Tuesday, September 10, 2013

Makan , IJN dan Senam?

hujung minggu lepas
wa sibuk kan diri 
makan di rumah kawan kawan
atas jemputan
wa terjah ke rumah bekas opismate wa
di Gombak, Sepanyol Selangor

oleh kerana wa dan kawan opis terrrrr awal sejam
maka wa tetiba
diberi tugas ?
iaitu mengambil gambo
guna kamera DSLR keluarga tersebut...
(nyesal tak belajar bersungguh-sungguh caramana nak godek kamera ....)
wa pun guna sume wa belasah auto
tapi macam tak puas hati...maka
wa guna kamera wa sendiri
sebagai 'back-up'
dibuatnya lu feeling-feeling gambo lu tangkap semua cantik
akhirnya hasil..gambar blur tahap 8.0 skala richer
*malu la wehh!!!*

anak kawan wa-si abang


juga anak kawan wa - si adik
dan 

saudara mara anak buah kakak adik
semuanya wa dok snap sana sini
persis juruphoto berteknologi tinggi professional (konon!!)
*ehem...*

jom kuar dari rumah
fokus pada lauk
bukan pada pakcik yang sedang senduk lauk itu


kuih dan muih


abang ipar kawan wa
siap suruh wa ambik gambo dia
sebagai bukti
yang dia buat kije
hehe

oh ya..selepas majlis tahlil ini
keluarga kawan wa sambung ke
kenduri pertunangan anak buahnya
pada sebelah petang.
wa mengundur diri sebab ada lagi rumah lain
yang wa nak pi terjah
maka ..wa dan kawan opis wa pun balik menuju destinasi masing-masing 
*sambil pegang door gift*

semoga arwah ibunda kawan wa ini
rohnya dicucuri rahmat
Al-Fatihah
------------
Next destination
Pinggiran UK
di London    
Atas jemputan kawan lama wa 
kami berkawan kenal sejak 1997
termasuk hari yang wa datang nih
baru 3 kali jumpa???
*teruk tul perangai wa?*

di perkarangan rumah beliau
tu baju kuning, adalah hati-permata-belian beliau, isteri yang dikasihi

haaa..tu la kawan  wa

setibanya wa di perkarangan rumah ini
wa diperkenalkan oleh kawan wa kepada para tetamu yang lain
sebenarnya, ini adalah perjumpaan 
group facebook diadmin kan oleh kawan wa
wa nih 'silent follower/reader' dalam group ini
maka tak hairan la mereka mereka ini tak kenal wa
I am shy person, you see....
*kuis pasir hujung jari kaki*

dari jam 1.30 petang sampailah 6.00 petang
wa lepak di sini

dari ramai
kepada

para tetamu balik
tinggal kami dalam 6 orang je 
yang sambung borak
NO...wa tak borak
wa banyak senyapkan diri
dan memerhati kawan kawan baru 
yang wa jumpa luar alam maya

dah..jom balik
wa minta diri, dapat tapau nasi,
dapat door gift buku agama
wa teruskan perjalanan



permandangan yang biasa dilihat pada petang sabtu di MRR2
mmmmmmm..... 
last destinasi wa
adalah Branang, Selangor
kawan sekolah lama buat open house
wa sesat sampai hampir masuk sempadan Negeri Sembilan
wa patah balik 


dan wa jumpa rumah beliau
selepas borak makan borak makan
jam 10.00 malam wa gerak ke Bangi..
dan jam 12.30 malam baru la wa dapat lelapkan mata di rumah
*hongeh perut den-banyak tul makan eh?*

esok?
wa menjadi ranger hutan simpan depan rumah
ternampak harimau siberia datang minum air
ok
wa tipu bab harimau siberia 
tapi wa tak tipu depan rumah wa memang hutan...er...semak...





akhirnya dapat jugak wa tangkap gambo tupai nih
hahaahah
*sambil tampo lengan sebab nyamuk gigit*

petang, wa ke rumah Ely-adik santek
semata-mata nak makan rojak dan durian dan rambutan 
hasil beli an oleh ChawanNa
dan wa lepak sana 
sampailah jam 9.00 malam
baru la wa sibuk minta diri ke KL
KL? ada apa? 

KL ada KLCC!!!!
hehehe...
tak la datang KL semata-mata nak tengok KLCC.

kawan wa datang dari Terenganu, dan wa dengan tak malu
tumpang lepak hotel kawan wa reserved ini
sebab esoknya 9/9/13, mudah bagi wa
ke????

permandangan dari tingkap bilik hotel itu

nih ruang rehat / ruang menunggu
ke sini
jam 8.00 pagi
wa telah membuat temujanji 
demi kesihatan sendiri
demi kesejahteraan diri jua


ruang sarapan/ ruang buat air / ruang santai
nih BUKAN HOSTEL BACKPACKER
wa berada di tempat di mana .... roti canai tidak di jual di sini.
mana?


seolah-olah jadi robotcop 
pabila alat nih disambung 
dengan wayar berselirat di badan wa


iya
wa di sini
bukan
wa tiada masalah jantung
wa cuma buat heath screen test disyorkan oleh pihak pejabat wa
pabila usia memasuki '4 series'

yang ditanda tu adalah test UPSR yang wa lalui
ini adalah standard package 
yang disediakan oleh pihak IJN
ada 3 jenis package kesemuanya.
*yang standard package pun cukup buatkan wa nebes sebenarnya*

saya sudah berada di sini, anda, bagaimana?
eceh iklan?
(muka sebenarnya melambangkan wa-dah-letih-lah 
tapi berlakon sengeh tunjuk macam tak de apa-apa berlaku)
*semputtt...*

abis semua test tadi
wa jumpa doktor
untuk mendapatkan analisis diri wa
3 perkara yang boleh dirumuskan iaitu:-

1) Wa gemuk-sila kurangkan berat badan 
iya...macam tak caya,kan???wa pun tak caya, tapi sapa kita kata dokte tipu pasal BMI ?
*picit lemak bawah lengan nak pastikan kesahihan*

2) Wa sihat secara amnya-Alhamdullilah
tapi sempat suruh wa gi bersenam sebab nampak sangat wa letih masa buat test di treadmill
*buang abuk atas kasut sukan*

3) Wa dapat kenalan baru di kalangan Pengarah MARDI dan Jabatan Pertanian
yeaaaa....senang la wa nak mintak nasihat untuk kebun wa
camneh leh dapat kenalan?
sebab mereka juga kena buat heath screen test sama hari dengan wa
heheh...(Alhamdullilah!!)
oh ya...
dan juga dapat keluarga angkat di Ipoh tapi datang IJN KL untuk check jantung
"nanti kalau datang Ipoh, tepon makcik tau"
.
.
.
"makcik ada anak bujangkah?"
soklan wa berbisik dalam hati sendiri
hahahahaha
gatai!!!
*ingat sket..MasMZ ada di Ipoh..*


selepas dapat tau analisa dari dokter
wa pun balik hotel
*nikmat tido pada petang Isnin di hotel KL sangat.....zzzzzzzzz*
dan malamnya
kawan wa belanja makan bubur nasik kedai kak mah tom yam di Kampung Baru
sedap
tak sedar bertambah bubur 


ini lauknya
dan wa pun balik Shah Alam malam itu juga
sebab esok dah kena masuk kije
*pasrah*

sila jaga jantung anda supaya sihat
sila jaga hati anda juga supaya selalu bersangka baik
jasmani dan rohani
hendaklah seiringan sihat dan baik

terpaksalah wa berpeluh lebih
demi keriangan berganda ...eh...nih tagline Janggel
demi kesihatan berganda...


it's about time to stand at your own feet
wear that jogging shoes
and off we go

ehh
ehhh..
apa nih??
coconuts shake?
eeee
bestnya!!!
*terus baling kasut sukan ke tepi*

selamat bersenam sume
dan 
majulah sukan untuk negara

PS: sapa kata aritu nak belanja wa coconuts shake?????baik ngaku cepat... 

23 comments:

Daddy Ziyyad said...

Complete tak sampai level 6 stress test kat treadmill? :)

Bagus company..cover medical check up yg extensive macam ni...

Biqque said...

kak anash gemuk?? pleaseeeeeeeeeee la...pfft!

Janggel / Rain said...

Futoooooooooooooooooooo dah pakai DSLR! Photographer katanya! hebat!

Huntungla bela tupai kat rumah ... selain geri

Janggel / Rain said...

Futoooooooooooooooooooo dah pakai DSLR! Photographer katanya! hebat!

Huntungla bela tupai kat rumah ... selain geri

Dr Singa said...

welkam bek!!!

baru nak tanya soklan macam daddy Ziyyad tu..
semfuttttt kannn!!

Don't Afraid to Try said...

kak anash,

tahniah berjaya lepas test tu...

mcm mane ni, rumah sy byk sgt harimau siberia..

Jari Manis said...

Kak Anash..memula baca..apa IJN..kenapa ngan IJN..suspend je..ha'a..betu lah tu opis JM pun bagi 4 series di galakkan buat uijian tu..Alhamdulilllah kak anash sihat..sentiasa sihat hendaknya..Amin...

Time Traveller said...

Tengok menu hebat.. rupa2 nya lepas tahlil ada majlis pertunangan.. patut la.. :P

1997 kenal baru 3 kali jumpa?? biasa lah tu.. sebab demand roti jala kan tinggi ( tiba2.. bunyi cengkerik ) hahahaa..

Adalah tidak elok wat health check lepas makan kenduri.. biasa feedback doc mesti tak best di dengar..

Btw.. kat sepanyol memang ada tempat nama "Gombact"..

mrs.smile said...

heeee padat dan sendat aktiviti kak anash..alhamdulillah murah rezeki alhamdulillah juga kak anash dah melepasi ujian!



Dinas Aldi said...

Baguih la dah buat test tu dik. Tapi err, dah masuk 4-series? Biaq betoi dik, tengok gambaq tak nampak macam 4-series pun?

Milan Imran said...

coconut shakeeeeeeeeeeeeeeeeee.....!!!!

Anash said...

Daddy Ziyyad,
tak complete..semput start kat stage 4

heheheeh

Alhamdullilah...sementara company leh bagi allowance buat health test..kita buat je la..kan?

Anash said...

Biqque,
see..you also kenot believe, right?

me either...

(berpeluh jalan keliling stadium shah alam)

Anash said...

Janggel,

Tupai itu sebagai penyeri hutan lipur lintang di rumah akak

nanti tgh tungu tapir plak. aritu dah ode

DSLR tu org punya..bukan akak punya

Anash said...

DrSinga
ha a
gile semput
ingatkan lite-lite aje semputnyer

fuh fuh...

Anash said...

Datt,
thanks !!!
Alhamdullilah...
sihat tubuh badan

bela ker atau org punya harimau siberia tuh?

Anash said...

Jari Manis,
tajuk gempak
padahal
tak de apa sangat
hehe

majoriti pejabat memang ada anjurkan pemeriksaan kesihatan...ada yang wajib untuk lanjutkan perkhidmatan kerja..betul tak?

Alhamdullilah..akak ok

thanks dik

Anash said...

TTB,
kenduri 2 in 1, menu pun hebat jadinyer
roti jala ? (terus tangkap cengkerik tadi)

akak nih pemalu..tu yg 3 kali je jumpa padahal kenal lama dgn kwn akak

kiki

ooo...ada eh nama tuh di Sepanyol? (akak tak pernah sampai sepanyol..)

akak tabah dengar komen dokte...dan itulah komen yg kena akak terima walaupun pedih...(ayat?)

Anash said...

mrs smile,
ngalahkan menteri, kan akak nih?
sana sini nak pi makan rumah orang

Alhamdullilah akak ok
thanks dgn doa tuh

Anash said...

K Dinas,

iyaaa
dah masuk 40 haaaa

tak caya? heheh
jiwa muda tuh jadinyer muka macam mudaaaaaaaaaaaaaaaa aje...

hahahaah
(sambil selak uban kira baki rambut hitam)

Anash said...

Milan Imran,

haaa.....
jangan buat buat lupa itu janji
*mana daus?*

hehe

Time Traveller said...

Cengkerik di tangkap?? nak buat umpan ika ke kat tasik kenyir?? hahahaha.. :P

tak pe saya faham.. even sampai sekarang Kak Anash still belum follow blog sy.. hikkkk.. hahahaha.. :P

Doctor kan pembuat ayat yg teristimewa demi mnjaga hai pesakit :D

Anash said...

TTB,
nak buat cengkerik goreng celup tepung..

hehe
akak tak reti nak follow blog sapa sapa pun...hahhahaha bute IT

statement dokte tuh kena pi rujuk kat dokte lain jugak...