Wednesday, July 24, 2013

Travelholicawsome-Langkawi (Final)

Esoknya...
kami pun kemas-kemas
masa dah time
untuk pulang ke Semenanjung Malaysia
(hamboi? macam la pi oversea?)

Diva Aqilla dengan beg tariknya
kata tema bercuti kali ini adalah trolley ???
(kena sangat dengan wa yang suka guna beg trolley sebelum jumpa mereka-mereka ini)

Jom kita check-out dari homestay..
kami terjah sarapan pagi di tempat semalam
(malas nak cari tempat lain)

ada lebih kurang 2 jam sahaja untuk kami mundar mandir selepas sarapan
sebabkan hujan...kami terjah ke sini..
dikenali Awana Porto Malai..dah tukar nama ke Resort World Langkawi
kami singgah bergamba aje


sambil tengok kapal layar sapa ntah
pastu
kami kembali ke Pantai Cenang


hai..kata dok Pantai Cenang..tapi tak jejak kaki kat sini?
apa kes?


berlegar legar di sini 
selama 30 minit sahaja
masa yang terhad ini
kami terus ke
  
beras terbakar
sangat lengang
best untuk buat 'tempat nih macam ko yang punya'


tuh berasnya


ari Isnin
padan le tak de orang datang kat sini
masing-masing dah start kije daaaa
kami kami aje yang tersengeh sengeh nengok beras terbakar
heheh
next stop...
off course
airport 



makan buah rambutan
ehsan Na yang membelinya takala berada di Beras Terbakar
beli 3 ikat RM5...dapat 2 tangkai free ???
apa lagi??? kenduri kendaralah kami di sini
dah tak pedulik orang lain
kami makan bersungguh-sungguh
*syak..wa sampai sekarang batuk tak elok lagi....mesti datang dari rambutan Langkawi*
(kong..kong...konnggggg...)



lagi sekali...
sebagaimana kami datang dalam 3 kumpulan berlainan...
kami balik pun dalam 3 kumpulan yang berlainan...
group pertama : Biqque, Shahrul, John, Janggel, Maszuber, Dan Arif dan wa = flight 12.40tgh firefly
group kedua : ChawaNa dan Aqilla = flight 1.40 air asia
dan
group ketiga : Byya sorang...katanya nak dapatkan feel lama sket di Langkawi
flight 3.00 ptg (eh..air asia ker? atau firefly? lupaaa daaa..)
maka tamat la sudah episod kami di Langkawi
(sambil hangkut cekelat nak agih-agihkan pada kawan-kawan / opismate / musuhmate / saudaramara)

bermulanya kami dari.....

dengan post entry blackout day

dari sedikit beg troley 

beranak pinak dengan hasil rampasan

digabung semua beg
kami jelajah pulau
dengan...

pasangan bakal perantin
BUKAN burung merak tu yang jadi perantin
BUKAN...

"Yangggg..I nak beli pressure cooker...you tolong bawak kan, leh?" kata Mas
DanArif buat buat tak dengar....
haa..tu deme tuh
Maszuber dan DanArif
langsung kenduri kawen tahun nih
(baju kurung baru wa tak beli lagi nih...ala...)

"hai..nama awak Kiki ker?" Biqque sedang beramah mesra dengan kerbau
"ingat kucing kat rumah le tuh..." kata Shahrul
dan dengan pasangan suami isteri ini
Shahrul dan Biqque



"gambo aku cun nyerrr.....sah sah laki aku tak de gambo nih..hehe" kata Na
"peh..cun aaa gambo moment nih..sah sah la bini aku pun tak sempat tangkap gambo nih..haha" kata Cawan
dan juga keluarga ini
ChawanNa dan Aqila
yang anaknya menjadi rebutan model cilik kali ini


kehadiran Janggel juga jangan dipandang sepi...
gigih menembak gambo sana sini

tak perlu diperkenalkan sapa beliau
walaupun tertinggal kunci mangga di Shah Alam
namun beliau tetap gembira di sini

"Abang John!!! Abang Janggel!!! meh sini!!!"

iya..
kami gembira bersama
tanpa kira umur dan usia


sepanjang perjalanan cuti ini
ada sahaja halangan dan drama
tapi kami tak kesah
sebab kami berjalan sama
dan juga
selagi kami berada di jalan yang lurus



"tu..tu...aleh sket ke kanan..tak nampak patung burung lang nanti..." Biqque berkata
"leh nampak...nih wide anglenyer kamera..mahal tau..bukan beli diskaun..beli plak kat...."DanArif berkata pula
gigihnya krew produksi
mengharapkan hasil yang
bakal buatkan kami mengilai ketawa bersama
dan tersengeh senyum takala sensorang  


....indeed...
who are your friends reflect yourself too
or
who are you do reflect with who your friends are
*picit kepala...apa wa cakapkan nih?*

been here

seen there



done that 

yes...we have done our trip together
and

we have done it again...
almost...together
Missing in action : Masnona (pi marathon kat PD) ,
 Dr Shahrul (burn tiket sebab tuntutan kije di spital),
Ely dan Hasrul serta Samy dan Suci (tak dapat ikut....ada hal lain)
Lili (aktiviti pindah rumah katanya)
dan
Fatt (ada hal lain ...kottt?)

kali ini..Aqilla menjadi rebutan
ada sahaja gelagat dia
penat juga kami kejar bila dia melarikan diri jauh-jauh



walaupun diva ini tidak suka pijak pasir
*kannn.... tak pasal mintak didukung?*

but again...we have so much happy moments
with short of time
with obstacles here and there 


berharap impian Miss B tertunai sudah
untuk jejak kuku kaki di pulau Langkawi


itulah kami
terima kasih wa ucapkan kepada mereka
sebab dari mula beli tiket / reserve homestay / kenderaan / makan / jalan-jalan / shopping 
adalah urusan bersama-sama
(Maszuber adalah event manager untuk trip kali ini-tepuk tangan untuk beliau!!)

tanpa kata sepakat
mahupun sekepala
kadang kala..balik bercuti ...boleh sambung gaduh..ok?
kami tak bergaduh..kalau gaduh pun..gaduh manja lite lite gitu...
hahaahah
asam garam berkawan
 

"pasnih kita pegi mana eh?"
"kita gi oversea...nak?"
"yeaayyy!!!!!"



*gigil masuk kan duit seposen dalam tabung*

semoga kita bertemu lagi.
(nih entry apa? macam rancangan TV aje?)
next entry?
ada...
eh
bukan entry jalan-jalan dah...
entry nasihat...
(mode ustazah kembali)

16 comments:

Janggel / Rain said...

Gitewwww. Terharu sangat baca entry ni.

Kbai.

jarimanis said...

ahaaa JM baru sahaja selesai baca CERPEN, penutup yang menarik :-)

Henry Fox said...

Gitewwww. Terharu sangat baca entry ni.

Kbai.

copypaste Janggeltrekker punya. kekeke

Biqque said...

awwwwwww...sgt tersentuh dgn entry terakhir ni...i luv uols...

moga kita "membesar" bersama hingga ke surga...amin...

Dr Singa said...

mak wa masuh ada pinggan klassik yang isik beras terbakar itu..

[terbayang makcik-makcik kampung tu dok bakar beras dan tabur keliling laman rumah dan ketawa ]


ngan yin dalam kapalterbang ikut kalr kapal terbang!

Don't Afraid to Try said...

susah nk cari kawan2 mcm ni..semoga silaturahim berkekalan hendaknya...

as usual...entry kakak coco mesti ade unsur2 ilmiah semua...

Dinas Aldi said...

Aqilla comei sangat, patut la jadi rebutan. Seronok baca kisah jenjalan dik Anash & bertuah ada kawan2 yg best macam depa semua :)

Anash said...

Janggel,
iye le tuh???
kbai...

jarimanis,
cerpen?
cerpen manade gamba?

John,
iye le tuh??
kbai..
*copy paste komen ke Janggel*

Anash said...

Biqque,
iya..'membesar sebagai johan'
*dumex?*
lap u back!!!


DrSinga,
kali nih mmg tak faham komen tuh...
(tergaruk pala yg tak gatal)

Anash said...

Datt,

ilmiah tuh selit sket sket je
takut terlupa
iya..blessed dpt kwn alam maya yg baik..mcm Datt juga


K Dinas,
akak pun apa kurangnyer..best jd kwn!
iya ..aqila tuh comel...

Dr Singa said...

alohh..
meh we eksplen..
takkan beras-beras tu masih utuh selama-lama ni..dari zaman Mat Chinchang tu..
maka.. makcik2 tu gigih membakar beras-beras dan tabur keliling kompleks nak topap beras2 yang habih kena kutip pelancong2..

ada orang cerita kat wa gitu...

Emy Tak Kecik said...

ok entry best...

semangt setiakawan yg tinggi :)

kak, coklat sy mana?hehehe

Time Traveller said...

baca entry ni.. terasa pulak lepas ni nak jenjalan dalam group mcm ni.. ( tiba2 semangat lak )

asyik jalan seorang jer selama ni hahahaa.. :P

Anash said...

Dr Singa,
oooo kisahnyer
iya la
10 pelancong datang kutip 10 bijik beras terbakar
100 pelancong?
1000 pelancong??
tak terbakar hati org tempatan?? abis beras!!

kiki

Anash said...

Emy tak kecik,
cekelat?
akak dah pos
sah..mesti cair tengah jalan

hihi
tunggu eh poskad...
nak anta balik nih

Anash said...

Time Traveller,

tu la
jalan secara jemaah nih best
dengan syarat
sekepala
sekufu
dan
sengal
hahahaa