Saturday, March 2, 2013

Membawa Jiwa ke Pulau Jawa (Part 4)

Sapa nak tengok gambo Blue Fire di Kawah Ijen?
.
.
.
nah hambek nih!!!


ok
silap gambo
.
.
.
.


nah..gambo Blue Fire di Kawah Ijen
baru betul...
kan?
meh nak citer sket perjalanan kami ke sini

Kami tido ayam selepas makan ayam goreng KFC dengan nasik
(deme kat sini bagi nasik sekali dengan ayam goreng KFC rupanyer..)
suhu? sejuk weh!!
air dalam bilik air mcm leh bancuh air bandung tak yah letak ais...

Kami bangun 1 pagi (tadi tido 12tghmalam. apa? 1 jam aje tido?)
sebab 1.30pagi Pak Havidn (ooo tuh nama Supir kami..) nak bawak kami ke tempat
bermulanya kami menapak ke gulai kawah...
Kalau dah gerak 1.30 pagi...ingat siang macam ni??

NOOOOOOOO......
sila bawak lampu suluh tau!!!
cuaca sejuk, bila cakap kuar ais wap berasap-asap...terasa cam kat oversea..ehh
memang ko kat oversea ape???
.
selepas mendapatkan Ranger untuk kumpulan kami,
Jam 2 pagi, kami berempat dan 2 orang wanita dari Singapore dan Jakarta
bergerak berjalan perlahan-lahan...
ditemani Ranger
namanya Pak Ian
masing-masing masih bertenaga bergerak...
selang setengah jam...
wa dan Janggel ditinggalkan
kenapa?
sila nengok apa wa conteng di bawah
*janji jangan gelak*....


gile gigih kan wa lukis siap ada orang lidi (iya...wa tak de seni)
*syssss...jangan le gelak weh!!*
kenapa 20 langkah? sebenarnya banyak langkah...saja letak 20...

sebab mereka berempat langkah laju 
manakala wa dan Janggel
kami jalan santai
(padahal .............hehehe..)  
Kata Pak Ian,
"tak apa..jalan ikut masa masing-masing...jangan terkejar kejar..."
"kalau letih , berhenti, tapi jangan lama sangat berhenti...takut tak ada semangat nak daki "
" di sini aman....jangan risau selagi ikut trek ini"
"bisa yaa ??? ditinggalkan kamu berdua?"

Jadinya, Pak Ian mengikut MasMZ,John dan 2 orang wanita tadi
manakala kami berdua teruskan berjalan santai...
langkah 10 tapak, berhenti 10 saat
kejab-kejab nengok belakang kot-kot ada group lain
kejab-kejab nengok langit...banyaaakkkkkkknyerrr bintang!!!
tapi paling banyak...ialah...tengok tanah..sebab semput! 
hahahahahahah....hambek ko!!!

Iya, wa dibekalkan tongkat kayu oleh Pak Ian.

sepanjang kami berdua berjalan, ada sahaja kumpulan lain
yang rata-ratanya mat salleh dan minah salleh
jalan memotong kami berdua...
mereka juga dibantu oleh Ranjer yang memang dah biasa di kawasan ini


2 Jam kami berjalan
(kata pak supir, biasanya, 1.5 jam aje dah leh sampai atas...)
Sesekali kami terdengar bunyi ganjil dari semak
errr....buat-buat tak dengar
(kalau muncul harimau Siberia, wa tolak Janggel dulu ke harimau tuh...)
*sifat yang keji itu tak patut dicontohi, iya anak-anak sekelian*
Dan juga sesekali kami disapa oleh pekerja yang membawa bakul sulfur yang kosong
pendekata, laluan nih walaupun gelap, masih ada juga manusia yang lalu

Akhirnya kami berdua tiba di kawasan yang lapanggggg...
boleh nampak bintang lagiii  banyakkk!!!!!!
wowwww....Subahanallahhhh!!
Alhamdullilahhh!!!!
sampai jua wa di sini?



kami duduk di tebing
melihat ke bawah
nih apa yang kami nampak dari banjaran..(guna kamera Janggel yang berkuasa tinggi itu)
kami berdua tak turun
Pak Ian dah nasihatkan kami
supaya duduk sahaja di banjaran
sehinggalah mereka semua naik kembali

"akak...dapat minum kopi panas, best,kan?"
"sabo..."


nih gambaran yang wa cilok dari google
leh nengok kat SINI 
Lama kami duduk membeku di atas banjaran itu
dari pukul 4pagi sehingga 5pagi..
sampailah langit cerah...
sebilangan mereka yang tidak turun ke kawah
nih sume mat salleh dan minah salleh yang sapa kami 
sepanjang pejalanan kami naik ke sini..
dari Australia, Holland, Seri Kembangan, 
merata donia rupanya derang derang nih datang  

dah nampak dah tasik
tadi tak nampak...

tarrraaaaa......


YES... mission accomplished!!
Not in my wishinglist 
but again
this TRIO have made me done this!!!
John, Janggel and MasMZ 
thank you guys and gal!!!


nih la rupa bentukmukabumi di sini
nampak mamat bawak bakul kosong?
nak turun ke bawah
mengutip tongkol / bongkah batu sulfur

zoom dekat sket...

nampak kecik aje orang, kan?
macam tu la kerdilnya kita berbanding dengan kuasaNya
Subahanallah


leh nampak Blue Fire waktu malam.

siang? dah hilang...


kami sempat beli nih..
kura-kura 2 ekor
dan
bunga 2 kuntum
sorang sebijik bawak balik buat kenangan...
(IRD 5,000.00/piece)

mamat yang jual mende nih
sila cari dia...
or dia akan cari kita


*sibuk aje minah nih, ketepi la sket ...orang nak lalu tuh...*
berat 2 bakul itu leh mencecah 70-80kg...
kalah berat wa!!!
dan mereka bawa turun 2 kali trip sehari...
demi untuk anak bini di rumah dapat makan
ko? tak reti-reti bersyukur ker???  
(tunjuk jari ke hidung sendiri...)


kalau la tergolek ke bawah...
(ade ke tergolek ke atas?)

dah, jom balik
asap semakin tebal
karang tak jumpa jalan balik...


dah macam kawasan mati,
sangat seram
sejuk 
dan 
seram
dan sejuk
seram
seram sejuk...

siang..baru nampak rupa trek yang kami lalui pagi itu
jalannya landai..
tiada tangga macam ke Laban Rata, Gunung Kinabalu

masa nih ntah apa la wa borak dengan derang tu?

iya, wa bawak tongkat kayu...



di sini
pekerja berehat (kot?)




sanggup ke korang pikul mende nih hari-hari?
kalau tak sanggup...sila jangan mengeluh dengan nasib korang
yang lebih beruntung dari mereka

sambung lagi turun...


berborak untuk hilang mengantuk bosan
sambil mengajar bahasa malaysia pada ...ala..apa ke nama minah nih???
dia rupanya suka kepada aktiviti lasak
padan la ok aje...



nih bukan acara "saja suka-suka nak duduk sini"
nih acara sepintas lalu tiada perancangan...
iaitu
jatuh terduduk!!!

"akak...saya terpaksa hambek gambar nih"
kata John, sambil menghulurkan bantuan...

iya...wa terjatuh...untuk kali ke tiga!!
ahhaahhaahahah...ada tongkat pun leh jatuh???
kali pertama wa jatuh, wa tahan badan dengan tangan..terasa macam nak luka di tapak.
tapi Pak Ian nasihat...jangan diletak tangan itu di dalam poket
biarkan ia dengan cuaca sejuk...ok...
luka tak  berdarah...(lega)

kali kedua jatuh, dah tau teknik ...
iaitu jangan tahan dengan tangan....
akur...
dan kali ketiga
jatuh lagi????
apa la wa nih tak serik2 jatuh?
(thanks to lelemak di punggung...anda masih mampu tersenyum...)
kenapa jatuh dengan mudah?
sebab lalu kawasan yang ada batu kecil...mudah tergelincir.
sila lalu pada laluan yang selalu orang lain guna
permukaan trek tuh  dah tak de batu-batu kecil, memudahkan laluan anda turun dengan selamatnya 
gitu la nasihat wa pada sapa-sapa nak turun di sini...






risau nengok wa asyik jatuh...
Pak Ian ikut dari tepi....
sambil tunjuk jalan mana patut wa lalui...

wa pulangkan kayu tu pada pak ian...terima kasih...
Tahun 2008-Pak Ian dah berhenti dari menjadi pekerja membawa batu sulfur
katanya anak dia dah tak benarkan
usia? dalam 60an..agak la...(wa lupa...)
sekarang, menjadi renger untuk tugasan membawa pelawat naik dan turun di  kawah Ijen


yeah...sampai dah!!!
cer tengok...minah berdua nih sempoi habis ....macam nak pegi shopping mall...
yang kami plak macam nak naik Gunung K2...

"how many time you felt down?"
"three times...and you?"
"same....3 times!!!! hahahah...we're even!!"
dialog antara wa dengan minah pegang rambut itu
sesungguhnya mereka berdua ini peramah dan tidak sombong
(kadang-kadang terpikir, ada segelintir umat yang merasakan diri mereka lebih bagus, 
lalu membataskan diri untuk memilih tidak bergaul sebarangan)
mmmhhhhnmmm...interesting topic to be debate.....soon.... 



wa meng'top-up'kan kalori wa yang terbakar tadi dengan nasik goreng dan telur goreng.
dah sampai bawah, baru terasa lapar...
hahahaaa
kita makan dulu!

dan balik ke sini
untuk kemas-kemas
untuk mandi-mandi
sebab nak bertolak ke........?
(wa dah rasa cam nomad plak...dok gerak dari satu tempat ke satu tempat lain)



sesungguhnya....ada taman di dalam hati
hahaahah....
takkk laaa...
kami ke mana plak????
tungguuuu.....
(sambil pegang kaki ....adehhh...letihnya ...)


TAHNIAH kepada pemenang MITBA.....
anda tau sapa diri anda...

dan kepada semua para pengundi yang sudi menolong wa meng'klik' vote tempohari ...
JUTAAN TERIMA KASIH .....
anda juga tau sapa diri anda

24 comments:

Janggel / Rain said...

Gitewwwww....
Jap lagi la komen.

Dr Singa said...

katup kan mulut gua!!



bErrY sTraWbErRy said...

wahh..
seronok nye...

sobsss..sobbsss

Dinas Aldi said...

Subhanallah subhanallah subhanallah subhanallah subhanallah subhanallah subhanallah subhanallah subhanallah subhanallah subhanallah subhanallah.. cantik..dan mengkagumkan..dan..

..mintak mahap, katun tu tetap buat akak gelak :D

Jaga2 jangan jatuh banyak2 kali sangat, dik. Nanti jadi cam akak, problem tulang belakang der..sobs..

dzuchan said...

akak..api biruuu...jelly..
panas tak kat situ..??

tapi InsyaAllah, Ijen tak masuk dlm itin, sb tak sempat..hanya mampu berjelly2 tengok gambar u..

AjlaA said...

subhanallah

entri ini menyebabkan sy ingin ke sana.

ingatkan kura2 tuh kuih bahulu. hehehe

SheLa^^ZuL said...

wah!!!! amat kagum dgn alam ciptaan Allah..

Ely Hasrul said...

hahahahhahahahhahaha h ahahhahaha hhah ahahhaha hahahhahhaa hahhahaha hahhaha i miss u kak coco!!!

Biqque said...

ok, tetiba cam takut plak teringat terjatuh dalam kawah tu gelap2...

eiiiii! scary!

Anash said...

janggel,
mana?
mana komen?
tak brani le tuh....
hahah


DrSinga,
nah hambek ini stapler..
apa? tak cukup
nah...(gam gajah?)
hehe..gurau je tau!!!
(abis la kena kutuk pas nih..)

Anash said...

Berry strawberry,
Jangan sedih
sila la dtg sini eh


K Dinas,
Subahanallah...
kan alam itu cantik, kan?
err..risau gak sebab jatuh..harap ok le...
katun ? hahahah..orang lidi ...

Anash said...

dzuchan,
jelly=jeles?
ok noted
tak sempat eh nak ke ijen?
ijen = sejuk cuacanya
selamat dtg pulau jawa..

AjlaA,
bukan kuih baulu ...ish..jgn le makan...

meh la dtg sini makan angin..meh

Anash said...

shelaZul,
tidak dinafikan
akak ko nih pun lawa jugak..
hahahahaah (motif?)


Ely,
nih gelak sebab apa? cercite...
i missing you missed call too!!!

Anash said...

Biqque,
tu le sebab bawak lampu suluh
gelap ok?
tapi langit malam tuh ...sangat-sangat cantik dengan bintang yang sangat-sangat banyak!!!

Vam Lautner said...

ok...cantek dan kelakar giler..

minta maaf saya terpaksa gelap besaw...gelak bukan ejek tp gelak mmg kelakar giler abissss..nnt saya dtg banglo akan nak belaja melukis k..hihihi

bak kata pakcik saya Donalt duck trump..biar jatuh byk kali..nnt boleh bangkit dgn semangat bersama tongkat..hihihi

Sekian,terima kasih...
kbai...

masMZ KaKiJaLaN said...

Dear Akak Yang BerBahagia #tansreecoco

haipppppppp kakkkk.... naper orang lidi saya tak pakai skirt!!!! ai shyyyyyyyyyyyyyyyyy..... ekekekekekee

Congrats kak, sampai juga kat atas dan nengok blue fire kan!!! Tahniah!

Time Traveler Boy said...

Blue Fire.. unik betul.. but nak pi tengok tu yang agak mencabar :D

Anash said...

Vam Lautner
jatuh terduduk atas lemak punggung kira ok lagi
jatuh terduduk di atas kesilapan sendiri...pedih wooo

oooo..gelak kan akak eh???
sudah!!!
no cupkek anymore!!!
(blackmail akak menjadi tak?)

Anash said...

masMZ,
tahniah malam tadi dengan bulu mata lentik 14 tingkat (kata tuan President)

vogue ok?

thanks sebab tarik akak ke sini...

dan iya
orang lidi tak pakai skirt...

Anash said...

Time Traveler Boy,
bole...jalan aje....slow-slow
Blue Fire tu tak banyak dalam donia nih...katanya ada 2 tempat...

tapi nak tengok blue fire kat dapur, senang...bukak je api kat dapur gas...
hehe

Don't Afraid to Try said...

kak anash,

suke la entry2 akak ni..best, menarik tertarik kaw mmg da bomb!!!

rase nak ikut akak pg lagi (nak ke pergi lagi?)..hahaha

Anash said...

Dont Afraid to Try,

hehe..entry sengal..
ish..idak le akak nak pegi lagi sekali...
sakit punggung woo bila terjatuh..
ahahhaah

wah..rajin dah komen? sila la jenguk lagi eh?
hehe

Don't Afraid to Try said...

oo yeahh kak anash...hehe..

sajerk jer bt2 silent..akak xcam sy nih...hahaha

Anash said...

dont afraid to try,
atenyer..bila nak belanja rojak di uniten???

hhahaha
.....