Tuesday, November 29, 2011

Siri Terakhir di South Hemisphere

"South Hemisphere"
Ayat yang wa suka guna masa belajar Geografi Tingkatan 2.
Bukan...wa bukan belajar kat International School.
Oh ye, wa pernah keje kat kantin sekolah (sambil tunggu keputusan SPM) berhampiran sekolah antarabangsa ....
ok..sambung citer melben..siri terakhir....(huk...hukk..)


Wa ke muzium emas...
harga AUD 42 termasuk lawatan-sambil-belajar di muzium tersebut...


Peta tunjuk mana Ballarat terletak.



Permandangan sekitar pekan yang kaya..(emas merata-rata dibawah tanah nih...woooo...pesal mak wa tak warisi tanah kat sini???)





Nih sebahagian gambar zaman kegemilangan pekan ini sejak menjadi pusat lombong



seram semacam nengok gambar .... definately all of them already RIP...

sebahagian daripada pelombong emas yang gigih mencari emas...

Wa ada ikut masuk dalam terowong khas dan nengok camneh deme dok gali bawah tanah..."light & sound presentation " ...wa kena lalu bawah air menitik, ada projektor tunjuk orang mencangkul tanah, camneh dapatkan emas...

Kuar dari terowong tuh, anak mata wa jadi kecik aje

...sebab kat luar terang...dalam terowong kan gelap..hehe

nih brooch ...kenapa tak jual? leh wa melaram gi opis..mesti ramai dengki..mesti wa riak...mesti punya laaa....



Sila lihat nenek moyang DSLR ini...



"Lu, kalau nak kayo, lu dok sini kasi kuar itu emas..lu tak yah susah-susah kojo...lu kat malaya asyik kono maki, sket-sket kono marah, silap banyak, kono buang kojo..lu pun makan gaji yo.."

"Buat macam gua, gua dah tak de, depa terus buat tugu , terus kejung sejuk kat sini haaa....Lu

ade tugu lu sendiri sok lu tak de????"

"Lu bikin bisness laaa...pe barang lu dok keje jadi kuli...lu jadi bossss....boss....booossssss!!!!"

" Tidakkkk!!!!! nehi..nehi...wo pu chi tau..."

"arrghhhh...katakan bukan patung nih yang cakap..."Hehe...layan ajelaaaa...



Tugu peringatan SirHenry Bolte. Patung yang 'bercakap' dengan wa....heheh..(suka ko ek, dibuatnya malam dia kacau ko...haaa....)




Next Stop, Tasik Wendouree...ada burung itam...



Class A recycled water ? Pun tak bagi guna....

cuba tasik nih dok kat sini, kompom terus jadi wetwaterworld...

(dalam kolam renang pun orang leh relex buang air kecik....alo..alo....bukan wa tau...)




burung warna itam...see, so many of them. Nama burung? Burung Itam...(dan muka pun blur..)




Aksi tangkap gambar guna timer 10 saat...

kejab-kejab lari cepat2 kat kerusi tuh...

Ada lebih 3 keping gambar wa duduk camnih

..kejab2 senget, kejab2 nampak kasut aje, kejab2 wa tak sempat duduk..

Akhirnya kawan wa yang dok perhatikan wa dari kereta dia, datang menolong....

"Come, let me take your picture.."

mesti dia dok bantai gelak dengan bini nengok wa terkinja-kinja lari nak snap gamba sorang-sorang (sian wa,kan?..sensorang...huhu)

Motif kawan wa dok dalam kete, membiarkan wa gi tasik sensorang adalah pada masa itu...negative 8 darjah celcius....deme pun malas nak layan cuaca gitu...

...tapi wa bukan hari-hari kat sini..so wa layan ajela cuaca bawah beku nih....



Salah satu rumah lama...decorative cornice with 2 pairs of chimneys...



Terus ke Airport Tullamarin, Australia dari Ballarat.




Pack barang semula dalam beg yang dah wa pre-pack masa kuar dari rumah pagi tadi. Masukan cekelat dan check tiket....



"Let's eat. Even you will have airplane meat, it doesn't mean you can easily skip the dinner..."

Kan...sampai macam tu sekali bini kawan wa jaga permakanan wa di sini...

"let's see if this Nando's is halal..."

Aik..dia yang susah nak check status halal??? Wa terharu...

"If not halal, then we have to go somewhere else...and I will write to the airport management about this poor performance.."

Adui...giler concern plak kat wa...mujur Nando ada Halal Certificate..dan wa memang senak nak menghabiskan burger nih....

Alhamdullilah...konyang ...


Sejam sebelum wa beratur ala pramugari, kami berborak lama untuk menghilangkan masa..

mereka berdua sanggup tunggu wa beratur ke kaunter, siap beratur sama...sambung borak lagi...

dah macam family angkat anta anak angkat balik kampung..malam tuh flight tak de malaysian.

(belum cuti semester University kot)

Wa akui, masa nak kata "babai" pada mereka, suara wa antara keluar dan tidak keluar...sayu, terharu dengan kesungguhan mereka melayan wa sepanjang wa dok rumah mereka...

They are non-muslim but they treat me like one of the family...I really appreciate every single moment with them. Seriusly, local people look down on you but when I walk along with them, then they acknowledge me....



Beutiful friendships are forever....


Begitula itenary yang telah disusun oleh kawan wa sepanjang lawatan wa ke sana.




..dan ini adalah email dari kawan wa sehari selepas wa abis cuti Deepavali.

".....STAY for a longer time..huh...?"....ada second trip nampak???(Sambil goncang tabung arnab....)

Maka lengkaplah 5 benua yang wa gagahi pergi...

Next benua : Amerika Utara...???(sapa nak sponsor ko weeehhh....??? balik kampung pun nak bayar tol, menggigil tangan kuis duit dalam kompartmen kete...)


13 comments:

Janggel said...

Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dah abes dah ke????? ala sambung le lagi!!!!!

Gaya duduk di bangku kayu sambil menepikan kemera (pandangan sisi) tu dah maca fatt pulak nampak akak ni hahahhaa. Kekeke

Kirenya kat melben ni banyak muzeum eh. Muzium emas la, muzium pakaian beragam la. bestnya....*sambil goncang2 tabung katak.

Saya makin muflis...* mata berkelip sampai tak tau nak tulis apa dalam blog.

fatt said...

janggel,
muflis hape? muflis idea? meh jadi 2nd author utk blog aku...aku byk lg travelog tak abih ni. ada cerita umrah, siem reap, ayuthaya, korea, nz, bali..aku syak smpai tahun depan nak masuk new year pun tak abis lagi..matilah kena tuntut ni ha... T__T

kak anash, bestla kwn akak ni..mmg host yg bagus. nti klu dia dtg mesia akak jgn spoil tau, nti sy yg malu..hehehe. aritu masa gi siem reap pun sy kenal dgn 1 family dr melben. siap kasik alamat jemput dtg umah. err, dia ingt melben-mesia ni mcm kl-somban? hehehe...tp tgkla, klu ada rezeki sy pegi

sbnrnya org2 sana ok, cuma dorg jarang mulakan perbualan dulu. tp klu kita sembang dorg sembang jgk..tp ada yg sy jumpa terlebih ramai..so far sy blum lagi experience benda2 yg mcm tu ms kat tmpt2 omputih...TAPI, selalu jumpa asian yg eksen kat sana, terbalik plak...hurm *garu kepala*

tapi kan, org2 asian yg baik yg sy jumpa kat tmpt2 omputih ni slalunya org indo & philippines..msian? huh, bkn nak mengata tp mmg poyo!!!

Janggel said...

Fatt:-

Hahah boleh je aku jadi seken author untuk blog ko, tapi cite tahapa2 kuar kang, sume ikut imaginasi aku je kang! Hahahaha *sambil senyun2 ingat kisah angkor watt.

Ops sori akak anash, terbuat macam blog sendiri pulak..

*see dah mula marapu dah aku ni...

Lily Riani said...

tak nak tanya banyak... berapa kilo u bawak balik tuk i buat bling bling...ehheheh cepat cakap?!MUAHAHHA.... welkem bek

DrSinga said...

gigih wa baca ...


ado mimpi Sir henry Bolte cakap ala-ala Lavid Teo tak malam tu..?

Hafiz Yusof said...

wahhhhh...best yer kak....next trip kita p canada nak x kak?..kawan saya ada kat sana...dia boleh bawa jalan2....tapiiiiiii kene tugu ofis kita ni bagi bonusss lebih la yer..kalau nak korek tabung kucing saya memang x cukup laaaa...petang2 turun cafe korek tabung..bila nak penuh yer..hihihi...

masMZ said...

k.Anashhhhhhhhh

*sambil kelip2 mata dengan pandangan menggoda.....

Fatt,

Aku setuju dengan ko pasal kalau jumpa orang Malaysia kat tempat lain, memang berat benor diorang ni nak senyum atau sapa dengan kita balik... Walhal dengan orang lain kat sana, bukan main lagi mesranya... Penat je aku sengih sensorang...

Anash said...

Janggel,
dah abis..dah le..
nanti wat cite negara lain le pulak..
muflis? tuh tabung katak ada tuh..
akak mana sama dgn fatt..akak dgn beg troli...
cepat updet blog...tak pe, tepek gambar pun jadi laaa...
nak merapu dlm komen akak lelebih pun tak de hal punya la

Anash said...

Fatt,
Akak ada gak tanya bila nak dtg mesia..kira nak standby layan dia kaw-kaw..bawak jenjalan keliling semenanjung..tapi dia kata dah malas nak naik kapalterbang ...
Memang deme nih sume tak de sombong .. pepandai la kita nih bawak diri ..nih tidak...ada org melayu menyombong di negara deme...otak letak kat lutut betul..(marah nih...) spoil aje dgn title 'org melayu / org asia'...
apa lagi...fatt to melben again...pergi laaa....

Anash said...

Lily,
langsung tak bawak balik bling bling itu...
heheh...sorii aa...
Poh Kong kat mesia ada siap dgn design bagai...
pepepun..tq for the welkam back wish..

Anash said...

DrSinga
kalau style cakap like Lavid Teo...mau wa bangkit dgn kadar segera dari tido...nightmare tuh
Again, tq for the gigihan membaca...

Anash said...

Fiz, ade tabung rupenyer? tak nampak pun? sorok mana weh?
Canada....??? jommmmm....ada kawan leh membantu budget kita...hahaha
(mana plak akak campak tabung arnab tadi??)

Anash said...

MasMZ,
pehal wat muka comel dgn kelip2 mata tuh? nak cupkek eh?
Tu la...akak rasa elok akak sengeh2 dgn kasut rather than jumpa deme yang sombong tak beragak....