Sunday, July 14, 2013

Wa Pegi Melaka-Cruise Sg Melaka & Kapal Selam(Final)

Diam tak diam..dah hampir 5 hari kita sume berposa..
dan diam tak diam...
wa berjaya untuk tidak minum air kaler-kaler sejuk ataupun panas 
(hatta kopi mahupun teh)
setakat ini...air suam idaman kalbuku...
tapi tengok laa..masuk minggu ke dua...pasti wa belasah jua air kaler itu..
heheh
ok..stop mengomel tentang air..

entry nih sambung dari entry lepas..nak ripit entry lepas, leh klik SINI AJE.

Esoknya, 30 June 2013, aktiviti berkait dengan air akan kami terjah
Wa tunggu mereka di sini
Lobi Hotel Quayside...
sapa sangka, gudang lama, ditukar ke butik hotel
boleh lihat REVIEW KAT SINI dari blogger tersohor itu


lobinya....
sementara nunggu John & Janggel bersiap...


sempat melopong nengok katun spongebob...
ok..dah siap korang?
jom...kita naik Cruise Sungai Melaka.
sangat dekat lokasi hotel ini dengan tempat jualan tiket Cruise itu
  


jom kita naik bot menyusuri sungai melaka.
tuh...adalah Quayside Hotel


lalu sini
nampak nih

wah..terasa cam kat obe-c
eh...ada lambang bank plak kat belakang...


cantik deme nih buat mural sepanjang sungai melaka 

tersenyum bila lalu bawah jambatan ini
sangat memori daun pisang
hahahaha
megong

sampai sini, bot patah balik kembali ke tempat asal.
tuh..monorail melaka..tak gerak pun?


dan kami balik ke hotel...


turun pun bersebelahan dengan hotel itu
sangat-sangat selesa
memang strategik kedudukan hotel ini


dah jom...balik bilik dan check out...
permandangan dari bilik hotel

kelihatan mereka sedang mengisi borang pendaftaran kursus kawen  survey tentang hotel ini. 
wa? sebagai supir-of-the-day..wa tunggu sahaja di lobi
next stop.
mana?

sini

kata mak, tiket RM5...
malas la wa nak masuk
bila sampai sana...

setakat RM1 ..... apa salahnya...
jom..jauh-jauh sesat barat mencari kapal selam ini
rugi le pulak kalau tak masuk jengah


pandangan hadapan
(mana lampu sport light? nak jugak suluh-suluh dalam laut time malam,kan???)

nih belah belakang / ekor
besarrrrrnyerrrrr
jom masuk jom
sila buka kasut
dan sila serahkan tiket tadi pada penjaga pintu kapal selam..

tempat driver .....
mak aaiii...
berselirat wayar, banyaknyer nak tengok sana sini
tobat la nak jadi driver cenggini

nih pun sebahagian dari ruangan driver tadi

anda pegawai memerintah?
nah..tido sini


anda anak kapal aje?
nah..korang tido sini

nih bahagian buat kuih samprit
eh..bahagian apa ntah
*blur*
patung di letak sana sini untuk memudahkan pelawat berimaginasi bagaimana mereka bertugas 
di dalam kapal selam ini 

ini bukan patung dalam kapal selam
mereka nih hidup...
dan mereka juga ada blog.
*motif?*


penerangan ada diletak di bawah perut kapal selam
dan juga tayangan video

kami tak lama di sini
sebab mereka berdua tak sabar nak balik KL sebelum jem
Wa? masih mood cuti...Isnin malam baru balik Shah Alam.
mana tempat kapal nih?
tak leh nampak dari jalan besar
Kalau datang dari Bandar Melaka, menuju ke Pantai Klebang...
lepas dari jumpa klebang coconutshake belah kanan...
tak jauh la...akan jumpa signboard kecik nih belah kiri...   


wa? terlepas signboard nih...terlajak, terpaksa jalan tepi pantai
selepas nampak deretan bas lama 
haissshhh..pesal le kecik nau signboard nih...

tadi ada sebut coconutshake klebang..kan?
kami ke sini...
tuh...deme rajin beratur.
wa? tunggu dalam kete..kata supir-of-the-day?

begitulah kisah kami bertiga 
terjah Melaka, dengan ad-hoc plan...
iya ..wa ngaku...
first time naik cruise Sg Melaka
first time nengok kapal selam di melaka
dan 
first time merasa coconut shake klebang
(and you call yourself orang Melaka???...)
hahahahaha...
*thanks korang sudi ajak akak* 


kami dah sampai sini
anda bagaimana?
untuk versi gambo-cantik-terang leh tengok kat DrSinga

Esoknya...wa kembali kepada rutin ...sebagai petani

nak menuai hasil tanaman di balik lalang nih...
semaknyerrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!
sapa la yang malas sangat nih?


let's do it.
(kesat peluh..baru 10 minit nyabit....dah semput..)


tangan mak...akhirnya merasa mak nak pegang buah kelapa hasil dari kebun sendiri
hasil tuaian kami yang sulung.
sebijik aje kami berjaya keluarkan dari kebun maha semak itu..
hahaha..satu kejayaan yang besar tau!!!!

dengan ini wa tabik spring lama-lama kepada para petani
sebab pertanian bukan sektor pekerjaan yang mudah
seriusly..
(pegang kalkulator kira kos nak upah buang semak...)
entry seterusnya...
tunggu ...

13 comments:

Kak Suri said...

Paling cute gambo mak cik pegang kelapa. Aku dok terbayang2 mak cik ikut dialog..."Owh...lihatlah dunia.." Eh...selalu aku dapat mangga...apesal kali ni tak dapat kelapa??

Dinas Aldi said...

Haa selalunya dok tengok gambaq kat luaq ja kapai selam tu, kali ni tengok gambaq kat dalam plak. I like. Tima kaseh tembak2 gambaq kat dalam tu.

Tang part cari spotlight depan kapai selam tu tak menahan, kahkah!

Dr Singa said...

ini boleh mendatangkan marah!!

masa wa pergi tak ada pun tangga tu.
tak ada pun video
tak ada pun boleh masuk dalam kereta eh kapal selam nengok-nengok tempat tidur pegawai memerintah..


first time..?
wa tolong berlakon tutup muka dengan tudung saji nyorok bawah meja makan yang ada jag air masak sejuk

Janggel / Rain said...

Wow bestnya coconut shake tu.. ngidam. akak kalo balik melaka nak kirim ye.. KIRIM tau!

SheLa^^ZuL said...

tmpt2 yg adik blom g..
--> kapal selam
--> minum coconutz shake klebang

Anash said...

Kak Suri,
aku risau gak tetiba mak aku cakap cengitu ... "Lihat la donia!!"
takut aku

ko nak kelapa?
kopek sendiri tau!! hehehe

Anash said...

K Dinas,
dulu mungkin tak dibuka untuk org awam masuk dalam perut kapal selam.

Sekarang baru buka...
enjoy the pictures...

(masih termangu-mangu..kenapa tak de sport light kat luar kapal selam..)*tak puashati *

Anash said...

Dr SInga,
(sambiltarik keluar dari nyorok bawah tudung saji)...
dah...dah...jgn dok lama2

maksudnya...sila repeat paper tajuk 'saya masuk perut kapalselam lalu perut saya lapar,sayasinggah minum coconut shake klebang'.

amacam?

*setakat melaka-muo..bukannyer jauh bebeno..kan?*

Anash said...

Janggel,
mana sedap kalau tapau coconutshake tuh ?????
kena minum kat situ jugak laa
NO KIRIM-KIRIM.
Jom pegi lagi sekali!!

Anash said...

SheLa-Zul,
nape le tak pi masa rombongan sekolah adik ke sini aritu?

ooo
lupa
budget masa

pi la...

MasZuber said...

#untungla kak dapat naik ribercrus dengan blogger tersohor itiewwww

heheee

saya rasa penah masuk kapal ni skali. tp mase tu xde la cantik cam sekarang kot

Anash said...

maszuber,
untungnyer rasa badan
tempias retis terasa nih
hahahah

zaman bila naik kapal tuh?

mafizah said...

Kita boleh dapatkan senarai homestay Melaka yang murah di Melaka berhampiran lokasi pelancongan di Bandar Hilir dan Klebang sila lawati;
http://www.homestaymelaka.com.my atau http://homestaymelaka.worldheritage.com.my

Bagi penginapan apartment dan hostel murah untuk rombongan ke Melaka berhampiran lokasi pelancongan di Bandar Hilir dan Klebang boleh lawati http://www.indahkembara.com