Monday, September 3, 2012

Photo Challenge Balik Raya 2012 - CocoNutz

HAI SEMUA
BERSUA LAGI KITA DI ARENA ALAM MAYA INI...
(ayat macam biasa jadi host TV?)
Amende Photo Challenge nih?
Ntah...
heheh
wa cuma sahut cabaran oleh Blogger nama Biqque dan Chawana...
wa nih first timer...

Kepada Biqque dan Chawana selaku juri...
sila nengok hasil wa yang tak seberapa nih
dan pada yang lenlain
sila bertabah melihat gambo tersebut
(jangan lupa..tepuk dahi ..diselang seli dengan mengucap.......ok?)

10 CHALLENGES YANG PERLU DILANGSAIKAN!

Idea Biqque.

1. Blogger bergambar bersama kereta lama dan buruk (mesti kereta berusia 20 tahun atau lebih)

ok.
belum apa-apa lagi wa dah pakai baju melayu (soklan no 1 oleh Chawana dah terjawab)
kete bapak wa nih (tatau leh gerak lagi ke tak..tak pernah nampak on-the-road?)
mudah cari,kan? depan rumah aje letaknya..hahah

2. Blogger bergambar terlentang dimana pelita raya berada di kedua tapak tangan (mesti dua pelita, satu kiri satu kanan)


baju saree dry cleaning, wajib dilapik dengan cadar bila nak baring atas rumput kapet..
Disebabkan salah dengar oleh sepupu wa...
wa dapat 1 bijik pelita dan 2 batang bunga api dari beliau.
padahal wa mintak 2 bijik pelita dan 1 batang bunga api.
pasrah ajelaaa....terima seadanya...
(sah ..kena potong markah separuh ...)


3. Blogger bergambar makan kuih raya di dalam kedai/pasaraya sebelah cashier (mesti ada cashier tengah keja, kalo dia gelak lagi bonus)
gile malu wa masa nih sebab tetiba ramai plak umat nak masuk makan kat sini...ciss.. 

kedai makan,leh?
Dengan kadar segera, wa hulur duit nak bayar bil, terus letak bekas kuih raya, capai sekeping masuk mulut dan pegang kertas, sengeh bagi hint kat sepupu yang pada mulanya sibuk pegang anak 5 orang tuh, kena plak zoom muka wa..sekali petik aje...wa kata..."dah...dah...blahh wehh blahh..." sebab dah kedengaran suara orang awam berkata "laa...apa plak tuh???"..
(sempat juga sambar duit baki yang budak cashier tuh hulur kat wa dan kata terima kasih dikk....dan hangkut bekas kuih samprit sekali...)...
wa jalan tanpa pandang belakang...hahaahahahah..
tak senonoh betul!!!



4. Blogger bergambar main bunga api depan balai bomba dgn kadar api yg besar (pepandai la korang nak buat apa dgn bunga api tu kasi api dia nampak besar)


munge api yang kecil ciput tapi asap dia.....macam buat fogging kat longkang..

Drama jugak .....
Mintak mancis api dari mak-ok kautim ade
2 batang bunga api - ok kautim ade
tup tup...
kotak mancis api yang ada 3 BATANG MANCIS????
pastu plak...bunga api yang LEMAU????(sket2 nyala, pastu padam...nyala..padam..nyala..padam?)
abis la 3 batang mancis vs 1 batang bunga api yang masuk hangin tuh!!!!
Tak kan nak mintak mancis api kat balai bomba,kan??? macam tak kena gaya aje?

Dengan pertolongan 2 assistance comel wa...kami berlari ke kedai tomyam untuk makan tomyam pinjam lighter (sebab mancis pun derang tak de???muskil... camneh derang masak tomyam???)...
Akhirnya berjaya la gak terhasilnya gambo nih...

Kendian, masuk kete cepat2 terus drift pecut balik rumah seolah-olah macam la ko buat kesalahan pecah dan rompak ATM di bank...gile cuak ok?(tapi dalam kereta..kami pakat bantai gelak ramai2...hahahah)


5. Blogger bergambar baju raya yang dilekat penuh dengan sampul duit raya (lagi banyak sampul yg dilekat, lagi bagus)




Gambar terakhir sebelum wa hangkut barang balik Shah Alam untuk sambung kerja hakiki wa.
Dah semua adik dan sepupu balik, mangsa wa adalah mak wa sendiri.
Hasil idea mak wa yang kreatif di samping mak sudi menghulurkan sampul duit raya UNTUK DIPINJAMKAN SAHAJA, maka nih la jadinyer...
"camnih ke petik nyer? mana butang kamera nih?"
"mana nak nengok jadi ke gambo?"
"asal nampak macam gegar je gambo?"
"jab..macam tak jadi aje?"
"camnih ok ke gambo nyer? nak hambek lagi sekali?"
tu diaaaa....mak wa bersuara...
apa-apa aje la mak..janji ada gambo...

Idea Chawana.

1. Blogger berpakaian baju raya songsang (lelaki pakai baju perempuan, perempuan pakai baju laki)



Dah nampak kat gambo pertama,kan?
Nasib leh pinjam baju dan kain sampin adik ipar.
Tudung pinjam dari adik
Songkok adik ipar punya
Capal bapak punya
Jalan..taman yang punya
nampak wa gemuk..
belasah aje laaa.....
(pagi raya yang sepi sebab sume dah kuar beraya kampung masing-masing..wa?..dok rumah ajelaaa..)

2. Blogger hias kenderaan korang bertemakan raya, dan bawa kereta korang berjalan-jalan dengan hiasan tersebut (lagi meriah hiasan lagi byk markah huhuhuh)



Kecanggihan penangan idea sepupu wa dan mak saudara wa.
Terhasilnya kereta berhias ini
Wa dok geleng-geleng kepala nengok kesungguhan mereka sekeluarga....
Wa terpaksa lalu ikut pintu co-pilot sebab pintu masuk pilot dah kena ikat siap2 kat luar dengan sampul raya....
lemang rembat atas dasar 'pinjam sekejab' dari jiran belakang
ketupat-last minit menganyam secara berjemaah oleh semua ahli keluarga.
wa terkesima nak bawak kereta-pihak-bank ini.
(nasib tak dibubuh api dalam bonet - nak masak lemang le kekdahnyerrr...tidaakkkk...)


3. Blogger ambil gambar reflection diri sendiri (pakai baju raya) di mana2 tempat berkaitan, lagi luar biasa cara/kreativiti/tempat yg digunakan lagiiiiiiiiii bagus! (sila pikir di luar kotak)



Tak de sempat nak pikir luar kotak...
Selepas termalu di pintu pizzahut
wa dan mereka-mereka-mereka ke sini.
lalu kat cermin
terus la hambek gambar ini..
reflection,kan?? tulisan sume terbalik...


4. Blogger memakai baju raya dan bergambar bersama patung demo baju raya di pasar raya (pepandai la korang nak pose maut camne)


kids, just wanna have fun with me
iye..bila bawak kanak-kanak..mereka pun teruja nak ikut sama...
Ok...ok..meh sini..


nih pose tak-maut wa
pastu
dah...turn wa plak sensorang....

Cun tak wa?
waaakakakakakakakakakakakaakakakkakakakakaka...huk..huk....(batukk semputt..oksigen..mana oksigen...)


5. Blogger kibar bendera Malaysia sambil pakai baju raya di tempat yg tinggi (tiang lapu, atas pokok, apa2 yg tinggi, etc)


 wa malu
leh tak letak anak buah wa sebagai ganti?
apa?
tak leh ker?
ala....
ok ok


tarrraaaa.......
harus ilang cute wa
pabila berdiri atas tiang lampu ini
masa nih ada aje orang isi minyak kat Esso depan rumah
Nampak wa...derang pun sengeh-sengeh dari stesen minyak itu...
malu wehhh....

DAH SELESAI TUGASAN PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2012 wa .......
peehhh...
over-exposed dah muka wa nih...
hahahahahahaaaa.....
(tapi masih tak de sapa pun tegur wa di Giant Shah Alam???...mmmm...)
motif nak sebut Giant Shah Alam?


inilah assistance comel wa (anak sepupu wa)
di samping mak wa, mak saudara wa, sepupu wa, adik wa dan keluarga sepupu wa yang ramai itu...
they have been helping me a lot for these tasks.....
bersungguh-sungguh...sampaikan wa plak yang stress sebab wa ambik mudah aje..tapi derang nak wa menang...hahahaha
Apa yang penting?
Kerjasama!!!!!


anda bila lagi?

34 comments:

Janggel / Rain said...

OMG Akak! Comelnya berbaju melayu kekekekekk!!!!

Saya suka kete berhiass tu.. nak pinjam bleh??

dzuchan said...

Ohmyyy..akak
cute je pakai baju melayu
tadi baca yang janggel ni pon dah gelak2 (cover sikit sebab kat opis)
yang ni gelak2 sebab banyak dia punya cerita belakang tabir..

lagi satu kesian kat kereta kak coco menjadi mangsa hehehe

Gud Luck utk korang2 semua

Biqque said...

YA ALLAH AKAKKKKKKKKKKKKK! KEGIGIHANMU TERSERLAH! PANJAT TEMBOK TINGGI GILE KOT! PATU DGN SAMPUL DUIT RAYA PENUH DGN KETA BERHIAS BAGAI! HAHAHAHA! BEST LA AKAKKKK!

Emy Tak Kecik said...

suka tengok kereta berhias...
mmg ada ciri2 raya tu :D

BlueEwoke said...

akak, kereta berhias tu memang gempak la, siap buluh lemang bagai! muka akak kt dpn balai bomba tu memang menampakkan sgt tengah cuak ahahahaha.. tapi semua lawak2!! kah kah kah...

AjlaA said...

sy vote gambar yang ada sampul duit raya banyak2

kalo sy like banyak kali boleh dpt x duit dlm sampul itu. kekeke

nice caption kak!

Danny / John said...

ya allah!!! meriahnya kete akak!!! kalo tak menang ni mmg sy amuk 1 kampung la! akak panjat tangga??? omg!!!!

Hafiz Yusof said...

oh my kak oi...mmg best la citer akak kali ni....sume photo2 tu mmg menarik minat saya la..sampai saya pun terasa nak berposing dlm pic2 tu...gelak sakan saya sorg2 ni..nasib baik bos x tegur..hihihi....semoga menang la kak....

retna yusof said...

perghh caya la kak...
ini memang boleh menang ni cuma erkk kena tolak markah tang pelita tu la kan :p

eh eh erkk panjat tembok pakai apa?

*terbayang keayuan nya hilang tu hehee :p

Anash said...

Janggel,
apa? bukan akak nampak hensem?
kereta nak pinjam?
tak leh...belum abis bayar kat bank

dzuchan,
gelak sila kontrol volume
kete bank itu pasrah dijadikan kambinghitam
thanks dik for the wish
(Saja nak masuk challenge nih..)

Anash said...

Biqque,
iye, gayat jugak la nak diri tengah tiang TANPA kena paut mana2...
(nasib tak de penyakit vertigo)
kereta tuh memang dimake-upkan oleh makeup artis...
sampul kad raya memang banyak mak yang simpan buat koleksi katanya...

Emy Tak Kecik,
sket lagi nak bakar lemang dalam bonet...tak mampu wooo...

Anash said...

BluEwok,
mujur kete tak merajuk bila balik shah alam dari cuti raya
hehe
sah la cuak main api depan balai bomba..dah le org kampung kenal nenek...

AjlaA,
wah siap ada vote / like bagai.
hehe
ala, meh sini datang beraya rumah akak, nanti akak bagi le duit raya..tapi kalau dah kije..tak de la duit raya..hahahah
thanks for dropping comment

Anash said...

Danny,
amaaat la sangat meriah kete tuh
sebenarnya nak tambah lagi hiasan raya tapi akak dah kata NNNNNNOOOOO...
hehe
iye
akak pandai panjat tiang lampu guna tangga...

Fiz,
gelak slow2..karang bos kuar bilik, bos plak nak join gelak sama..
tidakkkk...ok?
harapan menang??? tipis gak sebab ada yang best dari akak...

Anash said...

retna yusof,
dah terasa markah dipotong di situ
huhu
keayuan dah ilang pabila berdiri di tiang tersebut sensorang...
memang betul sangat ...
sengal
hahah
thanks for dropping comment.

Dinas Aldi said...

Huihhhh Anash, akak kagum bangat nih! Tepuk sampai sakit tangan okeh! Memang gigih Anash langsaikan challenge tu, tabiklah!

AINUL ARINA said...

kenapa mata saya nampak macam baju raya lekat2 tu dah jadi macam kebaya. fuiyo! kretip! hehehe

Anash said...

k Dinas,
hahahah...
tension la buat challenge nih
ish..jgn la tepuk kuat sangat tangan tuh...malu aiii...hehehe


Ainul,
kebaya? wow...trend baru tuh !!! akak leh buat fesen baru dengan sampul duit raya?
hahah

MasZuber said...

oh maiii kak anashhhhh!!!

kak, kereta berhias tue memang gigih tauuuuuuu


hmmm semua la gigih!!

yg berdiri atas tembok gate tue tak gayat keeee?


dengan ini Biqque: aku nak janggel, kakak santek and kak coco menang contest iniiiiiii. memang TAFF nie utk para juri kasi marekahhh

Dan Arif said...

wow wow akak...siap berdiri atas tembok! terbaik! pastu dlm keta siap ada lemang dlm bonet.. hehe

Anash said...

Maszuber,
sebenarnya bukan akak yg gigih
derang sume tuh...
krew produksi balik tabir
iye..kete jadi mangsa
iye..akak ekceli gayat tapi kontrol..
hahah

DanArif,
nih apa pakat2 komen nih?
akak kawenkan korang karang..
haa..
heheh..
iye..ilang sopan akak pabila panjat dok berdiri atas tembok
nak lemang? sila la jenguk bonet akak...

Azizan Zolkipli said...

Wakjan tersembur keluar muffin yang dimakan apabila gelak tengok gambor perkara #5 tu hahahaha ...

Oittt, camana kamu naik-turun tu hah ? tak boleh turun kalu, Wakjan nak call bomba ni hehehe ...

p/s: kerja di Giant Shah Alam kah ? Kenal tak Iryanti Mohammad ?

Anash said...

apalah WakJan nih???
main sembur2 muffin???
tak baek tau!!
hehe
takpe
pandai panjat,pandai le turun
oooo
tak kenal dia sebab tak kije di giant shah alam
hanya suka pergi giant shah alam aje..heheheh

Liz said...

Best! Best! Suka part sampul raya and kereta berhias. Bersungguh-sungguh!

Anash said...

liz,
hahahah...
best ek? sila tekan 'like' ...
memang bersungguh..
hehe..thanks for the comment.

Biqque said...

CONGRATS! U WIN! U WIN! YEAHHH! NANTI ORGANIZER NAK BINCANG HADIAH YE :)

Biqque said...

GO HERE FOR RESULT : http://biqque.blogspot.com/2012/09/result-photo-challenge-balik-raya-2012.html

Janggel / Rain said...

Tahniah kak Tansree Coco !




#berlalu pegi sebab kalah..... :(

Fatt said...

akak panjat pagar rumah ke? LOL!...ini memang tak disangka2..sporting abih akak...tahniah =)

terasa nak buat plak tahun depan...kekekeke

SW said...

refleksion tu masuk akal. ayat tebalik. cheers.

Anash said...

BIQQUE
Yippieehhh
horeeyyy
wowowowwww
auummmmm (eh..tuh utk maszuber)
hoyehhh
ammmaaa
ALHAMDULLILAH
tqtqtqtqtqtq
tak sangka ok???
sebab yang lenlain tak kurang jugak hebatnya

Anash said...

Janggel
tq for the tahniah wish
apa plak kalah
sume adalah pemenang tau

Fatt,
jom aaa
the more the merry-go-round
hahah
the more the merrier
thanks

SW,
iye
terima kasih sebab nampak 'keterbalikan' ayat itu
selamat datang & thanks for your comment

Don't Afraid to Try said...

kak anash..

wlupun challege ni dh hbs..nk komen jgk..

sy nak puji bj sari akak yg lawa tu..bj melayu pun cun gile...cute sgt muke akak...mcm muka budak noty pn yer jugak..

kete tu plg kreatif..xblh blah btl..tahniah tan sree coco

Don't Afraid to Try said...

k

Anash said...

Don't Afraid to Try,

haha....
punya lama entry nih...
hehehe..akak is malu bila baca balik entry nih..
sari lawa? maintenance tinggi-huhu
budak noty? memang pun-hahah
cute? (awww...nih yg segan nih)

tansree?? heheh...(aminnn...)

tq