Friday, December 2, 2011

Summary of Trip to Melbourne

Apakah yang anda belajar dari lawatan ini?
Berikan sebab kenapa anda teruja dengan percutian kali ini?
Adakah anda menilaikan diri anda bernasib baik?
Tanda-tanda anda telah nyah-stresskan diri anda selepas kembali ke tanahair.

Heheh..kekonon nak wat soklan ala-ala Fatt...(tengok, pengaruh Fatt kuat sangat aaa...)
Entry nih adalah untuk menambahbaikan sepanjang 10 siri entries berkisah wa di perantauan orang...(laaa...10 entries rupanya?..)
Sebahagian pengalaman wa di sini membuka mata dan minda wa...tak percaya, meh baca...

Bilik-menjadi milik wa untuk 4 malam...sangat selesa dan bersih ... sangat private (with attached bathroom and toilet for your own use only).


Merasa camneh dok di tengah-tengah rusuhan di kota Melben...


..pabila nak bayar...wa terotomatik nak tukar nilai AUD to RM...menyebabkan kawan wa berkata begini...

"You should not keep on going like this..start to change the Aussie Dollars to Ringgit Malaysia...you will never enjoy your trip...trust me..futhermore, you are not everyday facing this moment..."

Kan? so apa lagi, wa bebelanja macam la orang kaya....(padahal nak minum kat setabak pun wa cukup berkira ....)
moral of the story : ENJOY YOUR LIFE WHILE YOU CAN...


"This is my passion...car racing ..that's why I dont want to work anymore. Enough of me been employed throughout my entire life. You too ought to have a passion to something..." (wa tengah pikir kapkek wa...)


Wa terkedu nengok garaj dia..Dia memang pasang sendiri badan kete lumba dia....


Wa tanya dia " why not you make more cars, sell them off and make more money?"..(soklan berbaur ko-nak-untung-aje-kan)


"Nope..I am not going to do that..I'm going to be the slave of money, like been employed...this is my only racing car... ...if it runs fast..i will be the proud owner , if it runs slow, still remain mine..."
.....memang kesungguhan dia terhadap hobi amat ketara.....

Moral of the story : BE PASSION WITH WHAT YOU LIKE




Bercakap tentang melayu di negara mat salleh...

yes..mereka amat belagak..

kejadian di sini...

Wa singgah nak cari cekelat...terjumpa sorang minah melayu (kompom melayu aaa...tudung style ariani / hajaba gitu...)



Dia nampak wa jalan menuju ke dia, terus pusingkan badan 180 darjah tak mo bersua muka...

Wa pada mulanya dah susun ayat nak bagi salam...

Terus tak jadi dan tersentap kejab...


"lu pehal nak buat wa sentap?" kata wa dalam hati


Wa pandannnnggg aje dia...langsung tak mo pusingkan badan...nampak sangat la ko feeling diva..dengan baju kulit ada bulu-bulu kat tengkok, dengan kasut but high heel...



Iyela...wa bukan stylo ..pakai baju pun setakat level wind-breaker aje...kasut wa pun jenis yang multipurpose ie masuk tapak pembinaan ....



Agaknyer dia tersentap nengok ada gak melayu kat sini..ingatkan tak de...

Lagi sentap nengok wa jalan dengan mat salleh....

ele..wa bukan sauk lengan mat salleh pun...pegang tangan dia , dok belai-belai gedik...cishhh


Hampeh punya Melayu!!! Ko ingat ko sorang aje yang mampu datang ke Penguin Island?




(Opsss...ter emo plak...soriii)
Moral of the story : BISA ULAR TAK ILANG WALAUPUN MENYUSUR BAWAH KAYU..(dah macam KaramSinghWalia le pulak..)




..ok...cool down...cool down.




Bukan dia aje wa jumpa..ada gak sorang makcik wa jumpa...pun pusingkan muka bila terserempak dengan wa....kat gift shop...

Aik? ate muke kite nih hodoh bebeno ke sampai camtuh sekali tak nak jumpa?

Sentap lagi wa...hahaha


...layan ayat nih pun bagus...

Frame dalam bilik wa..(ceh bilik lu konon....padahal bilik kawan lu...lu tumpang aje...ingat sket)




tulisan cantik...
(pendapat wa)





Cekelat yang dibungkus rapi oleh bini kawan wa. Siap letak dalam kotak berais..takut cair katanya...aduii...soooooo perihatin...TQ dear

Moral of the story : MAKANLA CEKELAT DENGAN SUNGGUHNYER....(nope..hehe..actually...)

BE NICE AND BE THANKFULL NO MATTER WHO YOU ARE.




keychain yang diborong..pun sebenarnya tak cukup bila sampai nak agih-agih di kalangan ahli keluarga dan kawan.....




proses pembungkusan dan pengagihan gift....


satu untuk ko


satu untuk si polan


yang nih untuk si dak tuh


etc..etc...





laaa...tak cukup gak rupanya...


Padahal masa wa borong barang nih, bini kawan wa takut nengok cara wa rembat dari rak kedai..





"wow...are you sure you have to buy that stuff a lot???? you are spending much on gift!! They know that you are in Melbourne?"


"yea...they know..thanks to FB...heheh..."


"Better get yourself first before getting for them...remember that this is your trip..not them.."

Moral of the story : AGAIN, ENJOY THE TRIP OF YOUR OWN...YOU DESERVE IT




Nih adalah gift untuk kawan wa yang baik hati ...tailored-made bookmark dari SUS D PRODUCT...(thanks sus, sudi hambek ode akak )





keychain with personal name....
(yang lagi dua tuh untuk my ex-officemate..)
Moral of the story : TRY TO RETURN THE GOOD FAVOUR BY GIVING THE BEST DEED YOU ABLE TO DELIVER....

My style is simple, the more you treat me well, the best treat I will try to give to you back...but the more you make me unhappy, ...let Allah take care of you...Senang,kan?



dan blogger tersohor mendedikasikan entry untuk wa...






sebab dapat 2 poskad dari 2 benua berlainan





...yang dihantar melalui satu jenis stem..



..dan mendapat adiah bonus ie keychain selain daripada fridge magnet yang dipesan.


Berbaloi kan kawan dengan wa???


Hahaha....






dan terus wa dapat tambahan follower dlm blog ini...

Dunia blog penuh misteri ....

Beyond the expactation....

Agreed no more?


Mungkin ramai pelik camneh dapat kawan yang begitu baik di bumi Australia ...

1997-tahun kegawatan ekonomi di malaysia, dimana wa dan 4 rakan pejabat di'buang daerah' ke site office di Sepang, untuk menghabiskan Final Account KLIA. Agak sedih pada mulanya (iyela..dah macam kena buang kerja tau...), kami teruskan kerja kami...dan di situlah wa berkenalan dengan kawan wa dan beberapa expactrate dari Ireland, Australia dan UK.

Kawan wa nih dok Malaysia selama 4 tahun, M&E Engineer. Tu sebab dia tau selok belok orang Malaysia nih macamana...

Sejak dia balik kampung, kami berkirim berita email dan poskad.

Dan tak sia-sia, kawan wa jenis rajin layan email wa....

Tiap2 tahun kawan wa dok email ajak datang Melbourne..."No worries, OK?" katanya...

Rancangan Allah amat halus.

Dibagi wa tercampak susah di Sepang

rupanya wa diberi kawan yang baik.....

Alhamdullilah.....

"You can see the stars bright at the middle of night...can you see stars during day time?"




































16 comments:

masMZ said...

k.Anash,

Saya terharu baca setiap cerita dalam entri ni.. dan part yang last sekali iaitu Rancangan Allah amat halus, dibagi wa tercampak susah di Sepang... touching kak... walaopun saya rasa tercampak juga kat sini, saya harap saya pun akan nampak bintang dalam gelap.... errr kak, matahari tu bukan bintang ke??? :p

Satu lagi, saya setuju pasal "ENJOY THE TRIP OF YOUR OWN...YOU DESERVE IT" sebab bila kita sampai satu-satu tempat yang kita teringin sangat nak pergi, kita kena feel tempat tu sebab susah2 kita nak pi sana. Dan kita pergi bukan setakat nak sampai dan nak membelikan semua orang sebinier, lepas tu rasa susah hati kena jaga bajet... Kalau ada tu alhamdulillah larr kan rezeki :D Heheheh pepun kak, l love you larr kak!!! hehehehe.... Tima kasih daun keladi, ado rezeki anto ler lagi... Hahaha muahhhhsssss....

*pun pengalaman jumpa orang Malaysia kat Perth yang tak kenal orang Malaysia... Mencikkk...

fatt said...

my feveret entry from kak anash, simple yet meaningful :)

part org msia tu memana pun ramai kak...sy rasa org melayu ni mmg tak tau malu..sorila klu sesapa yg baca teroffended dgn statement ni. sbb sy dah pegi sume tmpt dan sy jumpa sume spesis ni. yg pelik bin ajaib tu, org cina, india plak yg ramah tamah bila jumpa. same goes to indonesian, sporean & even philis..sy slalu kena assume as philippines mgkin sbb muka sy cam pinoy ke dono la kan tp bila jumpa dorg terus ckp pinoy...pastu cam hepi jumpa kwn sekampung walhal sy blum bukak mulut intro diri. i mean w/o sy perlu bukak mulut pun sy dah tgk dorg punya reaksi & tau camne org sana punya attitude..same goes as indo...byk tmpt sy pegi dorg sume peramah, even sy penah dioffer shelter & foods...nak nangis pun ada tau sbb dorg baik sgt.

itulah hakikatnya org mesia MELAYU...smpai 1 tahap sy rasa paling bodoh bangang dorg cuba nak cakap INDON depan kitorg, can u believe dat? pastu kantoi bila tetiba yg lain ckp melayu..see!! camne tu kak? sy masa tu nak je sound, "ceh, gua pikir lu indon, tak sangka dari negara poskod 60 rupanya...puiii!!"

hurm, itu paling teruk so far...anak beranak...can u believe dat? kat kwsn masjid lagi ok! T__T

takpelah kak, biarlah dorg ni nak eksen, janji kita ingt di mana bumi di pijak, di situ langit di junjung...

ps : akak, bleh buat pop-up comment tak kak? kat setting dkt "comment" tu pilih "pop-up"

tq

Anash said...

masMZ,
Akak pun tatau camneh leh kuar entry touching nih...hahaha...
matahari memang sejenis bintang tapi sebutir bintang yang besar....
kalau malam kita leh nengok bintang yang banyak ..(aik, citer pasal bintang le pulak..)
Melayu kalau lupa diri, macam dia sorang aje ada duit nak jejak kaki kat oversea...macam la orang lain tak mampu...cissshh...
Insyallah, kalau akak kuar jenjalan lagi...akak anta poskad...(kalau akak balik melaka..nak poskad tak? stem malaysia...)hahahaha.....

Anash said...

Fatt,
feberet entry?
waaa....suka...suka dapat gelaran tuh..
ntah camneh leh terlebih ilmiah nak share ....
Gini ajela...melayu sentiasa suka me-LAYU-kan diri selagi sifat2 kepoyoan dan ego+diva bersarang di hati..back to basis..Niat di hati...kalau niat nak menunjuk..go ahead...niat nak sombong, by all means buat la muka sombong...
I believe the world is small..pusing-pusing jumpa balik nanti..dah kalau pernah eksen dengan kita, tetiba terjumpa balik kat mana2 event/kenduri/kendara..and on top of it ko dtg utk keje, dan kita dtg dijemput as VIP...mmm..mana mau sorok muka?(dah macam cite cinderella le pulak...)..tapi tuh tak mustahil,kan?

Again, akak percaya what goes around, come around..orang Malaysia layan Fatt macam hampeh tapi look at the bright side..orang bukan tempatan yang more concern to you...that's even better tau....
Sapa kata travel nih buang duit???
A big NO!!!...travel is priceless when we gain experiences...
opss...kan..dah panjang akak bebel..
ok

Janggel said...

Kak Anash!

Saya palimg suka entry ni...lengkap terangkum segala kisah peribadi sampaikan nak menitis air mate membacanya tambahan tang poskad ngan kicin tu ....

Memang saya akui, blog Fatt banyak bagi impak kebada saya dan ramai lagi blogger. thanks kepada fatt yang telah menyatukan kita semua!! Blogger united! wah walaupon kite kenal dulu sebelum fatt kan hehehe.

Pat yang konvet duit tu..saya pon macam akak gak, sangat berkire okay!!! Tambah pulak skg ni, sikit2 berkira maklumla taun depan musim buang duit merata! so taun ni kena setat berkira simpan dalam tabung katak....

Pat yang org MELAYU kat obersi sombong tu memang saya setuju sangat!!!! Tapi saya penah jupa yang tak sombong masa kat puket dulu...last2 kami jalan2 sesama. Sebab diorg ponb tatau nak pegi mana masa tu hehe.

Untungkan kalau ada kawan baik. Saya pon dulu ada la KAWAN BAIK tapi semuanya bermusim je kot...ntah le mungkin saya pandang silap orang je kot tapi tak pandang silap sendiri...insyaAllah saya kena berhati2 lagi selepas ini. Nobodi perfek katanya,....

Apa-apa pon rumusan trip akak ni memang best..padat dan ringkas tetapi penuh dengan maksud tersirat. Tahniah!

Semoga kite semua dapat plan trip sama2 satu hari nanti!

Anash said...

Janggel,
Ekceli..akak pun tengah tunggu kot2 ada org sudi ajak akak gi trip/jenjalan...hhaahah..tapi kena tahan sket kelambatan akak tarik beg troli...
Buleh plan nih...
Niat Fatt adalah sangat bagus..mengumpul pengalaman blogger yang suka berjalan.
Entry kali nih hasil kesimpulan apa yang akak rasa...dan alami.
Tak semua orang melayu di oversea nih sombong..ada yang baikkkk sesangat...tapi tu la ..akak jumpa yang kureng sket baek nyer...
Seorang akak bernama Azura, sama-sama naik kapalterbang ke Melbourne, tegur akak dulu...dan kami sesaing kuar dari airport Tullamarine, siap kak Zura nih tunggu akak nak pastikan memang betul kawan akak dah menanti kehadiran akak di airport.
Yes...kak Zura nih memang baik...been blessed to meet her(silap tak mintak alamat rumah..)

Lily Riani said...

eh! betul betul.... bab orang melayu nampak orang melayu, riaksi selalu cam tuh. but bila lily terserempak ngan konvoi cina & india, ek elaaaa friendly giler. masa kat athens pun cam tuh, we siap cakap " we saw your wide there shopping, cepat rescue nanti broke" ehehheh.... yang melayu, diarang cuit2 sesama diarang but ignore. mula nak eye contact nak senyum but aura n feel lain jekk.... cam sedih.

i will pay kindess with kindness as long as tak pijak kepala. some nih jenis abuse power/kindness.

and by the way, i pun trolley dolly gak! same ler kite.

Anash said...

Lily,
kan...do not know what are their thinking bila nengok kita sesama melayu gi jenjalan...
halooo..muka mcm nih sah2 muka melayu asli...(sambil duduk simpuh atas lantai..lipat kain..)

yeayyy...geng-trolley-in-the-house...

bdk2 @ John said...

Assalamualaikum kak anash.

first time ni ni drop komen. slalu nmpk akak duk aktif komen kat blog fatt and janggel. salam kenal ^_^

menarik sungguh entry akak ni. agreed on all those sentences. melayu malaysia mmg cmtu. sombong dnegara org. ntah ape yg duk riak sgt tu. sy jrg jmpe mcm ni, mybe tak ade 1 few yg cocky, the rest were all ok. slalunya sy akan senyum dulu. nk borak pnjng2 lain cite dh. hihi.

bab souvenirs...dah sentap dgn close friends. haha...akhirnya sy beli utk org yg kenang budi je.

DrSinga said...

Wa saspek.. Itu minah yang pakai jeket kuilit bulu bulu kat leher... Gigi rongak.. Atau jongang...
Malu nak cakap dgn awak..
Masa wa kat obersi.. Wa friendly .. Wa tak rosakkan nama Minah Malaysia Di Obersi...Percayalah...

Anash said...

budak2@john
No hal kalau tak drop komen...tapi kalau nak komennn....tapak KLCC akak tadahkan...hhahaa..
Salam kenalan di blog & di danau kota...happening dgn cerita travelling..hahah...
Tak sume org melayu sombong but majority yang membuatkan nama melayu agak tercalar...Be nice, then you will treat even nicer...
ele..macam la kita pegi oversea tuh guna duit gaji dia,kan?
sobiner...leh aje kalau nak bagi kat akak kalau yg close fren tuh buat hal...(hahaha..sempat lagi..)

Anash said...

DrSinga
Adduiiiihhhh...tak terpikir reason tuh!!!!hahahahahaaaa....
wa citer kat kwn, rata2 kata :"mungkin artis kot..tak mo diketahui umum.."
:"dia lari dari bayar utang bank malaysia..so, terkejut takut wa nih org bank nak kutip utang",
tapi..your reason...tabik spring-bernas...hehe..
Yes, memang percaya you akan menaikan martabat melayu di seantero dunia....nengok your wordpress pun leh tau dah......(tu sebab wa tak teragak2 nak drop komen)

Lily Riani said...

i mmg byk ckp, if org ckp sikit i ckp byk unless ilang soare, but ada tuh, penat i senyum dia buat tak nampak... geram... selalu ckp kat wahidah, org senyum, senyum je ler balik... bukan bayor pun.

i masa byr tol kat mesia, minah/mamat tol tuh pun sapa, parking attendance kutip duit pun i leh chit chat... harap drsinga betul, minah joangang... idak ler we all kecik ati kaaaan. ehhehehe... ada sedikit kesian ler pulak.

kalau minah jongang tuh gi romania mesti dia rasa kudus, sbb minah romania cantek2 cam model. ahhahahah....

Anash said...

Lily
luar betul imaginasi anda terhadap 'dia' jika berada di romania...hahahaa...suruh gi greece ajela..tak de le terasa beno...
btw, you memang banyak cakap tapi kelakar...nearly every words you say..buat orang ilang akal n nak hantuk pala bawah meja (bak kata Na)....hahahaa...adoiii senak perut pun ada...
bab senyum..yeap..I rela senyum kat kasut I rather than senyum kat deme yg tidak balas senyuman manis I..(awww)

Ely Hasrul said...

comel keychain yg personalize nama tuh.. dulu time sy g sini elok plak tgh musim australian idol, buat promo dpn flinder st tuh, kat mesia tak tgk kt sana plak tertgk haha.. patu mmg minggu final game ape tu yg femes kt sana, yg mcm futball tuh... ala lupe plakkk

Anash said...

ely,
err..futsal? bukan? criket? pun bukan..rugby? lagi bukan..batu seremban??..er...ntah la...
keychain tu memang nak bagi kat kwn ..so, biar dia impress giler nengok kadar creativity org mesia...hehe..
best kan gi melben..ek?