Friday, May 11, 2012

Krabi-Hadyai-Ipoh-ShahAlam-Finale

Petang....menginjak ke .....
.. ambang Magrib...'golden moment' kata MasMZ...

...dan masuk waktu Magrib...kedengaran sayup-sayup azan berkumandang.

Kami keluar mencari makanan.
Selepas solat
Selepas kira duit baki yang ada
dan juga 
Selepas mandi


Kali ini kami berjalan kaki sahaja dari hotel
Ala
Bukannyer jauh bebeno rupanye...
Kami ke sini, Restoran Jamai..lokasi meja makan adalah di tepi kaki lima ...

Terserempak dengan rammmmaaiiii orang dari Malaysia....yang lalu lalang kaki lima itu.
mana sempat, kami senyum...
mana bertentang mata, kami sengeh...
mana yang tak senyum kat kami...kami pun balas buat bodo aje....hahaha
sambil tunggu makanan tiba...
Lagi sekali, kami dok kira budget terakhir duit Baht di sini...

Impian Janggel tercapai pabila mencapai topi ini



Wa dan MasMZ ke sini ...mendapatkan Thai Massage sejam =250 Baht...selepas diskaun 50 Baht.
Sedap sungguh kena urut satu badan.....sesekali tuh termenjerit sebab geli dan sakit...
hahaha
MasMZ sempat manicure padicure amende cure-cure tu lah...tak reti wa nak menyebutnyer...
 
Janggel dan Danny tak mo berurut...katanyer nanti kena vogel...
ele...tak mo sudah...banyak plak alasan....
Gi balik bilik hotel !!! Gi!!!...shohhh...



Esok pagi. Kami bersarapan ini.
Kami check-out dari hotel.
(sila lihat tarikh luput roti ini..2055???)


Sempat juga menulis poskad untuk peminat-peminat-peminat-peminat di Malaya...
Peminat? anda ada peminat????? iye kerrr????
Pasnih ...korang ada lagi ramaiiii peminat....tatau la terlayan ke tak nak anta poskad lagi????
Tunggu aje laaahhh....hahahahaa..(pesal wa suka gelak aje ni???..gile ape?)



Kami bertolak dari pekan Krabi jam 10 pagi..lebih kurang...dan segera isi minyak .
budget : USD Baht 700.00, RM 70.00 utk 17.28 litre...(RM2.46/litre.)..sila banding dengan rege minyak di kampung halaman sendiri....anda tidak bersyukurkah????
Wa budget cukup untuk perjalanan sejauh 350km.
Kami meneruskan perjalanan ke Trang, bandar yang kami tempuhi sebelum ini.

lalu bangunan nih
wa dok pikir, macamana  lah derang letak bumbung atas bangunan tuh?

"cepatt.... diri situ..akak nak hambek gambar korang dengan nenas yang cute ..."
"yeayy...."


Kami sempat singgah gerai jual nenas. Murah sungguh...manis pun iya...
sebijik dalam 5 Baht...sila tukar duit malaya....
Limaposen sebijik!!!! Kami beli singgit...siap potong, siap bagi asam+gula...
wa yang pada mulanyer memang tak boleh makan nenas..(terasa lidah jadi lidas...apa itu lidas??? lidah rasa gatal2..pastu pedih sebab lu asyik dok garu lidah lu sendiri...noooo...!!!!)
tapi nih, wa cuba makan...pehhh manis sehhh!!!!
but again, wa limitkan makan nenas...sebab wa dah mula rasa lidas.....huhu...
Danny yang abiskan akhirnya sebab dia adalah  drebar-of-the-day...so, kehendak driver kenalah dipatuhi...karang dia mogok tak mo mandu..tak sampai lah kami ke kampung halaman...huhu

Kepada sapa-sapa lalu kawasan ini, silaaaa la berhenti dan merasa buah nenas ini....
Beli bawak balik pun tak rugi!!! Leh buat tat nenas sempena nak raya nanti...(opss..posa, wa lum ganti...)
Tadi wa gi Giant Shah Alam , nengok sebijik nenas pun RM4.00!!! Hijau lagi plak tuh...


Dah menghampiri bandar Hadyai..
ada lumba lembu ker?

mungkin gak tuh..
tak kan ada kenduri guna banyak lembu / seladang?


menghampiri bandar Hadyai.
Kami lalu sahaja
Lapar? iye..tapi kami tahan sebab nak makan di Malaysia...
(tetiba rindu Malaysia..sooo...drama ko ni tau!!) 


Dan pabila kami menghampiri kawasan ini............bermula lah adegan berzikir....
why? sebab? nape??? ......


tu diaaaa!!!!!
itu nombor kosong!!! 0 km...
dan Sadao adalah 2km lagi....

Danny dah mula panik...wa pun panik gak...mata dok melilau cari stesen minyak...
tak de?????
akhirnya....kami nampak stesen shell SEBERANG JALAN...
Danny terus beri signal, himpit ke kanan, dan kami isi minyak dengan 50Baht..iaitu RM5?
Apa? ingat bawak motor ker??? Tapi masa tuh otak wa kurang berfungsi secara waras untuk mengira RM5 boleh gi jauh mana....
Lagi sekali, kami diuji...0km masih tetap tertera di dashboard kereta...
Dengan beratur yang panjang di imigresen Thai...kami parkir kereta di tepi jalan dan terus beratur di imigresen.
Dah selesai bagi-paspot-selit-duahengget kat situ, kami berlarian ke kereta (sebab hujan)

Nak masuk sempadan Malaysia...hujan makin lebat...kami tak pasang air-con gara-gara nak jimat minyak....
Again, diuji...kereta punyalah banyyaaaakkkkkk nak masuk Malaysia.....
aduhaiii.....dah macam dalam spa kami ber empat!!!!!
Cair lelemak perut wa!!! Cair jua make-up wa!!!!

Kami juga kena turun angkut beg untuk discan di opis kastam Malaysia. Randomly picked.
Berlarian la kami macam dalam Rat Race...kerr..Explorace???
Tetiba wa jadi gagah perkasa tarik beg troli dan melintas jalan dengan cepat...manakala Danny menunggu dengan berdebar saat-saat melihat indicator minyak kereta yang kering kontang....

Akhirnya, kami berjaya melintasi sempadan Thailand-Malaysia...dan jumpa stesen minyak pertama di tepi lebuhraya.....tak pernah wa begitu suka melihat stesen minyak itu!!!!!!! (sket lagi nak lompat2 tepuk bintang pabila engine kereta dimatikan dengan selamatnya)



I love Malaysia...(tiba-tiba..)
Kami terus menuju ke Ipoh.
Selepas makan KFC di Changlun, Kedah..
Selepas suka-tengok-stesen-minyak-dan-terus-topup-minyak-banyak-banyak dalam tangki kereta .
Di Ipoh, kami menghantar MasMZ pulang ke rumah. Makan malam di sana. dan juga makan popiah basah dan popiah goreng hosted by MasMZ....tq dear...

"Janggel..."
"ha??"
"ada lagi 7 minit sebelum abis 1 Mei 2012"
"tak pe la kak..saya pasrah...."
"mmmm...."
(tapi dalam hati wa masih rasa Janggel boleh menang Malaysia International Eco Tourism Blog 2012
Untuk Danny, wa pun rasa boleh menang cuma wa dah konfius banyak kategori yang dia dipertandingkan)
* Doa orang bermusafir sebenarnya didengari olehNya* 
sambil nengok Danny dah tergolek baring di belakang kereta
ntah tido ntah apa la dia buat kat belakang tuh....
   Semua keletihan
Semua pasrah apa yang dah belaku dan bakal berlaku
Yang pasti
Kami bersatu
Wa tiba Shah Alam hampir 12.30 tengahmalam.
Esok masuk keje macam biasa...gigih tak wa?


Selipar ini dah sampai Pantai AuRang....

dan Pantai Maya Bay...

Selipar tadi tak akan tiba sensorang jika tiada selipar-selipar yang lain datang memeriahkan suasana.


Semoga ikatan tali sahabat kekal.....
tali sahabat yang banyakkkkkk ikatannya.... 
The more the merrier kata omputih...


Wa dah sampai Krabi
Anda bagaimana?
(ek ele..iklan le pulakkkkk.....billboard ? huh?)
*Gambo ehsan kretiviti en Hafiz....tqtqtq...)




Tamatlah sudah citer kami.
Next trip? mana? tunggu...
(haishhh...tak boleh duduk diam kah?????) 
Kumpulan Travelholicawsome akan kembali beraksi....
(hehe...gelak lagi ko???)


20 comments:

masMZ said...

Saya first ni kan? Kan???

Nenas tu mmg sedap! Nyesal tak beli 2 bijik!

Tenkiussss kak! Trip best!!! N enjoyzzzzz..... Hehehee

masMZ said...

Omaiiiii gambo billboard! Baru perasan!!!! Maklum aaaa nengok dr henpon... Wow! Duta krabi???!??

Danny / John said...

overnya ade gmbr kat billboard!!! hahahahahah gituuuu~

Biqque said...

bleh tahan ke roti tu sampai 2055? if tahan, MEH BELI SIMPAN BUAT STOCK! :D

Dinas Aldi said...

Fewit, dik Anash dah sampai Krabi, cayalah! Best kan! Seronok tengok gambar2 kat blog nih. Takut la pulak tengok meter minyak kosong tu haa, kat tempat orang plak tu..nasib baik semua ok, alhamdulillah.

Err roti expire 2055 tu, ikut tahun Siam kot, kehkeh..

Ely Hasrul said...

sure berkaler hijau lumut kalu smpai 2055 hahahah.. billboard terbaekkk!!!! entry kak coco mmg mengatasi segalanye lah!! hahahaha

bErrY sTraWbErRy said...

wau..backpacking pakai skirt....

nak tiru lah..

Azizan Zolkipli said...

"Janggel dan Danny tak mo berurut...katanyer nanti kena vogel ..." - - - > Wakjan gelak guling2 baca ni hahahaha ...

"Kepada sapa-sapa lalu kawasan ini, silaaaa la berhenti dan merasa buah nenas ini ..." - - - > Nenasnya sangat amazing kan manisnya ? Ayah Wakjan diberikan baka pokok nenas ni oleh Pakcik yang kebetulan bekerja luar ke Thai, tanaman nenas kecil2an di kebunnya menjadi dan kami dah merasa banyak kali nenas tu setiap kali balik kampung

"dan jumpa stesen minyak pertama di tepi lebuhraya ... tak pernah wa begitu suka melihat stesen minyak itu!!!!!!! (sket lagi nak lompat2 tepuk bintang pabila engine kereta dimatikan dengan selamatnya)..." - - - > Perghhhh, itu sangat hampir !! tapi takpe, selagi lampu minyak E (empty) belum menyala, ada lagi baki dalam 5 liter kot gitu ...

Hafiz Yusof said...

wahhhh...kelassss la iklan akak, skrg dah jd duta iklan Krabi ni.....meletop...hihihihi

Lily Riani said...

kirim roti tuh 10 ribu packet, tuk trip 10 tahun akan dtg. hehehheh...

poster tuh... ehheh

DrSinga said...

test test...

DrSinga said...

Lu pakai Baju Kurung tepi pantai...??!!

Janggel said...

MENCIK TENGOK BILLBOARD TU! OVER hahahha,,,,

nak makan nenas la malam ni.

Anash said...

masMZ,
billbord? duta Krabi?
walaupun tak two piece leh jadi Duta Krabi kah???hehe

Danny,
bertabahlah nengok akak di billboard..ko ade? hehehe

Biqque,
simpan stok bwk ke jepun lagi kah????

Kak Dinaz Aldi,
kan...tahun siam tuh..hehe
Tak sangka jugak leh tiba sini by land.
Yes..memang suspen nengok minyak abis di tempat yg kita tak biasa dtg...syukur sume selamat.

Anash said...

Elly,
ala...mana plak terbaek entry??biasa-biasa aje...(sambil kuis2 pasir dlm mata)...bilborad tuh mesti tak akan jumpa mana2 jln ke Krabi...kompom!!!
roti perisa kulat bersalutkan lumut...haaa...elok sgt la makan!!!
heheh

Ana,
ish..tuh bukan baju kurung...tuh t-shirt-kaler-merah-nak-luntur + pario...kot akak ingat, akak tepek gambo sbnr kat pantai....

Hafiz,
aawwwww...jgn le usik akak gitu...akak malu...karang nak gi pantry...ada yg lalu ikut jalan jauh...hahahah

Anash said...

Wak Jan,
ishhh jgn guling2 bila gelak ...karang kena hempap dgn beskal...bahaya kepada kesihatan ...

hehe

ish..ada lagi ker baka pokok nenas tuh??? serius sedap, kan?...soklan tak-memain nih: nak anak pokok nenas!!! nak try tanam kat kpg...

sebenarnya indicator minyak dah lama tunjuk...once nampak, ada 30km leh allow lagi..tapi 0km??? memang dah kering kontang!!!takut meletup aje kete ...(imaginasi yang over!)
Alhamdullilah sume selamat..syukur sgtt....

Anash said...

Lily,
10 ribu packet? kot banyak sangat????...tak yah la simpan..heheh
yes..the blue bag...have you seen it before this????(TQQQQ)


Drsinga,
testing again, 3,2,1

Drsinga,

bukan baju kurung...t-shirt biasa aje dgn pario...heheh...nanti wa pakai kebaya nyonya melaka dok tepi pantai klebang....(pastu kena kejar dgn mak...)

Anash said...

Janggel
jgn mencik akak
pasrah ajelaaaa...
lalalallaaaa

Iza Hyun J @ paE said...

hahaha tang minyak kete tu mesti nebes.. saya penah kene. mencari stesyen minyak dikala jem + ujan lebat + indicator minyak blinking2 = nak pengsan!!

Anash said...

Iza Hyun J,
kan?
memang nebes tak leh nak kata apa...sebenarnya dah pucat pun muka ..dah terbayang kete tersadai tepi jalan...ooo tidak...
heheh