana2 sudut gmbr...resize gmbr byk membantu sbnrnya. in case org tu nak curi dan enlarge maka dia takbleh buat sbb pixel kecik.

klu akak "adjust width" blog ni pun ok (if nak buh gmbr besar. pegi kat setting>template designer>adjust width. nanti dia akan besarkan space utk "blog post". tapi kalau tak buat pun takpe



ps: janggel, mamat kuat berangan tu aritu blog dia stuck ke? aiyoo..kira cam blog dia baru lagi tapi dah berat eh? ekceli brp saiz capasity yg blogspot bagi kat kita?

BlueEwoke said...

Capacity blog dlm 1024MB je google kasi, kalau nak up lagi saiz, sila bayor..sekian terima kasih..

AKu nye limit pun dah abis, walaupun dah resize..nge nge ngeeee, byk sgt gambo nk upload..isk isk isk..hahahah

Biqque said...

kadang2 kita dah upload, patu kita delete post, gambar2 kat database tak delete tau...

mmg ada cara nak buang watermark, tapi takpe, sila letakkan juga :) yg pasti, kita ada ori siap exif info sume kan...

part buang batu dari header tu SUMPAH LAWAK OK! hahahaha!

bdk2 @ John said...

HEYYY KAMUU!!! SEBUT NAMAKU DISINI YAAA!! hahha..mane laaa aku tau weyyy. aku ingtkan kalo tak resize, nnt pixel gmbr bila upload jadik kecikkk!!! hahahahahahaha

takpe..byk lg ni nk blaja dr cikgu janggel!

btw, kak anash! dah cantikkk dah kaler blog nih! header tu kene tukar. suh janggel buatkan. lawaaaaaaa!!!!

Anash said...

wah..dah jadi macam forum soal jawab "Mari belajar buat blog"..
suka..suka dengan sume info diberi.

Janggel,
Iye..anda orang pertama komen (asyik2 dia..kan???)
medium? kena belajar lagi.
betul, gambar akak sume TAK resize ke smaller pixel (kecuali gambar binatang 4 ekor itu)..
pasnih buka kelas watermarks..yeayyy..

Ely,
betul..anda bukan yang first..tapi first runner-up..ok la
ada terbaca..blog masakan tak silap..buang watermark, cetak kat majalah masakan...canteekkk aje org lain dapat credit.
wooo..kena belajar nih nak wat watermark...

Fatt,
orang ke3 yg menekankan sifat2 pentingnyer watermark...ok..akak akan cuba adjust dan belajar demi masa depan akak.
(peh..macam budak sekolah..kan????)

Na,
kena bayo...(ish...kalau free...laju je nak tepek gambar lagi nih...kalo bayar...err...)
tu la..blog nih tak banyak citer, gambo aje yg lebih..makan space le pulak...(resize..resize..resize..resign..eh..resize)

Biqque,
watermark..watermark...ok...cristal clear..kena wat...
batu jemala patik sudah dibuang....berattt...sungguh...

John,
tq..tq..cikgu Janggel kena ajar lagi. header pun telah di'touch-up' oleh cikgu...yeaa...tepuk tangan....

Janggel said...

wow! Header BARU!!!!!

Anash said...

Janggel,
wow....
cikgu Janggel ajar

DrSinga said...

Lu beli kamera baru kah beb!!??

Anash said...

DrSinga
wa ada beli kamera baru..biasa2 punya..(G12 Canon)
tapi gambar tepek nih...gambar zaman canon kompak..apa ntah jenis udah lupa..