Wednesday, September 17, 2014

Lombok - Hari Ketiga (Air Terjun Sendang Gila)


Assalamualaikum...
haaa...sambung balik kisah kami di Indonesia
meh..nak abiskan cepat entry nih....
(belek cerbisan kertas yg dok tulis-tulis itenari...ehh...dah koyak?? alamak...err...)



Esok pagi, wa bangkit untuk pi tengok matahari terbit
sebenarnya tatau la leh nampak ke tak?
aaa....belasah je bangun pagi terus pi tepi jeti...

 kawasan sekitar kolam renang.
Semalam..., kami sempat merasa percutian-mewah-ala-ala-artis di tepi kolam ini.
masing-masing lepak baring-baring di atas tilam putih itu
sambil lihat 'milky-way' yang terang di langit.
sambil dok gigih upload gamba dalam tweeter / IG / FB
sambil dok gigih balas wasap group yang mana ahlinya adalah kami sendiri..
tanpa berkata-kata
sangat 'silent moment' ketika itu

 satu lagi sudut gambar ...
air nih rasanya tak sedap
(sapa suruh minum air kolam?)..


 wa dan Pae ke sini
berjalan-jalan sekitar jeti
damai nyer!!!!!!!!
tu ..matahari sedang menunjuk kan diri...
oooo..ada rupanya sunrise tuuu... ...


 ternampak kucing
sedang bergaduh
atau
sedang bergurau senda

yakin
kedua-dua kucing ini
adalah kucing jantan
wa nyangkung sambil dok tengok kucing kucing ini



Jom tengok suasana awal pagi di Gili Trawangan


mereka sedang bersarapan pagi
 ada klinik
Shahrul ada idea dah. katanya nak buka klinik lain di sini.
katanya lagi..nak dok sini...sebab suka makan nasik berlauk yang sedap di kedai Green Cafe itu.
wa..dok..err..err...setuju ajelah dengan cadangan beliau
hahaha..ntah apa-apa la wa...

"Janggel!!!"
"haaa...apa kak?"
"akak balik bilik ..k bai..."
"ok..."(la? tu je nak bagitau??) kata Janggel dalam hati


 pagi
tiada urusan jual beli
tiada beskal lalu
tiada kereta kuda lalu

pak aji naik beskal pun tak nampak
dah balik rumah kot
eh..kucing tadi!


kami pun berkemas untuk keluar 'check-out' dan sarapan di depan jeti.
Sambil menunggu bot yang dijanjikan datang dari Lombok, wa sempat tinjau jeti ini
Untuk kali terakhir

hai ikan todak!!!
kbai ikan todak!!
see u later ikan todak!!

 ok.bot dah sampai
ayuh kita balik ke pangkal jalan...eh..balik ke pulau Lombok
kbai Gili Trawangan

 destinasi kami seterusnya adalah air terjun Sendang Gila.
Giler jauh nak pi sana..3 jam dok dalam van!! Abis segala makanan ringan / jajan wa bawak..abis kena kokak dalam van.
ehhh...lawa sawah!!!
stop sini!!!

 lajunyer air dalam parit nih
sure sejuk
noooo....wa terbayang pacat air
ok...
jom sambung perjalanan kita...
(naik balik van..sambung kembali dengar lagu siti norhalizah dan kris dayanti-CD dibawa khas dari Msia..kikikikiii)

Pae yang teruja nengok pisang goreng itu
dengan minyak van yang ngam-ngam cukup utk pegi tapi tak boleh balik...
dengan stesen minyak tutup sebab tak de minyak...
maka
kami berhenti di sini
beli minyak dalam botol untuk tambahkan minyak van tadi
dan
sempat beli pisang goreng sejuk tapi best
selambe je adik jual goreng pisang tu...tadi pegang botol minyak...pastu pegang pisang goreng
tak de penyepit-penyepit bagai...
Alhamdullilah..tembok usus kami kuat..tiada keracunan makanan berlaku sepanjang kami dok di Indonesia kali ini

sepanjang perjalanan
kami disajikan dengan permandangan ini
apa la jenis pokok tu?

 ooooo sayur kacang botol / kacang botor

gunung Rinjani yang kelihatan dari jauh

 dah sampai

 berbekal kan sandwish telur dan penkek yang dibeli di kedai makan di situ,
kami pun mulakan langkah, selepas membayar duit di kaunter tiket.
10-20 minit ke pitsop air terjun yang pertama.
Dah memadai untuk kami dok kata.... "wah!!!!...wow!! Subahanallah...."

hampir tiba

tarraaa!!!!!!
dah sampai

sekitar kawasan air terjun itu
jom ..pi main air sungai jom

jernihnyer hoit!!!
opsss..
jernihnyer haiii!!!

wa tak mandi
wa celup-celup je kaki dalam sungai nih
bukan trauma 
malas nak tukar-tukar baju karang..
(sambung telan roti telur tadi)

nampak tak pelangi tu?
dalam 30 minit kami berada di sini
kami pun berkemas pulang
sebab membayangkan lagi 3 jam perjalanan nak balik Sengigi.
hotel terakhir kami inap
sebelum kami pulang ke tanahair 

oh lututku-bertabahlah dikau


singgah makan tengahari pada pukul 3.30 petang di tepi jalan
kedai yang sempoi...
mengadap laut
dan bakso ini adalah sedap
iya...memang sedap!!


lagi permandangan yang boleh dilihat 

menghampiri Sengigi.
dan akhirnya kami sampai di hotel...err...jab...wa dah lupa nama hotel nih..
haaa...Pasific Beach Hotel...
nama...bagaikan dok USA...
hahaha

besarnya bilik!!!
dah bole bawak masuk meja pingpong haish!!!

kami cepat cepat letak barang
dan menuju ke pantai
kata nak photoshoot di situ?


oooo..kat sini pasirnya warna hitam
matahari mula nak 'men-sunset'kan diri


apa kami buat di sini?


tengok matahari terbenam la...
hehehhe...

kisah finale kami boleh baca kat blog PAE di sini...laju tul dia abiskan kisah Lombok
manakala yang lenlain...al-malas-wal-tak-rajin agaknyer


13 comments:

Hafiz Yusof said...

wahhhh...cantik sungguh...and jernih sungguh air terjun tu..kuasa allah.....best yer kalau dapat mandi kat sana kannn....

dzuchan said...

lawanyaaaaa....
air terjun, sunset,pantai...cecantik belaka
Lombok ni masih"virgin" lagi kecantikan dia kan..hehe

Dr Singa said...

wa sendang gigih membaca, tiba-tiba ada cerita tentang milky way..!!
apesal lu tak ambik gambau?
sendang wa pikir balik.. wa lupa jawab salam kat atas tu tadi..
waalaikumsalam...

Ayu sukatiakula said...

cantiknya
jernih betul air terjun tu

Dinas Aldi said...

Ya Rabbi ya Rabbi ya Rabbi ya Rabbi ya Rabbi cantik sungguh ayaq teghejun tuhhh! I like!!! *pejam mata berangan dok kat situ* Asyik berangan ja akak hang nih.

Awat ke syahdu sangat feeling akak tengok pantai yg ada pokok nyoq banyak2 nih, haisy. Err awat pantai dia pasir warna hitam, adakah kisah di sebaliknya?

Iza Hyun J @ paE said...

Hahahaha... Paste link nampak.. hiks.. Kak.. cantek gambar ok.. mmg penuh dengan cerita... huhuhu

shah_rule said...

makan hati tengok bilik bawah tu seakan scene berlakon citer sinetron.. bilik kami???

hmmmm air pun takde~ haha

sia2 org kt kaunter tu kene marah..

pape pun swimming pool die saya bagi 10 markah.. puas berenang2 itik.. haha

habis dahhhh..

Anash said...

Piz,

air terjun tuh tayah wat rawatan mot? terus minum bancuh buat air sirap bandung? eh?

hehe


dzuchan,
apa lagi?
pi rembat tiket ke Lombok.
jauh lebih murah dari ostolia
(tetiba sebut ostolia?hehe)

Anash said...

DrSinga,
Sendang = sedang ker?

milky way tengok dari mata kasar..
sebab malas nak angkut 'gadget'

hehehe

Ayu,

yes..memang cantik jernih air terjun -tiada pencemaran berlaku
salam perkenalan

Anash said...

kak Dinas,

agaknyer sama kesah di Langkawi-pantai yang ada pasir hitam tu.
Lombok pun ada pasir kaler pink-cer google

indah ciptaanNya tak perlu dipertikaikan...kan?

rasanya akak nih suka minum air kelapa kot???heeheh

Anash said...

Pae,
amacam? trafik naik kah?
eheheh
1 gambo = 1000 words


Dr Shahrule,
haaa..akak nyer entry Lombok hampir abis...
tu..ada org tu..BELUM balik lagi???
ehhehe
jgn la makan hati dgn bilik kami..
hehe

Naramas Aman said...

Cantik biliknya.

Sendang Gile tu air terjunnya kuat dan sejuk, kan? Saya pernah mandi di situ sehingga tercabut tudung saya dan hanyut. Cari-cari tak jumpa.

Anash said...

Prof Naramas,

bilik pun agak mahal..huhu

sejuk dan segar...
laa..kalau tau..bole tolong carik kan aritu..hehehe