Thursday, January 12, 2012

Final : Balik ke Sarang

Ini siri akhir jelajah Pulau Pinang-Gopeng-Tapah-Georgetown-Selat Melaka-Pulau Pinang-Taiping-Ipoh-Tambun ...
Kami ke sini untuk terjah deroyan.





Fresh from farmWa yang pada mulanyer macam la terre ....pilih2 durian siap cium2 hujung duri .....


MACAM Terre..padahal...


hujung citer, wa serahkan pada brother jual durian nih, pilihkan ....


hahaha.....megong...dah tak reti buat le cara tak reti....


lu reti makan aje........


Balik rumah....John Lennin..eh..Lennon memulakan acara "menurun".....



.........


mengendap durian sensorang...opss bukan mengendap...


mengadap.....


tapi wa suspek dia memang pandai mengopek durian....



..ada dokumentari khas...






hasil 'kopekan' Leman .....


Selepas makan on-the-spot, maka pembahagian harta pen'kopek'an dibahagi sama rata.
Wa bungkus dalam sokabar pada setiap bekas yang dibawa balik untuk dimakan di rumah memasing....mengelak dari berbau di dalam kete Harun.
Tapi berbau gak dalam kete tuh..(sorry Harun.....tapi wa tak serik nak tumpang lagi kete itu)





Perjalanan kami diteruskan ...balik ke pangkal jalan ...kembali kepada kenyataan bahawa...percutian kami telah tamat.....


tapi wa ada 2 hari lagi cuti ...wa dok rumah aje (adjust masa kekonon jet-lag...piraahhh)

Yang lenlain...sila wat kerja hakiki anda (bak kata Na).




Makan lauk durian (lauk? wa panggil pengat/bubur...tapi ...ntah..panggil apa eh???) dengan roti itu. Makan roti itu teringat masMZ...sebab nama hampir sama....hahahah....


Pengat durian adalah ehsan dari masMZ.....wa suka....




Susun fridge magnet....


dan dah susun nama kengkawan yang bakal dapat limited-edition-gift ini...


yea...memang betul....wa ada kawan yang tidak ramai...





Yang bestnyer..walaupun wa pegi trip ke Penang...tapi wa dapat fridge magnet dari Korea dan pouch bag dari Vietnam....


It's a small world after all......


It's getting smaller when you blend yourself with travellers


kan?kan?......





This is one of my best journey ever...


tidak perlu guna paspot...


tidak perlu guna duit yang banyak...


tidak perlu guna visa...


tidak perlu guna pemandu pelancong...


Hanya perlu : a bunch of people that crazy and 'brave' enuff to have unfixed plan and still can go along with it....


...even one of them who is quite slow (in this case...verrryyy slow)...and yet having great time with new-younger-friends.


Terima kasih kerana sudi membawa wa ke alam berjalan-jalan sampai lupa usia sendiri...hehehe...

Anda serik ajak wa???





21 comments:

bdk2 @ John said...

saya firsttt!!!!

bdk2 @ John said...

saya firsttt!!!!

bdk2 @ John said...

muahahaha...janggel, where are you~ lol

gadisBunga said...

ops. GB menyelit di tgh janggel. heheh~

Janggel said...

Gile gigih leman sampai 3 kali post!!!! Haish!!!!!!!!!

Akak terharu la baca entry ni... Saya pon vangge dapat bawak akak dan yg lelain jenjalan. Hehhhee kan best kan kalao semua sekepala. Gile2.... Saya mmg tak serik langsung!

Motifffff jegleg?????

Hahahahah

Psttt: dah dapat beg ke? Kekekee

gadisBunga said...

true, stuju.

travel yg best tak semestinye memerlukan paspot atau kene naik kapal terbang.

i did it a few times. and the fun was un-explainable.

Biqque said...

nanti kita berjimba ok! :D

sedapnyer la bubur durian tu...sok nak cari la blkg opis!

Janggel said...

Biqque blakag opis ko ada dusun durian ke?????

Ely Hasrul said...

sulking to the max!

berdosa tau tayang durian kt ibu mengandung!!!

weekend nih pi mkn durian kt langat jom!!!

Janggel said...

Ely JOM!!!!

Anash said...

John,
iye...awak first...

John,
iyelaaa..iyelaaa...awak le org petama komen...

John,
janggel sibuk cari makanan....

GadisBunga,
bebaik menyelit tau....

Janggel,
Ntah John suke bebeno plak dia..teruja akak nengok komen sampai 3x...
beg? lum (sambil buang sawang beg trolly)...
jetleg??? best tido kat rumah 2 hari...
Yes...tak serik eh dgn akak nih?hahah...

Anash said...

GadisBUnga,
kan? Janji kita enjoyyyy (sambil wat style Nora Danish dalam citer apa eh??? yang siap angkat2 tangan tuh....)
wow, drop komen sampai 2x?? I like..

Biqque,
haaa??opis ada dusun deroyan? kat mana tuh?

Ely,
ala...sorry aaa ingatkan aritu dah makan durian...so, tu le nunjuk gambonyer...
ala..ala..ulu langat? bila??
Janggel dah suka tuh...

Janggel said...

Japppp lupa nak tanya.... sipot khinzir tu aka bela ke????? cam elok je rayau2 dalam umah???? ni ala2 gary spongebob tu ke??? ek??????

Anash said...

Janggel
akak tak bela,
deme datang dengan rela,

Siput khinzir dibiar meronda
Kawasan rumah akak akan terbela

hhahahaa..siap pantun...

dzuliyana suleman said...

jelesss.....

balik keje nnt nak gi naik kapal jgk la..

=..=

Anash said...

Ana,
balik keje terus naik cruise?
pehhh...gigih tuh

Ely Hasrul said...

bila tuh bila tuh bila tuh?? leh peknek tk sg congkak hahaha tp xkesah la mkn tepi jalan pon dh buleh dgt... (sure biru muka papi hahahhaa).. bila tuh bile tuhhh???? ahad ptg nakk??

jap korek no tepon.. aku ade no tepon korg dak???

Janggel said...

Ely:- jadi ke?????? Nak ikot!!!!

BlueEwoke said...

tak sangka abang John Leman pandai kupas durian, pas ni leh suh dia je kupaskan, abg Dahlan terkial2 nk kupaskan hahahahhah

Uncle Lee said...

Hi Anash, love the pics here. I used to open durians with a big screwdriver....poke from behind and open, very easy.
Where I am, we get frozen ones from Thailand. So I will unfreeze them an hour before eating, then makan macham ice cream. Sedap! Ha ha.

The last time I was at Tambun, was in 1986.
You have a nice day,
Lee.

Anash said...

Ely,
dah tertunai hajat makan deroyan, kan?
heheeh...lenkali bagitau kalau ada plan ad-hoc..kalau ada rezeki kita berjumpa lagiii...

Janggel,
jom ajeee

Na,
Memang abang Leman terre mengopek durian..serius durian tuh liat sebab baru jatuh tergolek dari pokok......pas nih bab durian, serah pada Leman...ok?

Uncle Lee,
Gee..... you really know how to screw the durian...hahahah
Next time around, if you're coming back to Malaysia...please feel free to contact me..then we have our durian feast...
Simpan satu lagu dalam hati...
Thanks for dropping by...