Monday, June 17, 2013

Overland Trip : China- Vietnam : HALONG BAY

Salam sejahtera buat semua penduduk dunia di Malaysia (secara khususnya)
dan penduduk di luar Malaysia (secara amnyer...)
*ko ada reader dari luar negara ker?*

ok, sambungan dari entry lepas..
pasti ramai tak sabar nak tengok gambo kat Halong Bay
kan?
kan????
err..
tak eh...
*kedengaran bunyi cengkerik semakin kuat* 


nih adalah permandangan yang kami lalui
sepanjang 8.5 jam
dari sempadan negara China-Vietnam,
jumpa gunung ganang...sehingga la kami lalui

wa yakin mereka nak bina MRT sambung dari Kelana Jaya ke sini....
tanah landai yang ditanami padi sebagai tanaman utama penduduk tempatan
Dengan cuaca 15-25 darjah celcius, taburan hujan 2000mm - 2200mm setahun, maka ....
(awat plak ayat wa tadi macam skema Buku Ilmu Alam Darjah 6 tahun 1985?)
*bunyi nyamuk kedengaran.....*

Kami akhirnya tiba di hotel Asean Hai Ngou
penyambut tetamunya yang ramah, dan pandai bercakap bahasa Urdu England Inggeris
menyambut kami dengan baik
sambil sempat marahkan teksi 2 ketul tuh sebab meng'cekik darah' kami dengan tambang tak patut
iya....
sabo je la..susah senang hidup berkelana..
ada kalanya kita diuji
(ewah...ayat puisi le pulak)


wa melambungkan diri di bilik ini..nikmatnyerrrr
selepas kami semua selamat makan malam
wa rasa kebas bon### dok lama-lama dalam bas.
total hour for millage  dalam bas tadi adalah 12 jam
(boleh berakar punggung wa jadinyer)
   

OK ...nite ebibodi
kunci pagar sume
kunci kete
eh
kunci pintu
dan  saya kunci lirik lagu itu!!!!
eh
eh
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


kedengaran ayam jantan bersahutan...
bangun, celik kan mata...
eksersais lite-lite
subuh
mandi
jom siap...kita minum dulu!!!

sepanjang hostel yang wa jalan untuk kali nih
akhirnya kami jumpa sarapan yang sempurna disediakan
oleh pihak hotel
(...berulang-ulang telur goreng kami mintak tambah..hahahah..)

dah kenyang kawan-kawan?
jom kita mulakan pengembaran 
ke Halong Bay

Perjalanan kami menaiki satu van
ke sini dalam 10-20 minit sahaja
dari pintu hotel tadi 


tempat di mana kami akan mendapatkan tiket
menaiki bot
untuk package 6 jam
sahaja
cukup la, kan?
Urusan pembelian nih semua diuruskan oleh pihak hotel
Kami pilih untuk menyewa keseluruhan bot tersebut..........
percutian mewah la sangatttt!!!!!
sebab kalau nak join dengan orang lain, kena tunggu bot tuh penuh, baru la bot boleh mulakan perjalanan....
masa adalah amat berharga bagi diri kami pada ketika itu 
maka......

satu bot kami yang empunya
hahahahahahah.
(Sambil cekak pinggang yang tak berapa nak ramping...)
sila duduk semua iya anak-anak sekalian


motif bawak kalkulator besar kedabak? bukan ke henpon ko ada calculator jugak? *olskol*
diberi minum teh cina
and off we go
Halong Bay nih apa sebenarnya?   
sila la baca kat sini 


Dek atas, kami lepak di sini
sambil melihat keadaan sekitar
hujan renyai-renyai
agak suram
tapi ade kami kesah?
dan bermulalah acara mengambil gambo
sana sini



nih adalah contoh kapal yang sama jenis kami naiki 

yang nih ada double deck
yakin untuk bermalam di sini



.....haiiiii you allsssss...
....how are uuuuu???
.....fine thank you....
.....have a great day...
....see you in court...
ok
yang ayat last tuh BUKAN ayat ucapan kami kepada mereka.




nih lagiii besar
mau sebulan kot deme dok bermalam di Halong Bay?

siap ada ruang buka di belakang boathouse nih?
*kenapa tetiba wa terbayang James Bond kuar dengan jetsky dari belakang boathouse ini?*


ada juga pihak penjual ikan / ketam / siput / songket / simpul kasih (ko hengat dah nak raya ke hape?)
dari bot kecil itu



kami singgah di sini
tempat sangkar binatang laut  

tatau ikan apa
jangan tanya

sila pilih
kami tak pilih
kami nengok je

sotong ....
tak...kami tak beli buat haiwan peliharaan
akhirnya kami beli ikan...ikan...ikan apa???
untuk masak makan tengahari
harga?
dah lupa
hahahhaha...
(kan...short term memory...)

ok sambung bergambo lagi

abaikan 'superman' tuh


abaikan juga 'supermodel' dua orang ini
sila fokus kepada permandangan alam sekitar

Cantik eh?
Subahanallah


katanya itu ayam
dua ekor
sedang berdating

dan lagi permandangan

salah satu tempat untuk kami singgah
memang ada dalam Package tersebut
disuruhnya kami panjat sampai ke puncak atas tuh
untuk menikmati permandangan sekitar
tapi kami semua pemalas....bila kata kena naik tangga?
tinggi tuh!!!! 
maka, kami langsung tak singgah di sini
hahaahahah....
bole mintak skip pegi tempat lain? 

sambung balik nengok permandangan TANPA kapal lalu
Subahanallah

kami singgah sini
nampak tuh ...ada platform
dari situ leh nampak permandangan cenggini

ok?
tak de la tinggi mana...
sebab lepas nih dah tak de singgah mana-mana lagi dah
so, kami pun turun di sini

nampak bot nih jual memacam jenis air / makanan


sila baca

sila baca
oh ya, nak masuk gua sini, sila tunjukan tiket masa dapat di jetty sebelum naik bot tadi
so, JANGAN HILANGKAN TIKET ITU
(simpan dendiam dalam purse)
jom daki tangga...
jom...(pegang kepala lutut....)

wah...cantik...


lebih kurang macam gua di Guilin
tapi tak de 'light & sound show'


permandangan dari luar gua
di platform
di tempat di mana orang jual barang cenderahati
wa tak beli
wa nengok je

dah
jom turun plak


hai korangggg!!!!!!
(ok..kamera wa tak leh zoom jauh....)

rasa macam di Florida, tak?
apa?
tak?


sebahagian makcik yang menjual makanan berasaskan makanan dari laut






Koranggggggggg!!!!!!!!
Pandang sini cepat!!!!
Akhirnya kami dipanggil balik ke kapal
untuk makan tengahari
Iya, kami lapar sebenarnya



Lauk-ikan tadi beli kat sangkar, masak stim
sedap.
telur goreng tuh, kami tapau dari sarapan hotel tadi....
(Ingat tak? kami dok berulang-ulang suruh pihak hotel gorengkan telur...hahah..budget sangat,kan?)
ada juga telur rebus
kari daging brahim
dan nasi
Kenyang ...Alhamdullilah





selepas makan,

semua orang membawa diri memasing (sebenarnya semua..hampir semua terbungkang tido...hehe)
Maszuber tengah dok message " Ayang, kalau ada ketika ini, kan best...huhu..."



sambung lagi tengok kapal
kapal kecik
dan juga

kapal besar
barge
tatau isi apa
pasir kot?

Setelah 6 Jam kami berada di bot ini
akhirnya kami pulang ke pangkal jalan hotel

Berakhir sudah episod kami di Halong Bay
*sila tunggu edisi John, Janggel dan MasMZ untuk entry mereka*

jom balik
jom tarik beg kuar dari Halong Bay
dan jom kita terjah Hanoi


terjah di sini
BUKAN Pasar Besar Siti Khadijah, Kelantan
BUKAN Pasar Besar Payang, Terengganu

untuk kami abiskan duit Dhong kami
secara berjemaah mahupun secara Mak Jemah
tunggu entry berikutnya
(nak abis dah citer nih...sikit lagi...heheh...)

26 comments:

dzuchan said...

Subhanallah...santeknya halong bay ittew..
*guling-guling lagi*
bila nak sampai tah
*kira duit tabung*

nampak sejuk la, sejuk tak kak coco?

Vam Lautner said...

Cantek yer kak pulau tu....bila saya nak sampai ni..?....waaa sambil menagis melihat thesis yg x siap2 lagi ni..kan sng kalau thesis tajuk " how tu create blog n be the fofular blog like coconutzzzz.."...hihihihi

Dinas Aldi said...

Subhanallah, cantiknya..

*pengsan*

*sedar dari pengsan*

Subhanallah, cantiknya..

*pengsan lagik*

*sedar dari pengsan*

Dik, Halong Bay cantiknya, memang best la tengok..teringin nak pi..

*pengsan..lagik..*

Hang Dhamin said...

kat halong bay tu x boleh mandi ka? snorkling2 xde?

Dr Singa said...

dah tanda rait kat list Tempat UNESCO Yang Wa Dah Sampai ?


sotong Halong Bay macam mengerikan je nak dimakan!!

Biqque said...

teringat masa gi sana, otw kat atas laut tu nampak tilam hahaha! hang dhamin kalo nak snorkeling silakan, mana tau kot2 jumpa harta karun ke naga ke dlm tu hahaha!

wah mewahnyer amik satu kapal korang jer! nape tak buat vidclip ke bergambar gile2 ke? owh dan arif takde ek, takde la gambar pre-wed!

Henry Fox said...

amboihhhhhh rajin sungguh update blog. untungla mewah naik private cruise katanya!

Anash said...

dzuchan,
udah..bangun..toksah guling lagi..
ish
bila nak pegi?
bila-tabung-itu-penuh-la..kan?
sejuk? mula2 je pastu tak sejuk ...
elok je pakai t -shirt

Anash said...

vam lautner,
sila abiskan study
pastu sila buatkan kek utk akak..
ehh...silap
sila updet blog ..jangan tangguh
camneh nak popular mcm akak???
updet blog pun..sipi sipi aje??
(hahaha...abisla kena kutuk pas nih)

Anash said...

Kak Dinas,
(percik air kat muka akak..)
aik? pengsan lagi?
(standby dengan air sebaldi.)
udah le akak ..jgn pengsan lagi..
(pegang hose bomba)

Anash said...

Hang Dhamin,
bole kot...tuh yang ada pantai deme mandi...
kami tak snokelling-masa terhad

Anash said...

Dr Singa
wa tak de list UNESCO utk di rait
wa belasah je pegi
tau tau rupanyer oooo..nih tempat UNESCO ???

iya sotong itu wa pun rasa macam...sel bakteria tapi dibesarkan menjadi raksakse lalu meng'fire' ultraman..kendian..blah..blahh

Anash said...

Biqque,
tu la, Dan tak de
sedih ....no vedeo...
kami nih kalau hambek vedeo mesti gegor bagaikan kena parkinson level 7.8 scala richter..

tilam? belah mana plak nampak tilam???

mewah ? demi keriangan berganda kata Janggel

Anash said...

Henry Fox,
untungla kannnn???
kata anak orang kaya?
kata golongan kelas atasan?
kata..kata...er...

Janggel / Rain said...

Untungla!

Time Traveller Boy said...

Janggel tak update lagi gmbar2 di Halong Bay.. nasib baik orang yg seangkatan rombongan dah update .. maka boleh la sambung baca hehehee..

memang lawa layan picture kat Halong Bay..
Untung nyerr.. :-)

jarimanis said...

ha'a tak sabar nak baca tapi kenapa jadi org paling lambat baca ni adusss

Luas bilik hotel..berapa rate 1 mlm akak?

Sewa bot khas tu..hanya org kaya je mampu sewa bot private nih :-) bot ni kami yg punya..berapa sewanya

spechless..view kat sini mmg awesome..JM nk jugak pergi satu hari nanti tp entah bila lagi..baru verangan

sori kak ..komen terlalu panjang :-)

anakomak said...

wah... tingin nak gi sini lepas tgk RUnning Man hahahaa...!!

Cantek arr sis!!
Eh silap, mksd nya cantek ar tempat tu, sis!

ahhaha... ;-)

gadisBunga™ said...

eh...tengok entry awak buat saya rasa nak pegiii bulan depan jugak! tapi bulan depan puasa. pastu raya. okelah. macam nak pegi bulan 9 jugak! berjaya! entri awak berjaya!!!

Anash said...

Janggel,
MEMANG BERUNTUNG!!!!
huh...

Anash said...

TTB,
Janggel dah updet
leh tengok blog dia
iya
cantik permandangangan di halong Bay
Sila jejak kaki di sini
pas abis round satu Afrika tu tau!!

(kebil2 mata tengok petisurat kosong...kosong...huhu)

Anash said...

jarimanis,
ala..blog akak kan tempelan aje
manakan nak baca awal-awal..kannnn???

rege bilik? harga kapal tuh sewa?
sila rujuk blog janggel yang penuh misteri...eh..penuh ilmiah itu
penuh info dan penuh cerita

hehe

Anash said...

anakomak,
pesal sume nengok citer runningman nih?
sedap bebeno ker?

iya akak jelita
eh
bukan? bukan puji akak??
ok
iya..tempat itu memang jelita
hehe

Anash said...

bG,
berjaya?
maksudnya?
berjaya racun pikiran gB ke Vietnam???
yihaaa!!!!
sila tangkap gambo banyak2 tau!!!!

Time Traveller Boy said...

hahaha.. peti surat koosng??? orait orait.. bersabar separuh dari iman :D

Anash said...

TTB,
(sambil renung petisurat itu kembali)...
tengah sabar lah nih...hehehe
(pegang penyapu lidi)