Tuesday, July 24, 2012

Pulau Redang - KT : Hari Kedua & Ketiga


Esok hari, selepas bangun-dengan-mengantuk-malas-tapi
sarapan-tanpa-mandi 
kami ke sini
 untuk mulakan aktiviti snokling lagi 
kali nih wa dipaksa masuk laut dulu
disaksikan oleh mereka dari atas bot
nak pastikan wa masuk laut awal
kerana tidak mau wa dilayan secara VVIP lagi oleh beachboi wa...
(wah..tetiba ko ada beachboi ko tersendiri? kelasss ko???)
tapi disebabkan :-
1) tak cukup tido semalam
2) arus pagi ini agak kuat
3) baru lepas sarapan 
4) masih lagi penakut
maka
wa gagah naik ke bot semula...(sempat gak nengok ikan dan ikan sempat tengok wa)
dan melihat mereka ke pulau itu... 

jauh jugak la kalau dari bot nak ke sana...
ok
wa memang tak larat
kelihatan seekor ikan duyung tiba
dan masing-masing teruja melihat beliau
dah macam rancangan "explorace"
hehe..masmz, menjadi tumpuan ketika itu...
(ala..dia dah jadi neelofa sepanjang cuti kami di sini..bersepah gambo dia kat kamera kami...heheh..)

"kurrrr...kurrr....meh makan meh...."
kata Janggel
beginilah caranya memberi makan kepada hayam laut...
pada ketika ini, wa sebenarnya dah separuh lembik sebab tengah layan kepala jangan mabuk , jangan muntah dan jangan pengsan.
tapi gigih lagi nak hambek gamba?
iye, wa memang gigih ....
demi keriangan berganda bak kata pepatah Janggel...(wahh namamu disebut-sebut selalu di sini?? sebab?????)




gambar kami
buat kenangan
sebelum wa balik keletihan dan separa kemabukan...

Lepas makan tengahari
kami ke sini
kali nih wa memang tak mau masuk laut dah
tadi dah melepet kat bot layan mabuk
tapi mereka kata " rugi la tak masuk laut...."
mmmm....wa berbelah bagi
karang wa sesaing dengan Maszuber...sorang muntah belah kiri bot, sorang muntah belah kanan bot..
amat seimbang pemberian makanan kepada kehidupan laut....kan?

eh..apa tuh
terumbu?
gile besar?
eh bukannn....



ikan?
segorombolan sekumpulan ikan kecil
kata Anuar (salah sorang yg membawa kami di sini) nih ikan bilis
walaweiii....gile cetek pantai nih leh plak ikan bilis datang berjemaah di sini?
ok
fine..I'm definately stay in the sea....yeay(sambil pakai life jacket)

Selepas kami bergambo (lagi???) kami pun masuk secara jemaah...tapi wa kan selalunya lambat...
maka wa ketinggalan di belakang...mujur Shahrul (hubby Biqque) follow menjadi beachboi wa sementara...
haha...dah level TanSree...selalunya kena ada aje bodigud ikut??
dan sekali lagi, wa dibawa sensorang oleh Anuar, melihat ikan belut / ikan apa ntah nampak garang tunjuk gigi kat wa...
dan selepas itu membiarkan wa dikelilingi ikan bilis tadi...
Subahanalahhhh....wa terasa amat 'National Geography' sangat!!!
ada 2 lapisan ikan kelilingi wa. ikan bilis lapisan atas..manakala ikan selar kuning di belah bawah.
nih apa yang dikatakan oleh Anuar pada wa...
seketika itu ...wa berada di dunia yang berlainan.

Lepas tuh wa ke kawasan kapal yang tengelam...tapi kena berhati-hati sebab arus agak kuat.
Maka, dengan iringan Shahrul (tq Biqque, pinjamkan beachboi you...hehe), wa ke sana tapi separuh jalan aje sebab wa memang tak larat....sampai kat pelantar sementara, wa lepak...dengan Byya, Janggel dan  Danny.
Pukul 4...kami balik ke resort.



 

Kami naik bot comel ini
tak ramai
yang lenlain dah naik bot yang lagi satu.


sebelah petang....kami lepak
ada gak yang pegi cari nemo (ikan kaler-kaler belang-belang tuh...)...depan resort sahaja
Chawan sedang mengumpan nemo jugak...
lihat sapa yang datang...



akhirnya
inilah nemo yang tiba
(sila tepuk tangan...silaaa...heheh)
Na keletihan tapi teruja dapat nengok nemo ...


sementara menunggu makan malam iaitu BBQ
kami lepak
sambil 'menganyam ketupat'
sempena nak raya nanti


Sedang seronok berjimba lara
my temporary beachboi Shahrul bagitau yang dia kena sengat tabuan
Panik gak kami
Panik lagi Biqque
mujur dengan medic-info yang ada dari Cawan dan Na,
cuka menjadi ubat...
(di kala ini wa teringatkan Dr Shahrule....yang sepatutnya join kami tapi demi tugas hakiki, beliau tak dapat hadir....)

.Tinggg...Tinnggg..Tinggg...
bunyi ketukan senduk kat periuk nasik
yeaaa...makan time (dah macam dok asrama le pulakkkk)
kami yang dah lama tunggu terus beratur terjah ...
BBQ ok?

nih adalah potion wa
iye
wa tak makan banyak mana pun
hehe
selepas makan, aktiviti kemuncak kami
penukaran matawang asing hadiah.

kami disyaratkan membawa hadiah sebelum tiba Redang.
kelihatan Janggel seronok bangat mendapat adiah dari Ely...
manakala Danarif sedang seronok sibuk membetulkan gadget-yang-hasil-kan-video-yang-best-hari-hari-nak-tengok-tau....
Wa suka hadiah wa itu  
Shahrul  yang dapat 
sebab dia jadi beachboi wa tadi
 orang baik hati selalunya dapat balasannya..kan Biqque..kannn???
motif sangat...ahahahahahaaaaa...
but again, that's one of my limited edition tea towel
which i dont mind give it to one of Travelholicawsome's buddies
  

Sekumpulan hadiah sebelum tau apa isi nya 

dan sekumpulan hadiah selepas semua isihatiku dibuka 




Malam di mana kami bermain permainan 'teka movie / teka tajuk lagu'
Memang lawak
Suara kami lebih kuat gelak dibandingkan orang lain yang sedang berkaraoke malam itu
Kelihatan Anuar (berbaju oren ) di situ.
Beliau juga seronok melihat kami di sini.


Pagi esok
kami bersiap nak balik ke semenanjung malaysia

cuaca agak nampak mendung
macam sedih dengan kami yang nak keluar dari pulau itu

apabila mendapat hint dari drebar bot
kami bergegas ke bot
tuh..dah hujan
kena cepat-cepat beredar


Masing-masing letih
tapi
terselah kepuasan ...
(iye ke puas...macam nak berjalan lagi derang nih....???bukan leh caya nak duk satu tempat...asyik nak cooottiiiii aje keroje deme nih...-termasuk la wa!!!! ...)


Babai Pulau Redang
See...gelap aje awan di belakang...
Setibanya kami di jeti...kami sempat membeli cenderahati
dan wa sempat tegur Nurul..(ingat lagi sapa Nurul??? anak salah seorang peniaga di situ)..
dan mak nya sangka wa cikgu dia...
sebab leh ingat nama anak nya...bukan seorang tapi 4 orang...
hahahaaa...patut kah wa tukar profession jadi cikgu??
hehe......



Kami singgah beli keropok lekor
kata Uncle Van itu , keropok di sini sedap rasanya
wa tak beli
wa hambek gambo
nih gambo terakhir dari kenon wa...
dan akhirnya..kenon wa..mengalami ....
demam kura-kura penyu


error in lense!!!!
lense jammed!!!
waaaaa...(pasti pasir dah sangkut tepi lense...huhu)
(at this point, wa bersyukur dah lepas bergambo sakan di Pulau..dibuatnyer rosak SEBELUM tiba Pulau...lagi wa sedih...terpaksa tadah muka kat kamera derang...itupun kalau derang sudi hambek gambo wa laaa....hahahah)
Start dari sini, dengan keikhlasan dan ke-ehsan-an encik Janggel, maka, wa dapat gak hambek gambar sana sini...(kes pinjam kamera-baru-beli-khas-untuk-Redang-by Janggel)



Kami sambung makan di ICT - Ikan Celup Tepung, berhampiran Lapangan Terbang Kuala Terengganu
selepas jalan-jalan di Pasar Payang



Dari sini, kami berpecah kepada beberapa kumpulan
Yang naik AirAsia flight kul 6petang dan MAS flight kul 9 malam, terus ke Lapangan terbang
Keluarga Bahagia Ely & Hasrul, mereka terus ke KL
Manakala wa, Maszuber dan adik Maszuber (ana) tunggu kawan wa ....
tunggu punya tunggu punya tunggu punya tunggu...
hampir sejam kami melangut...akhirnya kawan wa tiba
dan kami terus ke....


sini, solat asar dan magrib
wa jumpa MasMZ, Danarif dan kawan MasMZ di sini



kann..nampak sangat pinjam kamera orang....
pas makan malam, wa dan kawan wa anta Maszuber dan adiknyer ke Stesen Bas Kuala Trengganu.
Selamat dah derang sume balik KL....
dan wa??? sambung bermalam di Marang, rumah kawan lama wa yang wa laaammmmmaaa sangat nak borak ....(tapi lu tido awal 10.30 mlm?? borak amende??)


Esok, wa ke kebun mak mertua kawan wa.
Makan deroyan weh...fresh from farm kekdahnyer...
farm sangat..lembu pun join the party....
hahaha...wa ok suka ajeee....
anak buah kawan wa.
santai gile, makan durian siap baring-baring???
ada kerbau, ada lembu...


buah salak madu
manis wehhhh
wa suka sangat...


balik time...
iye
beg wa beranak
tak pasal kena beli beg 'gambo katun tuh'.
sumbat : kepok lekor+ sos, buah salak, buah durian, baju kurung untuk raya 2 lai (over...baru posa 4 hari ari nih tau..), baju kotor-balik-dr-pulau dan rendang daging.
Nasib baik selamat tiba dengan aman tanpa bercampurnya sos+rendang daging +buah salak+baju kurung itu....
Kali pertama naik Firefly
Jakun menguasai jiwa wa
ada la makanan dan minuman


iye
kerusinya agak kecil berbanding bas express adik beradik
banyak plak komen ko?

apa hasil tangkapan wa ?
nih aje
untuk kawan-kawan di pejabat
dan kawan-kawan di luar pejabat
tu pun
sebenarnya
tak cukup gak...hahahaha

18 comments:

Janggel said...

OMAI namaku diseru berkali2 kat sini!

#Untungla ada bichboiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... mana pegi ada bichboiiiii hahahhhaa.

Sedap pulak tengok salak madu tu!
kbaiiiiii

masMZ said...

wowwwwwwwww......

kalah tulis pen kilometrico yang hanya 8km sahaja!!!! tataw nak komen yang mana satu dah nih! hahahahaha

#wow saya rasa fotogenik gak
#wow ada kebau lembu dalam percutian
#wow bichboiii tak dilupa sempat nak promot pulak
#dari ceo nak jadi chekgu???? bio betul????
#yang seksi nak pi naik kapalterobang tu akak ker??? hahahahahahahahahahahahaa.... #Opssss

okbaii

dzuchan said...

hakak..
I entry ni lawak ok..
puas kaver gelak dalam opis
beachboi la,mabuk la..adoi
sambung gelak dalam tulisan eh taipan
HAHAHAHAHAHA

Biqque said...

#untungla dpt banyak info n beachboi sendri siap dpt tgk macam2!

wah ada gambar misi menyelamat? hebat!

banyak nyer tangkap penyu! sian dia tauuu! hahaha!

deroyan? ya allah sedapnyer...SAYA SUKA SALAK MADU, MANA NAK DPT??

Danny / John said...

#untungla akak ade bodyguard peribadi. nasib baik kawan dgn kami kan kan kan? ahahahah..

gmbr cawan hulur makanan kat na tu mmg lawakkk! hahah ya allah mmg sungguh nmpk sgt na lapar sgt tuh! muahaha.

makan durian lagi??? eeeeiiii!!! sy nak jugakkk!!!

MasZuber said...

sedapnye salak tue kakakkkkkk

Dinas Aldi said...

Pueh hati betoi baca pasal percutian ke Redang ni! Seronoklah!

NoorVictory said...

Wah! Bestnya! Teringin jugak nak jalan-jalan segerombolan dengan kawan-kawan. Hehehehe~

Anash said...

Janggel
iye
nama diseru beberapa kali
(halamak..nama danny plak tak de...)
iye
madu salak
eh
salak madu itu sedap manis bersari
iye
tansree kena ada bichboi mengiringi...
nak jadi bichboi akak? sila isi borang...hehehe

Masmz,
heheh..kan panjang entry nih
bertabahlah kalau nak komen sume-sume...heheh
iyela neelofa sangat...
bukan akak yg berjalan secara modelling ke fokker itu..bukannn..
ada lagi entry redang..tak abis..hahah
bertabahlah

Anash said...

dzuchan
seorang jurutera tidak digalakan gelak kuat-kuat dalam opis.
mengundang misteri nanti..
heheh


biqque,
salak madu? errrr...tatau plak kat kl nih
btw, iye..tak sangka ramai nak jadi beachboi kepad atansree-yg-sengkek ini
hahaha
missi menyelamat abadi di hati...(gituu)
deroyan sana sedap...pagi, tghari dan petang asyik telan doyan aje pas makan nasik..hehe

Anash said...

Danny / John
akak yakin akak telah pilih kumpulan sengal untuk berkawan
untuk bergaduh
dan untuk berjalan

hahaha

iye, muka na nampak amat lapar...heheh

deroyan? ada lagikah musimnyer?


Maszuber
tu aaa...balik terawal mlm tuh,kan?
kalau stay lagi satu malam, leh dpt rasa...

Anash said...

K Dinas,
sila panjangkan langkah ke sini
bebaloiii baloiii
(sambil membelek muka yg jadi gelap..)


NoorVictory,
sila lah
cari kawan-kawan yang sekepala dan
juga segerombolan ....
keriangan berganda ...

BlueEwoke said...

Sonoknye main doctor2 nih..ha sapa nk kena sengat ngn lebah lagi? meh sini meh..leh mandi cuka beramai2 kekekekke

Anash said...

na,
heheheh
kan
lum bab injet2 gitu...
nasib baik ada orang tuh berpengalaman kena sengat..
hehhe

Auriss Haira' said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaa best giler! nak join gak lain kali. sob3.. jeles3x~ nasib baik bila tngok tarikh, eh2 time ni tgh attachment, takpe2. hehe

Anash said...

Ainul,
next time eh
jangan le nangis kuat-kuat
malu karang orang lain dengar
hehehe

Ely Hasrul said...

ya allahh hahahah baca satu linen cam nk komen, baca dua line kinja2 nk komen.. baca dh nk abis line MAKAN DURIAN??? terus cm nk marah xmo komen!

nealofa? trbaekkk hahahahhaha

anash coco said...

ely,
lawak la cara pengisian komen tersebut...
tang MAKAN DURIAN yang membuat terus marah???
hahahaah
jangan le gitu..