Monday, July 29, 2013

Kawan Yang Jauh Di Mata tetap Dekat Di Hati

Assalamualaikum semua
Puasa ok? Belum terbarai lagi? *khas untuk kaum adam*...
bersua kembali kita di arena sukan blog...
Tajuk pun dah boleh agak....BUKAN kisah jenjalan sana sini
Ini kisah kawan-kawan wa yang 'jenjalan' jauh dari diri wa...

sapa derang nih?


*sambil telan kurma, wa pun mulakan entry nih*


kawan kawan wa nih semua telah mencari haluan masing masing
meninggalkan memori yang berwarna untuk diri wa
antaranya...


To-Be-Puan Faiezah....seorang executive di  dept business development
beliau BUKAN la tukang masak
gambo nih diambil masa kami masuk pertandingan memasak...
kumpulan kami menang..ok? dont play play...hhahahah...


seorang lagi... Puan Syuhadah...
bekerja di dept strategic resources
pun mengambil langkah keluar dari pejabat
  

member sekepala dan sekutu 
sama sengal sama gile
Puan Sakinah
jurutera di dept engineering & project development
"lu tak de...wa kesepian tau...huhu..sapa nak tolong wa dengan projek tengah jalan nih???"

dan ramai lagi yang dah keluar dari pejabat
yang wa tak letak nama dan muka mereka
takut laa..karang wa kena saman dengan derang
huhuhu

iya Qyn...
you olso been nice to me
*kesat air mata selepas kupas bawang*
miss you-nih betul punya ayat penyata

wa tak harapkan hadiah
tapi wa dapat jua tanda ingatan dari mereka


pabila makan..mereka jemput wa
walaupun berlainan jabatan
namun kami tetap satu pejabat



dan juga ...opismate wa di dept yang sama
En Shamsul


tak de dah staff yang akan bawak naik poskad 
sengeh sengeh macam nih
"akak..ada poskad!!!!"
"akak..poskad lagiii!!!!"
"akak..nih dari #ttravelholicawsome"
mmmm.....

dan juga 
tukang sibuk nengok duit raya tahun lepas Biqque yang bagi
*Biqque..ingat lagikah?*


dan juga...wa tak dapat lagi stok keropok ikan ini
sebab....
kemalangan berlaku kepada kakak cleaner opis wa
pada awal Jun 2013

patah kedua dua kaki
dan

tangan kanan juga patah.
maka beliau dihantar pulang ke Surabaya...
dan tak  mungkin jejak kaki di Malaysia.

"akak seorang yang kuat semangat....saya yakin ..."
itu sahaja yang mampu wa sebut
semasa melawat beliau di rumah sewa
sehari sebelum beliau dibawa pulang ke kampung halaman.

miss her too... 

dan seorang lagi katagori  balada BFF
kawan wa
yang wa selalu lepak bila beliau masak nasik palov
minum teh ubekistan
belikan poskad
merapu menjawab pabila komen dalam FB


tuh..beliau dok belah kiri sekali
tengah bulan 8...beliau ke Qatar
demi tugasan baru di sana
dah kurang kawan-kawan wa..kan?

will miss her dearly 

dan juga Cikgu Siti Hajar
walaupun tidak sama sebumbung bekerja
namun wa boleh berjumpa bila masing-masing ada jodoh untuk dipertemukan
wa harap begitu juga kepada kawan-kawan wa yang lain


iya...wa tak pilih kawan
samada anda tinggi darjat atau rendah kasta 
namun kawanlah jua yang pilih 
samada 
nak kekalkan wa sebagai kawan
atau pun tak


semua ada hak
semua ada tujuan hidup
semua ada jalan masing masing
pernah terdengar ayat berbunyi begini

"when you love someone, set him / her free..then you will know..."
*ker..salah??? ntah la....*


kredit to :Majalah Solusi No 55 (May 2013)

I'm trying to adapt this


and enjoy my life without hating people
(karang...doa tak dimakbulkan..payah wooo)
setiap kejadian ada hikmahnya
I do believe 

ada 10 hari terakhir bulan Ramadhan
sila rebut
sebab kita tak tahu
samada Ramadhan tahun depan ..sempatkah kita jumpa
atau Syawal tahun nih..sempatkah kita beraya

kredit kepada National Geography May 2013
wa suka nengok gamba dalam majalah NatGeo
melihat keindahan alam dalam perspektif photography
dan juga 
kesedaran diri untuk muhasabah jiwa
what will you do when two planets collide?


sebelum wa lupa
wa nak bagitau
yang wa baru je beli penyepit baju baru 
sempena hari raya
yippieeee....
*motif*?
sebab baju raya tak beli, kasut tak beli, tudung raya tak sedia, biskut raya tak ode
tapi wa tetap nak raya
Selamat REBUT 10 hari terakhir Ramadhan 1434
maaf dipinta atas keterlajuran kata-kata...







13 comments:

Vam Lautner said...

ok....im touched also...so sad la this entry...lepas sorang,sorang pergi membina kerjaya yang lebih utuh untuk keluarga dan diri sendiri..taniah diucapkan..semoga berbahagia...bila la agak yer saya akan mengikuti jejak mereka semua kan kak...

setiap yang manis itu,mesti ada sedikit pahitnya...

selamat hari raya...

Lisya said...

cam kenal je tulisan atas envelope kunin tu.. *garu2 kpale*

jarimanis said...

kak anash kita kwn kan jauh d mata tp dekat d hati heeee

Janggel / Rain said...

Wah tu poskad yang saya pos dari Jepun tu kan? kekeke.

Biqque said...

hahahaha akak dpt brapa ringgit? this year nak buat lagi la...sapa bertuah, sila tgk dlm ada brapa hahaha!

Don't Afraid to Try said...

kak ade keje kosong?

boleh sy join giler2 dgn akak..hehe...

same goes here...most of my friend will be leaving soon...nk smbg study la...dpt keje lg bgs la...n i dunno y i still here...mungkin rezeki ku masih di sini...

but tmrw we never know what happen..

terima kasih kerana igtkan ttg 10 malam terakhir..

Anash said...

Vam LAutner,

tak pe...yang nak pergi..kita lepaskan
semua akan berjaya kelak

nih kita nih..kat sini..lama beno bersawangnyer...
hahha

Lisya,
jangan garu kepala
memang itu tulisan anda
hahahah
akak tak jumpa gambo lain
so nih yg jumpa..nih yg akak tepek


Anash said...

jarimanis
jauh sangat ker dari mata???
hahaha
bole...ruang hati akak banyak lagi
leh masuk ramai kawan kawan

mehhh


Janggel,
iya
poskad anda dari Jepun
(teringat kan? kad raya lagu dari akak???hahahah)

Anash said...

Biqque,
tak silap
seposen kot
ala...

jom buat lagi


hahaha


Datt,
kije kosong?
kena tya HR dept
akak nyer post sebagai tealady dah penuh...
sila mintak post lain.
heheheheh

iya..join akak mengiler di opis...
hahahah
(karang ada plak nyampah nengok ...ada akak kesah?)

dah rebut 10 hari itu? teruskan

Dinas Aldi said...

Jauh di mata takpa tapi penting dekat di hati tapi kalau boleh naaakkk gak dekat di mata jugak...kan..huhuuu..

Ko beli sepit baju sempena raya ni? Oklah akak nak beli penyangkut baju sempena raya.

Anash said...

K Dinas,

jom ..hangkut penang tu dok sebelah shah alam...baru dekat di mata dan hati...
heheh

wah..penyangkut kaler warna warni..
bebaik jgn terbang lagi ke pokok tinggi...

pantun eh?

mrs.smile said...

penulisan akak sempoi tapi tetap meresap dlm jiwa saya, very touching!
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Akak..

Anash said...

mrs. smile
thanks for the compliment.
Akak tak reti susun bahasa berbunga bunga

same to you
"SALAM AIDIL FITRI & maaf zahir batin"