Thursday, March 21, 2013

Tak sampai 40 Jam berada di Kuching

Nih BUKAN entry Kenyir
nih entry kisah wa di Kuching, Sarawak.
(kenyir? sebab sambutan hangat...(hangat ker?)...wa akan rangka entry lagi cunnnn...)
haha...tunggu tau...
.
.
.

wa mendapat mandat ke Malaysia Timur
untuk menyelesaikan masalah
atas urusan kerja
BUKAN ke Lahad Datu
cuma ke Kuching 

tiba di Grand Magarita Hotel
di sini
wa tengok channel NatGeo sensorang
sengeh sensorang
dan juga
melopong sensorang  

tak dapat permandangan memandang Sungai Rejang
maka
wa dapat permandangan Bandar Kuching
dan patung kucing 3 ekor tuh wa leh nampak dari tingkap ini 

sempat berjalan sekejab
sebelum balik ke semenanjung
dan juga sebelum wa bersarapan di hotel itu

selepas mandat yang diberi oleh pihak pejabat dah diuruskan
wa terjah di sini


membeli mana yang wa sempat rembat

merasa ayam panggang -sedap weh!
kat kawasan foodcourt bersebelahan pasar Satok yang baru
mana pasar Satok yang baru?
err... tatau ....
hahah


sebenarnya wa agak tertekan dengan aktiviti outstation wa kali ini
rasa...tak tertanggung
tapi wa terima
dengan penuh harapan
wa boleh settlekan perkara ini

yea right...



agreed to the max


hari terakhir wa di sini
wa sempat juga termenung 
model itu BUKAN wa


nengok seberang sungai
banyak perkara bermain di fikiran
tapi wa cuba tenangkan hati dan jiwa ketika ini

melihat bot ini lalu

dan satu lagi lalu... 

dan satu lagi lali... eh ...lalu...

wa nampak dari apa yang wa menungkan tepi sungai ini
tak kira apa jenis bot lalu
warna apa
sapa jurumudi bot
kosong ke ...berisi ker bot ini...
sungai ini tetap seperti biasa
airnya mengalir
sesekali aras sungai meningkat
ataupun turun
sungai nih tetap dipanggil sungai
(mula daaaaaahhhh merepek ......)  

wa sedar
wa sebenarnya lemah
tapi
kena berdiri dengan gagah


tak sampai 40 jam pijak di bumi Kuching
wa kena balik semenanjung
penat
mental
dan
fizikal

wa sebenarnya tak boleh nak senyum ketika ini
sehingga lah tiba di perkarangan pejabat...
(gigih kan? balik outstation terus masuk opis?)

Jam 4.00 petang..wa dapat senyum kembali
pabila ada staff pejabat buat lawak :
"aik kak? aritu pegi pakai baju tuh, balik pun pakai baju sama?"
"akak..saya nak nyanyikan lagu akademik fantasia - yang peserta kena singkir kan tuh"
"haiii....nih apa kes sorong tarik troli masuk pejabat? lari ker?"
"mana ole-ole?..ade ker untuk saya"
"eh..nape balik cepat sangat? ingatkan seminggu dok sana?"

dan pelbagai sapaan demi sapaan wa terima takala menunggu lift pejabat dibuka
sume diiringi gelak dan senyum...
terhibur sekejab diri ni.

thanks for cheering me up guys...
wa boleh senyum ....walaupun hati digaru resah

next entry : Kenyir - Part 2...
tunggu tau...(mana pulak le external disc wa campak kan aritu?...)

*entry meluahkan perasaan ....korang layan ajelaaaa......hehehehehehe...*
*dah dikatanya...blog nih bukan blog travel....mahupun blog masakan...ini blog sengal.....wakakaka...*


 

20 comments:

MasZuber said...

ke sana ke mari,

diperlukan oleh bos bila2 dia nak panggil, itu menunjukkan memang akak sangat2 diperlukan oleh bos. SYABAS!!

ps: sedih kak saya, TAK PERNAH SAMPAI KE SARAWAK LAGI!!! aishhh

CiKPuaNLawA said...

salam kak,

akak memang bersemangat waja.. dan gigih....

hebatt...!!!

Don't Afraid to Try said...

bertabah yer kak...

sy pn slalu menjadi mangsa keadaan..klu training2 org xnak pg..last2 minute, mesti nama sy yg naik..pernah balik tgk pakcik meninggal pkl 4 pg..e.sok tu trs kene pg kl attend training...sy penah ckp blh x mintak excuse, siap dpt reply...training ni bkn sng nak pg..bla..bla...bla..

oleh sbb dh diamanahkan pd sy, sy ttp pergi..pdhal sy rase bdn sy dh remuk kepenatan kak..cuba klu tmpt best2, org lain dulu rembat..bila xblh, br bg ikan2 bilis ni pg..

Hulubalang said...

'blog sengal' wakakakakakaka..

tu yg buat iolss nak membaca selalu hehehee...

masMZ KaKiJaLaN said...

akak #datintansreecoco,

saya doakan akak jadi ceo kat opis akak taw... pastu jangan lupa lantik saya jadi setiausaha sulit akak yer..... hihihihi....... :D

peace V

Alycia said...

salam kenal dr Alycia...

suka bc blog akak..
dan dh follow blog Akak sbb Alycia pun suka jalan2 ;)

Janggel / Rain said...

Mana kek lapis serawak saya??? Mana???? Mana???? huh

saya pon tengok channel dan rancangan yang sama kat TV3 masa yang sama jugak tu....

k lah, nak terjun swimmingpool buat kesekian kali.

kbai.

Janggel / Rain said...

Mana kek lapis serawak saya??? Mana???? Mana???? huh

saya pon tengok channel dan rancangan yang sama kat TV3 masa yang sama jugak tu....

k lah, nak terjun swimmingpool buat kesekian kali.

kbai.

Janggel / Rain said...

opsss dua kali pulak pos...

kbai.

Dinas Aldi said...

Wahhhh munaSarawak peginya! Cam sedih ja, besar dugaan dalam tugas kali ni eh?

Blog sengal pun akak suka mai baca entri & tengok gambaq kat sini, okeh. I like. Maknanya akak pun sengal jugak kot, kahkah!

Anash said...

Maszuber,
kije adalah tanggungjawab...kalau tak masakan akak leh ada gaji nak bayar kos jenjalan sana sini..hehe

sekadar mana termampu aje...(ishh..malu plak kene puji nih...his..hissh...)

thanks for the support mas!!!

Anash said...

CikPuanLawa,
thanks ... ayat sangat memotivatekan akak nih...(senyum tak abis haa...)

anda juga sama hebatnya...jgn tatau plak? hahah

Anash said...

Dont afraid to try,

kita nih bila jadi staff, selalunya digunakan utk kesenangan org lain.

ish..4 pagi balik, then sambung training? letih tu!!!!!

tapi ada bagusnya kita jalankan tugas itu demi Allah...baru terasa nikmat...kan? percayala...cer pasang niat gitu...

Anash said...

Hulubalang

ma kasih le sudi nak baca isi kesengalan blog nih...
keep up!!!!
(kesat air mata terharu...)

Anash said...

masMZ,
udah ada datin plak depan Tansree??
ceo?
ish besar beno pangkat
akak target chairman aje
cukup la
(bagi borang kije kat mas suruh isi...)
heheh

thank you...

Anash said...

Alycia,
selamat datang...
heheh
dan salam kenalan...

sila jenguk selalu
(sempat iklan?)
ok-sama lah hobi nih!!!TRAVEL..
keep up tau

Anash said...

Janggel,
ala
tau le yg ada org tuh dok teluk kemang
ada swimming pool
huh!!!...
(mkn kek lapis cepat2...)

nih apa kes komen 2 kali????
(tau le ada smartphoneeee...)

Anash said...

k Dinas,
hahaha
kita sama2 sengal?
sengal kuasa dua...
hehehe
biasa le..kije...terasa berat plak kali nih tanggungannyer...
huhu

jeBateja said...

Aiseh..gambar no. 3 tak boleh blah aa...ternampak perkataan HASIL....lum pi hantaw borang cukai lagik ni...aisehhhh

Anash said...

jeBateja,
ala...akak pun tak anta lagi ...
heheh
(sambil nengok balik gambar no 3...)