Monday, April 1, 2013

Nam Hari Dok Di Kuching

Tasik Kenyit Kenyir Part 5 akan menyusul kendian.
buat seketika ini
wa nak cite apa wa buat di Kuching
(selak diary-of-anne-frank diary pejabat..nengok apa yang wa catit sepanjang wa dok swak)

kami ditugaskan ke sini
untuk memantau kerja
tapi
yang kena pergi dulu
adalah wa sensorang?
iya...
wa berback-pack bertrolley secara solo



apa yang wa buat bila senja melabuhkan tirainya?
nih gambo hari pertama
dari tingkap bilik

hari kedua


hari ke tiga




hari ke empat


hari ke lima

hari ke lima


hari ke lima jugak...
kan...
bosan yaamatttt...

sambil layan tv, sambil minum petang sensorang, sambil nengok matahari terbenam...
dari bilik hotel?
mmmmm....
meh lihat bab makan dan pemakanan ....


iya...wa makan ayam penyet ini...
sedap...
betul tau...sedapppp....


di sini.
ramai juga penjawat awam makan di sini.
Full house bila waktu tengahari ..

nih
mee kolok katanya
hari berikutnya.

laksa jawa sarawak
di gerai tepi waterfront.
wa makan malam
mujur geng dah sampai...so, berani la gak kuar malam
 makan secara berjemaah ...


nih mee jawa 
(darah jawa masih mengalir di salur arteri wa...walaupun wa tak pandai ngomong jowo)
hahahahah...
jawa murtad ...


dan nih
kunjungan wa ke rumah kawan atas kawan wa
ikan talapia masak kukus dengan ubi kayu
dan pucuk manis masak kukus
dan cencaluk dari bintulu
segala sayur mayur terhidang
oh yaa...beras dari bario...beras bukit
sedaaaaaaaaaaaaaappppp nasik nyer!!!!!!
Alhamdullilah....kenyang...
thank you tuan rumah!!!


ini adalah suasana malam
sambil menunggu laksa sarawak 
sambil tu la wa dok memain dengan kamera...
malam minggu...
ramai betul orang dari semenanjung datang bercuti di sini
sume hangkut anak-pinak-family
almaklum...cuti sekolah
wa?
hangkut file.....
(terima ajela hakikat)

selama 5 hari bersengkang mata 
akhirnya hari yang ditunggu-tunggu
nak balik semenanjung!!!
yippieeee....
adiiiiiba areee amigossss....
jom beli kek lapis...
(sambil kira-kira duit ade lagi kerrrr?)


my driver...merangkap bodyguard dan tourist guide
heheh
(samseng bandar Kuching...sume orang dia kenal???)
dari orang jual ikan terubuk, orang jaga pintu masuk hotel, orang jaga palang parking
sampai la orang jaga tol
sumenyer dia dok salam...tegur dan sapa...
belum masuk penjual ikan kat pasar satok
or 
jual ayam panggang kat gerai makan...
motto tagline dia adalah :
"sapa yang buat hal dengan cik di sini, maksudnya dia juga buat hal dengan saya..."
ok...kawtim
heheheh


lalu di sini

lalu disini juga

lalu lalang ntah bape kali depan rumah nih
(sebahagian laluan kami ke pejabat)



pasar satok yang lama telah berpindah ke sini
hari terakhir kami di sini



wa berpecah dari bodyguard dan geng wa tadi
sebab wa lagi suka jalan sensorang
cari gambar yang lain dari yang lain di sini


tatau plak siput nih leh makan?
(sorry, camneh tah gambo leh terbalik???)


tuhh..ikan buntal????
buntalnyerrrr...


ikan nih sangat besar
RM7/kilo kata apek tuh
"mau beli tak amoiii???? mulaaahhhh...."
wa sengeh aje...
"tamau la...berat mau bawak balik semenajung..."
wa jawab sambil senyum geleng-geleng...


see...kat sini pun ada jual belacan
bukan setakat melaka aje famous...
(mamat yang kat tengah tuh tengah berfb kot?)

wa jenjalan lagi...dan akhirnya ...
wa beli....

nih...
ikan pari kering
untuk bonda wa 
dan juga kawan2 wa yang rajin masak
murah wehh..RM2 sepack...
kalau semenanjung mungkin dalam RM3-RM4...
jadilaaa...

pastu kami ke..

mencari?

ko ade?
hahaha...
tak la
wa tak beli pun...
geng-geng wa juga tak beli...
heheh

akhirnay kami pun terus ke lapangan terbang Kuching

awan sangat cantik
panas?
iya

nak take-off

langgar awan

clear blue sky
Shah Alam...here I come... 

Coming back to the office
with works
and with responsibilities
(bos besar sudah tanya mana lu punya report?)
( tak kan berdangdut 6 hari 6 malam di Kuching?)
aduihhhh...
semoga kerja / urusan dunia ini berjalan dengan lancar
Aminnn...

tu je la kisah boring wa di Kuching
........
boring,kan???
huhu


18 comments:

dzuchan said...

rumah hijau..ayam penyetnya lazat, retorennya cantik, sesuai dibuat deting

Janggel / Rain said...

Wow gambar makin Cantik! Maklumla semenjak balik kursus penggambaran di Kenyir!

kbai.

Hulubalang said...

Wahhh, makan beras Bario. Beras tu mmg sedap tp mahal. Kalau sekilo dalam RM9 keatas kot kalau x silap. Dulu pernah pergi Bario dan makan beras Bario yg fresh dari sawah, ada juga beras kaler coklat tp rasa mcm x best hahahahaha....tp bagus beras coklat sbb kurang kanji rasanya kot.

MasZuber said...

eh, ikan buntal buleh makan ke kak ek? macam ade racun kan?? brani betul org sarawak ni makan buntal!

as usual, gambo santeqqqq

zila said...

Tak cukup lagi kebuntalan ikan buntal tu..kalo idup2..buntal ikan tu mcm belon..hahaha. Nam hari dok kuching..1 episode jer akak wat..haahahaha..

Dinas Aldi said...

Err ikan buntal? Tak bleh makan kan?

Nasib baik ada bodiguard gagah perkasa, kehkeh.

Suka tengok gambaq malam tu, cantik, I like.

gadisBunga™ said...

boringnye!!!!! mai la JB...kempem tak boring! hahaha!

*kalau wa berjaya terbang ke Kuching pasnih, wa banje akak eskrem magnum. mau?? :D

Don't Afraid to Try said...

at least mcm2 jugak akak bt sepanjang 6 hari dok sana...xla memerap dgn keje jer..

kwn2,

ikan buntal boleh makan, tp ada cr potongnya...silap potong, jalan lah sape yg makan...

akak xsempat pg foodcourt kat mata kucing eh? situ katanya seafood sedap..

Dr Singa said...

Hai awak....

Anash said...

dzuchan,
nih mesti pernah sampai rumah hijau nih,kan?
iya..ayam penyet sedap....

Janggel,
manade cantik
lagi lawa gambo korang la...
kbaiiii....

Anash said...

Hulubalang,
oh iye eh beras Bario mahal?
tapi sedapppp laa...cuma kena masak campur dengan beras biasa, kalau tak..nasik tuh lembek...
pernah masak beras yg warna perang tuh (beli di Sabah)..iya le..tak sedap..tapi yakin mesti khasiat tinggi..
(eh dah sampai bario? bestnyer...)


Maszuber,
rasanya kalau siang betul2 ikan tu,ok kot.
ntah la...jgn kata makan, pegang pun akak takut..hehe

Anash said...

zila,
dah kata bosan...1 entry ajela cukup..
karang banyak2 entry bosan org baca...
haha
iya kalau bulat memang kembung buntal la nampak ikan buntal itu
(apa akak merepek nih?hehe)

K dinas,
bodyguard perkasa?
hahah
tak perasan plak...hehe
malam yg sibuk dengan orang semenanjung...

Anash said...

gB,
ok...akak tuntut sedosen magnum boleh?
(sambil lambai tiket ke kuching kat gB)

JB best? jommmm...bila la nak jumpa?


Dont afraid to try,
akak tak pegi pun foodcourt tu
pegi balik opis je
last day baru dapat jalan sket beli barang

ooo...betul la leh mkn ikan nih cuma suspen bab salah siang..kan?

Anash said...

DrSinga
haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
awaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
dah balik?

Hulubalang said...

ehhh, kita org xde lak campur beras biasa, masak cam biasa, air pun x banyak letak, sedang elok jek masaknya.

Paling best naik twin otter nak gi Bario, nak take off ngan landing agak mencabar hahahaha...tapi on the way gi Bario tu leh nampak gua niah ekk ke apa lupe lak...tp pemandangan dia mmg syok la dari atas sbb terbang rendah kan... lalu celah gunung..weii mencabar..

Kalau naik 4 wheel drive lalu ikut jalan balak 13 jam. ada berani? ahaksss...

Anash said...

Hulubalang,
bestnyer!! adventure ok???
rasa cam indiana jones ...
eheheh
teringin nak ke bario nengok epal sana
pinnacle kan? cun ok permandangan di situ!!!
(pegang erat tabung arnab yang baru)

Hulubalang said...

kalau ke Bario jgn lupe nenas dorang, manis gilerrrrrr, kite org siap bawak balik berkotak2, ada sorang kawan beli nenas dalam RM20 kot lupe lak tp kena bayar excess luggage dalam Rm100+ hahahaha..

Anash said...

hulubalang.
sah la nenas tuh manis siap tapau bawak balik...
ish..kena cuba nak rikki bario plak
....
ehhehe