Friday, September 5, 2014

Lombok - Hari Kedua (Gili Trawangan)

 Selamat pagi semua!!!
Assalaamualaikum...
cepat sungguh ..wa nak cuba gigih abiskan entry Indonesia nih
nanti wa lupa
sinetron sindrom 'short term memory lost' sejak dua menjak menjadi-jadi la pulak kat wa
"eh..lu sapa?who are you??" (sambil tengok muka diri sendiri di cermin)

parah,kan?


nih adalah permandangan di hotel pertama kami inap
wa bagi 4.5 bintang sebab kemewahan berganda di sini
(actually kemewahan WIFI yang berganda..heheh)
swimming pool yang...cantik
ada WIFI tau dalam swimming pool nih!! tak caya?
tu haaa...experimen dari henpon Shahrul
siap rendam-rendam dalam kolam renang
hahaahh
(padahal..tengah test waterproof cover hp je...)

Selepas mandi dan bersarapan di sini, kami bertolak keluar menuju ke pulau Gili Trawangan.

perjalanan mengambil masa dalam 1 Jam (kot?) dari hotel ke tempat di mana kami sewa bot laju 
sila pasrah dengan harga bot tersebut...
dari 800,000 rupiah hingga ke 1,200,000 rupiah...
dari satu tempat ke satu tempat kami tanya...
akhirnya
kami berpatah kembali ke tempat pertama yang memberi harga 800,000 rupiah tadi
 hahahaha....tu la..tadi kunun nak jual mahal...
 lagi jauh kami cari, lagi mahal pulak deme bagi harga


 ayuh..kita ke pulau!!!!

nih bilik wa dan Pae, yang bujang tu bilik nya tengah kemas-senang je jerit dari pintu ke pintu  kalau kejut bangun subuh..
Dalam 20 minit - 30 minit kami tiba di Gili Trawangan.
Gili T Resort betul-betul dekat dengan jeti.
Sangat mudah untuk kami berjalan sana sini

 'silent moment' kembali lagi
WIFI yang kuat gelombang nyer
dah..sume tamau bertegur sapa..sume tamau bersuara
"hoittt!!! jom makan la!!!" wa whatapp dalam group ajak derang makan tengahari
kan?
kata 'silent moment'?

5 minit kuar dari resort, kami berjalan, dah sampai kedai makan nih
sedap !!!! masuk betul dengan selera anak tekak kami
nasi campur je kot.
Dah makan? dah kenyang? jom kita pi tengok ikan!!!!

 bertanyakan salah satu kiosk yang member perkhidmatan tengok ikan di Gili
Kiosk cenggini memang ada sepanjang pantai ini..pepandai la pilih ikut budget korang eh
(jangan tanya bape rupiah untuk package yang kami hambek nih...wa lupa!!!)

jom kita...
(jom lagi?)
*sapu losen UV50 rata-rata kat muka dan celah jerawat)

ternampak ini
wa rasa laa...tu bot awam dari Lombok ke Gili..punyalah ramai manusia...mujur kami tak naik bot tu...
tambangnya murah sangat
agak-agak la kalau nak budget tapi jangan le nyusahkan diri, kan?

tak pe ...kami sewa sesama sendiri..
sebab kami kan sombong....kuikuikuii 


 dah sampai di kawasan Gili Nemo Meno (thanks Supermeng Malaya)

 apa lagi
pi la lompat masuk laut
 muka-muka yang suka tengok ikan
wa?
sememangnya wa tak turun laut
I is the trauma laut
I is the suspen with shark
I is the not-liking snokelling
karang..tak de plak gambo deme-deme tu kan?
sapa lagi kalau bukan wa yang tukang tangkap gambo dari atas bot?


 tengok dari dasar bot pun..jadi laaa
tu..ikan nemo (haa..yang nih betul)
 ada coral kaler biru
femes di sini

 dan lagi
dalam 2 jam kami di tengah Gili Nemo (credit to Supermeng Malaya-mentioned lagi), kami pun balik ke daratan

 dan kami masuk ke kolam air tawar

...nah Hang Dhamin..akak tepek gambo yang penuh limpahan cahaya nur ini!!
Semoga berpuashati!!
katanya iras Remy Ishak
sudut mana ntah iras dia yang sama dengan retis tu
haish...
*demi kasih 'mak' dan 'anak'nyer* hahahaah

sesudah masing-masing berpuashati mandi di kolam renang, kami pun keluar mencari port untuk 'sunset'


suasana petang
kan..banyak tul mat salleh di sini
ada gak pak haji lalu
heheh


tiada kenderaan bermotor digunapakai
hanya beskal, kereta sorong ataupun kereta kuda bergerak sana sini di pulau ini
Kami segera mencari kedai beskal untuk sewa beskal dan juga kereta kuda bagi mereka yang 'kurang mampu kayuh'-*pandang diri sendiri*



"Satu Malaysia!!!"..kata Pae #tetiba
Tu tengah dok tawar menawar tu



'Life Is Good'-kata bakul beskal tersebut
jom kita ke tepi pantai
sambil melihat sekitar kawasan
wah...
happening jugak di sini
deretan hotel / resort yang 5 bintang bersepah disepanjang pantai ini


dah sampai.
adalah dalam 15 minit ke sini.
Masa nih tak ramai lagi yang datang. Menjelang malam kompom kawasan nih penuh dengan para pelancong ....
Lihat sekitar...
sini...ke kanan lagi...
sini...dan ke kanan lagi....

eh..sapa plak tuh....dan ke kanan lagi....
...oooo situ mataharinya....lagi..pusing ke kanan....
ok...gitu la rupa persisiran pantai mengadap 'sunset'
adakah berbaloi tunggu satu jam di sini?


tunggu...
tunggu...dan
tunggu.....

tiba waktu yang dinantikan
letak batu karang sebagai model ....subject...


tarraaaaa....
Subahanallah!!!!!!!!!
dan lagi....
dan lagi....
tu je..kbai
jom balik


kami jalan kaki balik ke resort.
sapa yang sewa beskal tadi..sila kayuh balik dan pulangkan beskal ke tuan empunya yang asal.

dah pun magrib.
lapar!!!!
malam...menjanjikan suasana lebih meriah
macam pasar malam di sini
so..tentang makanan di Gili Trawangan, toksah risau..ok?
tak kebulur la korang kalau datang sini
hehehe
kami sempat berjalan-jalan meninjau kedai ...macam di Krabi rupanya.

Malam-kami kemas barang.sebab esok nak balik ke Lombok.
sempat makan apam balik versi Indon...order via whatsapp sesama sendiri sebab malas ya amat keluar bilik ...tau tau je...Cawan datang ketuk pintu hulur jagung bakar 2 ketul dan apam balik...
pastu...
Shahrul datang ketuk pintu hulur apam balik lagi...

yihaaaa..... supper on bed la wa dan Pae!!!!
heheheeh
*oh dietku!*
esok pagi
wa disapa oleh kucing ini


esok tengahari
wa disapa oleh air tawar ini
di mana?
tunggu...

22 comments:

Iza Hyun J @ paE said...

Wahhhh pantas!!!!... ok x terkejar den... cantek sunset tu!!

CiKPuaNLawA said...

santekkk ... sun ade ray....

chop..alohh... 2nd... ;(

CiKPuaNLawA said...

aik... komen hilang separuhhh...

lupa dah komen ape...

Anash said...

Pae,
slow-slow updet..jgn kejar akak
sebab
akak cepat semput
kiki

CiKPuaNLawA,
iya..anda no 2
hahaah
pulak leh lupa komen apa?
(gelojoh sgt)

Supermeng Malaya said...

kak anash.

gili meno bukan gili nemo...

syok sgt kot sebab jumpe nemo ni....

shah_rule said...

akak jangan laju sangat, nanti kene speedtrap..hahaha
mantap dah nak habis dah entry~ ekkkh!!

"muka-muka yang suka tengok ikan" tuh agak2 bole masuk majalah "mangga" tak??? Lol

Miss said...

akak! selamat je kan kalo pompuan2 je pi kan..thehehe..santek gegambo sun tebenam tuh ^^

Dr Singa said...

UNFRIEND.

Dinas Aldi said...

Cantekkkkk! Akak suka beach yg ada banyak pokok nyoq tuuu, gambaq no5 *seraya berangan diriku berada di situ*

Sunset lawo, syahdu nengoknya, adoyai..

mrs.smile said...

tarikh entry ni di publish 5 sept..motip highligh kat situ :P

yer saya perasan akak memang takkan masuk tasik/laut atau sewaktu dengannya..ada pengalaman kelat ke kak?

sunset tu..subhanallah! memang tak rugi menunggu..syahdu tetiba
kbai..

Cawan said...

Life is Good!!

Anash said...

Supermeng Malaya,
saja buat silap
supaya 'adik' Supermeng datang komen
hahha..thanks
*padahal ..memang silap pun*

Shah Rule,
apa? majalah mangga? seksi sangat ke korang dalam laut masa tu?

ok..ok..akak slowdown sket..tunggu lambat sgt ada org tu entry BELUM tak abis lagi?

Anash said...

Miss,
kawan akak dua2 pompuan, travel dari Bali ke Lombok. Alhamdullilah derang selamat.
Insyallah ...
thanks for the compliment
nak pi bila le tu?


DrSinga,
reject the application...


Next!!!

Anash said...

kak Dinas,
pokok nyuir dan pantai berpisah tiada..kan
yes..saya pun suka..cuma suspen takut2 buah kelapa jatuh

shahdu terasa takala melihat matahari disebalik awan

heeh fefeeling romantika pulak

Anash said...

mrs smile,
iya...akak ingat date tu..sama birthday dengan ayah akak..
ehhe

trauma laut - cepat panik bila kaki tak leh jejak dasar...hahaha
megong

shahdu mode is on time magrib

Anash said...

Cawan,
Life is always good.
pending on us to re-act

eray ayang said...

wah bestnya...gambar-gambar sunset cantik sangat

http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/09/harga-mealshake-terkini-sept-2014.html

Anash said...

eray ayang,
percutian yang sempoi

saya suka sunset & sunrise sebenarnya
thanks

Ren said...

Tumpang curi. hiks...

Anash said...

Ren,
sila la curi...
hahahah

Athirah Salsabiila said...

Can you email me itenary for 6h5m ke Gili T ni. I love to read your blog. mhhas_317512@yahoo.com tq

adachadisini said...

salam,
boleh tahu tak berapa bajet perlu ada dlm tangan untuk ke sana?
termasuk hotel+makan+tambang+etc etc secara roughly.