Wednesday, May 9, 2012

Krabi - Melompat Pulau?

Ari nih, kami melompat pulau.
bertolak dari hotel kami di Krabi.
Jam 8.30 pagi dijanjinya kami naik trak ini.


Dari satu hotel ke satu hotel kami singgah. Mengambil para pelawat / pelancong yang mempunyai keinginan yang sama dengan kami. Tapi, ada gak sorang dua couple yang lewat kuar dari hotel. Huh?? Tunggu ajelah....



Kami tiba di sini.
Kena beratur, hambek pelekat tampal kat baju. Sila ingat no masing-masing supaya tak salah naik bot nanti.
Kalau dah suruh naik bot no 14 masa pegi pulau, time balik dari pulau jangan plak buat2 suka nak naik bot no 24...ada kena sepak masuk laut...(ish..tak lah seganas tuh...hehe)....


Pulau Kepala Ayam?
Kami lalu aje. Tak singgah pun.


Perhentian pertama : Pulau Bamboo (30 minit dari Krabi).
Tempat untuk snokling, baring-baring gelapkan mata kulit, tempat hambek gamba sana sini.
Tak banyak ikan yang leh nampak di sini.


Dah satu jam di Pulau itu, kami dibawa ke sini.
Viking Cave kata deme.
Ada sarang burung di sini.
Unik.

Di kawasan perairan inilah kami mula baling duit roti nak tengok ikan.
Dah macam kat aquarium...rasanya air laut nih lagi jernih dari aquarium kat rumah (yang berbasuh sebulan sekali ikut mood tuan tanah..jab...eh...wa mana ada bela ikan...wa bela siput ba**)



Kami ke sini
Gugusan Phi Phi Island.
Ronda-ronda sahaja.


Macam cetek
padahal...dalam tuh!!!






" malam nih I nak masak apa plak? mak mertua boifren nak datang interview nih..ishh..ishhh"
"ala yang ...you masak air aje cukup la...I lap you jugak...."
* dialog kapel di depan itu.
iye...Danny dan Janggel selalu aje ready untuk bagi pose istimewa...


Kami ke sini
Maya Bay
tak mandi, cuma bergambar....


kan....
derang lagik?.....
suasana di sini
dah macam kat los angeles
ko pernah sampai los angeles ker?
err...belum...saja sebut...boleh?



kami tak mau dah tua nanti baru nak tunjuk tangan peace di sini.
Maka, .......

kami yang muda-muda ini akan tunjuk peace sekarang jugak
(wa muda? aaaa...yes...muda dibandingkan dengan uncle-uncle tadi...heheh)
senibina pagar yang berjaya menculik hati wa.
Ada idea dah nak buat kat kebun di kampung.



Beliau merupakan tourist guide untuk kami pada waktu itu.
Kami naik bot yang besar.
MasMZ tengah tengok email dari pejabat....
tuh sebab muka berkerut aje....
bertabahlah masMZ weeehhh....
Ternampak tajuk buku nih
macam menarik untuk dibaca.

Tiba di pulau ......................(apa lah nama pulau nih?)
Kami diberi 2 jam untuk makan tengahari, lepak dan tido.
Tido?
kalau nak tido, sila lah sewa kerusi malas yang disediakan.
kalau ada bawak tikar sendiri, lagi syokkkk....
tapi kami tak bawak apa2..kecuali bawak perut yang lapar...


nanti wa nak buat ladang kelapa wa cun2 macam nih
siap tanam rumput kapet.
pehhhh...(dan wa mula berangan dan berbaring................)
tak sedar dah abis gelap kulit wa.
hahaha....
itu BUKAN wa
selingan aje gamba nih.


sempat gatal tangan gi buka email opis
hadoi...ada plak kije
la.la....la....wa baca tanpa buat apa-apa tindakan....
(menyesal gi bukak email di pulau....hahaha padan muka wa) 

kan elok lepakkkkk macam kucing nih buat
see...even a cat knows to identify when to search for food and when to have sweet time......
sila belajar!!!


gaya retis di tepi pantai.
sebab tak de tikar, beliau duduk aje
kalau tak, dah lama dia bantai tido......
Pukul 2 petang
kami bertolak kuar dari pulau tadi
dan ke sini
Kali nih aktiviti snokling di laut dalam
Wa hanya hambek gambar dari bot.
MasMZ, Danny dan Janggel sahaja yang teruja nak tengok ikan
"Wehh....pandang atas la ...kata nak bergambar...."
"alooo...aloo...oooo..jab eh bagi umpan.... "



Here kittyyyy...kittyyyy...
here miawwww...miawwww...
good cat...err...fish...er...
hehehehe
Wa baling roti pada mereka untuk mereka makan beri makan pada ikan tersebut.



dah ...naik bot dah...
penat?
tapi best!!!!
Tamatlah sudah aktiviti melompat pulau kami di sini
Balik dengan muka gelap
badan melekit dengan air laut
Baju basah toksah citer lah...


dari ramai2 tadi...
hantar ke hotel masing-masing
sampai lah hotel kami yang terakhir
Kami tiba dalam 4.30 petang.
Terus terjun dalam kolam renang hotel
dan pastu terjun atas katil (selepas mandi & solat)....
arghhhh....nikmat donia!!!!
Long tail boat
Lambang tarikan pelancong di sini.
Malam nih apa citer?
tunggu ............




17 comments:

Hafiz Yusof said...

Syok yer kak...
lawa la pic2 pulau tu.....
suka3x...

Janggel said...

Hamboiiiii akak baring2 kat pulau sampai jd itam camtu kerssss? Kekekeke..

ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ snorkiling terbaik. Nak roti nak roti!!!!!

Biqque said...

ya Allah itamnyer minah tu! hahaha!

teringat masa gi ngan na before kenal sume...tak abih2 dia menyumpah sbb masa tu dia mabuk peknen :) sampai tgk gambar krabi pun muntah! setahun gak la dia nak blog pasal trip tu hahaha!

zaraab said...

The island that you stop over for lunch to Phi Phi Don kak. Love the place very much! Especially the clear blue water. Serious tak leh lupa.

bErrY sTraWbErRy said...

kak koko x snorkeling ke???
why? why?

MasZuber said...

Kat phi phi island tue mase snorkel current dia agak kuat juga..pancit juga sy mase snorkeling kt situ. Tp air dia memang hijau yg memang tak tertahan nk terjun bile dh ade kt situ!!!

Asal akak tak terjun skali?

masMZ said...

Pulau Kepala Ayam??? Ekekeke Chicken Island tu kak...

KCC tak turun sebab kitorang dah booking KCC jadi photog kitaorang, kan KCC kan? kan? kan? Hahahaha

Anash said...

Piz,
tuh lom nengok gambo akak sensorang baring kat pulau....kebaboooommmm!!!(wakakaka..opss..overst plak)

Janggel,
itu BUKAN akak yang baring
itu model dari mana ntah..
nak roti? sila beli kat kedai tayar...

Biqque,
Na preknenkan Aqillah?
Padan le qillah jauh berjln!!
dari alam perut dah kuar obe-c.

Zaraab,
thanks for the info.
Almaklumlah...pegi jenjln bukannyer konsentrate nak kumpul info..sibuk kumpul gambo lebih..
yes..cristal clear, rite?

Anash said...

Anna,
akak ko nih jakun laut dalam.
Macam ada...ikan jerung nak makan kaki akak...
sume gara-gara nengok citer Jaws zaman kanak-kanak...
huh

MasZuber,
akak memang tak snokel kat tempat laut dalam.
sama alasan macam kat atas tuh haaa...
tak pe leee...layan derang ajelah...(sambil baling2 roti kat atas bot...)

masMZ,
belasah ajelah..janji ada perkataan ayam di situ

yea...akak la tukang hambek gambo korang berjimba dengan nemossss...

Ely Hasrul said...

hahahahhaha cam bese entry kak coco terbaekkk!! hahaha dh tgk gambo nih aritu tp xsangka plak air tuh dalam, baru cam pk besh tuh kalu terjun alih2 kata dalam hiii... kalu sy kt situ kompom la kaler gelap segelapnyeee hahahhaha

Anash said...

Ely
jgn suka suki nak terjun sana sini nampak mcm cetek air laut itu,tau..

kaler gelap? but sweet gituu...
hehe
ada apa pada kaler?? huh?

DrSinga said...

Awak tak terjun sebab awak nak klik klik gambor kannn!!!??

( atau takut sebenornya.. )
heheheheeeeee

Anash said...

DrSinga,
mcm tau tau aje...
sysss...jgn kabo kat org kampung...derang tak tau...heheheheh

Iza Hyun J @ paE said...

Santeknyer gambar... ni yang bersemangat waja nih ^____^

Anash said...

Iza Hyun J,
pergi tau..jgn tak pergi...
hehehe

bErrY sTraWbErRy said...

search email anna - something.about.cakes@gmail.com. yg profile pic gambar kek 2...

Anash said...

ok anna...Insyallah akak akan cari dan add.
thanks