Thursday, July 26, 2012

Pulau Redang : Finale Entry

Setiap kali wa ke mana-mana
kalau berseorangan maupun ramai-ramai
wa akan perhatikan
dan menilai dari sudut pemikiran wa sebagai manusia biasa
wa BUKAN sempurna pun
ini apa wa leh rumuskan 

yang wa mampu mempunyai beachboi sendiri di pulau ini
hahaaha...
bukan...bukan tu...
yang sebenarnya, wa gembira bersama-sama dengan mereka


wa tak mampu menjanjikan hadiah besar-besar-mahal-mahal untuk mereka
wa cuma belikan fridge magnet sorang sekeping
as token appreciation 
sebab penglibatan wa terhadap rancangan awal ke Redang adalah tahap minima...
wa cuma ikut sahaja...

dengan entry black-out secara serentak
membuatkan wa lebih teruja nak pergi
(nasib baik cuti dah approved...yippieee...)

tak kira cara apa pun anda masuk laut

 macam nih ker..atau

mahupun begini....ataupun

 begitu?

 dan juga penuh sopan santun...


tapi yang nyata kita bersatu lagi sekali
selepas USS Singapore, Taiping Perak dan sekarang...

di Pulau Redang Terengganu..
penuh drama (sudah semestinya)
penuh misteri (iye???)
penuh keriangan (akhirnyaaa..)
dan jangan lupa
penuh kenangan
(dan penuh jerawat di muka wa....hahaha)

terlalu asyik pikir kerja
(iya...wa pekerja kontrak...)
kena la seimbang dengan...rehat, santai, sempoi, sengal, .

tak kira apa pekerjaan anda...
atau.....

usia anda...
sila jangan sia-siakan masa yang ada...
Take a break for a while...


Kali ini penglibatan seorang traveller blogger yang telah mencetuskan fenomena travelholicawsome...
seseorang yang baru aje balik dari Xian...
yang memulakan soklan berbaur "26 perkara / fakta tentang diri anda"

di mana di situlah
bermulanya wa berani tepek muka wa sendiri di dalam blog wa...


Aktiviti peminat berjumpa artis???
hehehe..

Sebenarnya wa suka baca tengok gambar-gambar di dalam majalah ini.
dan wa rasa entry untuk Redang, wa nak print dari semua blogger Travelholicawsome..dan buat majalah untuk tatapan sendiri (leh belek-belek bila tak de internet, kan..kan...)
macam bijak aje tindakan wa itu???...leh diusulkan nanti



camneh la wa tak seram pabila nampak ikan jerung di laut?
cercite..cercite...heheh
penakut yang amat, wa le itu!!!! 
pengaruh citer JAWS zaman 70an dan gambo dalam majalah inilah membuatkan wa suspen nak snokling..

tapi pabila wa dok di dalam sekawan ikan ini...
wow...
wa terdiam seketika
Syukur dengan nikmat kaki, tangan, mata dan badan wa yang sempurna
melihat kejadian alam ciptaan Nya...
tak perlu pergi jauh..di Redang pun boleh ...
Subahanallah.... 


 kumbang di darat
siput di laut
bertemu jua di
pasir...

 kami memang gembira di sini
lihat ajelah mereka itu...
(anak sapa ntah??)

 ..errrrrr....
(speechless ok??)
sebab wa tak sangka leh lompat-lompat dengan sopan...
ahahah
(anak sapa plak yang ini???)

lagi best lompat ramai-ramai!!!!!

 Itulah wa
yang dulunya pemalu
yang sekarang pun masih kekal pemalu
kerana wa tau...

 asal usul wa cuma budak kampung
yang cuba nak berjinak-jinak ke bandar


pabila kita berpijak pada bumi yang nyata



pabila kita bersama dengan orang-orang-orang-orang yang beraurakan positif...
tiada hasad dengki, ada le sikit sifat iri hati tapi tidak melampau batas (wa la tuh..),
be humble to every aspect and friendship...I believe...

we can be more harmony...
Every of us is difference by background, education, history, works, lifestyle, thinking and looks...   

 i just love them...
do not know how to say more
but
i just looveeee them....


Pulau  Redang...
here, where I got my Tansree's title
hahhaahaaa...memandai aje derang nih...
hehe
 biarpun wa tau..usia wa makin meningkat tidak remaja lagi

tapi selagi hayat di kandung badan
wa akan terus ceria
semoga begitu jua buat semua pembaca blog wa
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN YANG MULIA INI
dan juga
MAAF DIPINTA ATAS SEGALA KESILAPAN WA YANG SENGAL INI

PS: Back to your routine work....nak gi cabut serai nak jual sempena raya nanti...
kbai!!

24 comments:

Ely Hasrul said...

terbaek!!!! i lap u toooo

Janggel said...

TERHARU BACA ENTRY KAK TANSREE, RASA NAK NANGES,

SAYA NAK BESARA BUAT ENTRY LA LEPAS NI

#DRAMA KEKAL DRAMA, TANPA DRAMA #TRAVELHOLICAWESOME BUKAN SIAPA-SIAPA.

MasZuber said...

hmmm

nak nanges bace entry kakak...

i luv you lahhh....

BlueEwoke said...

ok rasa nk peluk2 semua org pas baca nih...

bila next trip?

masMZ said...

ok... i lap u olssss travelholicawesome..... muackkkk ehhhh silapppp muahhhh muahhhhhhh..... hehehehehehe #drama

serai??? order 3 pemeluk!?!

# ramai sungguh budigud tansree, baju kaler pink rambut putih tu jugak kah????

Dinas Aldi said...

Syahdu la baca entri ni dik..tapi tetap rasa keceriaan di Redang ituuu :)

Lily Riani said...

seperti biasa, org last baca.

as usual entry best sampai tak da modal nak komen best2 cam org2 kretip kat atas nun.

but nak cakap sikit, i stayed in MBS tuh ada lah 2, 3 ,4 kali dah... tapi kat redang arituh was my FIRST TIME DAPAT FM DARI MBS. terdiam ok!... malu & excited. Hehhehheh... boleh dak? boleh yek yek yek

zila said...

Wahh..semuanya melompat2..menakjubkan ..hehhe

Boleh wat drama nih!!

doc said...

wuuhuuuu..
sudah banyak muka..

masMZ said...

akak.... saya datang lagi sebab akak tak jawab lagi komen saya....

walaupun saya dah duduk ulang-alik bercuti 5, 6, 7, 8 kali di pulau-pulau kat semenanjung ni, ini pestaim saya dapat fm kat dalam pulau.... hihi

Janggel said...

Akak! Saya pon datang lagi!

Lupa nak tanya, haritu akak duduk HotEl PHILEA yang mewah dan cantek tu akak tak beli FM pon bagi kat saya kekekkee. Mana ada geng kite penah duk PHILEA macam akak lagi tau! Bangga tak? Kekkeke.

Auriss Haira' said...

terharu betul baca. =)

*sambil bangun tepuk2 tangan*

Danny / John said...

akakkk!!! terima kasih utk fm tuh! terharu saya baca nk nanges ok! sayang tan sri ketat2. motif? kekek

bila next trip?

SheLa^^ZuL said...

akak saya sudah jadik tansree...wow!!
Geng #travelholicawesome mmg awasome kerana telah meng'awesome'kan akak kesayangan saya ni... Tq to all geng #travelholicawesome....
Saya turut happy bila akk saya g jenjalan sbb nnt saya dpt keychain...suka nih!..tq akak...

Ely Hasrul said...

memula penyertaan tahap minima bukan shiapa shiapa.. skang sudah tansree terbaekkkk!! haha

Anash said...

ely,
i lap you too again...

Janggel,
APA? NAK BERSARA DR NULIS BLOG?
TIDAK!!!!!
Iye..TRAVELHOLICAWSOME is NOTHING without DRAMA...akak agreed.
(motif CAPLOCK?)

Mas Zuber,
akak jugak lap you too
ala
jangan nanges..nanti akak suruh encik 'tuuttt' pujuk, nak,nak?
(hehe)

Anash said...

BlueEwok,

kan..kumpulan muah-muahkah?
nope...kumpulan peluk2 aje..
hehe..
next trip??? ada le tuh...bersusunnn..

Masmz,
apa ? 3 pemeluk? itu kayu balak
yea..kita muah muah sume ahli grp kita..
iye..itu bodigud tansree from main land..jaga2....


k Dinas,
sempena Ramadhan...ada sedikit terselit unsur shahdu..hahah
yeap..jgn underestimate REDANG...sila jenguk..sila

Anash said...

lily,
i bet you are too busy with your job in MSB for 4 times but for me..once-in-my-lifetime staying in MSB, i feel very blessed and there's where the need of buying lotss of fmss to friends...i'm glad you love it...and you r not the last to drop comment...pls try again...hehehe

Anash said...

zila,
dah ada drama pun..
baik melompat ataupun dok cangkung dlm laut...
hahah

doc,
iya
terover expose dah nih...
huhu

Anash said...

masMZ,
aik..dtg lagi drop komen?
iye..akak lembab lak nak jawab..
hehe
bagus selalu dtg pulau lebih dari 5 kali..tapi best kan dpt fm di pulau utk kali pertama...kan??

Janggel,
sorng lagi ...drop komen tak penah jemu..
ehhehe
iye..akak bangga akak dpt dodok philia hotel opis bayar itu...
tapi tak jual fm le pulak...
kalau ada..dah lama korang dpt...

Anash said...

Ainul,
wah
standing ovation tuh!!
wah..(sambil lambai dari pentas...gituuu..heheh)
tq..

Danny,
selaku mr president, akak terharu juga mr president sayang ketat2 kat tansree...ahhha
next trip on the wayyyyyyy...yippiieeee...
(oh my back bone!!..hehe)

Anash said...

adik,
yeap..derang nih happening
kekadang pening gak nak layan
hahahah
dont worry...potion adik sentiasa ada kalau akak gi mana2...

Ely,
aik, drop komenlagi? tapi akak like...
hahaha
iye..tetiba leh jd tansree...??

Biqque said...

nin dia baru dtg org last komen!

shh tak perlu kata apa2...post terbaek!

Anash said...

Biqque Tajima
(tetiba)

iye
betul
thanks for sharing
heheh
you know
i know