Thursday, April 26, 2012

KualaSepetang-KualaKangsar-Ipoh-KL : Day 2 (last)

sambungan dari entry lepas..
Bangun pagi celik mata sibuk tanya sarapan
MasMZ & Cawan gigih keluar mencari makanan
(eh..sapa bayar / taja??? Byya ker???) 
thanks Byya...
Kami meneruskan acara 'rombongan bas sekolah kereta ke Kuala Sepetang.

Ini BUKAN di Afrika

yes..kami ke kilang arang.
Melalui Pakcik Ian, ayahanda Biqque , yang mengenali tokey kilang ini, telah bersungguh mencadangkan kami ke sini...bukan nak beli arang..mahupun menconteng arang di muka masing-masing...
Kami didedahkan kepada proses pembuatan arang...sangat ilmiah rombongan kami kali ini.


Cara kayu disusun di dalam kebuk ini
Korang mampu ker nak bina kebuk ini?
dah macam igloo kat kutub Utara...
Tapi punya le panas berbahang...tak pe....kami tiada masalah...untuk memberikan pose istimewa ...



tarra....
dan tarra....


dan juga bermulalah acara berpose sana sini...




kan...tak kira sapa sahaja yang berbakat menjadi model...sila lah ....

kan...sapa yang leh dapat permission sampai ke kebuk kami dok bergambar.....
walaupun uncle Ian bukan pemilik kilang ini
tapi kami  mendapat penghargaan untuk ke sini...
kalau wa sensorang...mau kena halau senang-senang aje


(sorry, no dialog...penat pikir..travelholicawsome, sila pikirkan...)

Masa  nih Biqque menjadi tumpuan bergambo sebagai model kayu bakau...ko mampu??
heheh


tajuk utama : kayu bakau
yang dibelek : arang cincin?
mmmm....layan ajelah.....


selepas itu, kami ke kedai ABC layan semangkuk sorang.
Tak de share-share sebab sume dah kehausan dan kepanasan...
Thanks to DanArif sebab taja ABC ini...
Destinasi seterusnyer.
Pas kuar dari homestay, kami ke sini...
dan makan di sini...
Jalan ke Kota Lama dari Bandar Kuala Kangsar.
Arah jalan...heheh...wa blur..(macam selalu...tau-tau dah sampai...hahah..)



Speciality...telur goreng..bukan telur rebus.
Wa bukan pemakan (? ade ke ayat camtuh?) laksa, jadinyer wa makan cucur tepung sahaja.
Tapi sempat le merasa laksa itu...yes...memang kuahnyer pekat, terasa isi ikan dan tak sangka kombinasi telur goreng tuh kena dengan laksa...satu kelainan...(nyesal tak tapau..huhu).
Tajaan Pak Su Maszuber...terima kasih kami ucapkan....


"ala...Danny skodeng kita la..."
Kenyang dah?
Kami ke sini
Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar...
Cuaca menjanjikan gambar yang menarik...


kan....?
Subahanallah...wa suka gambo ini...



next...
corak di tingkap dan dinding....????
Istana Kenangan (Muziun Diraja Kuala Kangsar)

"let me in..let me in...plsss..."
Kami tiba lambat, maka dok la bergambo luar kawasan Muzium nih

gigih kan mereka-mereka-mereka-mereka ini??



Sebenarnya wa pernah masuk sini
Mencari jawapan dalam Treasure Hunt 2003 (kot...lupa dah)
bergegar lantai muzium nih kami masuk ramai-ramai...
heheh..anak gajah berlari ramai-ramai..maunyer tak gegar lantai tuh?


Singgah Ipoh selepas itu
Membeli maruku atas permintaan opismate wa
Sambil buat side-income yang biasa-biasa...
dan juga untuk wa makan sensorang dengan family wa balik kampung nanti


dari Ipoh, kami singgah rumah MasMZ...sebab MasMZ nak hambek badan komputer yang tertinggal...
Badan??? mmm apa-apa sahajalah MasMZ ....
Kami terus ke KL malam itu juga
sebab esok nak kije
hahahah
wa suka keje....(ikhlas kah statement itu? iyeee..ikhlas weh....keje itu ibadah, ok?)


yes...we came from different background...smooth...


or with spike..

or different shapes and sizes

proven we have landed in USS...together...
and now...
Taiping....we have stepped in..
also together...

May peace with us always...

maka tamatlah sudah kisah kami berjalan di Perak.
Terima kasih kepada sume penaja makanan dan minuman sepanjang perjalanan kami ke sini.
Murah lah rezeki kome sume ... Aminnnn...

Gentle reminder : Blog wa BUKAN TRAVELOG....blog wa adalah blog merapu...
hehe...
kepada mereka yang sedang berentap mendapat AWARD TRAVELBLOGGER...wa ucapkan
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin
  Selamat Berjaya ...Menang Kalah memang adat istiadat bertanding !!!!


14 comments:

Danny / John said...

hahah LAWAKKKK!!!! oppps! DANNYSOUR pn ade??? hahah

kali ni kak anash xde belanja pn. kbai

masMZ said...
This comment has been removed by the author.
masMZ said...

Kcc,

kalao tak bagi orang gelak takleh kers????? hahahhaahahahahhaahaha seb baik bukan tengah makan :D terbaekkk

Sian dannysour aka dinomok tak dapat masuk muzium kan? kan?

Janggel said...

KakKAKAKAKAK saya suka jugak entry ni!!!! Ish apa ni semuanya suka...mana entry saya tak suka????


Huh...

BEST!

Ely Hasrul said...

hahahahahha every entry kak coco nih cam nk print buat buku aje hahahahhaha

pertama2.. mmg besh byk tajaan makanan. murah rezeki yg menaja tuh aminnn

kedua2..maruku tu jgn lupe bhgn saya, harga mestilah harga kengkawan makaseh. bila agaknye buleh amik maruku tuh? sila bgtau.. tis week k coco dimana? sunday sy ade majelis di area bangi.. nnti kite mis kol i miss u too okek..

ketiga2.. laksa dgn telo dadar mmg marbeles sbb sy penah mkn (buat sdr kt umah kahkahkah)

keempat2.. danny sekodeng bende yg agak ehem disitu huhuhu seksi okeh gambo tuh

tp paling xtahan sumpah cun gambo mesjid tuh subhanallah!!



lasst sekalik..

xpe lah.. gambo kasut saya xdek sob.. sob.. sob..

DrSinga said...

hari ini ...
'cookes divelve'

word verification yang paling senang setakat ini

benci benci benciii....
entri suka tapi.

Biqque said...

i bantai gelak tgk part diorang sume gigih panjat pagar amik gambar istana. hahahaha!

towards the end, i tersenyum...tengok kaki kita kat uss, dengan kaki kita kat tepen...i'm touch!

sob sob *lari ngadap gary*

Anash said...

Dannysaur,
Bagi peluang org lain dapat pahala belanja kwn2...

alo..akak sponsor kek guava ape?
cishh
kbai...

MasMZ,
sila gelak santai, k?
bahaya bgelak kuat2.
dinomok???
heheh..sian dia...

Anash said...

Janggel,
entah sume entry akak dia suka..
payah nih
dah ada peminat tegar...
(hhe..drama sgt)

DrSinga,
iye benci tapi suka?
love hate relationship??
wow...

Anash said...

Ely,
umaikkkk..banyak nyer komen...

sila la print..rela aje
pertama: yes..amin..murah sungguh rezeki mereka yg berbelanja

kedua: yes..maruku dah reserve ke tepi. Ahad nih tak de kat bangi la..
tak pe leh calling-missedcalling gitu

ketiga: la..pernah buat ker?
lenkali buat lagi time kami dtg rumah baru...wah...memerintah nampak?

keempat: danny tak skodeng..dia lalu depan masjid aje..

kelast...
lenkali kita kena letak kaki ely sekali ...ok???kaki dgn kasut laa...

huh .letih reply

Anash said...

biqque,
mesti gigih ..tuh nasib tak panjat pagar...
gary??? nape gary???

dah trend mark kita kaki itu?
i likeee

Uncle Lee said...

Hello Anash, I enjoyed looking thru the pics here.
I used to pass thru K. Kangsar very often back in the '70s, '80s. Often going to Lenggong, then grik, then EW h'way to Kota baru.

Nice pics here, very interesting. Can see you all having fun.
Have a nice weekend.
Lee.

Dan Arif said...

baru baca nie.. terlambat sket.. huhu.. cis siap kena perli pasal quotation dengan kerja nie.. hahaha..

Anash said...

Uncle Lee,
yea...we are having a lot of fun together...
memory lane seem to be for you huh uncle lee???
I havent yet to discover Kelantan from Perak..will do so one day..
Simpan satu lagu dalam hati...


Dan Arif,
hahaahah...
tak bleh laaa...otak QS sentiasa berjana-kuasa..hahaha

opss...hehe