Thursday, November 3, 2011

Siri 3 : Healesville Santuary

Sambung dari citer wa dah mula feeling-feeling jadi Aussie...


..kami bertolak ke Healesville Santuary....
mencari binatang yang glamer di Australia....





perjalanan mengambil masa dalam 30 minit aje dari tempat wa turun dari tren....lengang plak jalan nih..suspen....
tapi pikir..adakah baiknyer jalan nih lengang pabila turun KL...(yeaaa..dream on..)



selepas bayar tiket, ..(ntah lupa bape hengget doler..)...wa jumpa emu...



pastu..binatang paling glamer nih...

Semalam wa asyik jumpa sepupu sepapat dia dok tidoooo...

kali nih wa nampak dia nih tak tido....



ntah nape tetiba berbunyi plak koala nih...

kata si penjaga koala...tuh bunyi dia nak mengawan....

ada mcm bunyi beruang kutub utara buat bising...(bila masa plak ko nengok beruang kutub utara??? ..ooo dalam tivi estro, lupa plak....NatGeo...)





pastu siap julur-julur kaki wat streching...

"show off..." kata sebahagian daripada pelawat...

hehe...

"belagak betul mamat sekor nih"...wa plak menyampuk...

dah sume pelawat pakat nengok wa pas nengok koala tuh......

opsss....

(me with my big mouth....)
apa...ko ingat ko kat Zoo Negara ???



dan akhirnya beliau (er...betul ke gantinama tuh?)...memberi pose istimewa pada kami...

dok la klik..klik .... wa pun sama tak lepaskan peluang...klik juga..(tapi idak le macam yang lenlain ...sume bawak set-set DSLR yang teropong panjang....wa?..ala...janji gambar cantik...)


kekonon dah abis hensem dah koala nih jeling....






nih landak...tengah makan...panjang jugak lidah deme...jiran sekandang dengan koala...




"its feeding time..ladies and gentlemen...you can see that this ......bla...bla...bla...."

kata minah yang jaga kandang ini....
Wa datang ngam-ngam makan tengahari untuk landak tersebut..



...dan wa pun meng'lunch'kan diri di sini...makan snek dengan air mineral...malas nak makan hotdog yang deme jual...sangsi dengan halalnyer...(ekceli ..memang tak halal pun..)






nih burung pandai tiru sore burung lain...etc..etc...korang baca ajela info kat gambar nih....





Masa nih plak nak tengok bird show...

Ramai keluarga bersantai bawak anak bini kuar jenjalan...sambil berkelah...wa nampak ramai betul anak-anak mat salleh yang cute-cute...nih salah sorang dari mereka...


hambek tuh..sebakul bekal untuk berkelah....kalau kita..dah sah-sah mangkuk tingkat nak masukan segala sambal, gulai, nasik lemak, timun, terung, tenuk ..err...



Memang teruja nengok wa sorang aje asia girl di sini...

Tapi tiada pun dari mereka heran melihat wa ....

...tetapi wa aje yang heran melihat anak mereka yang cute-cute

...hehe..dasar sengal dan jakun...


minah nih dah abis hafal skrip apa nak cakap....


dah hari-hari wat mende sama.....

dah hari-hari burung sama berlatih...

dah hari-hari bercakap mende yang sama...


ish...tak bosan ker?

wa yang hari-hari nengok keje belambak atas meja..pun bosan...

(nampak sangat wa tak 'passion' tentang keje wa..kan?kan?)
eh..pehal plak citer pasal keje...???


..dah abis...

dah blah..blah...sambung nengok binatang lain plak...



nama burung nih brolga...(macam bukit broga aje...?)


nih..wa tak pasti samada wombat atau tasmania devil...tapi yang nyata...wa nampak rumput .....



vampire on the block....siap balut badan dengan kepak wat selimut......


kat belakang kampung wa banyak binatang nih lalu lalang...rasanya kalau wa jual kat zoo nih, deme nak beli ke tak?





Ingat lagi zaman sekolah rendah, wa pernah pukul biawak dengan kayu...melantun kayu tuh ke muka wa sebab kulit biawak nih keras...macam pukul batang balak...(jangan tanya macamana wa leh berani nak pukul biawak padahal umur baru 10 tahun...dan kalau jumpa ular lidi masa tuh...lari macam tak jejak tanah kaki ...by the way, wa bukan duduk di hutan..ok?)






pokok berusia 150 tahun...mari nengok ketinggiannyer...






nih baru separuh....



tuh dia...cantik kan ciptaan Yang Maha Agung...? Subahanallah....




nih anak wombat....

dalam jagaan sebab sakit, ditempatkan di dalam Wildlife Australia Centre, khas untuk anak-anak binatang yang kehilangan mak..kematian mak, or mak tak ngaku tuh anak dia..

siap ada mainan kanak-kanak wat deme leka memain....

hala...cute nyee...




Cuaca panas menyebabkan sume pakai topi koboi...



Magik moment? wa cuma dapat nengok dari luar pagar aje sebab rupanyer kena daftar untuk dapat pegang kangaroo itu...

waaaa.....

tak pe le...


cun tak wa? topi biru ehsan uncle and auntie 'angkat' wa pinjamkan...

Kalau sejuk beno, dibagi pinjam jaket

Kalau panas plak, dibagi topi...

there...well-managed betul wa di sana....

no worries is their tagline...



dapat nengok deme bagi makan kangaroo...

tak pe, lenkali ada lagi peluang kot...

(ceceh...dah mula plan nampak?)

jumpa plak Dingo...

cepat-cepat my auntie angkat kata..."Dear, can she have a picture of dingo with her? She came far away to feel the animals...we missed the kangaroo just now..."

Wa pun dapat le pegang menatang nih..pastu terus risau..ala...menatang nih anjing ker???


...wolf....serigala...ok




dah puas berjalan (penat gak..tapi deme berdua maintain relex aje...wa jugak yang semput...huhu...kena wat lebih 'aktiviti fizikal' bila balik malaya nanti....), kami balik rumah...




lalu sini, di mana dulu ada kebakaran hutan yang besar berlaku di Melbourne, dalam tahun 2005..camtuh le...

Auntie angkat wa keje sebagai volunteer for red cresent , so dok la bercerita saat-saat macamana nak selamatkan manusia, binatang (yang mana wa tengok tadi..) sekaligus dalam wildfire pada masa itu...

Wa rasa kerja nih murni ...bukan senang wat keje tanpa bayaran tau....

Sampai sekarang, dia gi keje bukan dapat gaji pun...

"Make myself busy, then worry less.." itu kata dia...

peeehhh...wa tak mampu wooo nak wat gitu...hutang banyak nak bayar...


cuaca dah macam kat Malaysia....


dan esok...hari terakhir wa ke....mana???

tunggu entry seterusnyer...


Selamat Hari Raya Haji buat sume umat Islam .....

















































































8 comments:

kemang~ said...

best nye.................

gadisBunga said...

selamat hali laye aji...!


*ok ok. best gile. kene gi gak ostolia itu. kene gi. kene gi. isk!

Anash said...

Kemang,
sesekali melepaskan tension di negara orang...memang best...

Anash said...

gB,
selamat hari raya aidil adha juga ...
heheh...pegi la..tukar hangin sket...(pas gi ambek hangin kat kk...)

Uncle Lee said...

Hi Anash, wow, you in Crocodile Dundee's country?
I really enjoyed looking thru the pics.
Australia has animals no other country has too.
I guess its Summer there now, as we heading into Winter.
You have fun, keep well.
Lee.

Anash said...

Uncle Lee
Thanks for dropping by...
so lonng no news from you
heheh
thanks, just my break away with works for a while
next..maybe Canada???heheh

Janggel said...

Adoi kakkkkk canelah saya boleh telepas entry yang menakjubkan ni..Baru saya pasan ...Haish! *Sampil hantuk2 pale kat dinding...

Lawo lak bakoi mat saleh tu kak, kalo bawak seludup kenggeru pon boleh kan masuk dalam tu!

Waaaaaaaaaaaa Pat yang pegang Dinggo ke binggo tu saya dah musykil dah..dia tu (betol ke kata ganti nama?) serigala eh>???? fuhhh ingatkan jenuh pulak akak nak menyamak kat bumi Melben tu kannnn... hahahaha

Cepat sambung kak sambung!!!

Anash said...

Janggel
bakul dibuat bukan untuk muatan kangaroo...
apa raa leh miss entry nih