Tuesday, April 24, 2012

Taiping-Tapah-KualaSepetang-Simpang : Day 1

lagi 4 hari nak gaji... tatau bila nak gaji (latest updet..huhu...wehh..utang bank wa sapa nak bayarkan?)

masa tu lah wa join group Travelholicawsome ke Taiping...
Yes, aritu gi Selangor, Melaka
pastu Perak.
Tak pening pegang pasport bagai...janji hujung minggu tak kacau wa hambek coti...
yahoooo....

Perjalanan kami 2 kereta bermula dari Kedai Santai kat belah2 Damansara sana (kot..)...
kami berlapan : Lily, Janggel, Danny, MasMZ, Byya, Maszuber, DanArif dan wa...
makan sarapan, pastu kami ber8 bertolak ke Tapah utk singgah makan tengahari..
ape? makan?...
ye la.. tadi sarapan..nih makan tengahari...
heheh


Nih di rumah Janggel, kami singgah makan, sempat layan citer hindustan dlm 2 jam gitu.
Iye, lauknyer marvelous!!!
banyak, ok? sedap tak yah citer la...kompom..!!! Thank you to Janggel's parent...
Selepas udang, ayam, ikan, bawang, tomato, kobis sume dlm perut masing-masing, kami terus ke pekan Taiping.....


Iye, dalam tahun nih aje , wa jejak kaki di  Taman Tasik Taiping sebanyak 2 kali.
Tapi, wa pasrah sebab wa suka dengan pokok...
pokok..pokok...dan pokokkkkk.....


Acara menembak dimulakan.
Masing-masing macam tak sabar nak jadi :
a) penembak dari jarak jauh mahupun dekat
b) pe'model' tegar
c) pelukis jalanan (tak relevant lah)
d) lompat sana sini
e) kutip sampah masyarakat (sapa buat??sila ngaku)
f) makan sate (weh...sabar la ..)


kan....?


pembikinan profile FB oleh retis tempatan....
Di sinilah pertemuan kami berlapan dengan keluarga Biqque dan Keluarga CawaNa...
Elly hanya wa sms dari jauh....(padahal Elly n Family paling lama dok kat Taman Tasik Taiping-deme stay kat Hotel Flamingo  Flemington)-tq Danny and Elly for the correct info...

wa lihat aje perangai masing-masing.
mmmm...geleng kepala lihat mereka sume...
anak sapa lah tuh....



Ketua rombongan sekolah merangkap guru pengangkap sedang menerangkan sesuatu tentang tasik Tepen...
...

Selepas kami berpeluh-panas-tapi-suka-bergambar-borak-gelak sesama kami, 
kami pun balik..eh..balik plak?
silap...
Kami menuju ke....




sini...yeayy...
Lepas rasa nengok Tasik, kami tengok Paya.

...dan tengok pokok bakau plak...


Pada masa ini keluarga Elly pun turut serta...tapi sebabkan Suci masih kecil, dan kami tiba lewat petang, maka Elly dok kat kete ajelah...kan? Elly, kan???


ada plak sepasang perantin wat photoshoot....
wahhh.....
tetiba ko plak rasa cam nak kawen???
hahahahah...


Icam, sila abiskan zaman sekolah menengah, university, post-master, postman...(opss...)...anda dulu, iye...


pas perantin tuh balik, kami plak dok kat platform ini.
saja-saja nak hambek angin petang tepi paya.
padahal...mcm-mcm aktiviti depa buat sini...
futsal, congkak, polis sentri, main bola jaring


makan awal  malam....di sini...
mula2 ingatkan tak mo makan..nak pasang niat mkn mlm dengan satay...
karang kenyang sangat, satay nak sumbat mana plak???
tapi dah alang2 ke sini, layan ajelah...maka...

kami oder nih , sebekas share 4 orang....!!!!
hahah...
nih harganyer 7 hengget.

dan juga kami ode mee goreng, pun share 4 orang...
harga = RM7.00 ....
rasa cam mee hailam

Na sedang tolak rangka pintu..tatau kenapa dia buat begitu..

Lepas makan dan selepas Danny bayar....(thank you Mr President)...kami balik homestay di Simpang.
apa ke nama taman tuh, wa dah lupa.
Bersihkan diri masing2...
dan kami ke .....

sini...gerai Uncle Ian!!! yea....
ayahanda Biqque....
(elly...muka mu ada di sini..)

kami berkumpul di sini makan satay (menu utama).
Ada gak yang oder kuehtiaw goreng, nasik goreng.
Borak punya borak punya borak punya borak.....
tak sedar dah hampir ke pukul 12.00 tghmalam.


tarraaa....satay Pakcik Ein...
or omputih panggil Uncle Ian...
hehehe
kelas ok?!!

pakcik...muka pakcik n makcik, saya letak dlm blog nih ek??
Ada orang tuh la...dia tak percaya dia dah telan 44 cucuk satay...
sapa?
ada le...

ops..salah tepek gambo....
nih bukan lidi satay


haaa...nih baru betul!!!

wa makan tak banyak...
bawah 20 cucuk aje...
heheh..(pasnih kena gigih gi eksersais jawabnyer...)

Malam itu, kami sempat pegi skodeng bapok tepen...
katanya dekat Taman Tasik Tepen..
suspen jugak wa rasa...dibuatnyer masa kami dok ronda kawasan tuh, tetiba penguatkuasa datang buat 'rush'...tak ke haru ????
kami ronda 2 kali pusingan rumah mereka nih.
mmmm...dah pukul 12.00tghmlm...bapok2 cun sume dah tak de..
dah laku...
yang tinggal sorang dua aje wa nampak....
heheh
(nih kalau mak wa tau...pengsan bangun pengsan bangun dibuatnye...sori mak....wa nengok aje..tak buat apa-apa pun .....)
Balik dari kecewa melihat bapok yang cun tak de, kami balik ke homestay...
sambung borak...

Pembahagian harta pusaka sedang dijalankan di sini.
Selepas itu, mereka mereka dan mereka sambung borak sampai pukul 4.30 pagi...
Wa dah lama hanyut dalam alam lain pada masa itu.
Ngantuk wehhh!!! Gigih betul derang boleh berjaga sampai nak subuh tuh!!!Ntah apa topic derang bercerita, wa pun tak faham....

Esok? kami ke mana?...
tungguuu...


satay dibakar menggunakan .......................(sila isi tempat kosong).
yea...kami ke kilang ......................(isi tempat kosong)

10 comments:

Danny / John said...

OMG!!! LAWAKKK GILERRR!!! HAHAHAHAHHAHAHAH....ICAM NAK KAWEN KE???? OHMAIII!

hotel flemington la tuanku. sila rujuk kepada saya.

Janggel said...

OMG!!!! perlukah masukkan bawang dalam menu perut tu???

Na tolak rangka pintu????? HAHAHHAAHHAHA Lawak!

Batang kayu tu elok je sama tersusun macam lidi satey! Curlast AKAK!!!!

Hahahahhaa
(sambung gelak lagi)

HAHAHAHHAHAHAa

(haduh mengah)

Cawan said...

phewww, dr dialog dgn susunan ayat blog nasib baik cawan tak terkena..

uisshhh, bahaya2..

pikir2 bab makan tu mcm tak brhenti kan? ha haa..

Anash said...

Danny,
nampak mcm Icam nak langkah bendul dari abg Danny..hehe
ooo salah nama hotel...sori tuanku.
penat la susun ayat komik ...


Janggel,
toksah le gelak kuat-kuat...
anjing rumah sebelah nak tido
kan...dah mengah....
mmmmm......
dah edit besarkan gambo..


Cawan,
tak kena?
siap laaa kabo awal2...
next entry....
tunggu......hahahah

Ely Hasrul said...

kak coco lah yg paling sy sayang skang sbb ade gambo sy dlm nih hahahhaa pembetulan hotel flemington bukan flamingo, flamingo kt ampang nih ha xpenah pg pon. terliur tgk menu kt umah janggel tuh.. cis cis cis

DrSinga said...

Yesss.....
bawak kamera dan baterinya...

syabas bette


( hadoiii..... malas betoi haku nak menapi hurup2 halus kat bawah tu!!)

Anash said...

Ely,
sayang kat akak?
awww...sayang balik lah...
kan ..flemingo tu kat ampang...
flemington..flemington..flekinstone?
Janggel, sila buat kenduri kawen cepat..kami nak dtg mkn...

DrSinga,
kan..akhirnya wa suka bangat...
bawak kamera dgn bateri dgn sarung kamera dengan charger dengan model...
(cmaneh plak nak buang word verification nh??)

Biqque said...

KAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHKAH! I TAK BLEH TAHAN LA PART KAYU BAKAU DISAMAKAN NGAN LIDI SATE TUUUUUU! TERBAEK TAUUUUUUUU! KAHKAHKAHKAHKAHKAH!

u r THE BEST la kak anash! tak sia2 amik gambar ikut kreativiti sendri!

Janggel said...

Jangan lupa untuk mengundi blog: http://janggeltrekking2.blogspot.com/dalam kategori Eco Tourism Blog :http://mitbca.com/category.php?i… #Travelblog

Anash said...

Biqque
hehe
terpandang kayu bakau tuh cam sama dengan lidi satay berskala besar
...hadoii penangan satay uncle Ian..

Janggel,
haip? sini pun sempat promot???