Monday, August 27, 2012

Kisah Raya 2012

salam syawal hari ke 9 pada sume
tahun nih wa citer sket ajela
kisah raya wa
yang tak de lak nampak raya sangat


nih kuih raya tahun lepas
amat presentable..kan?
kan?..siap susun cecantik ...
dalam tray Queen Anne (motif ko nak sebut Queen Anne? Ade orang lain kesah?)

cer bandingkan tahun nih.... 

amat presentable jugak???
dengan siap balang wa letak terus atas meja
nak kaburkan pandangan
wa letak bunga pelastik..kekonon lawa le tuh...
iye...wa malas nak masuk dalam bekas kuih raya.
hambek ko...balang kuih raya pelastik wa pamirkan...


Tahun nih jugak wa tak buat kek
Dah ilang mood nak main tepung malam raya
nih gambo kek tahun lepas...
Jangan tertipu tipahhh...


Ingatkan kot ada adik balik kampung sesama...
leh la kemas rumah sesama...
tapi sebaliknya...

Kami lompat sesama..
di pagi raya?
heheh...sengal
(nampak aje wa suka..padahal dalam hati...gloommmyyyyy...huhu)


Nih raya tahun lepas
iye
kami ada buat gathering panggil sume saudara mara makan sesama
dan
panggil sapa yang sanggup pegang tiang bendera..
bergambo sama-sama...
ini tahun lepas
tahun 2012?
hanya kibar bendera di depan rumah nenek
sensorang sebatang sehelai bendera sahaja...


tahun lepas
kami pegi rumah uncle kenni
'beraya' di situ
(leh baca kat SINI)



bawak nenek sekali
nih tahun lepasnyer kisah
nenek masih gagah membawa badan sendiri
dengan pertolongan kerusi roda. 

tahun nih plak
kami ke uncle pizza hut
nak dapatkan feel raya
kami hangkut biskut raya sendiri
tapi nenek tak ikut 
sebab


nenek dah tak larat nak beraya ke rumah uncle pizza mahupun uncle kenni lagi
nenek di rumah arwah atok
baring
sambil tunggu ...
anaknya datang jenguk
cucunya datang ziarah
cicitnya datang melihat
piutnya datang meng-'agah-agah'...


tahun nih wa tak de beli selipa raya
kalau ilang sebelah, wa tau sapa yang hambek...


bosan kan citer raya wa?
mmmmm....
bosan jugak sampul angpau wa tak susut-susut jugak?
mana pegi bebudak sekarang nih? tak mau duit raya dari wa ker????
heheheh

17 comments:

Lily Riani said...

tuh twin ke? can muka my niece

BlueEwoke said...

hahahahah lawak la entry nih, hebat betul raya2 makan uncle keni ngn piza.

Duit raya tak susut lagi? hmm aqilah dan keluarga aqilah ada, kasi semua kt kami pn tak pe heheheh

Janggel / Rain said...

wow UNTUNGLA boleh raya.
kbai

Dinas Aldi said...

Kalau duit raya tak susut lagi, sila huloq kat sini pasai akak sampul duit raya dengan duit2nya sekali dah licin, kehkeh..

Sayu akak tengok nenek Anash tu..Semoga beliau dikurniakan kesihatan yg baik olehNya.

masMZ said...

nenek akak layan unkel kenny!!!!

dzuchan said...

kak..saya denga my sisters pun beraya umah kenny 2 dah tahun berturut2. jadi macam agenda wajib pulak

kelas kan nenek akak makan kenny..even mak saya pun x makan kenny

semoga nenek kak coco sihat & boleh join makan kenny lagi :-)

Dr Singa said...

1. anak saya ada 5
boleh anak saya beraya dengan antie Coco?

2. jap.. lupa..
Queen Anne beli kat Henglend eh? hehehe.. stendet.. Wa pun.. Wa beli banyak untuk mak Wa

Biqque said...

mesti bendera tu terlibat dlm poto celen kan? kan? hahaha!

Anash said...

Lily
iye ..memang twin..

Na,
dah tuh..pegi rumah saudara mara sume tak de kat rumah
uncle keni n piza aje buka??
utk aqila ada..BUKAN utk mak apak aqila...

Anash said...

janggel,
untungla leh tengok konsert summer kat tokyo...
kbai

K Dinas,
akan susut tak lama lagi duit raya itu..meh sini alamat, nak postkan sampul duit raya yang kosong...hehe

Insyallah..panjang usia nenek anash ...thanks


Anash said...

MasMZ,
nenek akak ok
ABC pun pernah makan...
hehe

dzuchan,
nenek tiada pilihan..anak cucu bawak makan mana..nenek folo aje
acara wajib time raya? heheh..kelakar plak..kan?
Insyallah ..thanks for the wish

Anash said...

Dr Singa,
1 - iye bole..dengan syarat...antie coco tak buat open house..jumpa kat klinik ajela..leh? hehe

2- iye..kan memang musim gitu ..tak hengland kalau tak hangkut sekontena queen anne itu..hahaa


Biqque,
binggo!!!

gadisBunga™ said...

kelasss pic ramai ramai pegang bendera tuh!

Anash said...

gb,
hehe
derang memang patrotik sangat...

Ely Hasrul said...

suci dgn sami adeee jangan bimbangggg

Anash said...

hahahahaaa...
tu dia sudah bersuaraa

Biqque said...

GO HERE FOR PRIZES l http://biqque.blogspot.com/2012/09/prizes-photo-challenge-balik-raya-2012.html