Friday, May 4, 2012

Shah Alam-BukitKayuHitam-Hadyai-Krabi

31hb Disember 2011 : kami ke Penang.
dan
28hb April 2012 : sekali lagi kami berempat ke utara Malaysia.
Destinasi : ?....   

yes...wa gi oversea tapi melalui jalan darat.
Bertolak dari Shah Alam, selepas Janggel tunggu wa di pejabat, manakala Danny tunggu di rumahnya, dengan pelbagai dugaan masa dan 'plan bertindak yang baru', kami ke Ipoh untuk mencolik MasMZ.
Ketika itu Ipoh penuh dengan manusia yang sibuk nak gi Jom Heboh...jem plak kat tol Simpang Pulai.
Pas makan tengahari dalam kereta (sangatlah drive-thro di Burger King tapi hujung-hujung beli kat MacD)...kami bergerak terus ke Kedah....(sambil wa jeling Danny macam nampak dia kecikkkkkk aje.....-you know eh???) hehe...


 Di Gurun , R & R , wa kena beli insuran kereta untuk kaver perjalanan kami di Thailand. Minimum requirement of RM15.00 for the premium. 



dan juga masing-masing buat white card.
Amende white card tuh?
Embarkment card sebenarnyer.
Senang buat awal supaya bila di imigresen Thailand tuh, proses masuk negara derang cepat...
gitu le pulak?
mmmm....buat ajelah...


and ready for BIG ACTION!!!!

dah tampal stiker insurance,
dah isi minyak penuh,
dah nampak tulisan 'Welcome to Thailand'
dah tunjuk paspot kat kastam malaysia,
dah tunjuk geran asal kete dan pasport wa kat kastam malaysia.
dah dapat masuk thailand (selepas kena beratur ramai2 hulur paspot & selit dua hengget ....)
dah rasa berdebar....
kami pun masuk negara itu.....

tersaing plak dengan rombongan konvoi ini.
ooooo....ada misi bencana dari mereka.
kami pandang derang
derang pandang kami
kami laju potong konvoi derang
derang laju potong balik konvoi kami.



Sebenarnya ini adalah salah satu itinari kami.
Sebab kengkangan masa dan 'pelan bertindak telah diubah', maka, floating market ini kami lihat hanya dengan papantanda sahaja.
pasrah .
Tak pe lah...lenkali le nak kena pergi sekali lagi.....in a big group...hehehe


malam melabuhkan tirai....
Kami tiba di pekan Hollywood Hadyai lebih kurang sejam selepas melepasi sempadan Malaysia-Thailand.

 " Adik, Tune Hotel mana?" 
Jenuh kami  mencari hotel itu.
Akhirnya kami berhenti di salah satu hotel dan bertanya arah Tune hotel lain...heheh..
Rupanya dah tak jauh ...cuma satu blok di belakang sahaja...
yeap..save minyak kereta, tak perlu lagi dok pusing-pusing satu pekan Hadyai ini.

Kali ini wa bawak beg troli.
Macam lama beno nak bercuti.
Wa malas nak kemas..wa hangkut baju melebihi hari yang wa dok sini...
tak pe ah...dok dalam bonet kete..bukan kena usung kat airport pun...

Ini bilik yang disediakan.
Luas.
Nak tengok TV? sila bayar ....
kami bayar add-on untuk aircon sahaja.
TV? tak de masa nak tengok ...

Jakun menguasai kami
Kami menjadi duta kamera. 


 Kami keluar mencari aweks / balaks makanan dan shopping sket.
Iye, sket je shopping...wa rembat T-Shirt selai, Baju putih selai, aaaa...tu aje.

Sedang menepung tawar harga  beli T Shirt.


Kami beli makan malam di sini
Nasik 4, ayam 2 ketul, err...buahan, pulut mangga, ..semua dalam 280 baht..(lebih kurang RM28.00 untuk 4 orang makan...)


Kali nih kami jadi duta beg plastik
begambo lagi?


Salah satu menu kami malam itu - Pulut Mangga...sedap weh...Danny yang abiskan!

Esok plak, kami keluar dari hotel, mencari sarapan - roti canai telur kami belasah.
Nih tak share...mana cukup makan 4 org?
Selepas itu, kami check-out dari hotel, wa plak gi rajin tanya guard jaga parking...jalan ke Krabi.
sorang cakap bahasa ayam belanda, sorang cakap bahasa jawa....best gile langsung tak paham...
body language ajelah jawabnyer....heheh...
siap tabik hormat masa kami kuar dari parking lobby hotel itu...
Mereka ini memang menjaga pelancong asing,kan???
 

Kami sempat cari Stesen Keretapi di pekan Krabi.
Oh dekat aje rupanyer dari Tune Hotel.
mmmm....
kami pun meneruskan perjalanan ke Krabi dalam pukul 9.20 pagi.
Dengan berbekalkan maruku / kek cokelet / air / gula-gula ...
dan berlandaskan kedudukan matahari...(ko nih ahli astronomi ker??????) wa kata dah betul la nih jalannyer... macam terre....
Akhirnya kami sesat ...hahaahaaaa....hambek ko!
matahari tah mana, taik bintang tah mana...

Selepas tanya orang tempatan (yes...again..sorang cakap bahasa itik nila, sorang cakap bahasa itik gantung....), yang kami paham...U turn, U turn...
sebut Krabi...derang tak paham...sebut Phuket...haaaa....baru le derang paham...
oooo...gitu...

Untuk tidak melambatkan masa, kami singgah di stesen minyak, kekonon nak tanya orang lagi...
laaa....rata-rata blur tatau ke Krabi / Phuket...???
Aik? derang nih bukan orang Thailand ker???
So....peta topo lah panduan kami akhirnyer....



"Kita berada di sini sekarang iye murid-murid..sila lihat...jari cikgu tunjuk kat mana???"
"Kat peta ...cikguuuu..."
"wahhh..pandai anak muridku ini....cikgu terharu"


Jangan tertipu...
wa bukan kira kilometer...
sebenarnya wa tengah kira utang wa dengan bank...
huhu...



Aktiviti kami sepanjang perjalanan dari Hadyai ke Krabi.
Sikit2 bergambo..sikit2 begambo....
Overts lah si Janggel nih...dok dendiam kat belakang tak leh ker???
Mesti ke tangan kena depa kat depan????
huh?
Bandar yang kami lalui.
Fames dengan dugong?
wa agak lah



akhirnya......selama 3.5 jam punggung kami kebas dalam kereta, tiba jua tempat yang dituju.
Alhamdullilah....


Mana pantai weeehhh???
Masa nih wa akui...wa salah bagi arahjalan. Terlepas satu simpang...kami tersasar ke sini.
heheheeh...ada peta depan mata pun tak pandai gak guna...
dok sibuk cari masjid...masjid .... masjid sebagai landmark...heheh
"betul ke kak laluan nih?" Danny tanya
"betul dah..tadi je tak betul....heheh.."  kali nih Danny jeling wa nampak macam kecikkk aje wa nih..

Jom masuk bilik. Cuma bilik wa dan MasMZ yang dah siap. Bilik Danny & Janggel lum abis kemas lagi...
(hish..pesal le muka Janggel ada kat sini???)
Permandangan 2 malam 3 hari wa di sini.


Lapar wehhh!!!
Jom terjah makanan....
Pegi ke AuRang Beach....
Kami berkelah di sini
Ode makanan di gerai depan pantai, derang anta makanan untuk kami . Harga sume 440 baht (RM44.00 untuk 4 orang). Tikar diberi secara percuma.
Selepas makan, kami tinggalkan aje bekas2 pinggan nih sebab nanti penjual makanan tuh datang kemas.



Suasana di tepi pantai.



Ini dipanggil pankek.
Kami oder perisa cekelat.
Nak merasa
dalam 20-25 baht...


Kami sambung mencari package island hopping (macam tak betul aje ejaan nih? lantak laa..)
Untuk aktiviti seharian esoknya. Dapat la dalam 900 baht selepas masMZ bersungguh-sungguh mintak diskaun....


...manakala wa bersungguh-sungguh makan limau bali ni...
Ko memang keji...tau!!
Abis tuh..dah dioffernyer buah-limau-bali-memang-kesukaan-wa-yang-wa-mampu-abiskan-sebijik-limau...
wa makan lah bersungguh-sungguh...
Selepas itu, kami sambung berjalan-jalan di sekitar pantai ini.
Banyak gerai kraftangan...tapi tak ramai plak orang.
Mana sume orang nih? Hari Ahad patutnyer ramai manusia....
Tetiba Danny dan Bro ini berpandang-pandangan.....
Sapa plak dahhhh??? wa kata dalam hati...
"Kaki Berangan????" kata Bro berbaju putih...
"ha aa.....er....macam kenal...." kata Danny
"haa...cute panda..." (yang nih wa tak hengat ...sapa yang sebut...)
OOooo..blogger nama cute panda rupernyerr...
hehehe...
pas itu... Danny tak abis-abis ketawa sensorang...
senyum sensorang...
takut jugak wa dengan Danny nih.....
Ini makan malam kami. 800 Baht.
agak mahal, ok?
rezeki depan mata, sila jangan komen.


Sambung lagi berjalan-jalan selepas makan .
Mencari apa yang dihajati.

dan juga membeli pankek perisa pisang bersalut cekelat. (makan lagik)
Singgah di 7-11 untuk beli stok roti sarapan pagi esok.
Iyelah...
Hotel tuh tak  sediakan sarapan pagi.
Hanya minum pagi-bancuh-sendiri  sahaja.


Semoga hari esok akan lebih cerah.
Secerah impian wa untuk menikmati anugerah alam ciptaan Maha Esa.
Tunggu citer selanjutnyer...
huhu...lotih nak pikir ayat...

sebelum terlupa....TAHNIAH buat Danny dan Janggel atas penganugerahan Blog Award !!!!!
Akak tumpang gembira.....
Retis dah mereka ini..
heheh....
(dah tak leh tido malam le tuh....hahahah...)

23 comments:

masMZ said...

yes! chup first pulak!!!!!!!

kemain laju scroll gambo!!!!!!

jap nak jadi pengkomen kedua jugak!

masMZ said...

omaiiiii panjau nau cerita nihhhh!!! banyak nau nak kena komen!!!

"Adikkkk*, Tune Hotel kat mana?"
tanda * harus dibaca dengan lenggok poyos!!!! Hahahahahahaha

Saya suka berkelah peti eh tepi pantai tu... gini kalu, senang cerita kalau pi piknik kan! Takyah susah-susah nak masak2 bagai...

Hafiz Yusof said...

waaaa....suka2 ini ceriter...terutama suka itu angsa atas katil terbang punya dan juga itu ceriter kawan baik akak punya kawan baik blogger juga(paham2 sudah)...hihihi...taniah juga pada kawan2 akak yg menang award tu...

Janggel said...

Oomaiiii mengah kak mengah!!!! Fuh fuh amek nyawa ameek nyawa...

Panjang beno cite ni,,, skrol2 tak abes2. Skrol lagi nampak muka saya tepi tingkap bilik ayor,

Skrol lagi nampak gambo dugong!!!

Apa pon saya suka part akak jeling danny nampak kecik tu je! Yg lain saya tak suka! Hahahhahaa

Psssttt: Nak sya tolong pilihkan sportrim???

masMZ said...

Saya pom volentierrrr jadi tukang tapiskan sp*rtrim.... Hahahahahahahaishhhh mana akak nihhh??????

shah_rule said...

bila pergi ni.. OMG tak bagitau!!!!!!

gadisBunga said...

kakak...amboi korang....


road trip tuh! jeles ok, jeles!

*wa nak kumpul geng jugak ah!

Nieda said...

Nak g HAdyai hjg bulan ni. Pkai border pass ok tak??

Paspot tamat tempoh Okt 12. mals nak reniew.

Ely Hasrul said...

sami nak la cover spongebob gakk!!! errr tu ade kena isi tempat kosong punye dialog ker?? haha.. next road trip ajak le kitorg dgn syarat kitorg ade kete lain yg selesa. sekian haha

Danny / John said...

WOW!!! cepatnya akak nak abeskan entry nih! ni dh separuh dr journey kita dah...cis. gigih gilerr akak nih!

sy balik umah, terpikir yg ruginya tak beli thsirt kat sana byk2 sbb kualiti kain sgt elok..

Anash said...

MasMZ,
dah sume kedudukan dibolot oleh mas
yea..
gigih seh!
yes..lenggok cara tanya hotel Tune hendaklah mencapai frekuensi yang betul..(apemende merepek tah?)

senang betul kita piknik,kan?

Piz,
nak buat gubahan burung 2 sejoli atas katil le tu...?? hehe
yes..tahniah buat derang,kan.

Janggel,
sportrim? nanti tunggu Danny kaya raya, baru pau sportrim cun punya...
Dugong? hehe...
memang akak nengok danny kecikkk aje nampaknyer masa tuh

Anash said...

masMZ,
yes, jom kita ke kelang...(motif?)

Shahrule,
dokte jgn marah...pegi time cuti hari pekerja...bukankah dokte tgh sibuk "merebus buku utk dibuat sup?"...hehe

GadisBunga,
sila lah kumpul kawan sekereta yang segeng kepalanya...
yes..road trip pertama yang paling jauh akak pernah rasa...


Nieda,
tak pasti plak guna boarder pass leh ke tak..sorry Nieda..cer try tya sesiapa yang pernah gi Thai guna borader pass....

Anash said...

Ely,
itu pasport cover pesan kat kwn beli kat Beijing.
laa...nak gak ker? kalau ada kita bagi khas untuk sami boy...(citarasa kita sama walaupun berlainan usia...hahahah..)

yes, why notkonvoi gitu...

Danny,
kan? T-Shirt tu ok.
Akak dah bagi TShirt Hadyai tu kat anak buah...'comel' sangat kalau akak pakai...so, bila lagi kita ke sana????hahhahaha....

bErrY sTraWbErRy said...

wau..krabi...

blh mandi x kat laut tu?

Lily Riani said...

i heart ao nang lawa... chup! ada roti canai bergerak dak? or roti canai bungkus ada susu and cekelat...

Anash said...

anna,
boleh..laut tuh selamat untuk dimandi...
(eh betul ke ayat tuh??)
lama tak dgr citer?

Lily,
yeap..just a beach with a lot of people moving around.
roticanai tuh dipanggil penkek dan banyak perasa ada....
near every corners there will be stalls selling these pancakes....

DrSinga said...

Wa jeles...
Wa gi melaka je masa hari bulan itu....

GB!!!!!!!!!
meh tolong Dak Anash ni buangkan word verification dia!!!!!!!!!

Anash said...

ala dokte
jgn marah wa...
jgn injet kat lengan wa...
huhu
nanti wa kuarkan word verification tuh...
(GB..tulung akak wehhh!! dah kena marah nih...huhu)

Azizan Zolkipli said...

As Salam.

sarung passport Spongebob tu memang menceriakan pagi Wakjan lah hahahaha ...

insurans kereta dari RM15 tu valid untuk berapa hari ?

"So....'peta topo' lah panduan kami akhirnyer ..." - - - > maaf ada kemusykilan sikit. bukan ke peta topo mesti ada garisan kontur kecuraman sesuatu kawasan ? Rujuk [http://en.wikipedia.org/wiki/Topographic_map]

walaweiiii, menariknya order makanan dan berkelah tepi pantai ! kreatif lah nasi nya dibuat bentuk 'bintang' ...

Anash said...

Wak Jan
saya pun suka sarong paspot itu
melambangkan jiwa muda...heheh

insurance valid utk seminggu sahaja.

peta topo, yes ...memang tunjuk kontur...saja sebut topo sebab saya dulu suka geografi...dapat peta topo aje, saya start cari mana aliran sungai, mana perkampungan, mana lembah, mana tanah datar..pehh...
tapi untuk perjalanan nih memang BUKAN Peta topo...hahahaah

berkelah tepi pantai tanpa perlu bawak apa2 kecuali duit dan perut yang lapar.
best weeehhh

AngelSakura said...

Syok nyer...

1) Untuk bajet minyak + toll 1st day dari shah alam ke krabi dalam berapa?

2) mcm mane masuk ke hadyai ?

3) kat KL ade ke jual peta thailand

tanye nak tau..mana tau boleh ikut direction anda..

Anash said...

AngelSakura,
1) bajet minyak + toll tu boleh tengok di blog Kaki Berangan entry last tentang Krabi. Infact detail semua perbelanjaan sepanjang perjalanan ada diberitahu di blog beliau.

2) melalui sempadan negara..cara dah diberitahu oleh Janggeltrekker,kan?

3) kalau pergi kedai buku pasti ada (MPH ??)

bole, trip overland nih, sapa sapa pun bole buat.

Sila baca blog yang disyorkan tadi.

Iya..trip yang best dan santai

Bogalakon Tour said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Tuan/Puan Perkenalkan kami Bogalakon Tour & transport sebuah Company yang memberikan perkhidmatan tour groud handing di beberapa tempat favorit lawatan.

Kami berpengalaman dibidang pelancongan,,,Insyallah,driver & tour guide kami santun,jujur dan mesra yang selalu akan bawa anda ke tempat kawasan favorit Bandung,Jakarta,Bogor.

Bagi Tuan/puan yang hendak bercuti dan memerlukan Hotel/kereta untuk transportasi semasa di Bandung,Jakarta dan Bogor,boleh hub kami:


Call : +62 878 24 600 700
WhatsApp : +6281220 375 375
Fb: Dicky Bogalakon
Email: bogalakontour@gmail.com

Sila anda tidak usah ragu untuk menanyakan persoalan apapun tentang seputar Bandung,Bogor,Jakarta

Insyaallah dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik.
Terima Kasih.