Thursday, March 14, 2013

Tasik Kenyir - Part 1

lum apa-apa lagi dah masuk Part 1 Kenyir...

camneh nak citer nih?
(tetiba ko nebes tak tentu hala, nape?
sebab tetiba ramai plak 'pembaca senyap' di sini...hehe.)
ok

Permulaan ajakan kawan sekolah lama ke sini bermula 
melalui Facebook-Kembara Kenyir
wa baca, belek kalendar kuda wa...
nampak menarik
lalu wa pun kata "OK!"
tanpa pikir
yang timbunan kerja wa masa tuh lagi tinggi
dan agak kritikal untuk diselesaikan...
(nasib baik coti wa dah diluluskan.....)

Jam 8.30mlm, wa tunggu depan pagar opis, dgn berbegpack
gaya  tak ubah macam remaja lari dari rumah
(err...remaja ke ko?)
Kak Ima datang hambek wa..lalu kami ke rumah kawan wa di Jalan Klang Lama
dari situ, wa jumpa Ema dan Izan...
Jam 9.30 mlm..kami bertolak ke MacD Melawati
katanya nak konvoi dengan pemilik kereta warna putih
(melalui 3-ways communication..kami akhirnya jumpa di tepi Lebuhraya Karak)

*jangan tanya 3ways communication tuh ape...wa pun tatau...hahaha*
  

bergerak 11.00 malam. Tiba dalam 5.00 pagi di sini-Pengkalan Gawi
Kak Ima sangat gigih memandu sepanjang malam itu
manakala
Bad (Liza) gigih menjadi co-pilot
dan wa?
gigih tido!!!
harmoni bukan?
(begitu juga Ema dan Izan...gilir-gilir tido jua...)


Selesai solat subuh, kami mula hambek gambo
tak nyempat-nyempat...wa kuarkan kamera snap sana sini
rupanya En Gai dan En Najib memerhati kami dari jauh
sapa derang nih?


mereka juga ikuti kembara ini
en Gai rupanya terre dalam bab hambek gambo
manakala en Najib adalah Perdana Menteri mentee kepada en Gai...
anak murid kepada en Gai
yang sedang gagah belajar cara-cara bergambo...
mana lokasi Tasik Kenyir?


nah
nengok sendiri peta-wa-hambek-kat-lobi-hotel-mana-ntah


Pas sarapan...kami pun hangkut beg ke boathouse yang telah disediakan
eh..nih BUKAN boathouse kami
nih untuk student U mana ntah...lupa nak baca tulisan kat badan bas derang
(padahal ko rabun jauh..tak nampak...kata plak lupa nak baca...poraaacit..)


memang boathouse tuh besar
siap leh naik ke bumbung
sesuai untuk dalam 20-30 orang kot?
kami?


kelihatan cikgu Gai memberitahu larangan semasa dok di boathouse...tak boleh itu..tak leh gini..bla..bla...(hehe)

Boathouse kami sesuai dalam 20 orang..
ada apa? meh kita terjah...

'Dining Hall'...
ada meja dan kerusi


"wet kitchen"
ada sinki, dapur, sponge basuh pinggan juga tidak ketinggalan...
dan tingkap untuk melemparkan pandangan nengok tasik pabila basuh pinggan

"Living Hall"
ada set karaoke
sila la sumbangkan lagu
eh...ada line astro jua tau...
(line?? ingat service tepon ker???) 

jom nengok bilik tido plak...
jommmm....


ada tv jugak
katil empuk
dan juga attached bathroom
eh 
kejab....
.
.
.
alaaaaa.......



nih haaa 
ACTUAL VIEW of the room...
(mesti ada yang patah semangat nak lepak dalam boathouse...kannn???)
hahaha
what do you expact staying in boathouse?
kata mesra alam???
back to nature lah kita!!!!
(pesal le ko salah tepek gambo?? dushh...dushh...)

ok jom kita mulakan perjalanan...
ke tempat pertama untuk bermalam
bape lama perjalanan?
4 jam
je
WHAT?????
4 JAM???


ok..marilah kita mula membaca


calling for Maszuber...adakah itu papantanda ke rumah kerajaan persekutuan yg disebutkan?
dan baca


dan baca...

bermain dengan kamera...
langit terang sangat...
wa mula cuba-cuba tukar setting kamera...


ada la sket gelap..
tak pe cuba
lagi

situ plak wa cuba hambek gambo


inikah rumah rehat kerajaan persekutuan?
ntah...


ok
dah mula nampak pokok mati


dan sini..


eh..tak de plak kayu mati?


wa dok guna kamera wa
adjust sana sini
atas didikan en Gai
wa mula suka dengan kamera wa

gambo atas...tu BUKAN kamera wa
gilo mahal woooiiittttt!!! ado la rege sebijik kancil
ko mampu usung mende nih ke hulu hilir?
en Gai mampu.....
(mode wa : terkulat-kulat muka wa bila nengok kamera nih...bertambah terkulat wa bila tau harga sebenar...)
*telan air liur berkali-kali*

selama 4 jam wa tak tido
wa dengar 'taklimat awal' en Gai
dan juga dengan en Najib
yang juga kamera tidak kurang hebatnya
(akur dengan memilik G12 wa yang comel ...secomel wa..of course...hahahahah)
opsss... 

makin hampir
ke tempat yang kami bakal bermalam


derang pandang kami
kami pandang derang
selepas berehat, mandi (baru ingat nak mandi???ishhh..ishhh..)
kami ke tempat lain
naik bot kecil
untuk?



ini...
Subahanallah....
what a moment!!!!
tunggu episod seterusnya...

19 comments:

Vam Lautner said...

wauuuu.....
memang indah..
wlpun memo telah dikuarkan untk tidak mengikuti mana2 personal blog...
tapi saya meneruskan usaha...untk membaca blog coconutz...(terharu x..?terharu laaa...sesi membodek masih diteruskan)...hahahahaha

bila tgk bot akak tu,tiba2 terigat citer anaconda yg J.Lo berlakon yang atas bot tu...syok2...nnt leh jala ikan...best2...

kbai...

MasZuber said...

iyer!!!!!!

itulah rumah persekutuan tasik kenyir yang maksudkan. bestnye kalo dapat pegi dok sana ngan korang!!

dah la rumah itu bila saya check availibility sentiasa ada jea kak. anytime jea buleh book!

Biqque said...

ohmaiiiiiiiiiii saya dah teruja ok tgk bedroom yg cun vavavom tu! sakittttttttttt hati mak tgk rupanya gambar yg kat bawah tu bilik sebenar! hahahaahahahahaha! jahattttttttt!

ok la camni, bleh gi ramai2 beramas mesra menikmati alam semulajadi.

nak gempak kena la tido kat rumah rehat yg mas book kan tu hahaha!

Dr Singa said...

en Gai ada fotoblog tak..
wa nak skodeng...

gambar awan ber-ray of light itu sangat ohsem lah awak...

ceklala said...

gamba last tu cantikkkk! akk nanti jgn lupa bagi total expenses yek, nak pegi sangattt!hihi

Don't Afraid to Try said...

kak anash...

sy pernah pg sini thn 2006..bawak hati yg lara tau...

untungla ade katil...sy tdo atas lantai jer...sejuk mcm pg europe...haha...

thanks akak bt entry ni...teringat kisah 7 thn lps..haha

Anash said...

Vam Lautner
sila bayangkan akak lah JLo itu
hahahaahahahahahahaaaa...
(versi pakai tudung ..)

sila ikuti memo pejabat..jgn ingkar.
haip! hehe
(iya terharu sebab gigih ikuti blog ini...*fly kis dari jauh*)


Maszuber,
nampak mcm semedang tak de orang aje?
musykil le pulak

ke sebab orang suka lagi dok kat boathouse?

(mcm terdengar lagu twilight zone?)

Anash said...

biqque,
hehehe
saja nak bagi 'bakar hati' pegi tepek gambo bilik hotel

jom weh!!! tapi bagi akak abiskan entry nih dulu, then timbangtara la antara #travelholicawsome#?

Dr Singa
en gai rasanya tak de photoblog
tapi dlm fb ada
nak tgk? gambo dia sume gile cantik!

kan? tu kamera kompact je gambo awannyer..dslr??? leh nanges nengok

Anash said...

ceklala,
Insyallah...akak akan letak total expenses lebih kurang
tak pun cer terai pegi ke website www.kembarakenyir.com
tq kata gamba awan tuh cantik...hehe


Dont afraid to try,
bawa diri sensorang? haish..pehal plak tuh?
...hehe...
(bila la nak bwk akak makan rojak di uniten?)

Henry Fox said...

hahahaha saya dah ternganga dah tadi tgk bilik tido yg lawa mcm hotel tuh! tp bilik sebenar??? pengsan.. hahaha

mcm menarik je akak. mybe akak boleh organise?

Dinas Aldi said...

Cantiknya ayaq kaler hijau tu. Gambaq last tu rasa syahdu, I LIKE.

Terbeliak tengok kamera bagak yg mahai berapi tuu..

Fatt said...

REMAJA LARI DARI RUMAH????

hahaha...tak pasal2 sy gelak memalam buta (note : kul 1.25pg) ni ada yg ingat langsuyor

akak ni kan, org pi fotografi punye workshop...akak pi shot gmbr2 dlm bot..sabor jelaaaa :)

masMZ KaKiJaLaN said...

Alaaaaaa rindu nak berumah dalam rumah bot tuh lagiii.... tapi rumah akak lagi lawo dari kami nyerrr.... kami hampor je tilam kat atas tuh pastu sila memasing berguling-guling *amaran keras kalao ngigau sila jangan ngingau terjun bot! huuuuuu kekekekeke....

Akak, tu bukan pokok mulai mati... Tasik Kenyir kan tasik buatan manusia (yang terbesar okayssss) kat Asia Tenggara ke (? kena check balik)... Makanya, abeslah pokok2 tenggelam......

Cepat sambung! Cepat! Nak ngimbau neh :D

Janggel / Rain said...

Yang penting ada signboard dalam ayor!

gadisBunga™ said...

woot woot!!! kenyir pulakkkk!!!

*

boat dah rupa macam rumah! hahaha!!!

Anash said...

henry fox,
jgn tertipu dgn keindahan bilik yg tipu itu.
hehe.
apa? akak organise? (mampu ker akak organise???)


K Dinaz,
hehe..berapi bernanah telinga dengar harga kamera & lense..
iya..gambar yg last ada yg lebih cantik hasil tangkapannyer

Anash said...

Fatt,
betul ape?
gaya remaja lari dari rumah...
hahah..
sys jgn gelak kekuat..
akak belajar gak sket2 cara hambek gambo ...sket je laa...huhu

masMZ,
ha a
akak lupa
man-made-lake
tapi kayu mati sinonim dgn tasik kenyir.
jabbb..tgh nak cari gambo lagi
tgu entry seterusnyer

Anash said...

Janggel,
at least akak pun pandai baca signboard itu walaupun dlm ayor..



GadisBunga,
tu dipanggil boathouse...
woottt..woootttt...(munyi hon boathouse?)

Melancong :D said...

Sangat menarik perkongsian anda. banyak gambar-gambar menarik yang dikongsikan. Pastinya sangat seronok bila dapat merakam gambar sambil berkelah di Houseboat. :D

Melancong Tasik Kenyir