Wednesday, February 27, 2013

Membawa Jiwa ke Pulau Jawa (part 3)

Dari Probolinggo 
kami melalui kawasan ini
untuk ke pantai.
Nak tengok matahari terbenam
di antara pertemuan Laut Indonesia dengan Laut Australia
kata pak supir kami


(masa nih wa berangan naik kuda pakai baju gaun.....)
.
.
(sapa jadi hero Richard Gere untuk lu?)
.
.
.

nih permandangan sebelah kanan kereta

ada beberapa pekerja sibuk menebas pokok kering jagung ini.
(tak de dalam gambo nih..toksah le cari pekerja-pekerja tuh...)

dah sampai
yea yea...

ok niceeee....
langit biru
laut pun biru
kami teruskan perjalanan...

wahh..cantik nyer batu-batan nih!
Maka, kami turun di sini..
pijak-pijak pasir di sini
kuis-kuis siput di sini
golek-golek diri di sini




acara bergambar dimulakan


my style of hambek gambo

nih hasilnya
(Janggel kontrol macho..kannn???) 

tempat bersantai para pemuda dan pemudi
dan juga keluarga berlibur
dan ada gak sessi photography dibuat di sini
oleh penduduk tempatan

(wa tak tepek gambar tuh...mungkin blog si MasMZ, KakiBerangan dan Janggeltrekker ada)


jom minum air kelapa

di sini...
dan selepas itu kami


.....nak kejar matahari terbenam
iya, kami kena mendaki anak tangga ini
(adehh...sabar la wahai kaki ku...bertahan la hendaknya...)


dok di cerun bukit.
memandang ke laut

wa tengah standby mode
menunggu golden moment itu



ok dah...
jom balik
jommm....
(takut kena kokak dek nyamuk)
*kokak = gigit
*kotak = box
*koko = .....



nak tengok hasil gambar derang?
lagi cun tau...

(terus lap kamera simpan dalam tong beras...)
motif tong beras?
eh..ko ada tong beras kerrr kat rumah?
masak nasik pun malassssss.....????




kannnn????
cantik tak alam sebenarnya??

Selepas itu, kami teruskan perjalanan yang jauh...
bertolak dalam 7.00 malam
dan tiba di Arabica Homestay lebih kurang jam 10.00 malam
(or 11.00 malam??? wa terkonfius ..)
sempat tapau KFC dalam perjalanan dan makan pabila selamat tiba di Homestay itu
letih?
iya...
(rasa cam tak nak makan KFC masa itu ...terus nak tido....tapi perut plak lapar?)
nape nak dodok di Arabica Homestay?
sebab...

nak tengok tangan ini
sambil 

nengok ini dari kejauhan...
waaaaaaahhhh...satu lagi keajaiban donia...
mana????
tungguuuu....

15 comments:

Biqque said...

wahhhhh cantiknyer gambarrrr! sapa kata tak cantik?!

cliff tu mcm kat ostolia akak! kalo camni, saya pun nak pegi! :)

dzuchan said...

blue fireee !!!!!!!
cepat hapdate kak..cepattt *ghairahsangat*

puas i cari orang menebas kebun jagung hehe..tapi pantai tu chantek la..

Dr Singa said...

wahhhhhhhhhh....
api biru itu!!!!!!!!!


wa suka gambar yang burung enter frame tu!!!

sila simpan segala kontek number!!
saya nak tiruuu..

Dinas Aldi said...

Tengok gambaq first - tetiba nak cari baju gaun.

Tengok gambaq kebun jagung kering - berangan berlarian2 berkejaran2 dengan pakwe.

Tengok gambaq orang deting tepi laut - jelesss.

Tengok gambaq sunset - nanges, tisu giant tu ada lagi tak?

Time Traveler Boy said...

Gambar sunset tu yang lawa sangat tu.. memang layan :D

Janggel / Rain said...

Wahhhhh naik gunung nampak tangan!!! Kikikiki

zette said...

cantiknya gambar!! ini yang membuatkan diri ni nak rembat dslr!!

Vam Lautner said...

wahhhh...saya x sangka kaki akak sungguh gigih mendaki...ini la hasil slalu naik turun tangga opis kot...dr G ke 9....wa salut tabik spring bagai..hahahaha

akak memg hebat la..waaa salut..(bodek lebih sebab......)..hihihihi

kbai..

gadisBunga™ said...

subhanallah...lawa gila gambaq suma oghang! sungguh bertuah kan dapat sunset gini punya cantik! :D

gerbera said...

rugi tak pegi tengok api biru :(

Anash said...

Biqque,
lawa eh gambo? hehe..ciptaan Allah sume lawa...tiada cacat cela..

cliff kat ostolia belah mana eh?
meh sini..still leh nengok laut australia...


dzuchan,
sabar...nih mmg nak gi nengok blue fire ker?sila jgn tak pergi!!!

iya..tak de gambo org tebas semak...
pantai tuh mmg cantik...sangat....

Anash said...

DrSinga,
burung tuh mmg tak perasan pada mulanya...bila kwn tegur..ha a laaa...ade burung!!!

meh dtg ke surabaya!
iya blue fire!!!! yeayyy...

contact no? leh terjah blog kakiberangan dan janggeltrekker. full detail ...

K Dinas,

peh...panjang komen kali nih...
hahaha...
nah! tisu giant berkapasiti sedozen khas buat akak di utara....
(sambil cari..mana plak simpan..tadi ada ...ala....)
jgn jeles...sok sok ade le couple utk k dinas...
percayala...(versi Dato' Siti nyanyii...)

Anash said...

Time Traveller Boy,
mengasyikan saat matahari terbenam...
sebenarnya sayu juga rasa ...


Janggel,
naik gunung nampak tangan sapa le tuh? hahah

Anash said...

zette,
sila jgn segan silu milikilah DSLR...
heheh..salam perkenalan


Vam Lautner,
hoit! nih hape bodek lelebih nih?
no birthday present this year!!!
hahahaha...akak jahat,kan?
hahahahah...(sambung gelak)
err...ada ke kek utk akak???tak de?
mmmm...

Anash said...

GadisBunga,
komen dari peminat sunset....
dtg sini la gB...
mesti terpaku....
dan kompom gambo gB pun lagi cantik...
pasti.yakin.tanpa was was..
(iklan ubat gigi ke apa akak nih?)


gerbera,
pernah sampai eh?
nape tak sempat tgk blue fire?