Tuesday, September 3, 2013

Overland Trip : China Vietnam -Hanoi

*sambil renung dalam dalam duit syiling doplohsen*

agak-agak la
beli beskal cenggini pi opis..ok tak?

beskal di Hanoi, Vietnam
ok - skip that part...(monolog dengan diri sendiri)

Tah camneh wa baru perasan
yang wa BELUM HABISKAN ENTRY Overland Trip?

Hati berbunga-bunga takala Maszuber 'announced' vedeo trip ini telah sedia untuk tatapan umum
oleh DanArif.
Bila wa baca blog entry wa...aik???
mana entry finale overland trip wa????
Laaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......tak abis draft rupanya???
(terus salahkan diri sendiri yang mis-managed)
 last episod wa adalah di SINI ....
(3 bulan entry tertunggak?)

kami-kami pun pulang ke hotel dari Halong Bay
  

jejak je kami di kawasan hotel
kami kami dengan pantas
pegang henpon
WIFI free...jangan membazir

sementara tunggu di dalam lobi hotel

sementara tunggu luar hotel
Cer tengok?
selagi ada hayat WIFI itu
selagi tu la deme dok gigih
ok jom korang
udah udah le tuh
van dah sampai dahhhh....


perjalanan kami bermula
sangat sangat lama wa rasa
ntah berapa kali wa dok tanya drebar tuh 
(dalam bahasa omputih ..bukan la bahasa melayu)
"memang cenggini ker cara bawak van?"
"bila nak sampai?"

60km/jam ok??? 

rasa nak tolak kuar drebar tuh dari van...
biar wa sambung jadi drebar...
pastu kita sesat sama-sama
hahaha

Akhirnya kami tiba jam 8 malam (kot??wa lupa...)
tiba di May De Ville Backpackers Hostel 
selesai checked in
kami kuar jenjalan di kawasan sekitar
kali ini wa ditugaskan menjadi ketua rombongan
alamakkk.....
gugup jugak ...
membawa sekumpulan anak muda remaja yang hardcore berjalan
tetiba bagi makcik jadi tour guide?
*gigil pegang peta*


kami terjah kedai ini dahulu
saja nengok harga
dan mula kira duit dan barang yang bakal disambar kemudian 
kami balik bilik masing masing
tiada aktiviti shoping sakan 

 manakala

Esoknya
kami bersarapan di rooftop

permandangan yang kami nampak semasa bersarapan.
dan wa mula merancang perjalanan satu hari di Hanoi. (ewah..merancang perjalanan kunun?)

Wa udah le tak buat apa-apa research di Hanoi...kira main belasah je bila nengok peta dari hostel nih.
Dok bulat-bulatkan tempat menarik..yang wa tak pasti...iye ke menarik???
sambil diperhatikan oleh mereka-mereka-yang-setuju-aje-apa-cadangan-wa...




jom kita mulakan pengembaraan kita jommm
elo evebodi!!!
are you ready ???
c'mon...let's go!!!
(eceh...)

jom naik teksi
ke....

sini..apa ke nama ntah...
jap...

dua Mas menjadi duta ...ie MasMZ dan Maszuber
haa..tu..kat papantanda ada tulis nama tuh

jom lintas jalan
nengok dari jauh plak
pasnih..kita..kita ker...

..hissshhh...
mana plak nak pi pas nih?
ala...
tension tetiba
ok...tengok patung plak laaa


macamana la wa tak nebes jadi tour guide untuk derang nih?
(sambung belek peta sambil buat study...)
pasnih..korang..er...kita nengok besi karat plak...

naik?
errr...teksi..
tak leh jalan kaki...
jauh nih!!!
jom


kami tiba sini
selepas kena 'cekik' oleh driver teksi yang mengambil kesempatan atas kami
mahal tau!!!
cissss sangat

apa best sangat jambatan besi nih?



pandangan dari jauh...
mmmm....wa pun tak pasti
(abis laaa...kena kutuk dengan derang..)


wa tengok balik jambatan nih buat kali terakhir
mmmm....

next stop...kita jalan kaki
(pusing pusingkan peta..ikut arah kiblat-muslimah le sangat ko?)
kita ke.
pasar ini
lalu ikut pintu belakang
belasah
janji sampai


kami ronda-ronda
tengok-tengok
dan akhirnya
beli-beli kain ela
wa sambar sepasang kain
*baru teringat...mana plak wa campak kain tuh kat rumah?*

nih di luar bangunan pasar itu
kami terus berjalan
"ke mana kak?"
"nih..kita terus je jalan sini.." 
sambil wa buat muka konfiden
kami  teruskan jalan kaki


di sini...pabila malam, jalan akan ditutup
untuk aktiviti pasar malam yang terkenal di Hanoi

singgah kedai untuk beli sleeping beg 


singgah sini untuk beli beg
dah.???
dah lapar???
alooo..korang tamau makan ker???
jom cari restorant Nisa jom
(sambung pusing tenung peta kembali..mencari arah matahari terbenam....-motif? saja...)


ternampak pekerja TNB buat kije
wa yakin 
insurance coverage deme nih tinggi
Socso /Perkeso kaver tak?

*sambung berjalan*
"mana nih? dalam peta dah dekat dah..tapi tak jumpa pun restorant tuh?"
rupanya wa dah bawak mereka tawaf sekeliling blok rumah kedai
padahal dah sampai..boleh wa tak nampak kedai makan tu???

jangan marah korangggggg.....
saja..nak bagi lelemak tepu memasing cair..
memudahkan penghadaman...kan..kan..??

kami pun masuk

ada air-con!!!!
yeayyy!!!

tukang hambek oder pandai cakap melayu!!!
yeayy!!!

menunya..
selepas makan
kami balik bilik

lupa plak nak tunjuk ..nih jual beg
berhampiran dengan tasik Hoan Kiem


topi menopi (?) pun ada

gigih tak wa?
sambil kepit peta
yang separuh lunyai
sambil bargain beg
belinya?
malam nanti wa terjah
hehe

Selepas makan di Restorant Nisa, kami balik bilik...
dan keluar untuk berdangdut pi pasar malam
di sini...
sempat kami kembali ke kedai beg yang berada di depan tasik Hoan Kiem tadi

masa nih
cuaca cantik
ada sedikit berangin

jeruk buah pedas


wa sempat sambar t-shirt I HEART HANOI
3-4 lai kot
(baru teringat..mana plak wa letak T-shirt tuh???halahaii..asyik sepah sepah je campak dalam bilik?)


baru bercadang tabur duit membeli barangan lain
tetiba


hujan?
adehhh....
lama jugak kami tunggu di kedai
sangat lama rasanya..
sehinggalah kami rasa tidak berbaloi berdiri tegak persis nyanyi lagu NegaraKu
maka
kami taburkan duit 
beli baju hujan
huhu...
pasrah
kami pulang dengan baju hujan...



mmmm...
banyak lagi belen duit haa
tak sempat nak abiskan duit dhong


oh ya
nih adalah makan malam kami semua
jangan tak caya plak
hahhaha

esoknya
kami pun bersiap untuk ke lapangan terbang
penerbangan jam 9 pagi
kami dah buat tempahan van , atas pertolongan pihak hostel

iya..beg wa beranak
sebagaimana berjayanya beranak beg-beg mereka yang lain

sangat memuaskan
cara nengok signboard
celah lorong kecil
tapi...

bilik langsung tak melambangkan hostel
sila terjah


tengok tuh..
hasil tuaian selama 2 minggu oleh sebilangan besar ahli jemaah kali nih
wa tuai 8 hari je
tak besar mana pun beg wa...


iklan ubat gigi...tarraa
kami girang nak balik Malaysia
untuk menjalankan tugas sebagai warganegara
mengundi
*padahal dah terbayang KFC...mmm..dapnyer...*


makan biskut sensorang
adalah tidak best
maka
makanlah biskut
secara berjemaah...
*hope do enjoy with the small token of appreciation*



kami tiba dengan selamat
masing-masing pulang dengan hala tuju sendiri
wa tumpang kete CintaSayangMaszuber (a.k.a DanArif)
 apa yang wa belajar dari trip ini?
nantikan entry finale wa

leh singgah baca entry penuh info di :


dan


mode : masih berhibernasi....masih tak mampu menjawap komen...
tapi akan balas ....
tunggu...

(pabila updet blog tidak sepenuh jiwa..maka..macam tak best aje bila baca..kan?? 
apa kah komen anda?

(...lately.... me not myself, my soul has disappeared temporary and with sudden...)
dushh..dushh...
just dont like this feeling AT ALL...
...thanks to those gave me best wishes...
*I can lie to people with smiling face but I cant lie to myself*

16 comments:

Janggel / Rain said...

Gitewwww tetibe muncul entry Hanoi.....
Untunglaaaaa

Dr Singa said...

aik...

tetiba gostan balik...


mode *mengacau beruang hibernasi*

Time Traveller said...

oh hanoi tetiba..

Waa.. beg boleh branak ek.. best nyer.. mcm citer doremon pulak :D

SheLa^^ZuL said...

WOW!!!
XOXO

Anash said...

Janggel,
iya..
baru muncul
untung..kan???

Anash said...

DrSinga,
gostan sket je
sebelum lupa

(haip..apa cocok dgn ranting nih!!)
(beruang dah bangun...huarghh )

Anash said...

TTB,
belum lagi masuk episod doreamon..
nih baru kisah sin chan

hehe

nak abiskan citer hanoi yg tergantung tiada penamat?

Anash said...

shelaZul,
abc tau la
XOXO amende?

Jea Mohamad said...

best la gilir2 jadik tour guide.

Kak Anash, saya follow belog, oke..

Anash said...

Jea Mohamad,
gilir-gilir tukar tanggungjawab

hehe

sila lah...
terima kasih kerna sudi follow dan komen

Milan Imran said...

fulamak...akak jd tour guide laa..
ok kak,lepas ni saya nak booking akak laa....
hehehehe

Anash said...

Milan Imran,
apa book book?
ingat buku ker?

tour guide le sangat??

hahaha

syieda said...

Kak anash..
Saya suka baca blog slumber akak ni. Jgn sedeh2 k..minyak tetap naik gak. Hehehehe

Anash said...

syieda,

hi dik!!
dah..akak tak sedih dah...
pasrah harga minyak naik
heheh
teruskan minat baca blog akak yg ntah apa apa nih...akak like!!!
thanks

Henry Fox said...

ni cerita trip bila ni akak? tak bgtau pun pegi hanoi. kalo idok leh pesan beg deuter. hiks. comelnya sy buat 2 peace tu. alololo ;p

Anash said...

Henry Fox,
bila trip nih? tak ajak?
sudahhhh!!!!
sapa ntah buat muka comel peace tuh???
huh..tak kuasa akak..