Thursday, November 10, 2011

Siri ..ntah..:Bukit Sovereign, Ballarat

Lama wa tak updet citer
ala..citer wa gi melben..
nyampah baca?
so, tak yah le baca,kan?
ada wa kesah???
hehe...ok, tak yah nak mengarut lebih, hari terakhir wa melepak di Melbourne, wa ke Ballarat, jauh dari bandar Melaka...er..Melbourne dalam +/-150km ...


ada ape plak kat sini? menarik bebeno ker? jom baca....


160 tahun dulu, nih tempat lombong emas...

oooo...emas?????



..dah nama pun tapak lombong emas...sila nengok yuran masuk sekolah..eh...yuran masuk ke Sovereign Hill nih...(sampai ke sudah wa tak reti nak menyebut nama tempat ......tergeliat urat lidah wa...payah bebeno...)

Masa wa nak bayar...memang dah terpikir...kena pulun habisan hambek gambar ......lepas nih tak do makno eh den nak poie laie tompek mahal gilo....(opss...)




kan? siap ada sungai...kekonon ada emas....


...dan wa kekonon mendulang emas...


rombongan budak sekolah wat trip ke sini....Ramai jugak nengok deme nih ...lain sekolah, lain plak pakaian seragam eh....



Wa masuk pondok salah satu daripada pelombong emas...wa sempat dengar ceramah dari pakcik Saleh nih..

Katanya ini adalah keadaan sebenar pelombong dari Ulu Kelang..err..United Kingdom datang berhijrah di sini semata-mata nak cari emas.

Wa nampak mereka masih guna kayu balak untuk buat unggun api, masak air situ, masak maggie situ, masak rendang pun kat situ....


"From where?"

"Malaya..ops...Malaysia..."

hehe...


wa kesengalan....


Salah satu rumah yang masih ada....

Wa rasa nak wat contoh rumah wakaf kat kebun wa....




Nih pulak kedai 'sengsei'...ala...kedai ubat cina...

Selain dari orang UK, orang dari Tanah Besar Cina pun datang....

susah payah mereka ke sini...sebagai hamba pelombong emas...masuk dalam tanah mencari emas...

Deme selalu aje sakit...kos panggil doktor masa tuh adalah satu pound sterling...

Nama pun doktor omputih...rege pun letak matawang omputih...

dan zaman tuh bukan murah walaupun satu pound sterling...

Jadinyer, deme pakat-pakat bukak kedai ubat cina....bekalan hambek dari kampung deme kat China ...
Wa menghayati video deme tunjuk....sememangnyer innova sungguh..eh..tuh jenama kete...silap


sungguh infomative, siap dengan light & sound....(wa nengok video dalam salah satu bangunan di kawasan tu...)


...tak tercapai pikiran wa nak melombong emas..tapi kalau dah bersepah-sepah ...mau tak jadi rebutan dan tumpuan orang...kan?



back to the past......suke nengok tulisan itu



wa telan biskut dan hot cholate kat sini...

lapar aaa....
Macam pekan koboi yang biasa nengok dalam TV....

(terkenang citer "Billy the Kid"...)


Cuaca ada...hujan....

huhu...

tapi still cantik permandangan nyer.....

(mana la wa park kuda tadi??)



Nih adalah bowling alley zaman 1800an....

Kawan cuba baling...

memang gitu caranya...dan baling bola bowling kena guna 2 tangan...sebab???


...mana ada lubang mau cucuk itu jari???

Wa cuba...hampir nak strike...heheh...



Next, ada show...amende plak nih?

Baju pun ala-ala macam citer "Little House On The Prairie"....

Wa rasa macam kat Colorado, US ...



...akan sambung siri lain.

Kengkangan masa dan keje tak pernah susut....

menyebabkan wa terikat masa nak wat entry...

Tapi soklan SPM Fatt, akan dijawab dengan seadilnya...

Tunggu eh...































6 comments:

Janggel said...

Huaaaaa aka ni budak skolah lagi yer rupaya??? ahaksss! Masyukkk mesti berbondeng2 emas bawak balik Malaya kan! Mana? Mana? cer tunjuk. Patut la senyap je 2-3 menjak ni, rupanya tengah ngire emas!

Jap, saya pon suka citer2 billy the kid dengan little house on the prairi tu (belasah je la eja caner tah)..best kan! tetibe fefiling koboi kan kan!

cepat le buat karangan SPM Fatt tu kak!

Anash said...

janggel
emas dah lebur wat tampal gigi yang aritu berlubang gara2 makan rendang...(ingat lagikah??)hahaha...
pekan koboi..yeap...(puas cari mana la kuda akak...hehe)
sejam tau draft jawapan untk peksa SPM Fatt tuh...(memory tak bape kuat..)

Janggel said...

Akak, hahahaha saya ingat entry tu!!! Ooo ok boleh diterima akal alasan tu. Kuda dah sesat kot tak jupe jalan pulang. Hehehee

Anash said...

Janggel,
kompom kuda balik kandang..
btw..hampir 88% nak siap entry 26 soklan Fatt...
serius susah ...

Janggel said...

jap bile tengok balik muka pakcik atas bumbung rumah tu teringat KFC...hehehe

Anash said...

Janggel,
pulak...eh..sempat lagi tuh