Monday, March 25, 2013

Tasik Kenyir - Part 2

(gosok-gosok bulu kening-ok..ada..)
(picit-picit dahi - ok..ada)
(jentik-jentik hidung - ok..ada)
(tonyoh-tonyoh mata - ok..ada)
....
..
.
Syukur...masih cukup sifat
ok.
start balik mana berhentinya entry nih
....haaaa....
kami terus tukar dari bot besar ke bot kecil
untuk ke tempat yang mana boat besar tak leh lalu...


tu waaa...pakai baju merah..nampak tak???
hujan beb...
nasib berbumbung bot nih..


dan nih permandangan dari bot kecil.
 'parking lot' untuk kami bermalam 


ada juga boathouse lain yang berdekatan
tak de la dekat mcm rumah teres sebelah menyebelah...
derang pun ada 'port' mereka tersendiri.


jam 6 petang
kami lalu di sini


nampak burung terbang
sana sini
tak banyak
nih je yg sempat di'tembak'


menghampiri kawasan
yang menjanjikan gambar
refleksi tasik dengan alam
yang cantik


cepat ngaku...
cantik tak? cantik takkk????

(sambil pegang pisau lipat.....)



wa sedang berdebar
sebab masa inilah 
bateri kamera wa mula hilang satu takuk
dan wa sangat-sangat-sangat....sangat menjadi penjimat 
dengan tenaga bateri kamera yang sikit itu



wa cuba adjust manual.
tidak guna auto lagi 
(lap peluh kering bila nengok nyawa bateri) 


terang...wa nak langit biru...


tarraaa...
biru dahhhh!!!
lagi sekali...

terang warna langit...
wa adjust lagii...



yeayyy...
terre plak wa???
hahahah
riak!!!


tetiba cikgu Gai bersuara...
ok...cepat!!! semua hambek gambar tuhhhh
tuhhh...tuhhh... adjust sume yg boleh
semua nengok ke langit...
wa pun sibuk jugak
adjust apa-apa yang patut pada kamera wa
(padahal....blur yang amat..nak cari setting apa gala ntah? sume tak reti!!!)
iya...wa bukan guna DSLR


laa..jadi biru le pulak?
adjust lagi...

ok ...
di kala nih ntah bape puluh gambo wa hambek
sume ntah apa-apa la jadinyer
cissss...cisss...
dengan bateri tinggal 3 takuk...dari 4 takuk...



tak pe la...
wa dapat gambo nih dikala kapalterbang jenama apa ntah 
lalu...
wa bangga tahap wa yang biasa-biasa nih

kami pun terus balik ke boat house
sebab dah pukul 7.30 malam
wa akui
pada ketika ini...agak spoookyyyy...ok?
kiri kanan hutan
keliling air tasik
tak de shopping mall...
(ok..itu over!)

kedengaran suara binatang bersahutan
kami semua diam
hanya kedengaran enjin motor
membelah malam
misteri..
(ehhh...novel ke hapa nih???)
  


akhirnya kami sampai di boathouse kami
Alhamdullilah
selamat...jam menunjukan hampir 8 malam.
iya..kalau malam...sangat gelap..
jangan berangan ada lampu neon setiap 250m tepi-tepi tasik nih

suspen woo...
hanya jurumudi berpengalaman tau selok belok tasik
bila bawa bot kecil...
mana dahan patah
mana hujung pokok tenggelam
mereka tau elak
lagipun aras air tasik nih dah meningkat
lagiiii la tak perasan dulu nampak ada pokok disitu...
dah tenggelam dek air...tau-tau bot leh langgar dan terbalik...
ko pandai ke berenang???
huh???

Malam...kami nengok tv
selepas makan malam
wa tido awal.
sejukkkkkkk....bestttnyerrrr...
(tido bergulung atas tilam)
tau-tau...sedar-sedar..    

erghhh....siang????
sah
subuh ilang!!!
*jangan ikut perangai setan,ok?*

Esoknya...kami ke?


sini...airnya cetek..
tak caya?
cetekkk...
jernihhhhh..
sejuuukkkk...

see the leg...
pijak batu sini sakit
nampak sangat lu ada sakit sana sini badan tuh...
(sambung pijak sana sini)

iya...
kami berendam
tapi wa tak mandi
sebab...
malas aaa basah-basah
i kan puteri lilin...
eh tak kena mengena 
(padahal dah basah sekerat badan )
 jab eh
next entry wa janji sambung Part 3
sebab wa capal...eh capek
capek=penat? kan? kan?

situasi terkini :esok...wa ke sini lagi..
mana?
mana?



aduiiii...
aritu 
keje wa sebenarnya tak abis 
jadi
disuruh datang sini 
dan jangan balik semenanjung sehingga kije selesai...
glup

#nanges tak de lagu#
korangggggggg.....tolong doakan urusan donia wa nih selesai
huhu
wa dah jadi bola getah...melantun sana sini
#sambung nanges#
(kalau outstation ke newyork...kan best???)
ps: maszuber...nak ikut gi swak? jom masuk dlm beg akak...jom...meh..meh...




12 comments:

Janggel / Rain said...

Untungla boleh jadi bola getah.,,, tak perlu jd span....

Don't Afraid to Try said...

kak,

jp eh...tkt kene sembelih dgn pisau so wa cakap la gmbr akak mmg reflects...hahaha..

ht2 ya di waterfront tu megrib2 or mlm2..situ byk pencopek n kaki pengepow...bkn nak tkt2 kan akak, jz bgtau supaya extra hati2 yer..

Biqque said...

kat boathouse tu bleh charge battery tak? kena bawak international adapter tak?

*lariiiiii*

Dr Singa said...


aiyoo..
samseng kampong dusun ahhh main acah-acah guna pisau lipat!!

wa nak kek lapis masam manis tiga!!

psst..
wa nak gi jauh ni..
tempat yang ' hah..? ada apa kat sana..??' tu ..

bai....

Dinas Aldi said...

Cantik! Cantik! *ngaku sebab takut peh kena ugut*
Tapi bila tengok gambaq, memang cantik pun *kensel lap peluh invisible*

Suka sungai cetek tu, nak pi berendam kat situ..

Akak pun baru ja kena belah badan jadi 3 sebab kena buat keja bertindan baru2 ni. Mangkuk la depa semua. Nanti sat nak mengamuk lepas sekolah bukak nih.

MasZuber said...

cantiknye kenyir ni kakkkkkkkkk

kita memang kena pegi ni reramai satu hari nanti!!!

Nak ikotttt masuk dalam beg!!!!!

Anash said...

Janggel,
selain dari jadi bola, akak pernah jadi beskal tua mahupun tenggiling kuning...janggel pernah?

Dont afraid to try,
haaa..nasib baik kata gambo tu cantik
(simpan pisau lipat)...
hehe
iya...akak pun telah diberitahu oleh staff di kuching..thanks on the reminder given....noted
(kunci bilik hotel rapat2)






Anash said...

Biqque,
tak yah internasional plug...bukan oversea pun
iya..kuasa letrik ada-guna genset.
sila bwk charger..jgn jadi cam akak...pelupa.
dan jangan larikkk....
heheh

DrSinga,
jgn tinggal daku...
safe journey!!!!
(lambai dgn tisu dari jauh!!!!)
simpan kek lapis seketul...tak tuntut..abis kena makan...hahah

Anash said...

K dinas,
mesti tgh tanggung kije org,kan,kan???? bahagi 3 lagi byk tuh!!!!
best cecah2 kaki di sungai ini
nyamannnnnnn....


maszuber,
nak lari dari hutan kota
elok dtg sini
sangat santai
tiada rushing sana sini
(bukak zip beg)...cepat masuk sebelum kastam nampak ...cepattt...

Time Traveller said...

Kita tengah mencari info rumah boat.. kuar pula kak anash nyer blog.. huhuu.. mana nyer contct taukeh rumah boat ni? :P

Janggel / Rain said...

TTB

Itu tandanya anda sedang masuk ke ruang blog retis penuh peminat!

Anash said...

TTB,
betul? taip "rumah bot" kuar blog akak?
kena try nih....
google ker?

Janggel,

mana banyak peminat???
lain le orang tuh...