Tuesday, July 31, 2012

Ko Jual Hamper Raya ker? Serai mana?

Dah 10 hari kita berposa, kan?
kan?
cer cek perangai memasing?
ada perubahan menuju menjadi lebih baik ke tak?
ada?
tak de?
wa....??
wa nampak menten baikkkk aje...
heheheh...(iye laa tuh..)

Tahun nih wa berazam nak pergi Pulau Suqatra (cer googlemapkan), dengar citer sana ada sejenis pokok yang amat ganjil...dan wa suka sangat nengok gambo pokok pelik itu...
but again, kejadian Allah yang Maha Kuasa...nothing impossible,kan?

Abaikan azam wa tadi tuh
yang sebenarnya
tahun nih wa nak cuba jinak-jinak dengan.....
ini.....
HAMPER RAYA NO 1

Buat hamper untuk raya...

HAMPER RAYA NO 1
nak terai test market di Melaka dan kawasan yang sewaktu dengan nyer.
Yang nih rege nyer RM100 aje.


HAMPER RAYA NO 2
nih pun sama gak ...RM100
tapi isi kandungan agak berbeza dengan jenis hamper raya no 1  


HAMPER RAYA NO 2

simple and yet affortable.. (ayat skema betul lah..)

HAMPER RAYA NO 3

Budget hamper?
Below RM50.00?
This is the one.
  

HAMPER RAYA NO 3
Only RM 40.00

For HAMPER RAYA NO 1, this is what you'll get.
a set of fancy cookies...plus others as per the picture.


heheh...
tau..nama tak glamer...letak nama HAMPER NO 1 la, NO 2 la...


Nih hamper wa buat tahun 2009 (BUKAN dibuka untuk jualan tahun nih...)
(kot??? udah lupa).
Jauh pegi hamper raya nih...
ke Sabah
special request from a friend
wa buat aje demi kebaikan bersama...
(abis tuh, rumah wa dekat dengan Nilai 3...peluang tuh beb)

Tapi yang nih...wa tak leh elak...
Memang aktiviti jualan tahunan sempena raya....

Tahun 2010,
Wa dan keluarga wa serta keluarga sepupu dan mak saudara wa (abis sume ko hangkut sedara mara,eh??)
Pernah usahakan serai ini
Berskalakan separa industri kampung
Wa bawak jual di Pasar Alor Gajah
Tidak men-tengah-kan keuntungan berlipat ganda.
Wa terima sahaja hasil jualan itu dengan seadanya.

(Macam orang jual dadah aje wa pikul beg plastik serai nih (siap sorok-sorok dalam bonet kereta..macam 'tuuuttt' betul lah!! heheh) sebab takut tak leh terima banyak pesanan masa tuh...
ntah nape bekalan serai kurang tapi permintaan agak tinggi...mmm....
tapi harga masih murah...wa tak leh demand harga serai macam letak harga santan kelapa..gilo apo? (ops..)


Tahun 2011
Masih mengusahakan industri kampung ini
Tapi mengurangkan tenaga pengajar buruh
Tidak mengambil pesanan dari Pasar Alor Gajah
kerana kekangan masa dan tenaga
wa jual dengan kawan-kawan-kawan-kawan-kawan-kawan-kawan-rapat-yang-masak-rendang-dengan-keluarga.....


Yes...it's a dirty job...dealing with soil, mud, sticky and icthcy
but someone has to do it..
rite?
Then you will appreciate every single Ringgit Malaysia that you earn from this hard work...
and being not-come-from-rich-family...
I know where my stand is


Location where the sample of hampers been display 
Lupa nak kabo
Hamper-hamper tadi ada di sini - lokasi kedai di dalam AG Sentral, Alor Gajah.
Abang dan kakak ipar saya baik orangnyer. Sila la jumpa mereka di sini untuk pesanan...
(sorry la tunjuk gambo kedai tutup...sebenarnya memang kedai nih bukak...)

Wa tau
marketing wa fail (sebab wa tak de seni nak jual barang pun...-Elly kena ajar...hehhehe..)
tapi wa suka ikat-ikat reben, bungkus-bungkus adiah..-biqque, jom kita mintak kije kat JJ, nak??

Itu aje marketing wa kali nih
nak order? sila drop komen, leh?
hahaha

Tarikh tutup order : 10 Ogos 2012
Tak de plak special delivery ke rumah. Sorry eh...tapi leh dibawak berbincang sebab tuan empunya blog nih dok sekitar Shah Alam / Bangi dan hujung minggu balik Alor Gajah...
ok
itu aje
Sekian, majulah sukan untuk negara.
PS: lupa plak..serai masih jualan tahunan ...jangan le order banyak-banyak tau!!! hahahah boleh plak camtuh?

13 comments:

masMZ said...

wow! majulah sukan untuk negara!!!! Hamper! Biskut apa yang kalerpul tuh???????

Auriss Haira' said...

siapa berbudi dengan alam, nnti hasil dia lagi power.... kata nenek saya la. saya tak tahu. hehe

peh akak, sangat comelicious sangat hamper2 tu. yang biskut warna warni tu pun sangat mengganggugugah kelaparan nih ha. hebat giler akak buat!

selamat meniaga. semoga untung besar2. nnti boleh kasi sy duit raya. eh. hehe

Janggel said...

Agak2 akak ada hati nak bg free tak hamper kat saya nanti? saya setia menanti.

kbai

Dinas Aldi said...

Bagus bisnes nih, kalau dekat boleh gak order. Serai plak memang jadi rebutan musim raya ni banyak nak pakai. Gemuk2 serai tuh!

doc said...

nak bakul satu
tak mo kukis
isi serai 5 batang..


hehehehee.. ampunnnn

boleh..?

doc said...

Pulau Dajal?

Lily Riani said...

kcc suka berniaga rupa nye... actually dah agak dah sbb baca blog lama2 dulu kcc ada mention.

serai tuh nnt i ask my caterer auntie. kcc sms the price, if sesuai leh order.

BlueEwoke said...

comelnye cookies tg colorful tu..klo nk beli cookies je leh??

-mesti qilah suke cookies tu *saje je gune name aqilah hehehe

Ely Hasrul said...

na punye ayat power kuar nama qilah haha.. alaa bile la kak coco nk ajar buat kukis.. (baru pasang oven slm hahahahha)

Ely Hasrul said...

cer kabo rega kukis aje? kalerful tuh, bleh selit sana sini (gila ko bedah nk selit kt mana? mcm nk selit duit dlm bra plak ahhaha) kalu production byk leh selit sket kt kedai makasehh

Anash said...

MasMZ,
testing aje...
tu sekut dipanggil "fancy Cookies"

Ainul,
berbudi pada tanah memang ada bagusnyer..(leh berkenalan dgn nenek ainul tak?)

memang kalerful...nak duit raya? sila salam tangan akak depan rumah nenek akak plak..heheh

Janggel,
macam tak de ati la nak bagi hamper free...camneh?? kbai

Anash said...

K Dinaz,
sikit2 belek daun serai..nak halau nyamuk, tu yg gebu2 tuh
yeap..serai jadi rebutan utk masak rendang...nak ode??hahah

doc,
bakul dgn serai 5 batang??
*Kira...errr..ok rm20..leh? anta kat muo tau!!!

doc,
huh? iye ke nama pulau tuh camtuh??

Anash said...

Lily,
Haaa??? caterer??? tuh dah kenal bekal mass-production
tak termampu nak buat weh...
hehe


Na,
dah dpt eh harga ...so...???
(nape le guna nama anak??padahal mak nyer yang nak...)

Ely,
bukan akak yg pandai buat cookies itu
serius ke nak selit kat kedai???
(jom jumpa diskas lebih lanjut tentang eksport dagangan dunia antarabangsa...pehhh..)