Thursday, September 5, 2013

Overland Trip : China - Vietnam : Summary

entry merangkum
apa yang wa perhati
selama 8 hari di 2 negara
(macam terre......org lain lagi jauh dah mengembara daaa...)

entry ini juga 
adalah campuran gambar dari 
kamera selain dari kamera wa


semasa menjadi ketua rombongan cik kiah (sambil pegang peta sambil terpinga pinga)

pabila kita berjalan
di negara orang
negara asing
yang pasti bukan asing pada masa itu
adalah teman jalan jalan kita


indeed true fact, sadly, these unfriendly people still lurking around me 
sapakah wajah-wajah sahabat itu???
antaranya..untuk episod trip kali ini adalah :

di Sungai Yulong, Yangshuo, China
masMZ ..dikenali sebagai KJ (KakiJalan)
kental gigih kalau bab mengambil gambo
lense bertingkat-tingkat !!

*hooo...pi updet blog tuh weh!!*

di Halong Bay, Vietnam
Maszuber...sedang berdebar menunggu hari bersejarah 
buat diri beliau 
*tak mo kacau dia lelebih...karang nebes*

di keretapi kelas 3 dari Guilin ke Nanning, China

Ana, adik kepada Maszuber
ok..time nih memang tak boleh lupa..golongan kasta rendah sangat rasanya
*muka wa???.nature beauty sangat!!!!hehehe*

ShangriLa, China
Nazura, kawan kepada Maszuber
kali pertama wa kenal beliau,
mudah dan tiada banyak karenah ikuti kami yang kadang kala bengong


Pekan Yangshou, China

Janggel, tak yah diperkenalkan
ramai kenal beliau
cuma beliau aje yang tak kenal yang ramai-ramai tuh...

*untungla beliau* 

Pekan Yangshou, China
Lagi lah tak perlu kenalkan sapa beliau
masuk majalah- dah, masuk sokabar -dah, masuk TV- dah,

sudah dipunyai oleh awek bernama Aqilla
*Na dan Chawan-sudi ker bermenantukan beliau?*
ehhehe

Bandar Nanning, China

DanArif, pun dah masuk sokabar, masuk TV dan juga
seorang gigih dalam pembikinan video jalan-jalan kami
*gambo wa berdua dengan DanArif tak de la plak...haippp..kata Maszuber*
heheh


iya 
tu gaya wa
tangkap gambo
dan


gaya John di belakang lensa
dan juga 

gaya gaya mereka 
di balik tabir pengambaran untuk bakal perantin

dia tangkap gambar kami
kami tangkap gambar dia
dia tangkap gambar dia
dan 

kami tangkap gambar kami
heheheee......

Jom tengok wajah wajah penduduk tempatan
dari lensa mereka  
dan serentak dengan itu
wajiblah kita bersyukur
atas nikmat yang diberikan kepada 
kita...

di Halong Bay, Vietnam

di Yulong River, Yangshou, China

di Guilin, China

di Halong Bay, Vietnam

di Hanoi, Vietnam

di Nanning , China

Yangshou, China


Yangshou, China

Halong Bay, Vietnam

mereka mereka bekerja
mencari nafkah
mencari makanan
untuk keluarga
untuk diri sendiri
untuk hidup

Sungai Yulong, Yangshou, China

Sungai Yulong, Yangshou, China 
saling pegang tangan 
takut terjatuh 
kasih seorang mak

Kedai Mee Tarik, Yangshou, China

dan juga
kasih seorang bapa
tertido semasa tidorkan anak

Depan Hostel Bamboo, Yangshou, China

wa memerhatikan makcik/pakcik (tak sempat lihat muka)
berjalan dengan laju
walaupun dengan fizikal beliau sebegitu rupa
(mana anak anak anak anak beliau yang tegap?)

wa
hanya mampu memandang 
dan 
hanya mampu mendoakan kesejahteraan beliau dari jauh
(sambil perhatikan kaki wa sendiri...)

selagi tenaga masih ada
kudrat
usia

maka gunakanlah dengan bijaknya

diselang seli dengan redha
riang
dan gembira

wajah bersih itu akan terpancar jua
walaupun teruk seharian bekerja
*kerja itu ibadah-untuk mereka yang telah pasang niat sebegitu rupa.....indahnyaaa...*

kami bersama
dalam satu ikatan
kami pegang erat
dalam satu genggaman
(ewah..ayat wa?-nih lagu patrotik ke hape???)

another trip another story another memory another expenses...


beg wa nih murah je
tapi tetap nak kunci bagai siap bermangga
hehehehe


lagi sekali
kami berjaya jejak kaki di sini
tapi lebih ramai jemaahnya



dan wa berjaya conteng dinding kat sini

next trip? ada lagi ker?
thanks to all whom mentioned here
(wish DianaTeo with us, but has to cancel due to her workload)

with my current age, I can admit that
I am a little bit late(or old?) to travel as a bagpacker
unless been motivated by them
whom believe I am not that old
*kesat air hidung meleleh sbb terharu*
........eeuuuu..... 

Mana-mana perjalanan sekali pun
wa yakin
 sabar, toleransi, tanggungjawab,
seseorang-sebagai-ketua, bekerjasama, redha
adalah 
rukun mereka yang berkelana / mengembara / bercuti / berjalan

tak kira samada
pergi luar negara , dalam negara
ataupun 
pegi Giant Shah Alam aje
(eh?motif? -sebab tadi baru pi Giant beli barang...)
hahah..ntah apa apa ...

Nak tengok summary edisi JANGGEL, leh klik SINI
manakala
edisi DANARIF , ada bedeo weh!!!.... leh klik SINI
*wa ade dlm bedeo nih tapi sipi sipi sebab wa is shy camera..hahha...shy kunun*
dah abis dah entry trip setakat ini

hujung minggu...menunaikan pelawaan 'open house raya'
haiii...Syawal dah hampir habis
ada lagi raya?
rezeki jangan ditolak
musuh jangan dicari

ok
sapa nak jadi kawan wa?????
hangkat tangan laju laju!!!!
heheheheheeheh....
(tapi wa miskin harta...sudi ker?)

25 comments:

syieda said...

X pe miskin harta..tapi kaya budi bahasa...hehehehe

shah_rule said...

suka entry camni, kene ade latar belakang music la kak anash,,

hehe

Jari Manis said...

Kak Anash,

summary story yg amat menarik penuh dengan warna-warna kehidupan. Yer betul time travel baru kita tahu nilai sebeanar kawan kita tu coz JM pernah alami

JM angkat 2 belah tgn nak jadi kawan Kak Anash..klau nk jadi adik ipar boleh ahahaha

AjlaA said...

suka suka
tacing saya baca. sobs
terkesan entri akak neh

Janggel / Rain said...

Terharu sangat bile tengok gambar2 saya yg tak seberapa tu ditepek di blog popular kak anash..

Thanks kak anash sebab sudi belanja... (ops)

Kbai.

Biqque said...

alamak entry ni agak skit perasaaan sedih dan sayu...

mrs.smile said...

pheww touching baca entry nie..
sajer jer kak anash nak soh kita lap airmata pepagi jemaat nieh tau!!

tisu nanti nak claim dgn kak anash saper suruh buat kita touching touching...eerk tetiba lak kan :D

ms suka sangat ayat ni "kami bersama dalam satu ikatan kami pegang erat dalam satu genggaman" huwaaaa gerimis lagi


Kay said...

Kak... tgk beg akak berkunci tu, dulu p bandung tak cukup beg, beli beg ala2 beg akak tu jugak, pastu siap mangga... kawan-kawan gelak, diorg bimbang beg tu pecah je kena campak tinggal mangga... alhamdulillah, selamat sampai lcct takde pecah takde koyak...

kak, p mana lg pas ni?

Don't Afraid to Try said...

kak anash,

really touching read your story...

gmbr2 menarik..tergmbar mcm2 perasaan..bkn sng nk jmp kwn mcm ni..

ape2 pun sy angkat 2-2 tgn utk jadi kwn akak...bilelah kt nak bertemu yer...

Dinas Aldi said...

Nakkk! *hangkat tangan laju2 & tinggi2!*

Terharu baca entri ni dik..

Anash said...

syieda,
tetiba malu bila dikatakan begitu..
heheh
thanks


dokter Shah_rule,

malas nak tepek lagu...
(sebenarnya tak reti..hahah)
haii...lama tak bertegur sapa..
sibuk?

Anash said...

JM,
nak jadi adik ipar?
akak tak de adik lelaki
hehhe
dah..sila turun dua dua tangan tuh...
akak dah nampak haa...

kan? bermusafir akan nilaikan 'wajah sebenar' kawan itu

Anash said...

AjlaA,
ala..sebenarnya entry nih bukan nak suruh org sedih...
alamak..tersasar plak maksud entry nih
sorry

Anash said...

Janggel,
iya
gambar en janggel lawa2 juga
izinkan akak tepek lagi eh?
eheh

apa? belanja akak satay?

ok
cun!

Anash said...

Biqque,
sedih? haish...nih entry bukan untuk sedih..huhu
silap tune ayat kot akak nih?

Anash said...

ms smile,
halahaiiii...sorry dik
tak bermaksud suruh touching touching plak

idea dtg tetiba... tu yg terbit eentry cenggini

nanti claim sekotak tisu cap giant kat akak tau...

cap giant je...cap jenama lain akak tak beli

heheh

Anash said...

Kay,
kawan2 gelak tu sebab
derang jeles tak de beg camtuh
kan?

janji beg tu tak pecah..hahah

pas nih?
dok diam dulu....
duit dah hampir pupus nih
sysss

Anash said...

Datt,
dah nampak tangan tuh...
ok
dah leh turunkan tangan
(dah macam cikgu tadika bagi arahan...hangkat tangan..turun tangan)..

Insyallah ketemu jua kita nanti

entry nih dtg dari idea yg tetiba...
jgn touching sangat eh? serba salah plak akak jadinyer

Anash said...

K Dinas,
*lambai tinggi2 dari jauh*
ok
nampak dah tangan akak tuhhh!!!!

touching lite-lite je ...huhu

jom date?
hahaha

Time Traveller said...

Hi Kak Anash.. sorry balik lambat ( saje nak bgtau baru balik jalan2 ) hahahaa..

Hurmm.. as long kita hidup dengan ceria.. tabah dalam kehidupan.. 4 series pun still sihat itu yg penting.. alhamdulillah masih sihat kurnian ilahi.. ( boleh la buat roti jala :P )

Insyallah saya akan bagi semangat selalu pada Kak Anash untuk berpacker.. chaiiyyookkk :D

Anash said...

TTB,
nih pesal balik lambat?
(sambil cekak pinggang yang tak berapa nak ramping)

iya,kan..masih sihat..why not kita menjelajah donia dgn kenali org, kenali diri sendiri...

what? roti jala lagi?(tutup lampu dapur)

terima kasih kerana sudi ada niat nak bagi semangat kat akak utk pegang begpack lebih gigih...heheh

Time Traveller said...

Sorry ( sambil lari sembunyi bawah meja makan )..
betul tu lihat dunia untuk kenali diri dan Maha Pencipta..

la dah siap ke roti jala sampai tutup lampu :P hahahhaaa..

insyallah dalam dunia travel backpacker ni semua buddy :D

Anash said...

TTB,
(tolak kuar dari bawah meja)

akak pun travel sebab minat
dan juga nyedarkan diri betapa
nikmat di beri itu sebenarnya banyak....cuma kita nih reti ke tak nak bersyukur?

(terus simpan tepung gandum)

kan? dunia travel tanpa batasan
eceh-tagline?

Time Traveller said...

setiap orang ada cara sendiri kan..
kita pilih jalan travel.. biar apa orang nak kata apa sekali pun :D

( bagus la simpan.. sebab roti jala dah siap untuk di makan)

travel tanpa batasan.. quote bagus ni.. :D

Anash said...

TTB,
betul..semua ada cara tersendiri
nak yang mewah?
nak yang sempoi?
nak yang vogue?
nak yang murah?

sendiri pikir
hehe
(makan roti bakar la pulak)