Monday, April 16, 2012

Melaka - Siri 1 Naik Beca

Tanggal 7 April 2012.
Wa pergi melancong ke Melaka.
Yes..MELANCONG NEGERI MELAKA....
(sila beri kerjasama membaca entry ini ie. jangan le kutuk wa, sebab walaupun wa memang orang Melaka..
tapi wa masih tak abis jelajah negeri sendiri...*huhu*)


 Ini KL Tower   Menara Taming Sari.
Iye..saya belum pernah merasa menaiki menara ini
Iye.. saya seorang anak jati melaka yang pernah naik KL Tower dan KLCC Tower.
(secara tiba-tiba..awat ayat sopan aje nih?)

Sebenarnya, sesi wa melancong di Melaka adalah atas ajakan salah seorang anggota kumpulan travelholicawsome (tergeliat nak menyebut ....) iaitu Lily untuk membuat tinjauan (dah memang kije dia..) dan diramaikan pula oleh Janggel dan John... Danny.

Tugas wa yang asal adalah :
Pemandu pelancong di negeri sendiri dan
Pandu arah jalan jika sesat

Tugas wa yang sebenarnya :
Penumpang pelancong di negeri sendiri dan
Pandu arah kedudukan Laut Selat Melaka jika sesat.

(...speechless huh?)
 



Hari pertama : Kami banyak abiskan masa di sekitar Bandar Melaka.
Yea..itulah mereka
Bandar Melaka ditutup khas untuk mereka datang membuat photoshoot...
Hakikatnya....



Ramai laaaaa orang....hehe
Kami berjalan dari Hotel Hatten ke sini.
Selepas makan tengahari di kedai-Janggel-rekomen-dan-wa-sendiri-tak-pernah-makan-kat-situ.



Budak A dalam bot :"heeee...tu Lily laaa...weehhhh..."
Budak B dalam bot : "Mana..mana???"
Budak C dalam bot : "tu...cepat lambai....Lilyyyyyy!!!! we lap you!!!!"
Lily : "Oh yessss...my peminat di atas bot!!! TQTQ...lap oullss too...taking care tauuu!!!! muahhh"
Persis Ratu England...Lily melambai ke arah peminat beliau.... (#drama#)


Manakala mereka sibuk bermain sepak takraw.

dan kumpulan sepak takraw tidak lengkap kalau bukan bertiga...


kan?

Ada pertunjukan budaya negeri Melaka di sini.
Wa pun kagum dengan sendirinya.
Kalau wa balik Melaka seorang diri, tak heran plak, kan?



Demi sesuap nasi, seseorang itu telah keje Part-Time di sini.
Tukang pegang dulang anta cendol kepada pelanggan.
Agaknyer..."Demi untuk bakal isteriku seorang anak dato.....'"
mmmmmm....


...sambil melihat keadaan suasana panas dan terik di Melaka, kami makan cendol tepi jalan ini.
dan kami sambung perjalanan kaki kami ke.....

 sini...


Wa sendiri pun tak percaya ada Hard Rock Cafe di Melaka...
sampai la wa nengok kedai nyer...
(berebut kami masuk kedai ini sebab ada air-con, nak sejukan badan memasing..belinyer idak
hahahah..again, perbuatan keji kembali lagi...) 
Dec 2012 akan siaplah Hard Rock Cafe Melaka yang berskala besar dibanding dengan kedai yang kami masuk ini.
Lokasi : tebing Sungai Melaka.



Wa berjalan di sini tanpa 'teman karib wa'. Sapa?
Wa bawak memory card tapi kamera tertinggal di pejabat.
Bijak kan?
Handphone lah teman setia wa yang sudi menolong...
Di samping terpaksa tadah muka suruh Janggel, Danny dan Lily mengambil gamba wa...
hahaahah....





Cuaca panas bertukar menjadi musim hujan.
Bertempiaran sume lari masuk kedai.



Selepas hujan reda, kami bertempiaran keluar dari kedai
heheeh
tak la...kami sambung berjalan, belek barangan nak beli, jalan dan jalan lagi.
Masing-masing dah keletihan.....lalu


........cadangan untuk menaiki beca diketengahkan oleh pihak berwajib.
Nih adalah kali kedua seumur idup wa naik beca di Melaka.
Kali pertama...pabila tambang beca hanyalah dua hengget untuk 4 orang (my mom, my auntie, me and my cousin..of course, me sit at the trishaw's floor ..and I was the only little-cute girl of the family....*wink..wink..* )-hai..sempat lagi mengimbau memori lama nampak?


Lalu depan bekas pejabat bapak wa...
dah tukar jadi muzium ...
mmmm...(terkenang wa berdiri tepi pagar tuh, naik tangga masuk opis ini. It was a spooky office as I can remember so far. I felt that I'm been watched by do-not-know-who/what  from every angle of the office during my day-stay awaiting my father to finish-off his work...)
Seram le pulak bila teringat kisah nih...shoh..shohhhh....



Naik beca ke Hotel Hatten.
Weeeeeee........kami (me and Lily) menjerit ala-ala-naik rollercoaster bila pakcik tuh lalu turun bukit...dan mula buat muka 'wow' pabila pakcik driver beca menukar 'gear kayuhan' ke gear lebih kuat...nak potong trafik kereta ...
Selepas bayar RM15.00 / ride, kami solat / mandi / tukar baju untuk acara berikut.
Acara?



A view from the room.
I can see Equtorial Hotel from here.
Hatten Hotel just open a week ago, therefore, the new-furniture-fume is everywhere in the room.

Apakah acara berikutnya?
tungguuuuuuuuuuuuuu......

13 comments:

Janggel said...

Sungguh best melancong kat negeri sendiri kan kak!!!! Festaim tau saya naik beca!!!!

Cantek gambo kemera henpon akak!!!

Anash said...

janggel,
akak pun suka melancong di melaka...
heheh..overst..
ok..lenkali leh naik bot plak???
orr..kereta lembu?

cantik gambo???bule laaa...(malu2 kucing...tangan dok kuis2 abuk tepi katil...)

BlueEwoke said...

cangih henpon skrg, dah ada kamere hahaha..nk pakai kamera henpon gak la..lalallalalaaaaaaaaaaaaaa

Lily Riani said...

Tugas wa yang asal adalah :
Pemandu pelancong di negeri sendiri dan
Pandu arah jalan jika sesat

Tugas wa yang sebenarnya :
Penumpang pelancong di negeri sendiri dan
Pandu arah kedudukan Laut Selat Melaka jika sesat.

LAWAKKKKK.... Cik Sue (kucing) terperanjat ketawa kuat sgt.

Ely Hasrul said...

ala ngapa xckp, nk pesan tshirt hadrok. terpaksa lah pegi sendirik cmgini.. sob sob sob

Cawan said...

melancong ke negeri kelahiran, best dgr cerita!

ade yg 1st time naik beca pun haaa.. dh jadi wajib tuh!

Biqque said...

itu yg i nak buat sesangat! melancong di negeri sendri! ape kes pasir salak pun tak penah sampai aku ni! huh!

memory card ada, camera takde? apa susah, pinjam camera mcm cite mamat india lily tuuuuuuu hahaha!

gadisBunga said...

cop!

1st gamdo tuh cantik. mana celah nak dapat tuh? cer kabo. cer kabo~

*ahkak sayang...boleh tak words verification ni dikasiturnoff? hihihi. saya agak rabun sebenarnya walau tak pakai spek. ngeeee~

Anash said...

Na,
sila le beli henpon ada kamera..sesak2 D90 tak bawak, leh guna...(ntah2 dia pun dah ada henpon lagi canggih kamera dia..mmm)

Lily,
betul,kan?
tanya mana jalan? tatau...
tanya mana laut? ok aje...
(Sampaikan suhaimi pun dah leh tanya 'mana laut?" to me..)
cian your sis's cat..terkejut jadinyer...


Ely,
saja..suruh ely sendiri gi melaka (lagi sekali...mai la sini...)

Cawan,
yeap..tak dinafikan
pasnih Perak? Pahang? Landen?
opsss...

Biqque,
tu la teringat kisah member BFF Lily di india tuh...pinjam kamera aje kekdahnyer..memori kad sendiri bawak...no problem..

GB,
tuh celah bangunan shoplot belah ke arah Laut Selat Melaka..heheh..

word verification? akak pun nyampah tapi tatau nak diable camneh..almaklumla..akak nih org 'purbakala' bab IT

Danny / John said...

nasib baik akak ade kamera henpon! kalo tidakk tak dapat tulis camgini. hahaha.

oh mai! nasib baik xde muka saya duk angkut dulang cendol tuh! hahah

teringat pulak cendol sejuk2. yummy!

akak sesat???? oh no!!! melaka murtah nih!

Anash said...

Danny,
yes...hp banyak membantu
kalau tak..harapkan gambo dari korang ajelaahhh....
huhu

saja edit tak mo kasi nampak muka angkut dulang cendol tuh..muahahaha

melaka murtad? iye..akak tak makan cencalok...but tempoyak??? my feberet...

DrSinga said...

Lu aahh...
IC Lu .. 2 nombor yang kat tengah tu nombor apa ahh..???

Anash said...

DrSinga
...errr 04...
murtad melaka gitu...tak mkn cencalok
huhu....