Friday, September 9, 2011

Citer Raya Lagi

Tahun nih nenek wa tak duduk rumah terima tetamu
Nenek wa nak jalan beraya...
maka....

bermula la episod menjadi supir untuk kereta ini...
memunggah turun dan naik beberapa kali...
sampai je rumah nak diberaya,...cepat2 berlari bukak bonet kuarkan kereta biru itu (motif ko nak berlari tuh..nape?)




ini corak kain baju raya....


cer teka...dari kiri, sapa punya kain...adakah my nenek, my mom and me???





..tarraaa....susunan kain tersebut adalah .....


wa, nenek wa and warna merah itu mak wa punya...


ahahhaaha..mak wa 'overshadow' anak sendiri...


And wa pakai warna cekelat ...gelap..tapi...ada wa kesah? kasut raya pun pakai croc aje (sebab tuh motif berlari nak kuarkan kete nenek boleh terlaksana...cuba pakai kasut tinggi...tak tersungkur...terlangkup depan pintu kete le jawabnyer...)


(Encik Janggel..sila jangan bayangkan anda mendapat duwet raya sebegini...-heheh..sempat lagi..)





..sempoi tak? jangan tatau..nih beg raya mak wa...ade kepala bunny tapi penuh dengan angpow raya tuh...


hehe...tag price pun tak cabut lagi....





nih salah sorang saudara-mara nenek wa ...yang wa sendiri tak kenal...but sebabkan mak kenal, so dapatlah memanjangkan silatulrahim..kalau wa???mmm...sampai sudah memang tak kenal sapa pakcik tuh....


masa nih wa dengar nenek wa berkata...


"Tipah kek mano? Si Milah? Leman...ado laie? Mat Saat?"


(sume nama tuh ..samaran aje...wa dah lupa...-heheh)


"ooo...Tipah kek Kolompo, dok rumah menantu eh...Milah kek Kedah, Leman tak do dah, Mat Saat ado kek rumah anak eh..." jawab pakcik Atan




Wa terkedu jab...abis sume nama disebut dengan senang, padahal nenek dah lama sangat tak jumpa pakcik yang dia lambaikan tadi........


tapi bila cucu yang balik jumpa tiap2 bulan pun payah nau nak ingat....


sah ..ko bukan cucu kesayangan nenek lu...(huhu)




Mungkin memori lama nenek masih simpan, masih ingat (sekitar 1950an )


memori sekarang sahaja yang nenek kurang boleh nak ingat....(talking about 2011??? what say you??)






Dah siap lawa-lawa nak pergi beraya...rupa-rupanya ramai saudara mara tiada di rumah...(padan la jem sana sini....).....


pastu baru tahu..rata-rata saudara mara nih gi raya kat oversea ....(aduii...perasan diva le lu...)
bila raya aje, gi oversea


Bila gi oversea aje, beraya...


macamana la wa nak datang beraya ???



end-up, kami beraya di rumah Uncle Kenni....



...hehehe....




pepepun, wa suka aje layan raya yang sempoi dan blues tahun ini....
sebab wa rasa wa cute sangat tahun nih


double smiling faces..... perhaps with double cutessss.......




















2 comments:

Uncle Lee said...

Hi Anash, love your pics here. I am actually a kampong boy at heart having grown up next to a kampong with lots of Malay friends, as well love Malay food.
I miss visiting my Malay friends at hari raya....

And your pics brings back memories. Nice pics too....
Must be fun get together with the older folks too....
Love that2 pics of the ayam, ha ha....
Have a nice weekend and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Anash said...

uncle lee,
nice to drop comments
ooo...you one of the kampung boy that enjoyed the raya mood eh?
good old daysss...
that ayam is from Kenny Roges' restaurant...we end up raya there...heheh (of course no ketupat been served there)