Friday, September 20, 2013

Bunga Api dari Perancis di Putrajaya

Nih kisah sambungan dari entry sebelumnya.

13 September 2013-pertama kali jejak kaki di pasar malam Putrajaya
mencari burger
mencari apam balik
dan membeli cekodok udang

selepas itu
wa mem'parkir'kan kete di Masjid Besi
menunggu 'driver'
lalu wa cadangkan 'driver' wa ke sini

tempat wa kali pertama bertentang mata dengan DrSinga dan CikPuanLawa
heheh
kami (wa dan 'driver-that-nite')  dodok di sini
atas jeti
sambil telan burger
dan disudahi dengan minum air tasik mineral
oh ya..makan kuih apam balik kegemaran 'driver that nite' itu
Jam 10 malam
bermulalah kami
mendongak melihat langit 

wahh

weee...

wwoooooooowwww

rasa cam nak tiup asap kasi jauh jauh sket dari api itu

peehhh...

warna putih

merah....

kuning / oren...

putih yang teranggg...

dah macam bintang berterabur
wa tak tentu arah ambik gambar sepanjang 30 minit berlangsung

kejab-kejab pegang henpon nak hambek gambar
kejab kejab pegang kamera nak klik gambar
kejab kejab nak hambek video
kejab kejab nak tendang John masuk tasik
eh eh...
takkkk....


dan ini adalah yang terakhir
kebabooommmmmmm....
dah abis persembahan
jom balik jom
jangan lupa
sila kutip sampah sendiri

dan kami pun balik ikut jem kereta yang banyak banyak berduyun duyun keluar serentak
mujur setiap simpang ada sahaja polis trafik jaga
oh ya
gambo wa sume nih guna aplikasi AUTO
*aplikasi? betul ker??? *
nak yang lebih menarik? 
tuuu...edisi mereka mereka ini

Edisi John KakiBerangan, sila klik kat  SINI untuk persembahan dari Perancis
dan SINI untuk persembahan dari China
Edisi DrSinga, leh klik kat SINI untuk persembahan dari USA

John 'Driver-that nite' anta wa balik ke Masjid Besi
di mana di situ
wa berjumpa pula dengan kawan lama
16 tahun tak pernah berjumpa
kami bersua akhirnya di Putrajaya
heheh

kami memulakan sessi mencari port untuk tangkap gambo
sekitar Putrajaya selepas jam 12 tengahmalam
*sebenarnya ..kawan wa nih kecewa sebab tak sempat hambek gambo munge api, 
sebabkan tak de hasil lagi tangkapan gamba, esok wa cuti, maka kami pun 
meneruskan sesi 'cari port canteeekkkk punya' sekitar Putrajaya
dan juga
melayan wa yang megong tak reti guna kamera
(semua lu belasah auto, kan?)

maka, port pertama..kami ke sini

ok..gelap..sila adjust mana mana patut di mode manual itu (bagi kawan adjustkan)

memang gambar gelap...
dah adjust apa apa patut...
tarraaa
anda percaya tak nih hasil dari kamera cabuk wa? wa dok kata "Ya Allah...lawanyer wehhh!!!!! tak sangka!!"
Drama tak wa???
ntah berapa kali wa dok kata
"lawanyerrr..lawanyerrr..lawa siottt!!! nyerrrr "
ngeleng kepala kawan wa 


next pot
kami di depan Komplek Putrajaya
mencuba lagi
dan kawan wa tolong set kan manual
kamera wa

iya..wa suka ...sangat tak caya selama nih kamera wa bole hasilkan gambo cenggini?

try membokehkan padang di belakang...(gosok mata sebab tak caya)


agak blur refleksi tasik itu....kawan wa adjustkan lagi

Dan kami akhiri sesi gambar
dengan tangkap area di sini
Jam 2 pagi..(lebih kurang)
arggghhhh..pandainya dia!!!!!!!!! reflek di air pun cantik!!!


Mata masing-masing dah kelat
Maka, kami akhiri sesi ini
dengan wa anta beliau ke Nilai
dan Jam 3 pagi wa tiba di Bangi
dan esoknya..mujur tak kije-wa bantai sambung tarik selimut dengan amannya

*buruk perangai*

(Thank you kawan for the info...)

ok jom kita cuba praktik kan apa yang dipelajari tadi...
err....
err....
(terus tekan auto).

ibarat macam lu berada di  NewZealand bila tangkap gambo nih
padahal.............


inilah SEMAK depan rumah nenek di kampung!!!
hahahaha
nah..hambek nih sabit
*mak cekak pinggang dari kejauhan*

OK...wa belum mahir guna kamera wa
(lari mencari pelindungan sebelum telinga kena piat oleh kawan wa)

Jangan lupa 
2 Oktober 2013
Pertandingan Bunga Api 2013 yang akhir tahun ini
sila pakat hambek cuti!!!
hahahah....




16 comments:

dzuchan said...

canteknya...ada tak edisi jepun, bulgaria, zimbabwe dsb? hahaa

satu kali pun tak p usha pertandingan tuh sebab berada di luar kawasan..

Dr Singa said...

bertentang mata di pagi buta!!! :)

nanti kita buat mode manual untuk bunga api tu Rabu nanti nak..?

bawak tripod..!

Daddy Ziyyad said...

so gambar2 fireworks tu semua guna auto mode? ekekekeke...takpe...pelan2 belajar..mudah aja..dan yg penting, kena ada tripod(unless ada kekuda kuat tahap gaban..hahahaha)

2hb ni pun Insya Allah nak merempit ke sana...

gambar kat New Zealand tu mmg best..wakakakaka

mrs.smile said...

tahniah!! selepas diadjust kamera akak terus terserlah kemeriahan gambar disitu :P

2nd october nanti haruslah lebih meriah kan gambar sebab dah makin pandai yeaayy!

Time Traveller said...

Waaa.. round memalam tu.. abag2 polis tak tegur ker?? hahaha.. dulu round mcm tu pun ada abg polis tegur hahaa..

Oh bile zoom nez zealand. zoom out semak belakang rumah yer hahahaa.. lawak benor :P

Dinas Aldi said...

Pergghhhh cantekkkk! Akak sampai sekarang tak dapat2 lagi gambaq bunga api. Gambaq bunga semak kat belakang rumah pun cun, kehkeh!

Jari Manis said...

Betullah..bunga api dari Perancis ni tak berapa cantik..manyak asap kan..

Anash said...

dzuchan,
sume negara yang disebutkan tu TAK DE MASUK PERTANDINGAN kali nih
tahun depan kot?

laa...nih kat mana? oversea ker?

Anash said...

DrSinga,
iya
saling bertentang mata
lidah kelu untuk berkata
hahaah

ok
tripod ada..(ehsan kawan tapi..)

Anash said...

Daddy Ziyyad,
iya?
jom kita jem kan putrajaya pada 2 oct nanti

iya..nengok lalang pun dah feel mcm kat NZ...

tripod? kena beli nampak gayanya
(yang ada sekarang pun ehsan kawan)

Anash said...

mrs smile

tak nak ke turun ke putrajaya?
akak nih baru nak belajar..
lembab kan?

*faktor usia*

Anash said...

TTB,
tak jumpa plak abe polis malam tuh
so, kami tak de la kena tegur

hehehe

untungla ada org tuh dah jelajah afrika...akak nih layan semak je la kat kpg...huhu

Anash said...

K Dinas,
ha a...
semak pun semakkk laaa
janji tak mengecewakan diri
bila nengok hasil tangkapan

penang pun selalu ape ada pertunjukan bunga api
tu kat padang kota tu?

iya lawa? makasih nooo...
hehe

Anash said...

JM,
pergi eh malam tuh?
dok belah mana?

Emy Tak Kecik said...

lawanya gambarrr kak wa ambik

Anash said...

Emy Tak Kecik,
sbnrnya tak lawa lagi
akak masih lembab nak belajar
cara-cara bergambo
thanks dik!