Sunday, March 31, 2013

Tasik Kenyir - Part 4

gigihnyer wa nak abiskan entry nih
(sambil kira bape part lagi nak tamat?)

gigih jua wa nak abiskan kije di 'perantauan'
(sambil kira bape duit nak bayar kos hotel 'rumah tumpangan AhChong')

jom
sambung cite kenyir nih...
Kami akhirnya tiba di Gua Bewah.
ada apa?
ada gua...
bukan wa
GUA...


sila baca...
(dilarang bwk tripod???mmm..elok je kami-kami bawak?)


aras air tasik dah meningkat
sepatutnya kami leh pijak tangga ..yang tenggelam tuh...
tapi kami terpaksa berenang kuak kupu-kupu untuk ke seberang guna bot kecil
iya
dalam tuh...
sila bayangkan kedalaman aras air yang naik.


sebahagian tangga yang cerun
jangan risau
ujian fizikal di sini agak santai
tak sampai 10 minit naik tangga tanggi 
dah pun tiba di muka gua



lipas tuh BUKAN di dinding tapi di lantai gua...
kami masuk dalam
sila bawak lampu suluh
dan sila cari lipas berbontot biru
satu-satunya tempat yang ada lipas bontot biru
iya...nih wa tak tipu ...
sebab tepi muka gua nih ada sudut pameran
tunjuk gambo lipas bontot biru..

leh nengok kat sini dan juga di sini tentang Gua Bewah 
Kami sempat bergambo beramai-ramai
dan cikgu Gai mengajar cara-cara mengambil gamba dalam gua
(nanti wa tepek..lum lagi sempat nak cilok dari lappy Liza@Bad kawan wa)
(wa tutup kamera ...senyapkan diri nengok mereka-mereka sedang belajar)
wa?
sibukan diri cari lipas bontot biru


kendian
kami keluar dari gua
sebab dah nak magrib pun masa nih
cuba mencari sunset...

tak de nampak matahari
ok
......
dan malam
tibanya untuk makan
ayam panggang, itik panggang ,ikan panggang, 

dan malam itu
kami akhirnya berjumpa 
artis???
er...
perintis?...
saintis??...
mantis??? (ko ingat mentadak mentadu???)
katunis...
haaaa....
baru betul...
menjemput En Ujang dok tengah-tengah...
(human wave everibodiiii.....yuuuhuuuu!!!!)  


ps: nih sapa yang hambek gambar nih? wa konfius, belasah letak credit kat en Aloy...(hehe)

pada ketika ini wa nebes 
sebab nih kali kedua wa jumpa en Ujang
kali pertama, wa tingkatan 2 (kot??...tak plak ko nebes...)
zaman majalah GILA-GILA sedang mengiler di pasaran
wa jumpa beliau masa mintak otograf di Melaka...

ahahahaa....wa citer la kisah lama tuh pada beliau...
(macamle dia leh ingat...dia ada ribuan peminat tau...)
.
ko? ade blog je...
*bunyi cengkerik yang sayu*

selepas dapat berborak 
kami-kami-kami semua mula melantak makan
dan selepas makan...
wa biasa la
tido
selepas tengok TV barang sejam dua
hahahahaahah
(senang betul hidup lu kat boathouse nih)....
esok pagi?

another sunset activities...
wa berharap bateri kamera wa kembali ok...
mmmm...3 takuk kembali...
dan kali nih  wa banyak guna mata kanan untuk lihat lubang kecik kat kamera
tak guna screen lagi
(baru tau, penggunaan screen di kamera akan menyebabkan bateri cepat habis)
TQ cikgu for the info


test manual....
adjust...


ok
but still ada kurangnyer...
tak pe 
cuba lagi
wa duduk di mana ketika ini?

gaya seorang yang pasrah duduk ayu hujung pangkin
sementara yang lain gagah berdiri
dengan tripod masing-masing
ok..snap lagi
kali nih ada model lalu...
model? 

tuhhhh
model naik bot
heheh...
bateri terus jatuh ke takuk 2


wa cuba lagi hambek
ok...takuk 2 di saat genting...
wa terus tutup kamera wa...
dan mula guna henpon selepas ini...
korang nak tengok hasil pro yang lain????

nih oleh en Dome
(wa hantuk kepala hujung keyboard PC)...
cunnnn.... 

(lagi laju hantukan kepala di tujukan di screen PC pulak)
awsome....
hasil dari cikgu Gai

kemudian, kami naik bot kecil untuk sambung cari lokasi lain untuk hamek gambo
jommm....

itulah model atas bot tadi

gambar seterusnya adalah hasil dari henpon cap biasa-biasa ...
(I heart my BB)


sabo....sume tengah belek-belek gadget masing-masing
wa? belek henpon sendiri
(dan nak bagitau...wa tak de akaun instagram-motif ko nak bagitau?)


en Dome beraksi



nih kamera sapa eh? lupa....

kat sini sepatutnya leh nampak muka Gua Caya Lu Taat
(tak bleh blah...ada orang tu..jawab nama gua ini...Gua Caya Lu? hihi..)
tapi dah ditenggelami air

see? submerged signboard...
tinggi tak kenaikan aras air di tasik ini?

kendian, kami balik untuk sarapan.
mandi?
takkkkkkkkkkkk......
hahahahah.....ada sapa kesah ko dah mandi ke tak?


pandangan dari dapur
nampak mereka pulang dari menangkap ikan...agaknyer la

selepas aje wa hambek gambar nih...tetiba...

ada boathouse lain tiba
oooo
derang nak gi nengok Gua Bewah
ok..kami pun beredar
jom..
.all aboard!!!!

"jib...jibbb...jibbb!!!!!"
"apa kak?"
"pandang sini...cepat!"
"ok....."
wa ada hati nak hambek gambar sana sini
ok...ketika nih tinggal 1 takuk...
kritikal.
sebab ada satu lagi tempat kami akan singgah
wa mula menjadi kedekut untuk mengambil gambar selepas ini
(ala...tak bestnyerrrr tak leh klik sana sini!!!)


gambar nih guna hp tau...
mereka sedang belajar lebih lanjut tentang photography
wa? 
dok dendiam je la tempat lain
(pasrah..bawak diri..)
apa?
dok dendiam??????
diam le sangat....


"...dipenghujung alam cinta...."
"disini akuuuuu...tetapp menungguu...bunga-bunga cinta kembang terhalang...."
hahahaahahahah...Rock Kapak!!!
layan karok ,,,ok???

dengan sapa?
syssss............

(bila pikir balik...wa tak pernah buat kije gini sengal...malu pun ada!)
syssss....
*tekup mulut dengan ketat*
 ( 7 keturunan ikan kelah akan berhijrah ke Tasik Chini 
sebab kemalangan pabila
 terdengar kelunakan suara wa di Tasik Kenyir)

dah letih nyanyi
(tau...bukan sedap mana pun...)
wa sambung aktiviti wa yang lain
iaitu.. 

memasak
apa perasaan anda pabila membasuh kuali
dan menumbuk cili
sambil leh tengok 3biji bot kecil ikut dari belakang dapur

huh? memasak?
membasuh?
menumbuk cili?
tak de puuuunnnnnnn???
(iya..wa pemalas...)
berlalu pergi


haaa..nak sampai dah
mana? ada apa?
tuhhhh...tuhhhh
di mana tuh???



di mana wa dapat pijak jambatan gantung ini
ingat Tasik Kenyir tak de jambatan gantung???
huh????
entry 5 coming soon....



17 comments:

Don't Afraid to Try said...

best la kak coco berdrama queen...

gbr dok bersimpuh tu mmg xthn...

Henry Fox said...

untungla akak ade cikgu ajar mcm mana nk amek gambar cantik2. amek dlm gua pulak tu...

mcm best je trip akak ni? bila mau sponsor kami? kekeke

Janggel / Rain said...

Motif duduk bersimpuh tepi pangkin mcm tu? Hahahaaaaaaaaa

dzuchan said...

encik ujang...dia sangat lain dari dulu

menetes ayaq mata tgk gambo sifu2 akak
don't worry, walau kamera fon, walau kamera bateri low..
i got da feeling

Vam Lautner said...
This comment has been removed by the author.
Vam Lautner said...

tak semena-mena saya ambik telepon opis dan ketuk kepala jugak....x jd hantuk kpl kat pc opis,nnt x leh buat vitamin B....

nnt bila barlik dr obersea sila turun kan ilmu potogarper kat saya jugak yer...hihihi..tq

Dr Singa said...

Yuuuuhuuuuuu awak!!

Kita kat Madagaskar lagi!!!
( kita ? Awak ? )

Lu cakap kat PakCik Rozali..
Cari FM Toba wa!!
Wa masih tak puas ati!!

Anash said...

Dont Afraid to try,
drama queen sangat
ok akak nak nampak ayu
tu sebab dok bersimpuh...
hahahah

Anash said...

henry fox,
apa ke hal le pulak akak kena sponsor?
ish...
sila tabunglaaa..
ada trip lagi tuh derang nak buat


Anash said...

Janggel,
gelak sakan?
huh
kbai

Anash said...

dzuchan,
terharu ek?
tq
hehe
en ujang lain?
iye? zaman berubah...

Anash said...

Lautner,
(bawa lari jauh tepon tuh)
karang pala berdarah...main hantuk2 plak?
heheh

dahhh..akak dah balik dari obe-c nih...

meh kita tangkap gambo meh..

Anash said...

DrSInga,
oooooo
balik la wehhhh...
upload gambo byk2!

tatau la mana FM tuh
nanges le sebab tak jumpa
sila simpan jangan pos lagi...
huhu

Time Traveller said...

Best2.. pemandangan yang menarik..
tapi mana contact org boat ni ..

Anash said...

Ya Allah..sume post masuk komen...
hahahaha
sila baca Part 6 (Final) utk no contact

belum abis gigih baca nih
kikiki

Time Traveller said...

excited kot tengok gamabr2 kat kenyir :P

Anash said...

TTB,
haii..sabo je la

nih dah balik malaysia ke belum?