Monday, September 10, 2018

Part 9 : New Zealand - Dunedin, Moeraki & Elephant Rocks


sambung balik 
mana stop? 
oh ya
kami bermalam di bandar Dunedin 


 kat sini

 pesal ntah awan kat sini dramatik sangat?



dan lagi ray of lights
sekejapan je dok sini...
sebab tiba pun dah lewat petang ...
malam tu kami makan kat luar...
pi kedai masakan orang Malaysia di bandar Dunedin

esok pagi pas siap2 sarapan dan bawak bekal...kami ke sini




jangan tak singgah kan?
tapi 
hujung2 ko beli cekelat kat? 



supermarket 
dah sini lagi murah berbanding di outlet Cadbury tadi.
(berfikir di luar kotak)
kunun...
hahaha



self - service
pi buat scanning sendiri dan bayar sendiri
ish
tak paham la

(Jeling John ...)


Next, kami ke Baldwin Street
nak jumpa unkel Supaidin
sapa
????


 mana rumah unkel Supaidin nih?
#merapu
#toksah percaya la

tempat ni terkenal sebab jalan yang dibuat adalah antara yang paling curam


eh ..suka suki je kami kan 
dok tengah-tengah jalan ambik gambar
dah kata jalan
sure ada kereta nak lalu
eh
tak de kereta ke lalu???




apa susah...
kalau ada kereta lalu
kami bangun 
kami berdiri lah kat tepi
takkan nak baring situ jugak?

mudah?
hahah
*lambai unkel Supaidin dalam kereta tadi*



haa cepat cepat..sementara tak de orang kat belakang tuuu
berdiri leklok
pasang kekuda

macam tak nampak ke'senget'an jalan nih?


 haaa
pandangan dari sisi baru nampak senget
se senget tuan gambar ini

rasanya..kalau wa dok dalam rumah nih
mesti hari-hari kena sakit vertigo
apa tak nya
kuar rumah je
nampak jalan senget

 tatau sejenis binatang apakah ini
tapi kesian...kaki dia patah (yang belakang tu)
nak pegang takut kena duri
takkan platipus kot?
ke ayam serama?
(ko kalau bodoh pun..takyah la share dalam blog)
err
*marah diri sendiri pastu murung 7 minit*



terasa vertigo melanda di sini
(lari picit kepala)


jom kita beralih kepada lihat batu batan

kami meneruskan perjalanan keluar dari Dunedin dan singgah di Moeraki


menjadi geologist...(katanya)


 mempersembahkan
batu bolat
Moeraki Boulders
jangan tanya nape jadi macam nih
korang pi gugel cari maklumat sendiri
dah
dah
jangan malas
hehehe



layankan view nih

 dah ramai ambik gambar dalam batu pecah nih
ko pun sama nyibuk

pas nih kita ke?
mana?
oh ya...
ada satu kawasan dinamakan 'Organ Pipes'
cuba korang gugel dan tengok gambar tersebut

kami tak ke sana sebab kekangan masa

Next
cari batu lagi



 haa dah nak sampai dah
dah leh nampak kesan batu bentuk pelik di sini

 bacalah
malas nak taip
(dari tadi dok malas malas..bila ko nak cergas???)

 cantik kan????

 batu sini lagiiii besar

 macam bentuk ombak laut


 dengan permandangan sebegini...
rasa-rasa...
agak-agak....
banyak mana kah gambar akan terhasil?

dah sume sudut ko gagah nak hambek gambar





batu dan batu dan batu
oh ya
dan bau taik lembu
haahha nyaman oiiii
berhati-hati bila berjalan sana sini


 tu adalah sejenis formasi bentukan patung cendana asia yang mudah dibawa ke sana dan sini
mereka kuat makan
#tetiba

 yes I am finally here
(pun sejenis patung chendana)
 
 babai Elephant Rocks (sampai ke sudah..tak jumpa batu mana ada rupa gajah?)

ayuh kita ke Chrishchurh

 nih kalau wa naik rollerskate
kompom jatuh tergolek

 kami bermalam di tempat mula-mula kami sampai
tapi ambik rumah / bilik lain
sejuk wehh

 malam tu kami berkumpul untuk membawang
eh
bukan bukan

 nih lauk kami malam terakhir di New Zealand
apa
malam terakhir?
laa dah abis ke percutian nih?????
ala
ala
alaaa

 esok kami pun bersiap-siap balik ke Malaya
dah cukup cukup bercuti tuuu
kami transit di Sydney dan lepas tu ke KLIA

Farewell Mount Cook
Till we meet again


abis dah kisah kami berkelana di New Zealand
summary kesah akan muncul pas nih 
tepek gambar je la 
tak de nak beriya-iya cerita punnn

terima kasih pada sapa yang sudi baca blog sendu lagi pening nih

Nota Kaki : Thank you blogger yang dah sampai Kuala Terengganu tempohari
korang
sengal
tapi 
best

hahahahahaahahhaahah


Saturday, August 11, 2018

Part 8 : New Zealand - TePapa & Nugget Point

hui..tak sangka
blog nih diupdate
(kedengaran sorakan gumbira para peminat)
yea
yea
...
(lambaian ratu sana sini)
.
.
.
(baling bunga ros....)
.
.

where were we?
(gitu haa omputih)

Dari Milford Sound yang bersempadan Tasman Sea di bahagian barat, 
kami kami lepak di Te Papa...  


 nih adalah motel yang kami tempah
bilik air adalah konsep kongsi dengan orang lain
namun ko nak mandi????
sejukkk
(mandi style P Ramlee sangat digalak kan di sini)
waakakkakakaa

 makan malam kami
sedap gilerrrr sebab memang lapar dengan cuaca sejuk yang ntah hapa2 la sejuk
salji tak de la pulak
nak pi tempat makan nih pun wa belari-lari anak ....
nak simpan haba panas badan
(lari..lari...)

 keesokan harinya
ooo sini pun ada caravan /motohome


 ni signboard depan motel itu

 not bad juga tempat disediakan bagi mereka berkelana guna perkhidmatan ini.
Masing-masing ada kawasan persendirian
 
 nih kereta jiran kami
sempat berbual dengan mereka
merupakan pihak berwajib / berkuasa (authority) bahagian alam sekitar
masa deme ada di situ , deme tengah mencatit / merekod bilangan burung kiwi...
ok...rasa kagum di situ...
dan deme juga nak pi Malaysia untuk bercuti hujung tahun...
apa lagi...sempat la wa jadi duta malaysia tak berapa tauliah...
dok gebang tentang bestnya korang kalau datang Malaysia
(sambil bagi brouchers...eh...hahah ok nih tipu)
.
.
but serius talk..yeap..they intended to go holidays in Malaysia..

 
 wa terjumpa pokok nih
anih
macam sejenis kektus
sebab tiada daun
terus ada bunga
macam tipu je
wa belek2....tak....tak tercabut pun
sukanya tengok pokok macam nih ..

selepas kami bersarapan dan masak bekalan untuk tengahari, kami bertolak ke...

 sini...
memandang ke South Pasific Ocean...
maksudnya..kami telah merentas dari pantai barat ke pantai timur Pulau Selatan New Zealand

 singgah sini
ambik gambar

ootd kali nih
color block
mcm..
.
.
.
well..nevermind
.
.(jangan kecam)

 pastu ..layan hutan pulak
makan tengahari sebelum trekking masuk hutan
hutan mana?
cari apa?

 cari nih

 sambil makan tengahari
sambil mamah bunga nih buat ulam
eh
eh
(nota kaki : bunga kaler pink tu sebijik macam bunga ulam raja..kan?)

(sambung mamah / kunyah daun )

 dah ada tenaga
ayuh mulakan jungle trekking kita
(bukan Janggeltrekking..eh)

 mossy forest di Kameren
hahaha

 nak sampai dah
kejab je actually..tak jauh mana pun

 tu dia
Purakaunui Falls
dah ambik gambar sana sini
jom balik
balik ke pangkal jalan
 Jurasic Park?
 banyak juga pokok jenis fuchsia di sini
bukan lipstik kaler fuchsia je tau yang wujud
pokok pun ada

ok sambung perjalanan
kira lagi kambeng biri-biri

 dan penghujung semenanjung .....Nugget Point

 dan itu adalah rumah api nya

 aunties aunties tak larat nak jalan
maka
deme tunggu je la kat kawasan parking tu

 Hai South Pasific Ocean

Memandangkan ianya tanpa banjaran yang melindungi jalan...angin yang tiup di sini memang tak hagak-hagak kuat

yuhuuuu
hello !!!!

 This is the nearest southen area ever that you can reach...
paling selatan yang pernah ko sampai dalam hemispear selatan.

Lajak lagi ke selatan...ko dah bole masuk Antartica

.
.
.
(tutup balik Googlemap)
.
.

 we are here
pesal wa dgn Pae je tak pakai spek?

 ohoiii kaki
bertabahlah
balik jom

 kami sambung perjalanan ke motel ini
di Dunedin
ada apa sini?

 kami bole tengok batu bolat
kami juga bole tengok batu tak bolat.

dah macam geologist pulak ko?
.
.
.
stay tune for next update.

Nota kaki : bila ko dah seharian dok berhibenasi dalam rumah tak kuar mana-mana....
masuk 30 jam seterusnya...wajib keluar rumah...cari makanan...hahahahaha
tau ko kebulur eh?

Nota kaki 2 : counting days to....?