Wednesday, July 3, 2013

Zoo Negara-JamboreeHambekGambo2013

seperti yang dijanjikan...
entry kali nih wa tepek gambo binatang 
selepas entry gambo bunga munger di Floria tempohari
hari SABTU..22 JUNE 2013
wa ke sini.. taman binatang di Kuala Lumpur




lama jugak la wa tak jejak kaki di sini
kali terakhir adalah...er...ok..wa dah lupa
(raba-raba rambut yang meriah dengan uban)


Wa bayar RM30
untuk masuk ke sini termasuk juga
wang pendaftaran di mana
ekceli wa join Jamboree Bergambo
anjuran opis tempat wa cari duit-bayar-utang-lapuk-di-bank

Selepas makan malam nasik dengan ayam percik home-made by keluarga ChawaNa
dan juga selepas bermalam di rumah mereka
dan selepas berborak dengan mereka-mereka-mereka-mereka malam itu
maka...wa pun datang ke zoo negara 
keesokan harinya
(dekat betul rumah kondo-idaman-ChawaNa dengan zoo...)

sambil menyaksikan para pelawat datang
makin lama
makin ramai yang sampai
wa tengah tunggu semua para peserta jamboree berkumpul 


sambil memerhati
rombongan budak tadika comel comel belaka
macam-macam kaler baju uniform deme pakai
cuteeeeeenyer anak orang nih!!



jom kita..
ke dewan dengar taklimat 
untuk mulakan acara jamboree ini
tuh..tengok kamera deme...
suspennyer...
berdebarnyerr...


tapi wa datang sini
tak de la nak menang...wa nak enjoy jalan-jalan di sini
(kalau menang..apa salahnyer, kan??)
kata seseorang itu...bak baling batu sebutir, mati dua ekor burung...
direct translate "kill two stones in one bird"...
eh
"kill two birds in one stone"
(sambil selak majalah NatGeo)

selepas taklimat tamat
dan selepas kami makan nasik-lemak-best
kami pun dilepaskan ke kawasan zoo ini
dan pertandingan pun bermula
kami diberi masa 2 jam untuk menghasilkan gambo binatang mengikut tema

"pehhh...gamba nih mesti cun la..."
kata si penembak ini
wa?
masih tercari-cari..
oh ya..tema nya adalah "Habitat Binatang"
mmmmmm....jom kita cari


capybara tengah makan
macam tamau layan wa aje
ok..next

ok...seladang nih macam pemalu dengan wa
skip
next...

tido la pulak...
halahai....
ok..next...


alo puan totis...cer cuba bertelo ke..berguling manja ke...
mmmm..... nope...
(lama gak wa tunggu di sini semata-mata nak hambek gambo aksi ganas kura-kura ini..)
tapi tak de...
*hampa*
next...


macam best nih..
deme nak bergaduh..
ok...
eh..eh..kejab aje?
mana aksi tembak -menenbak penyangak???
(baling popcorn)


hai flaminggo semua
lawa nyer korang
pinknyer korang
cantiknyer korang
.......
...
ok..tiada aksi yang mendebarkan di sini
nexttt....

haa...binatang nih nampak menarik
banyak aksi deme buat
wa tunggu lama di sini
snap sana
snap sini
aduii..ligat jugak ...
banyak gambo wa blur nak mengejar aksi mereka ini

ok..
konspirasi nak pukul wa secara berkumpulan...
ok..
wa pun blah cepat-cepat...


haiiii...seksinyerrr dia
pewiittttt.....
(opsss...kontrol tingkah laku lu...)


di kala ini
wa dah mula mengelabah
sebab ada lagi sejam untuk mencari 
2 gambar terbaik
aksi binatang
aaaaaarghhh....
tak jumpa lagi nih!!!!

merak nih tak mau tunjuk kan bulunyer yang cantik
nexttttt.....
(kesat peluh)

haaaa...
kerengge!!!!!
bole ker???
bukan haiwan belaan dalam zoo
ala....

sedang wa bertinggung sebelah tasik
memikirkan nasib tak de gambo yang cun
tetiba wa ternampak kayu hanyut bergerak dengan laju

rupanya
beriang!!!! sepupu biawak
cepat-cepat wa snap.
harap nih leh bagi kemenangan sejati untuk wa...
yes...


lama jugak dodok di sini
menjulurkan kaki
ada lagi 30 minit.
gambo apa lagi nih
burung???


dari jauh wa nampak ini
snap ajelah
huhu

sebilangan para peserta katagori DSLR
ok
wa tak boleh duduk dekat-dekat dengan mereka
wa nebes
(padahal mereka elok je peramah...hahaha..ko sombong,kan? anti-sosial le sangat)
phuiiiii...


member wa
menung dari kejauhan
agaknyer dia nyesal ikut wa
elok aje kalau dia ikut jamboree naik beskal
kannnnnnnnnn??????


kami teruskan perjuangan kami
berbakikan masa 15 minit
gigih tul minah baju belang-belang nih
anak sapa la...

"logik tak kalau aku ada pasang niat nak patuk deme nih...rapat bebeno dengan aku..pehal?"
bisikan hati burung ini
wa berdiri jauh-jauh...
camneh gelagat wa plak?



cenggini
sopan aje
kan???
heheeh

jelingan mata seekor rusa

mata seekor lembu

renungan mata seekor kambing 

pandangan seekor kura-kura

bulu mata mak lentik tak?
ko hade?
tak de..kan???

wa pasrah
jom kita ke dewan
masa dah time
huhu 

 
tension plak join contest nih
adehhhh...

kita anta ajelah gambo mana-mana
yang terbaik dari mata kita nih haa
maka...kami pun balik ke dewan

salah satu hasil tangkapan peserta kategori DSLR
oh ya..
wa masuk kategori Compact Camera
dan pabila diumumkan pemenang...


dari kiri. no 1 kategori Compact Camera, no 3 kategori DSLR 
dan wa?
Pilihan Juri kategori Compact Camera
sapa jurinya?
tuuu...yang pegang paperbag tuhhh...
pensyarah bahagian photography di Uitm
thank youuuu!!!!!


nih adalah gambo bernilai  hadiah RM100 katagori DSLR
*tahniah Liyana!!!!!*
kambeng pun..kambeng laaaa....

wa nominated gambo nih 
sebagai salah satu gambo yang terbaik
dari wa
tapi BUKAN ini gambo yang membuatkan wa menang
yang buatkan mata juri terpaku
adalah gambar ini...


nih adalah adegan sebelum binatang itu membuat aksi
yang membuahkan hasil
wa hangkut bawak balik coffee maker


tarraaaa.....
nih la hasil wa
selepas penat tunggu 
wa snap cepat-cepat
takut weh!! kena patuk ..tak pasal-pasal paruh kuning tuh terbenam kat lengan wa


sekali pandang macam ikan kuning dok atas badan yang gebu berbulu
betul la Biqque!!!!.
you are looking at different view and thought
hehehee
gitu la kisah wa di Zoo Negara
dengan aksi memacam kami buat disini
nyangkung ada
baring pun ada

 

tak caya?
separa baring tau!!!

tu dia...
aksi barongan baringan
heheh

ngata orang
awak jugak sama
baring sana sini
hahahahahahahahahah
abis ilang ayu!!!!


ade wa kesah?
nooooo.....
(kalau dah sengal....)

dari masuk zoo pegang tiket
akhirnya kami keluar

dari zoo
membawa hasil
yessss....
kami berjaya
walaupun wakil dari ibupejabat yang minima...
melawan peserta dari cawangan pejabat lain yang ramai
dari 8 kedudukan hadiah(4 DSLR dan 4 Compact Camera) 
kami bolot 5 tempat sebagai pemenang...
Alhamdullilah...
(sambil tenung kotak hadiah...)

iya
wa masih muda dalam arena mengambil gambo
.....
wa dah masuk zoo negara nengok binatang
anda bagaimana?
hehehe...
Special thanks to all friends and family
whom support me before and after this event
yang bagi best wishes,
yang bagi tips,
yang siap tolong google cari contoh-contoh gambo binatang,
korang sume memang supportive and best!!!
(sambil julang kotak coffee maker)

next entry..
(eceh...dah pandai guna teaser measer nampak?)

wa ke sini
melihat...
ini ...
mana?
dekat je...

yeay..jerebu sudah hilang

31 comments:

Mak Wardah said...

Salam kenal. Kagum dengan kebolehan jari2 yang boleh ketik gambar dengan baik

Lisya said...

last week muke yg bj belang2 tu masuk beautifulnara & kosmo. mgu ni masuk blog blogger fofuler plak. ade yg mau otograp? :p

akak, bebaloi la tggu 2 mgu.. sakit perut sy pg2 da gelak. kui3. tapi mane gbr kambeng bnilai rm250 tu??

masMZ KaKiJaLaN said...

wah wahhh kak anash.... tahniah...
pasni boleh laaa order kopi pelbagai perasa yerrrrrrr, mintak bancuhkan....

Woooooo dah 30 hengget rupanya masuk zoo negara nih.... Berjaman dah tak g... Mesti binatang-binatang dalam zoo ni rindu kat saya.... ahakssss

Dr Singa said...

ahh..
wa sakit perut ketawa!!
lu memang best ahh..!
gambar..
cerita..

kopi luwak wa menunggu nih!!!

Henry Fox said...

wahhhh!!! tahniahlah sbb memang coffee maker! tak sia-sia menuntut ilmu smpai ke tasik kenyir bersama otai!

Biqque said...

akak, pagi ni jerebu balik...haih!

ha kan nampak mcm ikan emas duk atas benda berbulu tu kan? kan? hahaha saya mmg slalu nampak benda lain macam, tu yg kadang takutttt jer nak tgk dalam hutan. comforter atas lemari pun i nampak benda lain. susah tul...

anyway, congrats!!

Chawanna Na said...

Saya macam nak pegi zoo jgk la, sb last skali Aqilah pegi zoo, masa dlm perut saya..bleh? ahahahaha

jarimanis said...

mula2 nak senyum dulu bila baca semua dialog dalam pic tu...

Tahniah kak Anash..coz leh menang..rezeki tu..dpt coffe maker lagi..nanti leh la guna bancuh kopi kat opis..tapi klau jenis JM yg suka minum instant ni..berabuk lah coffee maker tu :-)

Vam Lautner said...

ok....saya terpaku dengan baring landing yang akak dan teman lakukan di Zoo itu....

Taniah diucapkan diatas kemenangan coffee maker tuuuu....

Mai secawan......hihihihi

Emy Tak Kecik said...

mcm2 aksi ambik gmbar kan hehehe

tu nape akak "color" kan lengan..ternampak eh ekeke...kt selalu mcm tu kalo pakai amsok :)

tahniahhhh....

p/s:budak2 tu sekolah islam adni kan...i olls pernh keje skolah tu.sape bawa budak2 masuk adalah percuma :)

Siti Nadey said...

salam kak....
dulu saya kerja praktikal kat sana.

Jaga Bear section, seladang, keluang, kijang dan small animal

hehehhe :)

Anash said...

Mak Wardah,
kadang-kadang bergegar jugak gambo time petik sana sini
hehe
thanks for the compliment...

Lisya,
berbaloi,kan? tu le akak suruh tunggu..hehe
gambo kambeng rm250 ..sampai kesudah akak tak dapat2 dr kak eta tuh..huh
(campak kertas A4 suruh sign otograp)

Anash said...

masmZ,
dah minum abis kopi perisa stoberi?
thank you
ala..biasa2 je gambo

sila lah dtg melawat..mereka merinduimu ituuuuuu!!!!!

DrSinga,
kalau sakit perut, sila jumpa dokte...
eh..lupa..diri sendiri dokte..kan?
hahah...
bila la nak minum kopi luwak mahal tuh!!!!???

Anash said...

Henry Fox,
manade..itu akak saja-saja pegi ikut kawan ke Tasik Kenyir...
akak masih kekalkan identiti 'tangkap gambo guna auto'

huhu


Biqque,
huh? jerebu dtg balik? pelik...
La...iya? imaginasi tinggi sangat kot...tapi orang kata, imaginasi tinggi nih kreatif orangnyer..kannn??

thanks

Anash said...

ChawaNa,
way back 3 tahun dulu la namanyer
sila datang ke zoo...dekat sungguh dari rumah tuh..

ps..parking fee yang mahal..ikut hour rate...huhu

jarimanis,

elok la senyum...awet muda tau.
sampai sekarang akak belum guna lagi coffee maker ...
tak reti
hehehe
thanks

Anash said...

Vam Lautner,
sila bawak cawan sendiri
eh
akak pasang la coffee maker tuh pas raya nanti...
heheh
amboi..nak buat bahan kutuk akak le tuh eh???
btw, thanks


Emy Tak Kecik,
kaler tu sebab terrrnampak lengan..hahah
tak pasti la tadika mana...
ooo..pernah masuk zoo secara free le nih , iye???
thanks


Anash said...

Siti Nadey,
bape lama buat praktikal kat situ?
bestnerrrrr...
dapat bercakap dengan binatang ....

jaga beruang???
ish...tak takut kena cakar??

Janggel / Rain said...

WOW HHEBATNYAMENANG KATEGORI PILIHAN JURI,,,!!!

UNtungla

Dulu saya masuk zoo 7 hengget je. (Zaman bile tah tu)

Dinas Aldi said...

Dik Anash, TAHNIAH! Wa tau lu mesti menang punyalah. Gambaq burung besaq tu memang cun, beb! Tapi ngeri jugak membayangkan tetiba dia bangun & terkam..oh tidaaakkk!

Mai sini kalau tak gelak, memang tak sah punya :D

Time Traveller Boy said...

Waaa.. tahniah menang lagi tu... :D
lama dah tak masuk Zoo ni.. dulu last time lawatan sekolah rendah kot hahahaa.. :P

Anash said...

Janggel,
7 hengget?
nih zaman dinasor di dalam zoo ker?

iya..akak memang selalu beruntung
kbai

Anash said...

K Dinas
hehehe
blog terapi jiwa kacau..kan?

tak sangka menang sebab takut tak tepati tema jamboree pada ketika itu

thanks kak

Anash said...

TTB,
menang lagi?
bila masa plak akak pernah menang sebelum nih???
(musykil)
time sek rendah?
sila repeat bila balik malaysia!!!

Daddy Ziyyad said...

Gambar burung paruh kuning tu mmg deserved a win :)

Tahniah..

Gambar pandangan seekor kura kura tu pun saya suka..:)

Ni yg teringin nak gi zoo ni...hihihi

SheLa^^ZuL said...

POST PALING BEST!!
~> aDIK GELAK guling-guling kat dpn laptop tgk gambo & baca dialog kat gambo tuh..seriusly mmg lawak dan mencuit hati...

~> dapat hilang stress selepas berdepan ngan kes pasal budak asrama yang hilang tuh..(tp dh jumpa ari isnin ari-1 julai)

~> last masuk zoo negara tahun 2010,bawak 1 bas budak asrama (dapat rate harge cikgu laa...hihihi...jalan jeles)

next entry : adik tau kat mana tmpt tuh...hihihi.. :)

Anash said...

Daddy Ziyyad,

pas nih ramai la pi serbu zoo..
hehe

suspen jugak nak hambek gambo burung dikala mereka tengah marah..
thanks anyway!!!
(kesat peluh burung itu..)

Anash said...

SheLaZul,
hoit
apa gelak guling2???
nampak bebudak asrama tu karang..

sengal..tak kan ta tau akak ko nih

ilang? nape le remaja suka lari dari asrama? haishh..nyusahkan warden

baik pi masuk lari balapan ke..lari dalam guni ke..

eh ..bukan cikgu dapat free masuk kalau bawak bebudak sekolah?

SheLa^^ZuL said...

x dpt masuk free utk sume..klu x silap dia bg utk 2 free je..lupa laa..hihi...

zaza alis said...

anak duk bising nak g zoo gare katenye,,lau tau awk kat sana,sah2 kita smpai!!!
syok baca blog awk,gelak2 sorg2,sesuai duk opis bila ngntk cr blog awk!!!

Anash said...

sHELazUL
cikgu patut dapat entrance free ape

ish

Anash said...

zaza alis,

kan? bole bertegur sapa di sana..
tapi saya nih pemalu orang nyer.
dalam blog aje bising
di luar blog..senyap...
hehe
terima kasih sebab terhibur baca.
patut bila ngantuk, usung bantal..
haha