Tuesday, May 29, 2012

MexicoCity-Oaxaca

Bertabahlah sume
Kerana entry ini ada unsur-unsur cerita zaman batu
dan juga
unsur-unsur bangga sambil menyombongkan diri
oleh tuan empunya entry ini
Segala surat menyurat / email / fax / tweeter / facebook / sms maupun BBM tidak akan dilayan
sekiranyer terdapat ketidakpuasan hati para pembaca.
(Poskad ada stem obe-c diterima pakai)

Kembali pada erra 1996...
16 April 1996 till 23 April 1996 = 8 hari aje
Wa ke sini.
Ikut rombongan makcik kiah lawatan sambil belajar, anjuran Kajian Senibina dan Alam Universiti mana wa belajar.
Untuk pelajar Senireka membuat report (salah satu matapelajaran wajib mereka)..wa BUKAN pelajar senireka, tetapi telah diajak oleh pensyarah mereka untuk join the crowd.  Apa lagi....aribaaaa!!!


Ko mampu pakai seluar slack dengan baju macam pegi keje?
Pastu pakai tudung ikat ala-ala macam makcik-makcik gi pasar tani? 
Wa mampu...
hahaah
nih setibanyer wa di bandar Mexico City.


Dataran Merdeka mereka.
Panas tapi berangin sejuk.(range 16 - 28 degree celcius)
Pelik? yeap...sebab di kedudukan aras yang tinggi.(range 2000m above sea level)

Masuk la muzium nasional deme.
Wajib hambek gambo kat papantanda...


Esok, wa dan rakan ke sini.
Nama tempat nih : Teothihuacan


Cedukan gambo dari Wikipedia : Pyramid of the Mood at Teothihuacan
Nak citer lebih, sila la layari : kat sini
(wah...dah pandai tepek link...hahaha)
Wa jarang tumpukan perhatian pada apa jurupelancong tuh cakap.
Yang wa ingat lagi, bila matahari berada di satu sudut, pada satu ketika, bayang yang akan terjadi di bucu-bucu tepi setiap piramid, pastu  akan terjadi seolah-olah seekor badan naga. Kalau ada 4 sudut piramid, kira ada 4 ekor naga dok belengkar tepi sudut tuh.
ala..payah le nak gambarkan camneh,kan?
Tapi terre le gak pakar astronomi masa tuh.

W cuma bergamba di sini. (wa bukan naga itu)
Di bawah ada orang tempatan dok sibuk jual poskad.
Wa  ada beli. Untuk pos diri sendiri, pos kat atuk & nenek dan juga mak & bapak wa. (sungguh kuat tali-kekeluargaan wa di situ , kan??)

Wa juga suka bergamba dengan pokok.
Ntah apa yang menarik kat pokok kektus nih?
Tatau..tapi wa suka pokok.



Lepas makan tengahari, wa begambo dengan mereka...
sebab wa-tunjuk-muka-wow-native-people-out-there-lah!!
Pegang mende tuh, sengeh2 sket...kena bayar!! hahaha
Padan muka wa...ingat free ke beb???
Tapi I like!!! (namun nak datang sini kembali tidak mungkin lagi laaa...)


Esok, wa pegi...errr..mana ntah nih.
(wa asyik le blurrr sana sini...)



dan malam, gi tabur duit yen peso di sini
Baju berbentuk guni pun kawan wa sibuk nak beli.
Nampak tak mamat kulit hitam tu (yang dok sebelah kanan wa)
Beliau lah yang pandai cakap spanish, yang tolong kami keluar dari tahanan kastam mexico-yang-tak-reti-speaking-omputih. Leh baca di sini . (wah lagi...wa pandai tepek link!!)

Thank you brother. Dan kami menjadi lebih akrab sejak dari itu.
Don't underestimate him. Dia adalah frequent flyer with British Airway.
Thanks to him too that we managed to get vegetarian's meal on board within less than 12 hours flight back to UK. Kalau tak...sila telan menu yang tidak menjanjikan 100% halal oleh British Airway itu...



Hari ke 5, (kot), kami ke Oaxaca, daerah luar dari Mexico City.
Kena naik bas...ntah bape jam...dah lupa (ko nih asyik luppppaaa aje...)
Ada apa di sini?

Tapak peninggalan puak Aztec.
wa baru aje baca kat sini, ...ooo selama nih wa memang buta sejarah.
heheh...

pantang nampak pokok....
kan?


pantang nampak ladang....
dah macam pegawai pertanian.
Sah, wa nih belajar salah bidang. Patut kena gi kursus perladangan, bukan senibina/senireka.
Nih ladang alovera. Pokok alovera derang besar-besar.



Hari terakhir wa di Oaxaca.
Kirim poskad
see the camera.
Amat klasik, bukan? guna filem 36 roll (ada 4 roll bawak masa tuh)


Sila abaikan mata wa yang terpejam
Nih BUKAN hotel yang kami menginap.
Wa cuma suka senibina yang sungguh kolonial itu.

Ini padang gurun
Itu pokok kaktus
Maaf atas kuali kualiti gambar tersebut.
Al-maklum..kamera bukan DSLR.


Nih pulak sub-tube derang . Train bawah tanah.
Wa tak sempat nak gi pekan ronda naik tren bawah tanah.
Sebab itinary yang direka khas oleh pihak Universiti amatlah padat.
Wa sempat merasa naik bas awam sahaja.



Dan ini di saat wa nak balik Malaya...
eh
balik kampung wa di UK.
(sangat lah kampung lu?)
Tuh classmate wa (pompuan ) yang juga suka berjalan.
Next trip wa gi German, dia pun ada sama.
hahah...I like go trip with you...katanya...
iyelah ..nih trip kelas...gi German pun sebab trip kelas jugak...memang lah kita sume suke aje...kan?

Inilah kumpulan rombongan sekolah ke Mehico
Sume itu adalah pelajar senibina
Kecuali kami yang Melayu itu
tak perlu serabut kepala buat report balik dari rombongan sekolah ini
yeasss..
hahahaahahah...sengal tak?

Mengimbau kembali 16 tahun dahulu
wa berusia bawah 24 tahun
merebut peluang yang ada
di depan mata sebab wa pasti
wa tak akan datang kembali di sini

Sekian cerita ringkas dari wa di Malaysia.
(entry yang ringkas )


29 comments:

Danny / John said...

WOW AKAK!!! CURLASTTT!!!

FIRSTT!!!

Anash said...

hoit! gile laju komen!!

dzuchan said...

kelas la uni akak, wat trip obersea..uni saye even tahun 2008 pon wat trip p KLCC skybridge je...
*eh akak uni pe dulu,nak eply la :-)

Biqque said...

saya PENAH ikat tudung camtu ok! kat asrama :D

gambar kcc sume tegak! sungguh naif! comel!

KAKTUS TAPAK TANGAN! I SUKAAAAAA! kalaulah kita kenal masa tu...

memori film camera...owh...punya la sorok takut masuk angin and kena cahaya! hahaha!

best la muda2 dah berjalan, mehico plak tu! rombongan kelas i gi mana? gi arkib negara! huh! (marahkan mara sbb tak dpt fly, cis!)

lagi? lagi? buat la lagiiiii :D

Anash said...

Dzuchan,
Kajian / fakulti senibina selalu aje gi jenjalan field trip katanyer.
so, kelas akak kena le percikan itu.
Sila la apply South Bank Uni, UK.
leh aje..hehe..(sambung master kat sana, leh akak dtg melawat..ewah)

Anash said...

Biqque,
kan? mana le tau nak lentok sana sini..tak reti weh!! hahah
duduk pun terkepitttt aje...wakakaaa..

ikat tudung style cikgu bedah.

myself pun bercita-cita tinggi nak seludup kektus tu sket, buat benih nak tanam kat malaya...tapi takut kena tangkap kastam...so, kensel le..(waaaa....)
nanti kita tanamkan kektus lain untuk awak eh? (ayat skema le pulak)

bila belek kamera tuh balik, tersenyum. yes, amat berhati-hati takut abuk masuk kat lense

tak pe aaa biqque, yg penting sekarang turn biqque plak jenjalan...anash plak dok dendiam kat malaya..hahah...

nak lagi? jab eh..(kena cari album kuning ntah mana simpan...)

Biqque said...

cikgu bedah style is "IN" masa tu kannnn?! hahaha!

nak cari kaktus fadang fasir jer skang utk lama umah...senang, orang tak brani kaco! hahaha!

Janggel said...

wow akak pakai sekert!!!!1 hahah satu2 ny kelainan kekekek.

wowowowowow!!!!!!!!!!!!!!!

Nak g Mehiko jugak!!!

ehem yg kulit gelap tu ke pakwe akak?

Anash said...

Biqque,
Kan..so stylo dgn Cikgu Bedah!!

kira laman rumah berunsurkan dessert gitu? (tapi ada cow grass...?)

Anash said...

Janggel,
haip! (hahaha)

bukan mudah nak ke mehico via malaya...(tak pernah cuba)

BUKAN pakwe akak!! titik!!

dzuchan said...

ala kak coco..I tak boleh blajar luar negara dalam masa 3 tahun..

maka kite p jelah UK even tak wat master kat sana pon :-)

BlueEwoke said...

Muka kak coco!!!!!!!!!! sungguh muda remaja sekali!! 1996 saya baru form 6. baru nk belajar ilmu geografi mexico kat mana!!!

Bestnye mexico..jom ramai2 pegi..cewahhh

Ely Hasrul said...

ketepiiiii nak komen nihhhh


pertama2 nye, bukan pelajar tp dapat join rombongan? makan suap!

kedua2nye.. sungguh hebat dpt masukkn link hahaha

ketiga2 nye.. 1996 saya matriks baru masuk pas spm haha

keempat2nye.. beshnye mehicooo!!!! kak coco ade lu ade? sila anto poskad kalu nk komplen kahkahkahakhakhakah

cam bese entry terbaekkk!!

Cawan said...

serius Mexico?! wow! retis terkenal kalo jejak ke sini..

pic mmng nampak classis..

mau pinjam spek mata itam bulat tu pleaseeeee...

Anash said...

dzuchan,
nape plak 3 tahun tak leh sambung blajar oversea?
ok...pegi sebagai pelancong ajelah..kan...hahah

Na,
muka suci murni gitu
heheh
static aje bila bergambo
kelakar plak nengok
hahah
jom reramai dari malaya...(visa kena apply reramai jugak)..pastu reramai kena tahan dgn kastam mexico sbb muka sume2 bukan pan-asian...hehe

cawan,
retis pegi jejauh time ada peluang..
what? cermin mata bulat tuh?
ish..ilang dah..(beli kat kedai buku aje cermin mata tuh..hahaha..nasib tak beli kat kedai beskal)

Anash said...

ely,
dah bagi laluan...lalu...lalu

pertama : saya makan nasik aje...hehe

kedua : amat bangga pada masa itu bila berjaya tepek link..

ketiga : mudanyer...awww...

ke empat : yes...anta poskad besertakan setem oversea...


entry merapu, gitu le...haha

masMZ said...

yeayyyyyy pose-pose skema dari k.Anash sebelum di'rosakkan' oleh kengkami dengan lompat katak secara ayu dan ber'peace' dan berbagai-bagai lagi....


Phewwwweetttttttttttt dress gitewwww

DrSinga said...

chopp..
banyak nho Wa nak komen ..
takut lupa ..

comelllah Lu berpesen cikgu Bedah..!
( cikgu Bedah cerita Adik Manja kan..? )

apesal Wa pala teleng bila klik link kat yang ada mamat kaler itam tu..!Lu saja bagi tengkuk Wa sakit eh!!

1996.. saya baru abis belajar..saya tak ada spek hitam bulat tapi.

Wa tabik Lu still simpan itu boarding pass!!

Hitam ghaib Minah kaler hitam dalam gambar ramai ramai tu!!

sekiann

Anash said...

masMZ,
memang!!! tak pasal akak jadi katak pisang bilamasa kena lompat!!
hahahaha
but still ayu , ok?

Gambo zaman dulu..tiang seri!
hehe

Anash said...

DrSinga
main chop lak?
(police sentri ker?)

yeap, cikgu bedah in adik manja.
aik, gambo mamat tu ok je, tak de kena teleng pun wa tepek?

1996-abis belajar? waa..my senior le kekdahnyer.
iye..spek bulat beli kat kedai buku.
hahaha

boarding pas wajib simpan sebab naik British Airway yg pramugari n pramugara separuh abad itu..

ish, ilang ghaib? jab tgk balik...hehe

DrSinga said...

Wa yang tertelang-telang nengok gambar yang terbalik 90 degree kat bawah-bawah gambor mamat tu!!

ha ahh!!
pramugari pramugara dia tahap nenen-nenek atok-atok!!!terkejut Wa!!!

DrSinga said...

pyramid dan padang gof terbalik 90 degree!

Anash said...

DrSinga,
tu la
wa tak pandai masa tepek mende gambo tuh
kan...
orang nak buat blog, awak pun nak
orang pandai buat blog, awak???
hahaah

SheLa^^ZuL said...

sejak akak saya ada geng '#Travelholicawsome', blog akk saya amat aktif dan hot..TERBAEK!!!
time kasih kepada geng #travelholicawsome ... U allz mmg AWSOME!!

Anash said...

SheLaZul,
hehehehe
ala
jgn le puji lelebih
karang derang perasan...payah ...
hahaha
tq

ilyani said...

salam..
tah dari mana tadi.. tersinggah kat sini. sempoi la akak ni. gelak sakan saya baca post ni. baru nak kenal dgn geng2 travel :)

travelogue.ilyani.net

Anash said...

ilyani
salam jua
hahah
taip apa leh sampai sini?
hehe
gelak slow-slow..karang kena marah dgn org lain..
salam perkenalan..
hehe

Time Traveller Boy said...

Cedukan tu kan tempat alien vs predator kan? hehehee..

waa.. dah pernah samapai sana.. untung nyer.. :D

Anash said...

Time Traveller Boy,

tatau plak akak tempat shooting citer felem tuh?

hehehe
sementara peluang masih ada..akak tak kan lepaskan ...hehe