Thursday, January 5, 2012

Penang - Star Cruise

Sejarah bermula pada zaman kesultanan melaka...di mana Hang Harun telah meng'sms' Puteri HangLiPoh bertanya kedudukan GPS puteri dikala itu. Puteri yang sedang mabok darat naik bas balik Melaka dari Alor Setar, terus menjawab sms tersebut lalu terjadilah 'jemput-menjemput, ajak-mengajak' ke Penang.
Pada ketika itu juga Puteri HangLiPoh dok terpikir..."guane nok cari pitih nih???.."
Alhamdullillah..berkat kesabaran Puteri menjadi kliner(cleaner) untuk 3 malam di homestay, maka puteri itu adalah mendapat rezeki dan boleh membayar kepada Hang Leman akhirnyer...(ayat fening...tunggang langgang sebab baru masuk opis...so..ayat pun sama-sama pening)

Maka expedisi Jalan Penang pun bermula....



di mana wa akan tinggalkan tapak jejak wa di sana...


bersama jejak kenangan yang sememangnyer wa akan senyum...bila duka melanda...(pehh..karat plak ayat jiwang tuh..)




yes...Pulau Pinang..here I kam



but sebelum ke sana, kena le lalu Perak...(mampu ke nak lalu Pahang, pastu masuk Terengganu, Kelantan, then lalu Kedah, baru ke Perak??...)


Ntah nape jodoh pertemuan memang telah ditentukan oleh Nya, maka wa dapat jumpa 2 lagi blogger yang tegar berjalan sana sini...


Katanyer deme nak masuk Gua Tempurung...


wow...sempat explore gua,


GUA...bukan WA...





Wa amat terharu pabila Biqque melambai pada wa seolah-olah wa ada peminat ...


....terharu siottt!!!...(opsss....kontrol sopan...kontrol ayat...kontrolll.....)


Wa mampu tersenyum dari jauh (sambil perasan macam nak lambai2 tangan ala-ala The Queen of England)....


Kami minum-minum, sembang-gebang, makan cekelat yang hampir nak cair (sorry eh kengkawan sebab bagi cekelat cair...) dan snappy here & there...walaupun terang-terang ada signboard tulis "No Photograph"


...aik...dah sume bawak kamera..tetiba ditegah hambek gambar????


lagi dilarang..lagi dibuat ade le...heheheeee
kan..kan...





Restoran Razak Corner...kedai pertaman dijumpa dan terus menjadi medan kami berbual dalam 2 jam lamanya.




Perjalanan kami diteruskan...John nih suka pegang pen dan buku, maka, tugasan dia adalah untuk mencatit pergerakan awan nano sepanjang perjalanan kami ke Penang.


hehe...


tak aaa....


Dia kena catat kos yang telah dibayar, sapa bayar , bayar di mana, etc yang kena mengena dengan duit...


..manakala...Janggel tugasnyer adalah memandu....


Wa kata ...MEMANDU....tapi dia sempat buat aksi ganas...


mengambil gambar guna tangan sambil memandu guna ibu jari kaki....


Sapa terre wat camtuh??? cercite..cercite....

Lum masuk aksi ganas buat drift....


...yes...jambatan pulau pinang ....



dan kami ke Taman Kota Lama dan Fort Cornwallis...saja nengok orang, orang nengok kita, makan mee goreng sotong dengan coconut shake (alooo...wa MEMANG tak tau nak wat itu shake, minum aje pandai...), tangkap gambar sana sini, solat (bilik muat 2 orang aje..sila jangan berebut) ....
Tiada bunga api tanpa Tahun Baru...ke?...

Tiada Tahun Baru tanpa bunga api...

haaa..baru betul...



John dan aksinyer, manakala



...Janggel merenung masa depan.....(sila abaikan hero hindustan itu...)....dan



..MasMZ menembak dari jauh......




Nih muka-muka girang dah dapat boarding pas....


masing-masing tak sabar nak update status dalam FB...


"kitaorang dah nak naik cruise...korang ada?"


eheheh....




jab...pesal plak gambar nih yang ada???


oooo....


silap pilih gambar.....


layan aje...
boleh?


2 tahun wa akan dodok dalam ini cruise...


...lama tuh...






At least...me.... here stepping on the deck of the ship....


Not my wishinglist but....


hey...who cares?


As long I'm having great time here!!!!

and I did !!!!!





































18 comments:

bdk2 @ John said...

Wahhhh....sume entry korang ade muka saya! hahaha..dh terlebih exposed nih kak anashhhh!!! ahhaha...

sy tak sempat lagi nak type entry ke2. kekdahnyaaa takde masa!!! sempat komen2 je kat blog org lain..sodih!

Ely Hasrul said...

adoii xtahannn entry k anashh mmg selalu mngamit hatii hahahahahha hahahha hahhaha


nk gelak abis2 dulu baru komen balik hhahahaha hahahha hahahha




.. ye la korg naik kapal beso.. aku naik boat guna bateri aje... (mulut moncong smbil tendang bakul)

Anash said...

John,
relex..relex..
akak pun dah over exposed kat blog Janggel .....
abis la jadi retis la kita weeehh...
bertabahlah john...akak yakin john leh buat...
heheheheeh

Anash said...

Ely,
pesal tendang bakul, tendang bola laaa..tak de le sakit kaki...
ala..jgn merajuk kami naik kapal beso...dah rejeki kami kot...
lenkali turn ely plak naik kapal laaaggiii besar...kan,kan????(mode kekunun memujuk..)

Janggel said...

HAhahaha saya pon suka entry ni..sangat menggamit...patut la terasa rasa macam org ngumpat belakang belakang jer sepanjang memandu tu....haiishhh hahahaha.

fatt said...

akak, nak tau tak...lepas je habis ayat akak yang "as long as i'm having great time here!!! and i did!!! ittewww...sy berdebar sebab ada ruang kosong yg panjang...

dan sy menjangkakan selepas ruang kosong yg pjg tu akak taip KAU HADOOO?...sekali tak!!! potong stimla kak...saspen je sy okeh! fuh!! *urut dada*

entry kak anas sentiasa buat sy saspen...sy suke! ekekeke....

Lily Riani said...

best da bom!!! ayat yg tak predict ada lah yg dibwh ini ok!

Perjalanan kami diteruskan...John nih suka pegang pen dan buku, maka, tugasan dia adalah untuk mencatit pergerakan awan nano sepanjang perjalanan kami ke Penang.

NANO SIUT!!!

dzuliyana suleman said...

penang is awesome...

sayang nak tggal penang ni....

walaupun bukan asal penang pon..

nnt datang lagi yer..hihi..

bayak lagi yg best, tu baru mee sotong.. belum laksa janggus, nasik ketam, nasik kandaq beratur..nasik ganja, nasik lemak liverpool,char koay teow, mee udang sungai dua...

yg terbaik sekali, of cos "cake by anna".. kekekeke. available in penang only.

Ely Hasrul said...

masih xtahannn...

xtahann dgn hero hindustan tuhhh

hahahahhahahhahaa

Ainul Arina Madhiah said...

baru nak terperanjat, eh sejak bila mr janggel tukar kaler macam sesumpah jadi gelap semacam nih? rasanya takdelah panas sangat penang sampai buat orang jadi hangit. hahaha.. adoi, rupanya itu sekadar model sampingan semata. hahaha. terloncat jantung. =p

Anash said...

Janggel,
akak mengumpat secara sopan dan santun..kan?kan? baik ngaku...(sambil acu pisau potong daging...)

Fatt,
apa ke mende nak suspen?
akak bukan wat citer triller pun..
akak kan pandai dok kosong-kosongkan ruang...(motif?)
tapi betul la...next entry akak akan letak ayat tuh...macam beshhh aje...good idea fatt!! hehe

Lily,
teringat lagu awan nano by..(sape ke nama penyanyi itu??)..
karang letak nama awan kumulus nimbus..dah macam terre yang amat bebeno..so, awan nano tuh..ok la...sweet2 gitu...(sweet??)

Anash said...

Anna,
laaa..banyak lagi makanan tak dirasa rupanyer...
Insyallah kami akan buat ulangkaji ke Penang...(iye ker???)
dan pada masa itu...wajib dapat capkek anna secara Freee....(siap le anna wehh..akak dah save no hp anna tau..)

Ely,
sila fokus pada Janggel, bukan pada hero Hindustan itu...

Ainul,
haip...Janggel tak kan ubah gitu gelap secara mendadak...
paling tidak...tukar warna lite2 pink aje...
jangan cepat terperanjat...ok? heheh

gadisBunga said...

woh. sangat seronok!!!

tapi kan, saya pun selalu drive sambil amik gambo. tapi takde la ganti pegang stereng dgn ibu jari kaki. hahahaa!!!

*

en a.z? hadiah? kenapa saya tak tau mende ni kak oiii???

Anash said...

gB,

nak tau skill pegang stering dengan ibu jari kaki, sila rujuk pada Janggel...(hahah..)

...sila rujuk juga blog fatt untuk fakta 26 itu...
sila...dan bersila...
heheh

DrSinga said...

'Standing Pax' ?

ekau eh.. lu berdiri sahaja eh ..?sepanjang dua tahun eh ..?

Anash said...

Dr Singa
Berdiriiiiii teguh...selama 2 tahun..hahah
tak aii..swap dengan member tido kat cabin.

fatt said...

apala akak ni...tu gurau le kak....tp blog akak mmg slalu ada space in between ayat..kdg2 tu jauh. mgkin coding html dah berterabur dlm tu. tapi takpe...layan~

smlm sy nak komen psl hero hindustan tu, tapi sbb dah tergelak psl suspen yg panjang tu terus sy trlupa. tapi gmbr hero hindustan tu mmg takleh blah. hehehe..pandai akak shot buat cerita. menarik :D

Anash said...

fatt,
ada satu gambar khas buat itu hero hindustan ...nanti kalau jumpa akak tepek...
heheh
ntah la coding nih akak tak reti...
puas delete
ada gak spacing nyer
aaaa.....ker akak yg tak savvy IT?
hehehehe