Tuesday, September 8, 2015

Pon Bercuti di Melaka


buku tu ada senarai makanan yang wajib dirasa (siap ada gambo lagi)
 Salam Satu Malaysia untuk pembaca blog ini.
(sambil hulur tangan salam...)
Entry yang lama terperam tak updet sejak 2014..

Masih ingat lagikah kisah seorang warga Jepun datang bertandang ke Malaysia?
tak ingat.. tak pe..tak marah pun
hahaha

Kali nih entry kisah beliau bercuti dalam Malaysia.
Bukan kisah wa pergi bercuti luar Malaysia tau.
Awas.. I'm watching you ....
(tunjuk 2 jari kat mata sendiri pastu tala kat mata orang lain...)
ok tadi merapu

26 Disember 2014, sehari pas cuti kismas, wa ambik cuti hari Jumaat...so, dapat la 4 hari cuti panjang dok plan nak balik kampung di Melaka. Ngam-ngam plan cantek baek punya..kenalan kami si Pon nih dah roger-roger via FB untuk datang bercuti di Malaysia, tak silap ...sebulan sebelum tiba sini.
Katanya kunjungan balas sejak kali terakhir kami (wa, Janggel, John, Masmz dan Byya) ke Kansai 2013 berjumpa kenal-kenal dengan beliau dan bakal-adik-ipar beliau iaitu Joy.

Jam 8 pagi (tak silap), wa tiba di KLIA, colik beliau yang tiba seorang diri itu
"Welcome to Malaysia..at last you finally here!!"
Pada mulanya beliau dah risau takut-takut wa tak dapat datang ...
risau bertukar girang bila nampak awek Malaysia cun ie wa..melambai-lambai kat beliau..
Apa? awek cun?
.
*pitam 10 saat*

Menu pertama beliau bersarapan adalah ROTI CANAI dan TEH TARIK!!!
"mmm...delicious!!!!!!!" sambil cuba membuntangkan mata sepet beliau..
Memang la delicious sampai kesudah lelemak roti canai melekat sesaja kat keliling pinggang wa...
hahaha

Selepas itu, kami terus ke Melaka. Sempat singgah Muzium Adat di Seremban. Tapi sebabkan hujan, kami sempat singgah sekejab..dapat la beliau tengok acaner rupa rumah minangkabau...

Singgah pulak Giant Senawang jumpa Nobita dan Sizuka katanya nak beli selipar jepun...hahaha
lain macam pulak bunyinya...Orang Jepun beli selipar jepun di Giant, Senawang
ngeh..
dan juga sempat beliau merasa sata dan otak-otak ...
see..beliau memang suka makan...memang itu adalah tujuan utama beliau datang ke Malaysia
selain dari menikmati suasana panas....(bulan 12 kan tengah musim salju di Hokkaido...)

Jom ke Melaka...
Tiba di Air Keroh, wa bawa ke Mini Malaysia.
Hari Jumaat, maka tak ramai pelancong di sini..di tambah pula hujan, dengan sebahagian lagi Mini Asean ditutup sebab renovasi, lagi sendu la suasana Mini Malaysia di sini.
Aaaa..layan je la... 
 kuih goyang...
makan panas-panas...
 nak bergambar dengan mak angkat katanya
dengan setanjak kat kepala
sukati ko la Pon....

Di rumah Selangor ada dapur yang disajikan roti jala dengan kopi panas.
satu set dalam RM3.50 / pax . OK sebagai permulaan perkenalan tentang rasa kuih tradisional untuk Pon.
Dia hirup kuah kari tu selepas abis roti jala dimakan!!! Ish...Pon suka makan tapi badan tak jugak besar??


 next..rumah mana nih? ala...lupa..

Rumah Pahang, ada yang buat kapkek dan tat nenas.
beli untuk buat rasa
Makan lagi?
Hoit...nih sapa yang gemuk hujung-hujung trip? sah-sah wa!!!

 naik ke rumah panjang Sarawak...
masa nih beliau jumpa bijik getah
pelik je tengok ...hahah
jangan ditelan pulak...naya je tercekik bijik getah..
Dah..jom ke bandar Melaka kita....
Wa bawa ke .....
Bukit St John
sebelah bekas penjara polis Bandar Hilir
dan selepas itu ke....

Perkampungan Portugis, Ujung Pasir
sambil tunjuk sekolah menengah wa di situ
dan makan malam kami di...


Kedai ikan bakar Padang Temu....
Wa order mana-mana yang beliau teringin makan ikut dalam senarai buku jepun tu
dah suma dapat rasa...sekejapan satu hari dah macam-macam makanan Pon makan
yang senak perut...sapa lagi...Wa lah!!!

Selepas makan, kami mencari hostel, RM40/night
walk-in sahaja
Pon berjaya dapat di kawasan rumah kedai di Bandar Hilir.
Dan wa balik la rumah...tak reti-reti nak balik ker?
hihihi

Keesokan hari, Sabtu...

 bermula la kami di sini...

 memanjat Bukit St Paul, Bandar Hilir...
panas huit!!!!
tapi dia suka
ahahahhaha

 tepi kucing pun jadi laaaa

 ooo lawa jugak pandangan dari sini...
turun dan ke sini pulak....

lalu sini..dan rasa lapar, wa bawak makan ke restoran Ikan Asam Pedas yang Janggel kenalkan dulu..
hahah Janggel orang Perak tapi tau restoran sedap di Melaka kat ne???

Pon suka nak berinteraksi dengan warga tempatan.
Wa biarkan je la
Takkan nak halang , kot?
dok la menghapal perkataan "berapa?", " terima kasih" dan "sama-sama" 

 kami kembali ke kereta untuk angkut beg Pon.
Nak Check-In ke hostel di Jonker Street area.
Katanya dah book malam tadi masa beliau dok jalan-jalan sensorang selepas makan ikan bakar .

 wa ikut temankan tempat hostel baru itu

 Malangnya, bilik yang dah direserved itu dah diambil orang lain.
Ada miss-communication rupanya. Owner hostel tu ingat Pon nak masuk esok hari....
So, wa tolong jaga beg kejab di sini sementara Pon berjalan untuk cari alternative hostel lain.
mmm...not bad jugak ambiance di sini...

eh..owner dia mat salleh?

"Coco..I've got a place tonight..come..follow me.."
terjah Pon sengeh-sengeh panggil wa sambil hangkut beg
OK..jom
tak sampai 10 minit berjalan, kami dah sampai hostel tu.
Owner seorang india.
.
.
iyaaa....Pon panggil wa dengan panggilan manja Coco...
manja?
*sambung pitam lagi 15 saat*


 dan Pon pun daftarkan nama di sini
ooo dia ada geng...ada dari Jepun gak tu...
Kami keluar lagi sekali, berjalan kaki di sekitar kawasan bangunan merah...

 Panas huit Melaka nih!!!!

 hajat hati nak makan cendol depan bangunan di sini...rupanya tutup buat sementara...tuan gerai cendol buat kenduri kawen anak dia....laaaa..tak de rezeki nak menyendol di sini...

 kami naik ni pulak
KALI PERTAMA wa naik
hahahaahahahahahahahah...kalau tak de kawan nak naik..malas la wa nak beratur semata...

Semasa beratur di sini, seorang petugas asyik memandang wa..pastu pandang Pon..pastu pandang wa...

"muka macam jepun" kata beliau kat wa...sambil tunjuk Pon.
"bukan macam jepun dik...dia memang orang Jepun" wa balas...
"ooo..ingatkan adik beradik tadi.."

Eergh? tang sudut mana muka wa ada rupa Jepun?
Dik..ko perli akak ker???

(tak sia-sia usaha berus muka hari-hari supaya nampak cerah!)
heheeheehe

patut tak leh berdiri...kena duduk je sepanjang tower nih berpusing...
tapi kami degil
.
.
.
.
asyik bangunnn je dok ambik gambo
mujur jiran kami kiri kanan senyum tengok perangai megong kami
 oooo macam nih rupanya permandangan dari taming sari tower

 eeee...ada kapal atas darat...
daratnyer ko....
hahaha

 gopro tak leh dipisahkan
ntah banyak mana lah gambo dan video dia simpan...

 selepas penat sana sini pi...kami pi urut kaki...
tak puas urut kaki...Pon sambung urut bahu dan kepala...
service nih dibuat oleh pengurut cacat penglihatan...
wa tukang jadi translater untuk Pon dan tukang urut bila derang tanya sapa Pon tu...
Nih Pon yang belanja...yahoo. TQ

Sebagai seorang tegar dengan jersi baju bola, maka memang wajib beli baju nih selai buat kenangan...
gila aaa..mahal bila wa tengok harga baju nih
RM200++????
Ini di dataran bandar hilir.
Singgah pulak di Gulatis..cari baju melayu...
saja....
 tengah mencuba

 alolololooooo....
tapi tak de la nak beli
saja mencuba
hahaha
"I feel small...." kata Pon..sebab rasa sangat kecik bila dibandingkan dengan patung pompuan tu.

OK ..hahah..jom balik...
abis dah kisah satu hari di Bandar Hilir...
Esok...Ahad 28 Disember 2014..

 disebabkan beliau akan bertolak ke Singapore jam 12.30 tghari melalui jalan darat..ie bas, ...maka seawal jam 8.30pagi , wa bawa beliau ke Klebang....
muzium kapal selam kami terjah

 "See..I am strong person"....kata beliau...

"well...I am even stronger than you.."..sambil guna jari angkat kapal selam...

hahahaahahah

selepas masuk muzium kapal selam, kami singgah padang pasir ala-ala di Gurun Sahara...
dan kendian....disebabkan Coconut Shake Klebang yang femes tu belum buka, kami...
 beli je la kat sini...
gerai berhampiran dengan muzium kapal selam.

Wa akhirnya anta Pon ke Melaka Sentral, di mana beliau akan meneruskan percutian ke Singapore, kemudian ke Brunai dan Jogja, dan seterusnya sambung cuti di Malaysia kembali, sebelum pulang ke Jepun.

 suka nau ambik gamba wa
dan...
 wa pun ambik gamba beliau
hahahah

next entry...kisah Pon di Putrajaya dan Kuala Lumpur.
Ke mana kami bawa beliau?
Tunggu kisah nya....

24 comments:

tiga lalat said...

wahh bawak boifren jalan jalan., hehe2

Kay said...

Kak, bukan tahun ni pun ada dia sampai lg sekali ke?

Anash said...

tiga lalat,
boifren? ha a...hahaha
tapi boifren nih dah ada special gilfren kat kampung dia
huhu

Anash said...

Kay,
iya betul!!!!
akan ada entry tentang tu pulak.
tunggu ek

Ren said...

amboi ni entry kurun ke berapa masihi ni? hiks

Hafiz Yusof said...

Memang lawak...
Gelak sorang2 ni....
Nasib baik org belakang x pelik..
hahahaha..
untung la ada boypren obersea...
hihihi...

DzuHata said...

owh no adik bradik takuya kimura!! *ok pengsan*

Anash said...

ren,
kurun ntah..
janji updet..hahahah
karang lupa

Anash said...

Hapiz,
jangan gelak kuat2
nanti orang yg dok belakang tu pun nak join sama
hahahaah

Anash said...

Dzuhata,
Takuya? ooo layan gak eh penyanyi jepun
heheheh

Dr Singa said...

Chop

Disember?
2014?

* cari kalender bsn atas meja*

Anash said...

Dr Singa,
iyaaaa iyaaaaa tahun sudah punya cerita nih
ala
.
.
.
saja tau

gadisBunga™ said...

hi Coco! alalalala kiutnye panggil Coco!!

Anash said...

gadisBunga,

senang ingat katanya
hahah
ana tu macam...cliche sangat

Dr Singa said...

Dah datang , dah balik dan datang lagi budak Pon tu baaaru di up kan entrinya
Sib baik dak Pon tu tak reti bahasa melayu

Chawanna Na said...

omgg Pon suka panas! byk nye makan! bahaya kawan ngn Pon ni, 3 kali jumpe bleh naik 3kg hahahaha

takky said...

aduh, sakit perut sebab byk ketawa bila baca entri nie....
pelik je tgk sume gamba2 tu....
awat nampak view cantik n smart dlm gamba lagi2 part kucing tu....
dulu masa p rombongan skola p sane sume nmpak biase je....

Anash said...

DrSinga,
tu laaa...
ntah nape kali nih mood update blog sangatsangat lemau
adakah..>?

mujur pon tatau blog nih
hahaahah

Anash said...

Chawanna Na,
memang bahaya oooo
naik bagaikan dipam pam badan nih
tapi dia...selim je
tensi aaaaa

Anash said...

takky,
teknik ambik gambar kot yg buat nampak cantik
(padahal bukan pandai mana pun hihi)
dulu tu tahun bila rombongan sek tu dik?

sys..gelak slow2 dik..hehehe

Borneo Kinabalu said...

Assalamualaikum..
JOM BERKUNJUNG KE SABAH
kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

PAKEJ 3HARI 2MALAM

01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
1130 : Melawat Pekan Nabalu
1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
*Tour Tamat*

02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
1000 : Melawat Ikan Spa.
1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
1700 : Melawat Yayasan Sabah.
1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
1800 : Melawat Signal Hills.
1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
*Tour Tamat*

03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
*Tour Tamat*

Pakej ini Termasuk :
1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
Van Pelancongan @ Taxi Limousine
Pemandu
Minyak
Muatan Maksimum 10 Dewasa
2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
May Homestay Kundasang (1Night)
Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
Rumah Terbalik (up side down house)
Ladang Lembu
Hot Spring
Ikan Spa
4). Pulau Sapi & Manukan
Tiket pulau Sapi
Tiket pulau Manukan
Insurance
Bot
Jaket Keselamatan
Maks Snorkelling
Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
En Roslan 0168392919 (whatsapp)
Email : borneoukinabalutour@gmail.com

Bogalakon Tour said...

Assalamualaikum...wr...wb...Tuan/Puan Perkenalkan kami Bogalakon Tour sebuah Company yang memberikan perkhidmatan tour groud handing di beberapa tempat favorit lawatan.
Insyallah,driver & tour guide kami santun,jujur dan mesra yang selalu akan bawa anda ke tempat kawasan favorit Bandung,Jakarta,Bogor.
Bagi Tuan/puan yang hendak bercuti ke Bandung,Jakarta,Bogor city Tour dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung,Jakarta dan Bogor,boleh hub kami:
Pin BB : 265577D0
Call : +6285722 692 692
WhatsApp : +6281220 375 375
Facebook: Dicky Bogalakon{dicky.bogalakon@facebook.com
Email: bogalakontour@gmail.com
Insyaallah dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik.
Terima Kasih.

Riko Adryansyah said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :
RIKO ADRYANSYAH

Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

Wassalam






Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com
Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA