Thursday, July 19, 2012

Pulau Redang :hari pertama

Lihat wa jadi setapish (starfish) dalam kotak fridge magnet ini
hehe
iye
kami ke Pulau Rhonda Redang, Terengganu, Malaysia
pada 13 Julai - 15 Julai 2012.
3 hari 2 malam di sini
bersama-sama #travelholicawsome 
dan juga penampilan khas? sapa??? 
ade le orangnyer..


 Malam 12 Julai (Khamis) ,
kami (biqque, shahrul, masmz, janggel , fatt dan wa ) naik bas bapak korang adek beradek.
betul. Nama bas itu adalah Bas Express Adek Beradek.
Berbekalkan rm42 satu hala / orang, kami rasa amat teruja naik bas-sejuk-sungguh-bagaikan-tido-dalam-esbox.
bila dah sejuk, masing-masing bergulung dalam kain batik / kain pelekat dan ada juga terus pakai telekung....hahahah you guys know who....kan????

Kami naik dari Putrajaya pukul 9.30 malam dan tiba pukul 4.00 pagi  di Kuala Terengganu (gile awal..sebab debar bas seronok bawak bas itu laju-laju..ishhh..mujur kami selamat tiba)

Di sini kami menunggu satu lagi rombongan cik kiah dari KL.
Ahli terdiri dari: Chawana, Danny, Maszuber, Byya, Danarif,Lily dan adik Maszuber (ana).
Mereka tiba dalam pukul 5.00 pagi (kot??? wa lupa..)
dan juga seorang blogger dari Johor Bahru...haaa..sapa le agaknyer tuh???
Selepas makan nasik lemak dan teh O, kami dibahagikan ke 2 kumpulan
mana muat nak sumbat sume-sume dalam satu van?
Wa tidak bernasib baik, naik van yang debarnyer tidak mesra alam...
kalau dikenang-kenangkan...ishh...malas laa..
manakala van satu lagi mendapat uncle debar yang ammmaattt mesra alam...
sempat derang ke China Town kat Kuala Terengganu...
cis...cishh..sabar ajela...
wa terasa dengki di situ..tapi wa pasrah...
hahaha



sila beli ini untuk masuk Taman Laut nanti.

Hampir 45 minit wa dodok di jeti ini. Sementara nak tunggu van-yang-best-pegi-ChinaTown tiba dan juga keluarga bahagia (ely & hasrul) tiba, wa sempat borak dengan Nurul Tasha, Aiman, Nurul, dan Hafiz...
sapa derang nih plak?
bukan blogger...bukan traveller..bukan artis maupun tukang bancuh konkrit.
Mereka adalah anak-anak kepada peniaga cenderahati di kawasan sini.
wa sempat buat kuiz kira-kira matematik...ternyata mereka masih mau cuba memberikan jawapan yang betul...
"I.K.A.N......ikanggg!!!"
serentak derang eja bila wa suruh....
cute..hahaha..
(silap aaa..tak hambek gambo mereka...cis..cissshhh again..)



 wah
besarnyer bot itu
wah...
tapi...nooooo..itu BUKAN bot utk kami naik ke pulau...
adakah yang ini?
sah le wa akan dilambung ombak rindu laut
tak mungkin kot....

ooooo..ok
yang nih
just nice for our group...
perjalanan dalam 40 minit ke pulau.
kami bagaikan naik roller-coaster bila kena langgar ombak.


 iye
beg itam itu beg wa
berat ntah apa isinya.
wa pun heran
isi baju untuk 2 minggu agaknya...bukan untuk 2 malam

Sami Boy...
mempunyai seorang adik pompuan -Suci
juga mempunyai ibu pompuan - Ely
dan juga ayah lelaki - Hasrul
(apa la ayat yang wa gunakan tadi? sila abaikan..)


Sebelum kami dihitamkan oleh cuaca di pantai
Sementara kehenseman dan keayuan masing-masing masih ada
Selepas kami mencari tempat untuk sessi begambo
Bertemakan warna : merah / putih / biru (kecuali Chawana : derang pilih warna hijau...???)
kami mula bergambar...


 permulaan yang indah...
Wa pasti gambar kami sume akan cun melecun
walaupun wa tak la cun mana
hahaahahah
(nak mintak puji le tuh???...huh!!)

keluarga Hasrul dan  Ely bersama Sami dan Suci
.
Keluarga Shahrul & Biqque

 Keluarga Cawan dan Na (tanpa Aqilla...kalau Aqila ada...sure jadi rebutan di kalangan retis travelholicawsome itu...jadi model kecik...heheh)

Keluarga Danny dan Masmz...
ehh
SILAP
opss...

 mereka bukan dalam satu keluarga tapi
mereka satu saudara seagama

Dah jenuh bergambo
tau plak lapar
maka kami pergi makan
dan bersiap untuk snokelling...
yeayyyy!!!!


                                   

yea
warna sebenar laut itu
lebih cantik dari langit
wa tak edit gambar nih...
ini memang warna asli
ciptaan Allah yang sempurna.
(tetiba mode ustazah masuk plak...saling ingat mengingati..tak salah kannnn?)



Masing-masing tak sabar nak buat aksi dalam laut.
Nak tengok ikan
ikan pun nak tengok derang jugak.

 sukanyer...
wa cuma sengeh di atas bot
sebab wa yakin
yang laut nih dalam
dan wa yakin
wa nih penakut yaaamattt...
hehe
 tak pe la
wa perhati dari bot
lagipun Ely, Sami, Suci dan Hasrul ada bersama.
Wa bukan sensorang...juga ditemani pemandu bot ...tatau sapa nama dia ntah

Ala..kat tangga pun leh nengok ikan
wa pujuk ati wa
Nak ikut derang..dah jauh mereka snokelling ...
so, wa pegang aje tangga nih sensorang...
sambil terapungkan diri dalam laut..sesekali terhantuk gak pala kat bontot bot nih..
(bot ada bontot?? whatever le..)
Kepenakutan wa berhasil lumayan rupanya
pabila pemandu bot itu menjadi beachboy untuk wa.
eh bukan
diver...haaa...
dia bawak wa pergi jauh dari bot..
wa pegang pelampung-dia tarik dari situ...sesambil nengok dasar laut..wa tak abis-abis kata..
pehh cunnn..cunn..(Subahanallah....)
sesekali wa rasa suspen
bila dia bawa wa ke laut agak dalam..(air tetiba rasa sejuk...)
dan pada ketika itu la suspen wa lagi bertambah
sebab nampak ikan yu
sekor tapi
alaaa....nih yang tak syokkkk...wa jadi gerun... 
ishh..nak dendiam lah...tak mo bagitau org lain sebab wa penakut...
hehe..
tapi akhirnya..bodigud (aik? tadi kata diver, pastu tukar jadi bodigud lu????),
bagitau yang wa dapat tengok ikan yu....
yang lain-lain dok kata  "waaaa..best la akak nampak ikan yu..kami tak dapat tengok pun...wahhh..untungla..."
Untung? wa sebenarnya seram...untung amende???
wa sengeh aje..hehe..
ishh..tak mo la masuk laut lagi...

 Dah abis snokelling
minum petang pun dah
kami ke resort Laguna ...jalan kaki ramai-ramai
di sini pasirnya lagi putih, halus
dan kawasan nya cantik

 Kami masih meneruskan aktiviti sihat kami di sini

DanArif...selamba dengan suasana laut...
dah biasa dive katanyer...
dan juga 
dia ada kamera leh tangkap-tangkap gambo dalam laut.
Ko ade?
tak de kannn????  

 selepas makan malam
kami ke sini
melontarkan vokal ke laut
masing-masing tidak mau melepaskan peluang yang ada...
wa pada mulanya agak pemalu dan penyopan...duduk di belakang..tapi selepas pegang mic...haaa...siap la..

tak sangka yang wa masih ada suara ala-ala Air Supply / ABBA...(amat olskol lu di situ??)
Gandingan mantap dengan Biqque , dan juga penyanyi latar yang ramai .....
wa memang tak sangka wa leh karaoke lagi?
heheeh
siap dapat pujian dari mat salleh US mana ntah ....
kami menjadi lebih kembang dari mangkuk tingkat...
kena puji,kannn...

Malam..aktiviti tidur adalah wajib
tapi wa tidak tidur awal
Layan angin laut di pulau
sambil borak dengan mereka-mereka-mereka-mereka dan mereka-mereka....
sampai pukul...err...sampai bijik mata dah kelat suruh tutup...
barulah kami masuk tido...
dan esok???

 ada lagi acaranya...
tunggu entry seterusnya...

 nih la barisan pelakon handalan ....di kalangan heroin....
menampilkan datang dari JB : paie / izaHyunj....iye dik, selamat datang ke Pulau Redang bersama kami yang semuanya baik hati walaupun terselit dengki dan iri hati....hahah..kejinyer perangai mereka (termasuk la wa...)
yang nih adalah kumpulan bandboi...bukan beachboi ala-ala Baywatch tuh...
kelihatan Sami melayan perasaan sensorang di belakang kumpulan-anak-anak-muda ini...
ehehheeee....

Next entry? tunggu ...dan sila bertabah melihat aksi mereka nanti.......

24 comments:

Dinas Aldi said...

Bestnyaaaaaa! Subhanallah cantiknya Pulau Redang! Ok nak pi hanimun di situ.

Tapi kena kawen dulu la kan.

Ok nak pi cari bakal suami. Sekarang. Heheh.

Janggel said...

Omaiiiiii canteknyya akak!!! Eh silap canteknya pulau redang!!!!

Pegi tak ajak pon!!!!!! Nyampah!

Mentang2 la saya tak reti berenang!

Kekeke drama.

Ok la saya pon nak apdet blog arini! Tunggu....

masMZ said...

omaiiiiiii laju nyerrrr akak!!!!!


mentang2 dah naik taraf.... amboihhhh dari tukang angkat beg, ada tourist guide tetiber ada budigud gakssss..... saya PA tansriii kan? kan?? kan?????

Danny / John said...

HAHAHA!!! Motif akak tanya nama budak2 kat jeti tu??

ohmaiii!!! gigihnya akak update blog nih! sy punye tggu lps raya. kalo rajin! kekeke

sAyA said...

er..


rentung tak?

Biqque said...

SAYA SUKA ENTRY NIIIII! SUKA SUKA SUKAAAAA!

SBB SUME CITE DAN ELEMENT DAN GAMBAR DAN DAN DANARIF? HAHAHAHA!

rindu la lepak2 sana...sigh...

p/s:draft dah siap,gambar tak edit lagi!

dzuchan said...

hakak..
I suka gambo yang tengah salin2 baju tu..
tapi sempena Ramadhan
Selamat Berpuasa

Anash said...

K Dinaz
Iye...elok utk hanimun..
sila cari 'soulmate' dulu..sekarang!!! hahah
memang cantik permandangan di sini.

Janggel,
apa nih puji-puji akak cantek?
dilarang bodek akak di sini tau!
hehe
tatau berenang konon..huh! amat drama...
sila updet entry

Anash said...

MasMZ,
well, being a tansri...not know how to react much but...well again...
haha poyo...
iye..anda PA tansri..
sila updet blog yg lammmaaa bersawang itu...(sempat lagi)

Danny / John,

motif tanya nama budak2?
sebab akak nak test minda leh ingat tak nama lepas nih...
hhhehehe
lepas raya? mak aaiii..lamanyer simpan citer??

Anash said...

sAyA,
...errr...
...(belek kulit)..
...errr....
sah..
rentung ...tapi
sket..(kot)

Biqque,
tq sebab suka entry ini
hehe
kenapa DANARIF disebut situ?
hehehe
gigih la abiskan entry..sila

Anash said...

dzhuchan
iye
akak pun suka tema tukar baju itu
selamat menyambut bulan puasa jua buat adik di sana...

BlueEwoke said...

Ya Allah rajin nye update blog..... cantik nye lautttttttttttttttt..ish rasa nk terjun tiruk lagi, walaupun penutup pala tercabut!!

Part karoke itu yg paling best skali, sebab 1st time saya karok, walaupun suara latar...argggg tak kisah la..janji ada org puji kekekekek... choir #travelholicawesome katanyeeee

Biqque said...

hahahahaha tak bleh blah tudung na tercabut! mcm budak skolah asrama plak rasanya hahahaha!

tak sangka jugak na karoks sekali! i lap u for being sooooo sport!

SheLa^^ZuL said...

Chanteknya....
Yg mana 1 junior adik?Ada ker dlm gmbo?

Azizan Zolkipli said...

best, best. ini entry yang keberapa ntah Wakjan baca sempena trip ni hehehe ...

p/s: dah tak tau nak komen apa [sambil mulut terlopong tengok air laut yang biru]

Lily Riani said...

mana gambo menaaaaaaaaan.... yg we all caught red-handed tuh.

Anash said...

Na,
rajin sebab entry redang among the best memories ever..
hehe
kelakar plak konfiden terjun gaya muslimah..masuk laut terus jadi lady gaga?? haha

yes
penyanyi latar juga penting dalam mengharmonikan lagi industri seni suara...
karok lagi kite??

Anash said...

Biqque,
kan...
bila kenang ..
sengeh sensorang
nak plak dah ade vedeo by DanArif...
tak boleh blah..ok?

Adik,
gambo yg heroin sume, pakai baju biru tua paling kiri sekali...
Redang cantik dik ...

Anash said...

WakJan
sila menghiburkan diri anda dengan entry kami
begitulah cara kami ..demi keriangan berganda (TM by Janggel)
hehehe

Lily,
tak faham
caught red-handed?
which event was it?

MasZuber said...

syiok nyea dia ade beachboi eskot!!

Anash said...

maszuber,
apa leh buat
level tansree sentiasa ada bodigud merangkap beachboi..heeheh
(poyo sangat)

Fatt said...

letak komen dulu...sy tergelak tgk gmbr chawan mengumpan "nemo". HAHAHA. thumbs up!

Anash said...

fatt,
silaaa...sila drop komen...
heheh...
redang dlm kenangan..kannn

Ely Hasrul said...

gambo last tuh cawan cm tahan napas hihihihihi