Monday, April 2, 2012

SUCI Episod 1 - Wa di Bukit Melawati


Ini monyet.
Dipanggil sebagai monyet lotong...
bukan lontong (itu makanan)
atau sotong...(sotong celup tepung....mmm...yummy..)
ehh...



Wa dan mereka dan mereka ke sini.
Untuk melihat meriam buluh besi zaman dulu-dulu.


Pas beli tiket ini (fully sponsored by MasMZ-tqtq..), kami pun naik keretapi ke Bukit Melawati.
Umur 3-12tahun = RM2.00.
Anda berumur bawah 3 tahun? Free ride...yihaaa

Kekerapan keretapi ini adalah selang 20 minit , maka perebutan tempat duduk adalah tidak akan berlaku sama sekali...

Kan?
Kegembiraan terpancar di muka Janggel .......




Dan Lily memulakan acara menembak .....

dan juga Cawan....
sambil diperhatikan oleh kanak comel itu


Terjumpa sekumpulan budak-sekolah-ntah-tingkatan-bape ...
Explorace katanyer
kan..tak pasal rambut karat dengan lumpur...
dengan kasut dan treksuit coated with mud...
berlari sana sini mencari jawapan...


I malu la...
Jangan le hambek gambar I
ish...ish...

Itu beruk
Beruk ini lebih garang dari lotong .
Kata si penjual-makanan-untuk-lotong-dan-beruk.
Ooooo...wa dok jejauh aje.
Takut kena 'kokak' dengan beruk ...
kokak=gigit




Lotong ini baik, kata si penjual-makanan tadi.
Tidak kacau manusia.
Manusia yang suka kacau derang.
(bulu kat pala tuh dah macam style angry bird plak??? )



Kami ke Muzium ini
Berilmiah serba sedikit tentang sejarah Bukit Melawati
dan sejarah Selangor secara amnya.


The making of Mary Poppin???


Acara photoshot sentiasa ada sahaja.




Ini adalah krew RTM
Untuk tayangan remaja.
Remaja baju ijau dok menghapal skrip..asyik salaaaahhhh aje...
Sampaikan wa yang tak bijak nih pun dah leh ingat skrip dia...
dan Lily teringin nak 'enterframe' bersama remaja tersebut...




Naik trem dalam pekan Bukit Melawati?
Wow...
Wa mula teruja...
dan wa suka ....
Kami menyusuri ke sini
Tidak, kami tak turun nengok hutan pokok bakau...
Pasti akan kami turuti satu hari nanti...


Sebahagian pokok bakau..err..iye ker pokok bakau?
wa...tatau la..
yang pasti bukan pokok kelapa.


A group of people with happy faces


Yes, me wearing baju kurung.
And yes..there's no wedding event on top of Melawati Hill...

Next stop.
Here...
Sungai Burung...
ada ape?
tunggu.... 

23 comments:

Janggel said...

Hamboi akak!!!! Bukanmen lagi berbaju kurung di Bukit Melawati ye!!!

Saya apal skrip budak tu

"Rumah api yang tersergam indah ini masih diguakan sebagai panduan kepada kapal-kapal sehingga sekarang. Ianya diselenggara di bawah jabatan laut Semenanjung Malaysia"

See!!! Saya hapal tau! Dah boleh jadi pengacara RTM kan? Kan? Kan?

Nak adlip sikit, "Jom kita ke sana untuk melihat dengan lebih dekat dan bergaya" *(sambil buat aksi peace muka comei)

Amacam lagi? Best tak ? Best tak??

Hahahaha

Janggel said...

ops bukan diguakan....tapi digunakan. hehehe

Ely Hasrul said...

xdek upacara bg mkn beruk ker? kalu weekend mmg kena naik tren. kalu weekdays bleh drive smpai ke atas.. yg pasti bukit nih dulu dan kini jadik dating spot. byk kali kena raid tp mungkin kini kurang sket sbb kini org suka pg bersiar2.. dulu2 kalu bersiaran org mmg asik buruk sangka, yg penting byk hantu kt situ.. hah main ckp hahahhaa

Lily Riani said...

janggel,

CUT!!!! RETAKE! "Digunakan" bukan diGUAkan, let's try again; 1,2 ACTION!!!

HAHAHHAH.....

BEST BEST BEST

masMZ said...

Amboiiii mentang-mentang pakai baju kurung, siap wat arrow2 lagi cam cikgu sekolah......

Cawan said...

kak coco channel laa pling low profiles.. yg lain over!

gadisBunga said...

kite dok lalu lalu je tapi tak penah naik atas tu lagik. kene jugak terjah satu hari nanti. ahad depan ke? heheh~

bdk2 @ John said...

ruginyaaa saya takde!!! sob sob sob. kbai

Travelholic Awesome said...

danny, ko balas dendam kat tepen nanti je ok! hahahaha!

Cawan said...

Wahh dh ade profiles blog! yes we are Awesome!!

shah_rule said...

Pecah perut ketawa berdekat dekah sengsorang walopun orang tua-tua kate tgh dok study bace buku jngan ketawa bebnyak keluar ilmu semua~ haha

Uncle Lee said...

Hi Anash, very nice gambars. I can still remember K. Selangor from my time, '70s, 80s.
Been to that lighthouse couple of times.
But seeing your pics, I can see the place really changed beyond my recognition.

Love the monyets....macham to Penang botanical gardens monyets.
You have fun, keep well. Great photography!
Lee.

Anash said...

Janggel,
wah terre nyer apal!!!
nape tak terus dok sebelah budak tuh and just speak out your script???
mesti kena tinggal dek kami sebab ada retis tengah wat shooting di bukit melawati..
heheh

Ely,
ada hantu? ok ok..nasib dtg waktu siang...
tempat ely dating kah di sini??
(wink..winkk...)
bagi makan monyet / lotong tuh bila2 pun boleh kot..asalkan sila beli kat uncle india jual makanan itu.

Anash said...

Lily,
kan??? rasa cam kat Milan tak?
hahaah
you should be the director...
nengok krew tuh pun..mmm...

Masmz,
cikgu bedah...
hahaha...nasib tak pakai sportshoe dgn baju kurung

Anash said...

Cawan,
err...akak memang low profile
takut jadi retis..
takut gossip..
hehehe

GB,
lalu lenkali terus naik bukit tuh.
Sungguh ilmiah sekali pabila turun dari bukit..heheh
go GB go...

Anash said...

John aka Danny,
we missed you (sambil lambai tangan dari trem...)

Travelholic Awesome,
wow
dah ada profile nih..
yes!
Danny akan balas dendam di tepen

Cawan,
kan...

Anash said...

Shahrule,
dah sorang lagi OKU sebab perut pecah...
weeh..kutip balik usus besar sume jahit sendiri...
dah abis rebus buku latihan?

Uncle Lee,
your memories toward this hill still in your mind huh?
your dating place?
hehe
hey!! you got ourselves been 'april-fool'ed by your entry!!!! You are ......!!!!! but I like the entry seem to be very true indeed...hahaahah

Ely Hasrul said...

hhah mintak maap xpenah dating kt sini.. tahukah anda bukit melawati adelah salah satu spot yg digunakan utk melihat anak bulan dlm menentukan bermula nye ramadhan & syawal. rumah api tidak pasti masih berfungsi atau tidak dan mngikut lagenda nye jembatan tuh dulu cm bese la bila mula dibina perlukan pengorbanan dan taman alamnnye pula ade byk burung yg terdiri dari specis yg tiada ditmpt lain, takat forographer yg masuk bwk kamera lense panjang sedepa itu sudah biasa.. cer cuba bayangkan keindahan sunset nye bile melepak kt meriam tuh? cuma ntah cam seram aje nk lepak maghrib2 takut xjumpak pulak jalan balik kahkahkahkah

Anash said...

ely
wow
panjang betul ayat2 ilmiah di sini.
yeap..kaw bukit memang tempat nengok anak bulan, nengok burung liar, nengok matahari terbenam...
memang cantik,kan???
lepak2 magrib? hishh...tak yah le dok sampai magrib..tak gemo teman deh..

DrSinga said...

wa tabek spring!!!

BAJU KURUNG!!!

( puas wa cari mana satu lu wo!!! )

Anash said...

DrSinga,
tq for the spring-tabik

yes
baju kurung..gile sopan,ok?
hahaah

(wa ada dalam blogger lain nyer entry..)

Azizan Zolkipli said...

gambor2nya ada dialog lah, best, best ! kelakor hahaha ...

Anash said...

Wak Jan
sesekali terasa cam nak wat citer komik..hehehe