Wednesday, September 3, 2014

Lombok - Hari Pertama (Pantai Kuta & Sengigi)

suasana lapangan terbang Lombok
 Assalamualaikum...
setelah didesak bertubi-tubi oleh para peminat blog ini
maka
terimalah kisah kami terjah Lombok.
versi wa versi santai versi sengal dan versi ntahapa-apa

22 Ogos 2014-Wa masuk kije macam biasa (ade ke pernah ko masuk kije luar biasa?)
tamat waktu kije, wa dah mula cemas sebab jem-gile-ya-amat di Batu 3 Shah Alam...
weh!!! wa tak pack barang lagi nih!!!! tapi secemas wa..cemas lagi Janggel...sebab beliau masih dalam mesyuarat jam 8.00 malam !!!Pun sama..belum pack barang!!! What???? Kul bape nak gerak ke JB?

Akhirnya kami berjaya harungi drama cemas (cemas le sangat..phuii...) bergerak jam 10.00 malam dari Bangi, singgah Seremban RnR telan KFC dan meneruskan perjalanan membelah malam ke rumah Pae di JB. 2 jam pertama wa drive, 2 jam seterusnya Janggel drive.

Setelah berjaya sesat mencari rmah Pae, kami berjaya tido 1 jam sahaja di rumah beliau kerana kami perlu berjaya beratur di Lapangan Terbang Antarabangsa Johor Bahru sebelum 6.00 pagi. Ya Ampun..bersungguh-sungguh berjayanya kami ini!!!
(apa punya ayat??)

Drama Dr Shahrul yang memohon ehsan wa baring di landasan kapalterbang sangat tidak  masuk akal..Na cadangkan wa buat-buat sawan demi melenggahkan penerbangan ke Lombok sekiranya Dr tak sampai-sampai lagi. (pesal laaa wa yang terpilih belakon??? motif??).

Dipendek kan cerita..(panjang jugak mukadimah wa???hahahah)
kami berempat selamat tiba di Lapangan Terbang Lombok, Indonesia..bersama-sama sekumpulan besar warga tempatan Lombok yang pulang ke kampung halaman masing-masing. Nampaknya kami sahaja warga Malaysia yang ber-iya-iya sengeh bercuti di sini??? 

   
gadis-gadis Lombok..ada sapa-sapa berkenan?
Kami berempat perlu tunggu teamKL tiba jam 11.45pagi. Ada 2 jam kami perlu abiskan masa bersosial-media di sini. WIFI yang laju (melihat kepada lokasi kami berada) amat membantu kami melakukan 'silent moment'..iaitu semua senyap dan mata pandang pada skrin hp..seperti di bawah ini:-


tengok tuu...sume tamau bercakap..dah nak jadi apa ntah?

Pabila kedengaran pengumuman tibanya pesawat dari KL, kami cepat-cepat tunggu di tepi pagar.
ala-ala pak supir menunggu pihak kustomer yang bakal tiba.
Wa sempat buat banner khas nyambut kedatangan teamKL ini

welkome to Lombok iya mbak dan bapak sekalian

yes..complete #teamlombok ready to act

first stop
kenduri kawen di kampung Sasak
 Kami singgah tunaikan solat di sini.
Kendian, kami dibawa jalan-jalan di kampung ini.
Baru tau..amalan mencolik anak dara untuk dijadikan isteri adalah tradisi mereka-mereka di sini.
Anak dara tu kena pandai tenun ....kalau tak pandai..tidak bisa dijadikan isteri...kata pemandu pelancong kami.

..wa tak pandai tenun..#tetiba



pemandu pelancong yang baju belang-belang tu...jangan silap orang..awas..

kelihatan janggel yang terlebih pancaran Nur....
 nih pun bukan pemandu pelancong...
nenek tu dok satu rumah khas untuk beliau...tanpa tangga.
memudahkan urusan harian beliau kuar masuk rumah.
konsep rumah = konsep studio apartment kat KL nun...
kira masuk je..tu la bilik, tu la tempat masak...

anak penduduk di sini
laluan di hadapan rumah di kampung ini

 selain tenunan kain
manik / rantai / gelang
adalah hasil kraftangan mereka



rumah simpan padi
signature of Sasak Village



 jom kita intai anak dara Lombok nak???

Ewah..ewah..

Seterusnya, kami bertolak ke Pantai Kuta
Bukan di Bali
tapi di Lombok

Jom makan dulu !
lapar weh!!

my lunch - mee goreng. Yang lenlain order Nasik Ayam Taliwang

 dah kenyang?
ayuh ke pantai
mari kita gelapkan muka

 sila lihat air laut yang jernih itu
sila lihat air laut yang jernih itu
sila lihat air laut yang jernih itu
BUKAN lihat 'mereka yang terdampar' itu

 jom panjat batu
huiii..berangin nyer di sini
ok
kita pi Pantai Seger plak
dalam 30 minit ke sana

dah sampai

 kelihatan Shahrul dipujuk oleh penjual barang kraftangan
Yang lenlain tengah cari port ambik gambo

 pasir yang halus
 bisa menengelamkan kaki masing-masing
dah macam 'sandquick'...bukan 'Sunquick' jenama air oren tuuu

 weeeeee...biru yang ada banyak jenis biru warna nya

 cer tengok haaa..Pae tenggelam dalam pasir...bukan saja-saja je tanam kaki tu...
kikikiki
jom naik batu plak
ala-ala panjat bukit Broga


katanya macam kat Ireland
ada kata macam kat NewZealand


 pandangan dari arah laut ke darat
apa yang kami lihat dari atas batu besar ini 

 tandus
agak-agak macam Cholate Hills di Philipina tak?

 dah jom balik
cukup-cukup la gelap kulit muka hari pertama nih
esok lusa nak sambung lagi
kan

perjalanan dari Pantai Kuta ke Sengigi adalah 3 jam
diulangi..3 jam
maka..sila tido
sedar dari tido..wa ternampak ini

 wah..ada kenduri kawen aaaa
mereka sedang berarak
mana perantin pompuan?
 ooooo..tuuuuu
perantin lelaki?
 ala..laju nau plak van nih
ok...
mana photographer?

 ok..ok..
lense kamera dia lagi gempak dari kamera wa
(simpan dalam beg terus)
sambung tido balik
kikiki

Jam 7.00 mlm, kami tiba di Bumi Aditya Hotel



 selesa
wa suka
WIFI belambak kuat di sini
itu penting
hahah
Kami keluar untuk makan malam di pekan Sengigi jam 8.00 malam

kali nih wa nak jugak rasa ayam kaliwang yang dikatakan pedas dan sedap
nampak tak sudu tu ?
dah ditutup siap-siap oleh Hang Dhamin rupanya
sebab
mata ayam tu pandang kat dia...
hahaahahah
ayam taliwang cukup sifat..dari kepala, balung, paruh ..sampailah ke kaki, kuku kaki ayam
sume ada atas pinggan tu.
Minus isi perut dan bulu ayam je yang tak de

OK..dah makan..ok dah kenyang..ok dah ngantuk.
Kita balik tido
(iye la tido? WIFI percuma!!!! OK? )
*activate 'silent moment' mode is on*
-masing-masing updet IG, tweeter, FB, Blog,  wasap, dan sewaktu dengan nyer-

Esok kami ke????

 sini?
 sinun dan
situ...

mana?
tungguuu.....

versi Janggel boleh pi tengok kat blogroll sebelah tu
manakal Pae pun dah updet..pun di blogroll list.
HD/ ChawanNa?? lum kot..


55 comments:

Dr Singa said...

hahhahahaaaaaaaaaa




yezzaaaaaaaa

Dr Singa said...

kalah lah kalau ada setakat kit lens di tangan...

kit lens pun.. menanah mata wa nengok dua gambar terakhir...


Dr Singa said...

izinkan wa gila kosa..





tempat ketiga pun wa bolot..

Anash said...

DrSinga,
hahahahahah
heheeheh
kikikiiii
adehhhh


kalah sumeorg!!!

ala..tu cuba-cuba jaya je gambo 2 terakhir tu...kikiki

mrs said...

haluuuuuuu akak!
1.adakah saya termasuk dlm list yg mendesak akak bertubi tubi itu?? hihi
2. kat malaysia tak pandai tenun bisa dijadikan isteri hatta tak pandai masak sekali pun hihi so dont worry akak..
3. kak..cuaca dia mcm mana panas dingin ke?
4. sempoi je gi kenduri kawin pakai kain batik..takyah nak labuci bagai
5. heey lombok pun wifi kuat..oh malaysia ku yang terchenta!
6. pic last terbaik..sebab mampu membuatkan mata terpaku lama
7. sori akak..sebab terkomen banyak! kbai

SuzieLAWAti said...

grrrrhhhhh.... x adillll....!!!!!!

tak adillll....!!!!!

tak adillll!!!!!

eyh silap....

X ACIiiiiiiiiii.....!!!!!!!!

ok kite pon meleleh air mata tgok ke jelitaan gambaran ini yer...

jejaka lombok nya mana ..?!

Anash said...

mrs smile,
aloooha dik
1)salah seorang dari beribu-ribu peminat..hahaha
2) akak tak kisah..janji leh beli kain kat kedai nagoya..hehe
3) khatulistiwa dik..sama mcm malaysia
4)kan..kita nih dgn kain 6 ela panjang berkoyan..haish
5)sangat puashati updet gambo dlm IG bagi org lain jeles..kuikui
6)pic yg last tu..err..biasa biasa je dik..(malu blushing nih)
7) tak pe..akak suka je ..haha..kbai jugak la

Anash said...

CikPuanLawa,
dah..jangan marah-marah di sini
sila usaha lagi
usaha tangga kejayaan..ingat tu iya murid-murid

*pegang kapur papan hitam*

jejaka lombok yang hensem di imigresen je...

Ren said...

Gitu haaaaa rasa mcm marathon 15km! Hiks nak gambo kt tebing plis!

Anash said...

Ren,
bkn 50km???
ok..sila rujuk email ...esok esok lusa tulat...

Hafiz Yusof said...

wahhhhh...syok yer dapat bercuti ke Lombok...
Cantik permandangan lautnyaa..biru airnya sebiru kornea mata ku...
hahahaaa...

aaaakak..part 2....!!!

Anash said...

Hafiz Yusof,

biru kornea mata mu?

bilamasa plak kaler biru?

sabar..part 2 coming

hehe

Biqque said...

perantin pompuan tu kena culik tak tu?

Anash said...

Biqque,
consider dah kena culik pun perantin pompuan. sebab dia berarak dari rumah lelaki ke rumah makbapak perempuan tu.

apa yang diberitahu oleh pemandu pelancong kat Sasak Village.

Dinas Aldi said...

Haaa, dah keluaq pun kisah Lombok ah. Ooo, kat epot tu la lu wasap wa haritu eh? Kehkeh!

Lombok adalah cantik, wahhhhh! Haritu tengok bideo lagu yg lokasinya kat Lombok, cunlah. Ni boleh tengok gambar2 lagi, bestlah.

Ngeri jugak bila membayangkan ayam taliwang tu..

Anash said...

Kak Dinas,

ha..aa kat epot la tu..kiki
antar report

ada bedeo jugak kami di sini..nanti bagi link

potong selera jab bila tengok ayam cengitu dihidang..tapi abis gak makan..heehee

izzatiazizan said...

tumpang tanya... awak pergi pakai travel agent ke caner?

Anash said...

izzatiazizan,

kami guna perkhidmatan supir sahaja kerana itinary kami yang rancang

Unknown said...

salam....seronok bace trip awak nie.sy ade plan nk ke lombok jugak.leh email itenary ngan no supir yg awk gune x? zakiah669@gmail.com

Mohd Shukri Daud said...

ya..boleh email kt saya sekali no supir tu? mohdshukri.daud@gmail.com

Anash said...

Zakiah Mad Jelani,

itinary x de tunjuk summary dalam blog nih. tapi bole rumuskan sendiri.

dah email no supir.
TQ

Shuque,
no supir dah di email. sila check.
TQ

Keluarga Hj Ibrahim said...

Salam. Minta jasa baik emailkan no supir. Tq lepatpisangg@yahoo.com

Anash said...

keluarga Hj Ibrahim,

saya dah hantar email.
sila periksa

sekian

Unknown said...

salam.. sy pun nk ke lombok.. tngh survey2 mcm mana nk plan itinerary...

boleh dptkn no supir kat sane..

aishahkassim@gmail.com

TQTQTQ...

Anash said...

Aishah Kassim,
waalaikummusalam
sila lihat email untuk no pak supir itu.

Most welcome

Unknown said...

Salam. Minta jasa baik emailkan no supir. Tq Nrodiana@gmail.com

Elle.E said...

Assalam, bole kongsi tak contact number supir tu? time aseh bebyk

palelutuk@gmail.com

IBU RISKA said...

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI















Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

thunder lifter said...

Boleh email kan saya ape2 yang berkenaan pasal Percutian ke Lombok ini? mhhas_317512@yahoo.com

Unknown said...

bromo tour, bromo tour package, bromo tour from surabaya, bromo tour price, bromo tour murah, bromo tour review, bromo tour dari surabaya, bromo tour tripadvisor, bromo tour malang, bromo tour paket, bromo tour travel http://javatravelline.com/



PAKEJ PELANCONGAN BROMO

Surabaya - Bromo - Malang / Batu - Surabaya via Tanggulangin

HARI 1 :

Ketibaan di Lapangan Terbang Surabaya. Bertemu & di sambut oleh Pilot pelancong kami, teruskan ke Bomo (Kampung Cemorolawang / Tosari)



HARI 2 :

Pada pukul 3.30 pagi, memulakan perjalanan ke Gunung Bromo, untuk menyaksikan matahari terbit dari tepi kawah. Merentasi lautan pasir dan mendaki 245 tangga. Kembali ke hotel untuk sarapan pagi dan berkemas semula. Seterusnya ke Batu, dalam perjalanan, melawat Taman Safari Indonesia untuk melihat koleksi haiwan-haiwan dari benua lain.



HARI 3 :

Sarapan pagi di hotel , teruskan lawatan ke bandar yang meliputi perladangan epal , air terjun Cuban Rondo, Seramik Dinoyo. Kemudian bergerak semula ke Surabaya dengan di mulai Tanggulangin untuk melihat Industri Rumah Kulit dan ke Sidoarjo untuk mendapatkan Keropok Udang + Embroidery.



HARI 4 :

Sarapan pagi di hotel, bertolak ke airport untuk berlepas







Mrs EVI



+6281 233 917 870



info@javatravelline.com



www.javatravelline.com









mount bromo tour, mt bromo tour, bromo ijen tour, mount bromo tours, bromo tours, mt bromo tours, tour to bromo, bromo mount, mount bromo package, mount bromo facts, mount bromo trekking, mount bromo pictures, mount bromo eruption, mount bromo in indonesia, mount bromo photos, mount bromo news, mount bromo national park, mount bromo lonely planet, bromo hotel, mount bromo hotel, bromo cottage hotel, mt bromo hotel, grand bromo hotel rates, hotel lava view lodge bromo, cafe lava hotel bromo, bromo mountain, mountain bromo, bromo mountain indonesia, bromo mountain tourism, what is highest mountain, in at the mountain, bromo volcano, mt bromo volcano, volcano bromo, bromo volcano indonesia, mount bromo volcano, mount bromo travel, bromo travel, bromo travel guide, travel bromo, travel to bromo, bromo indonesia, travel, volcano at indonesia, live volcano in indonesia, the volcano in indonesia, volcano mount, mount volcano, volcano article, this is a volcano, lava view lodge bromo, bromo cottages, bromo tengger semeru national park, bromo trip, bromo eruption, bromos, bromo mt, mt bromo eruption, bromo national park, lava lodge bromo, sea of sand bromo, visit bromo, mt bromo facts, bromo drink, how to go to bromo, from surabaya to bromo, bromo seltzer, bromo selzer, bromo, highest mt

Unknown said...

bromo tour, bromo tour package, bromo tour from surabaya, bromo tour price, bromo tour murah, bromo tour review, bromo tour dari surabaya, bromo tour tripadvisor, bromo tour malang, bromo tour paket, bromo tour travel http://javatravelline.com/



PAKEJ PELANCONGAN BROMO

Surabaya - Bromo - Malang / Batu - Surabaya via Tanggulangin

HARI 1 :

Ketibaan di Lapangan Terbang Surabaya. Bertemu & di sambut oleh Pilot pelancong kami, teruskan ke Bomo (Kampung Cemorolawang / Tosari)



HARI 2 :

Pada pukul 3.30 pagi, memulakan perjalanan ke Gunung Bromo, untuk menyaksikan matahari terbit dari tepi kawah. Merentasi lautan pasir dan mendaki 245 tangga. Kembali ke hotel untuk sarapan pagi dan berkemas semula. Seterusnya ke Batu, dalam perjalanan, melawat Taman Safari Indonesia untuk melihat koleksi haiwan-haiwan dari benua lain.



HARI 3 :

Sarapan pagi di hotel , teruskan lawatan ke bandar yang meliputi perladangan epal , air terjun Cuban Rondo, Seramik Dinoyo. Kemudian bergerak semula ke Surabaya dengan di mulai Tanggulangin untuk melihat Industri Rumah Kulit dan ke Sidoarjo untuk mendapatkan Keropok Udang + Embroidery.



HARI 4 :

Sarapan pagi di hotel, bertolak ke airport untuk berlepas







Mrs EVI



+6281 233 917 870



info@javatravelline.com



www.javatravelline.com









mount bromo tour, mt bromo tour, bromo ijen tour, mount bromo tours, bromo tours, mt bromo tours, tour to bromo, bromo mount, mount bromo package, mount bromo facts, mount bromo trekking, mount bromo pictures, mount bromo eruption, mount bromo in indonesia, mount bromo photos, mount bromo news, mount bromo national park, mount bromo lonely planet, bromo hotel, mount bromo hotel, bromo cottage hotel, mt bromo hotel, grand bromo hotel rates, hotel lava view lodge bromo, cafe lava hotel bromo, bromo mountain, mountain bromo, bromo mountain indonesia, bromo mountain tourism, what is highest mountain, in at the mountain, bromo volcano, mt bromo volcano, volcano bromo, bromo volcano indonesia, mount bromo volcano, mount bromo travel, bromo travel, bromo travel guide, travel bromo, travel to bromo, bromo indonesia, travel, volcano at indonesia, live volcano in indonesia, the volcano in indonesia, volcano mount, mount volcano, volcano article, this is a volcano, lava view lodge bromo, bromo cottages, bromo tengger semeru national park, bromo trip, bromo eruption, bromos, bromo mt, mt bromo eruption, bromo national park, lava lodge bromo, sea of sand bromo, visit bromo, mt bromo facts, bromo drink, how to go to bromo, from surabaya to bromo, bromo seltzer, bromo selzer, bromo, highest mt

zamharirah said...

hi boleh bagi tak no supir dekat sane? Plan nak pegi lombok tahun niee..

nie email saya: iddlex@gmail.com

Tq dear

nablinx3 said...

Salam.. boleh share number supir?? nasigmaz@gmail.com..tq

Melancong Murah Baloi said...

SALAM PELANCONGAN DARI MELANCONG_MURAH_BALOI menyediakan pakej melancong ke Lombok dengan harga yabg cukup awesome dan berbaloi-baloi 😊 yang penting urusan di Malaysia, diyakini

contact : 0175367426 Nurul Insyirah
Email : melancongmurahbaloi@gmail.com
Instagram : melancong_murah_baloi

hidayah rashid said...

salam sis, boleh email contact num supir yang kat lombok x? tq :)
norhidayahrashid95@gmail.com

Unknown said...

Assalamualaikum wbt. Minta jasa baik emailkan nombor pak supir kepada email sy iam.izzatikamaruzaman@gmail.com .. TQ :)

Unknown said...

Salam.boleh x emailkan no supir tu kat sy.tq
aqeigurlz@yahoo.com

Unknown said...

Salam..boleh emailkan no supir x?? tqqq

lizawty.yahya@gmail.com

apple apple apple said...

salam.. sy pun nk no supir kat lombik. ni email : farabdullah@gmail.com

thanks :)

lilykwinara said...

Salam. nak minta jasa baik tuan empunya belog berikan no supir nya...oh ye, berapa ye charge supir ni?

ni emailnya: kwinara21@gmail.com

Thank you in advance & selamat berpuasa ^_^

Unknown said...

Salam, nak no supir dan itenarary. Boleh email ke abdrozak83@yahoo.com. tqvm

Unknown said...

Salam. Mohon emailkan details supir. Terima kasih banyak2! n.waheeda@yahoo.com

farhana said...

salam, sy nk number supir tu jgk... nurfarhanaomar@gmail.com

tq

Unknown said...

Salam boleh email detail supir tu tazaabaar nak pegi lombok november ni ...haikalomar1990@gmail.com

fatin said...

as'salam.... blh emel no supir nya? sy pn cadang nye next year ke sne.... inshaallah... tq in advance... emel kt sini ye fatinmbkt@gmail.com....

Alin Nordin said...

salam sis. seronok baca. :) sis boleh tlg email no contact supir yg sis guna tak. my email.. alinnordin@yahoo.co.uk. tq sis

Riko Adryansyah said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :
RIKO ADRYANSYAH

Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

Wassalam

Unknown said...

Kalau teman-teman yang ingin bercuti ke Lombok boleh menggunakan perkhidmatan kami, WA +62 877 88 555 153 :)

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Dr Purva Pius said...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

EMILY KAYA said...

Saya membawakan salam untuk Anda!
Apakah EMILY KAYA dari kota medan di indonesia. Saya seorang petani. saya menghabiskan lebih dari 14 tahun di Cina, provinsi Anhui timur Cina mahal. bisnis pertanian mengambil berbagai tajam terkait berbagai pajak, pajak yang sering memakan lebih dari setengah pendapatan tahunan petani. Pajak kadang-kadang dikumpulkan oleh pejabat korup yang berusaha memperkaya diri mereka sendiri.
Pemerintah memonopoli panen gandum dan seringkali mencegah petani menjual hasil panen mereka di pasar terbuka. Pejabat lokal telah digambarkan sebagai "belalang" karena cara mereka mencoba memeras petani untuk semua uang yang mereka bisa. Sewa tanah pemerintah telah disebut “rantai pada petani.” Catatan panen telah menyebabkan lebih banyak masalah daripada yang telah mereka pecahkan. Di beberapa tempat pemerintah mengenakan biaya kepada petani untuk menyimpan gandum ketika mereka berkewajiban untuk membelinya.
Ketika saya memikirkan semua ini, saya memutuskan untuk menjual semua yang saya miliki dan kemudian pindah kembali ke negara saya yang indah (INDONESIA).
Saya pulang ke rumah dan sangat senang dengan diri saya, tetapi saya harus segera memulai bisnis, sekarang masalah dana muncul, bagaimana dan di mana saya mulai.
Saya mulai mencari pinjaman di mana-mana kemudian saya melihat iklan MR.WILSON KARTIKA bersaksi tentang bagaimana dia mendapatkan pinjaman dari MOTHER JULIANA LOAN COMPANY, tanpa ragu-ragu saya menghubungi MR WILSON terlebih dahulu untuk memastikan dan dia memberi saya bukti dan meyakinkan saya keselamatan, IBU JULIANA yang dihubungi DENGAN EMAIL yang disediakan dan hanya itu, saya memberikan pinjaman sebesar Rp2.000.000.000 tanpa ada jaminan yang diminta.
Hari ini bersyukur kamu dapat melihat saya tepat di tanah pertanian saya di sini, ini adalah doa saya agar ALLAH akan terus memberkati IBU JULIANA UNTUK MEMBANTU SAYA.

Mungkinkah ada orang yang mencari pinjaman, silakan hubungi

MOTHER JULIANA VIA EMAIL JULIANALOANS@GMAIL.COM
ATAU WHATSAPP +1 (678) 881 8428.

ANDA JUGA BISA HUBUNGI MR. WILSON VIA EMAIL wilsonkartika4@gmail.com

ATAU DIRI MELALUI EMILYKAYA36@GMAIL.COM

TIARA TOURS said...

ASSALLAMU ALLAIKUM ……… WR WB ………….
MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN , JOM KE INDONESIA, HORAS … !!!

JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!! JOM JAKARTA , JOM BANDUNG, JOM YOKYAKARTA
, JOM BALI , JOM LOMBOK , JOM MAKASAR, JOM SULAWESI /CILEBES

PAKEJ LAWATAN SEPERTI PAKEJ KE MEDAN, LAKE TOBA, BERASTAGI , HIKING & TRACKING , PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA, BANDUNG, YOGYAKARTA, BALI ISLAND, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MANADO, TORAJA DAN PULAU NIAS, SEMUA KAMI DESIGN DENGAN HARGA MERANARIK DAN SANGAT MURAH.
TEMPAT – TEMPAT MENARIK KE TASIK TOBA :
AIR PANAS SIPOHOLON, TAMAN EDEN, BUKIT HODA, HUTA GINJANG, MUSEUM TB SILALAHI, MAKAM RAJA PAHLAWAN SISINGAMANGARJA, BATU GANTUNG, DAN LAIN – LAIN.

TEMPAT – TEMPAT MENARIK DI SAMOSIR ISLAND :
MAKAM RAJA SIDABUTAR, TOMOK/, BATU PERSIDANGAN RAJA SIALLAGAN /AMBARITA, MUSEUM BATAK/SIMANIDO, PANTAI BATU HODA, TANJUNG UNTA, PAROPO, PARBABA BEACH, PASIR PUTIH, AIR TERJUN EFRATA, HOT SPRING, BUKIT HOLBUNG, MENARA TELE, DANAU SIDIHONI, PUSUK BUKIT, PANTAI TELE TABIS, AIR TERJUN /SAMPURAN NAPITU, AIR TERJUN SITMURUN, DAN LAIN – LAIN

TEMPAT – TEMPAT MENARIK DI SEKITAR BERASTAGI/ KABAN JAHE :
BUKIT SIMARJARUNGJUNG, AIR TERJUN SIPISO PISO, RUMAH RAJA SIMALUNG/ PEMATANG PURBA, TAMAN SIMALEM, TAMAN IMAN, PASAR BUAH BERASTAGI, GUNUNG SIBAYAK, GUNUNG SINABUNG, TAHURA, TAMAN SIMALEM, PEMANDIAN AIR PANAS DI SEBU – DEBU, KEBUN JERUK , KEBUN BUNGA, KEBUN SAYUR KOL, KEBUN BUAH STOBERY, PETERNAKAN SAPI, DAN LAIN – LAIN,

TEMPAT – TEMPAT MENARIK DI SEKITAR PEMATANG SIANTAR :
PATUNG DEWI KWAN IM, GUA MARIA, KEBUN TEH BAH BUTONG, AIR TERJUN TONDUHUN, AIR TERJUN BIAK SIDAMANIK, KEBUN BINATANG, AEK MANIK , AIR TERJUN KATAJASA, DAN LAIN – LAIN

TEMPAT – TEMPAT MENARIK DI SEKITAR MEDAN :
ISTANA MAIMUN, MESJID RAYA AL – MATSUM, VALENKANI, INDIAN TEMPEL/KAMPUNG KELING, WISATA ALAM ARMAYA, DANAU LINTING, PANTAI SIBIRU BIRU, MERDEKA WALK SQUARE, HOMEN INDUSTRY NORLEN, GALERY ULOS BATAK SIANIPAR, VIHARA MAITEREYA, PANTAI PARAGU, TERO TERO, PANTAI CERMIN, PANTAL BALI LESTARI, DAN LAIN - LAIN.

DISINI SILA TENGOK DI http://traveltiara.blogspot.com, SEMUA GAMBAR – GAMBAR COSTUMERS YANG KAMI URUSKAN KE INDONESIA DAN SILA LETAK KOMENT. KAMI TIDAK ADA BUSINESS TIPU – TIPU KEPADA SELURUH COSTUMERS , SERVICE KAMI BAGIKAN SESUAI BUDGET TUAN/PUAN.

SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
TIARA TOURS INDONESIA & CAR RENTAL SERVICE
JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
NORTH SUMATERA , INDONESIA
LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
TAX NO : 36 555 970 7 122 000
TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
HP / WA +6281383535091
HP / WA +6285358982828
HP / WA +6285762820068

TERSEDIA LAYANAN RENTAL CAR DAN BUS PARIWISATA :
TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 175 / HARI (10 HRS )
SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 175 / HARI (10 HRS)
INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 235 / HARI (10 HRS)
ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 260 / HARI (10 JAM)
TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI (10 HRS)
MEDIUM BUS ( 25 ORANG ) MYR 500 / HARI (10 HRS)

MRS. ADHIARJA BAYU said...

Saya membawa salam untuk Anda dari Asia
Saya Ibu Adhiarja Bayu dari Jakarta di Indonesia, saya seorang wanita bisnis, saya menjadi importir barang dari negara lain sampai yang terburuk terjadi pada 11 November 2017. Saya kehilangan semua yang saya miliki untuk MMM, saya tahu sebagian dari kita memiliki mendengar tentang MMM sebelum sekarang. Mereka membuat saya bangkrut, saya kehilangan semua tabungan hidup dan modal bisnis saya, saya hampir mati karena tekanan darah tinggi jika bukan karena rahmat Tuhan, saya meminta saran dari beberapa orang yang menyarankan saya untuk mendapatkan pinjaman yang saya setujui tetapi kemudian muncul pertanyaan besar bagaimana cara mendapatkan pinjaman tanpa uang untuk saya? Seorang teman saya kemudian setuju untuk membantu saya dengan sejumlah uang sehingga saya bisa mendapatkan pinjaman, saya diperkenalkan ke beberapa perusahaan pinjaman online dan beberapa perusahaan keuangan tetapi mereka membawa saya ke dalam hutang lebih dari membantu saya, saya menyerah sampai suatu hari saya bertemu teman lama saya di Surabaya Indonesia. kami adalah teman baik di kampus, saya dipaksa untuk berbagi masa-masa sulit saya dengannya dan Anda tidak akan percaya dia mendapatkan pinjaman online sebelum dia memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman yang sama (JULIANA LOANS COMPANY) dan itulah cara saya diselamatkan. Ya saya harus bersaksi di seluruh Asia dan di luar perusahaan mana pun yang akan menyelamatkan saya dari kesulitan keuangan itu. Karena sulit untuk percaya mendapatkan pinjaman Rp1.000.000.000 dari internet dalam waktu kurang dari 96 jam, surga terkenal karena begitu banyak pemberi pinjaman di luar sana adalah penipu, menipu Anda dari uang hasil jerih payah Anda, bisakah Anda percaya saya kehilangan semua Rp17 juta My Teman memberi saya untuk mendapatkan pinjaman sekitar Rp. 900.000.000 dari seorang wanita di Turki tanpa mendapatkan pinjaman.
Saya tahu beberapa warganegara saya telah menjadi korban seperti saya, tolong, jika ada di antara Anda yang membutuhkan pinjaman dalam bentuk apa pun, silakan hubungi teman saya SERENAH HUDSON VIA serenahhudson007@gmail.com yang memperkenalkan saya pada PINJAMAN JULIANA.
untuk informasi Anda juga dapat menghubungi JULIANALOANS@GMAIL.COM
WHATSApp +1 (678) 881-8428
ATAU DIRI DI ADHIARJABAYU@GMAIL.COM.

TIARA TOURS said...

ASSALLAMU ALLAIKUM ……… WR WB ………….
MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN
JOM KE INDONESIA
HORAS … !!! WELCOME TO INDONESIA

 JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
 JOM JAKARTA , JOMBANDUNG, JOM YOKYAKARTA
 JOM BALI , JOM LOMBOK, JOM MAKASAR
 JOM SULAWESI /CILEBES

KAMI DARI SYARIKAT PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA, SYARIKAT PELANCONGAN BERLECENSED & PROFESIONAL. PAKEJ TEMPAHAN KE MEDAN, LAKE TOBA, BERASTAGI , HIKING & TRACKING , PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA, BANDUNG, YOGYAKARTA, BALI ISLAND, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MANADO, TORAJA DAN PULAU NIAS, SEMUA KAMI DESIGN DENGAN HARGA MERANARIK DAN SANGAT MURAH DAN MAKAN HALAL 100 %

HARGA PROMO SEWA KERETA : PASSWORD “ RAJA OMBAK “
AVANZA , XENIA, ERTIGA (ALL 05 SEAT ) KAMI BAGI HARGA PROMO MYR 580 UNTUK 04 HARI ( MEDAN DAN LAKE TOBA TOUR ) DAN MYR 450 UNTUK 03 HARI (MEDAN AND LAKE TOBA TOUR ) HARGA TERMASUK PATROL DAN DRIVER PROFESIONAL. SEMUA SEWA KERETA ALL IN INCLUDED INSURANCE RISK

SILA CONTACT ( 24 HOURS ON LINE )
TIARA TOURS INDONESIA & CAR RENTAL SERVICE
AREA : MEDAN DAN DANAU TOBA
BANDAR : MEDAN
ADDRESS : JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
PROVICE : NORTH SUMATERA , INDONESIA
LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
TAX NO : 36 555 970 7 122 000
TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
CELL / WA +6281383535091
CELL / WA +6285358982828
CELL / WA +6285762820068

Blog Spot : http://traveltiara.blogspot.com
Facebook : TIARA RAJA OMBAK
Facebook : TIARATOURSINDOMESIA