Saturday, June 17, 2017

Part 2 : New Zealand - Akaroa

 hahahahaha.....sambung balik kisah kami di 'down under'.
Dari Sydney, kami ke Christchurch naik kapalterbang..selama 3 jam akhirnya jejak la kaki wa untuk kali pertama di tanah negara Nova Zeelandia

Jam 1 pagi , penerbangan kami yang ke2 akhir pada hari tersebut.
malas nak cari hostel, kami kami semua berkampung di epot Christchurch itu...
lagipun jam 7 pagi, dah nak pi hambek van sewa di kawasan epot jugak...
ingat...trip budget nih ...toksah nak campak campak NZ Dollar merata-rata eh..

nyaris terbabas waktu Imsyak, tak sampai setengah jam, kena solat subuh sebab waktu masuk kul 3 pagi tak silap ...
pas subuh ko tido?
pastu ngeluh nape rezeki susah nak dapat?
(jentik berdas das kat dahi sendiri)


 
 hujan oiiii
ala..mana dia langit biru?
tidakkkkkk!!!!!!!!!!
ayuh kita ke tempat hambek van

Masa nih Ferris (salah seorang lagi geng travel yang baru) telah tiba dan jumpa kami.

Sesaing masa nih ramai gak umat melayu tiba..mereka ahli rombongan TravelAdikBeradik naik motorhomes tu...ada 12 motorhomes katanya .....
terus rasa mcm dok lapangan terbang subang je...hahahah melampau ko kan..


butiran pilot van dan co-pilot van sedang isi borang daftar kawen
eh
borang daftar van
heheh



sempat lagi mengayakan beg tote DoodleByRen
tu la van yang bakal kami lenjan guna nanti
besar kan?

 perjalanan kami terus menuju ke rumah sewa / hostel / bnb sekumpulan lagi geng travel yang baru iaitu Sally, Aizan dan Diod....masing-masing dah bercuti di Aukland beberapa hari sebelum bergabung dengan kami .
bergabung?
whatever lah..janji faham
hahaha






Tempat pertama kami nak jejaki adalah Akaroa...
Dapat kat Auntie Zu, dipanggilnya Arokiah...
apa-apala Auntie..janji kita dah sampai sana
hahahaha


 bila ko tengok merata kambing biri-biri sana sini
dah macam tompok tompok salji nak cair rupanya
tak tentu arah nak ambik gambar...

 dan lagi gambar kambeng bebiri
kami berhenti di Hill Point, Nampak nih...

 sambal tiup tiup awan tu suruh berlalu pergi
nak blue sky please!!!!!
sejuk tayah citer laaa...melompat-lompat gak sebenarnya bila kuar dari van
ok
ko over


 bawak 2 bijik kamera
tapi
hujung-hujung..
banyak gambar kat kamera Janggeltrekker dgn monopod John



sebahagian dari kami


Ayuh...kurang dari 75km untuk kita sampai Akaroa

 berkedudukan atas mukabumi bekas muntahan lava gunung berapi, padanlah banyak bunga cecantik hidup di sini...subur tanahnya..


 Pastu ada beberapa teluk ngadap laut Pasifik Selatan...
(pi la gugelmapkan peta mana Akaroa nih....unik sungguh mukabumi dia nih)


 sejukkkk...kejab kejab ujan
kejab kejab tak ujan

 sebahagian gambaran peta Akaroa

 pegang tiang lampu pun boleh gembira?
#mudahterhibur

jom kita ronda kawasan pekan comel nih

 damaikan
bole disenarai pendek sebagai pekan sesuai nak dok sini bila pencen nanti
eh?
hahhaha

 macam tak de orang je

 geram nengok munge munge di sini

 besar pulak tu

 hoit tak leh move on la dengan gambar bunga

 terus ko sengeh2 dok celah pokok tersebut
hahahahaha motif ?

 di kawasan nih terdapat beberapa rumah lama
yang landscape nyer sangat cantik
teliti sungguh pokok-pokok dijaga di sini

 nih

 macam nih
lawanyaa
kalau la boleh lompat pagar masuk dalam kawasan rumah nihh
kalau laa

 sukanya dengan pokok-pokok di siniiii

 layankan la entry nih bakal tunjuk gambar bungaaaa aje





sket-sket jalan je...pas tu berhenti..
ambik gambar bunga


nih pun gambar bunga
hehehehe

ayuh kita balik
ke penginapan pertama kami
di?
tunggu...kisah seterusnya
di mana...
esok nya kami pergi?


 bersarapan di laman rumah sewa kami

 dan juga pencarian bunga lupin bermula

di mana?
tungguuuuu....

kesah wa terkini: dah 3minggu wa berhijrah ke pantai timur
sedang menyesuaikan diri dengan persekitaran
kawan ramai dok pantai barat..
huhuhu
sapa nak kawan dengan wa di Kuala Terrenganu?



Monday, May 22, 2017

Part 1 : Australia - Sydney

Pada 1788, Kapal laut British First Fleet tiba di Sydney (sumber : Wikipedia)
Pada 2016, Kapalterbang Air Asia tiba di Sydney.
.
.
.
ok memang tak ilmiah cara ko buat entry..hambar weh...
.
.
Salam sejahtera semua
Entry yang dinanti nantikan oleh peminat tegar yang suka berjalan sana sini..
ewah
perasan ko ...senang sangat dibuai angan-angan yang manis ..

Ayuh kita mulakan kisah perjalanan kami ke Hemispear Selatan.
Kali terakhir wa ke Australia adalah 2012 tak silap..solo travel katanya padahal kawan dah tunggu kat epot di Melben...

masa tu la kenal BackpackerBusuk sebab asyik dok email tanya soklan kat dia....kenal dalam alam maya je masa tu...
dan rentetan itulah wa kena buat entry 26 perkara tentang diri ini...dan terus terbabit kenal mereka-mereka yang lain terbentuk la Travelholicawsome group hahahhah
ehhhh
ehhh
focus balik

10 November 2016
seawall pagi letak kete kat kawasan rumah abang kawasan Putrajaya ie Janggeltrekker, kami bertiga terus ber-uber ke KLIA2.
Perjalanan kami tak banyak drama ...elok aje ..dan jumpa Pae di KLIA2.
dan kali pertama kami berjumpa Auntie Som dan Auntie Zue.

Depart tengahari dari KLIA2, tiba Sydney 11.00 malam...
7 - 8 jam jugak la kematu punggung dah bole berakar kat kerusi
Mujur dapat tempat paling belakang...konon bole la tido dengan amannya..
Rupanya..ada la mamat dari Negara Mainland tu...borak berdua kat belakang
bising bagaikan suara 20 orang ...padahal ko berdua je pun?
Mentang-mentang la wa tak faham...haish..rimas tau
nak tengok..ko mampu cakap kuat-kuat selama 8 jam ? haaaa..tau pun penat?
(terus selubung muka dengan kain batik)
eh

Tiba kami di sini...Sydney!!!

ala..tak de pulak kawan-kawan cowboy datang ambik kami kat epot ni

jom kita terus pi Westend Backpacker
tempat kami bakal tido untuk satu malam sahaja
naik uber la apa lagi kan
sempat dengar John berborak dengan pemandu Uber di sana..
wow..pandainya John speaking..wa terkesima
hheeheh
di sini Uber dan Taxi tak bergaduh sesama mereka
mereka hidup aman damai
sekian terima kasih
(kesimpulan dari apa wa dengar)


 esok pagi, ber-Uber lagilah kami
ambik 2 kereta..kami kami terus ke Sydney Opera House selepas memasing kenyang kunyah Sandwish Subway sebagai sarapan pagi fefeeling tiba Negara omputih

Apa ada di sana?


Kelihatan burung camar laut



 dan burung lagi

eh..tak Sydney la kan kalau tak pi tengok bangunan ni
apa yang ada kat sini?
marilah kita lihat sekelilingnya
marilah
mari
mari




 tak ramai...yeayyy

 opocot mak ko!!!!!
haish budak nih
.
.
.
.
.
.

terrernya!!!

heheeheh

tak...wa tak leh buat macamana budak pompuan tadi tu buat
I knee oledi sound crunchy here there
baru wa tau bangunan nih sama usia dengan wa
(merujuk pada tahun mula-mula dibuka beroperasi)

mana derang ?


mmmmm
sah
situ WIFI free paling kuat
dah memasing kan Instafemes, Tweetfemes, BloggerFemes, FBFemes...
wajib la update ON LIVE kan?
hahahahahaa

jom kita ronda lagi



wa suka moment nih
sebab nampak macam...cantik je...
again..perasan...

dah up post dalam IG, baru perasan ...la..tu family dari Malaysia.....ada tadi tegur tegur dengan kami
hehehhe...
so wa pun tunjuk la gambar tadi pada mereka...
dan sejak tu kami saling berwhatapps dengan wa kongsi sedikit gambar New Zealand kepada beliau...

"wah..cantik!!! saya kena pergi nih bawa keluarga !!"
hehehe..

thank you to my paparazzi masa nih


tengok lagi sekitar


 nape ntah nampak macam seksi je curvy nih

hiks




group photo pulak...
ok dah sampai sini
kita gerak ke tempat lain
WIFI sini memang bersepah sana sini
janganlah korang risau tak leh update IG ka..FB ka..nak buat blog pun mampu
hahah




 Nampak tak tu...
panas sebenarnya
relex je deme deme nih berpanas

 kaum Aborginal yang mengkomersialkan barangan mereka

kita naik feri ke Darling Harbour jom

 Leh nampak secara dekat Harbour Bridge nih

 Nampak ini juga
tatau sapa punya catermaran nih
kaya kaya deme nih eh?

 lawa la hotel nih
view mengadap sungai

 Nampak sangat wa sorang je yang mengadap view lain dari mereka
sebab
belah sana nampak habour bridge
wa dah tengok so nak la tengok view lain
lain orang lain selera nya kannn

 nak hampir tiba
jom kuar kita ambik gambar reramai

 tarra....
la...wa sorang je tak pakai spek itam
(rasanya masa nih memang tak bawak ..lupa)

 dah sampai
jom kita jalan sesame jom

 panas nya habaq hang!!

yeay..ada air bole minum
terus re-fill botol mineral



ok teduh sket lalu sini

ke manakah kami nih?

 ke sini
tabur duit AUD sebanyak yang mungkin
ehhh..jangan melampau shopping..ingat sket nak guna nanti di epot...

item yang dijual
MADE in CHINA

yang menjual pulak
MADE IN KOREA

how global we are
heheheh

oh lupa
yang membeli adalah
MADE IN MALAYSIA



 jom ...lapar dah nih
Auntie Som ke Auntie Zue..nak merasa makanan seafood
ke manakah kita?
 
 suka tengok tiang letrik mereka masih guna kayu balak yang besar besar

 dah sampai sini
sekali lagi perkhidmatan uber digunakan

 makan tengahari kami
dan kami akhiri jalan-jalan kami dengan balik ke hostel ambik beg dan ke epot...
menyambung kisah kami berkelana di Nova Zeelandia


ada apa di Nova Scotia?
eh Nova Scotia pulak
Nova Zeelandia

 ada munge

 just sit down and relex

and let us do the driving of the story


ahhahaahahah terus tukar tune cakap omputih

piiirah ko

Nota kaki : Wa dah 2 bulan kije di kawasan sekitar KLCC...tapi ianya hanyalah sementara
Wa bakal berhijrah ....mana?
ala..blog masih boleh diupdate
cuma laju atau tak je...