Thursday, December 13, 2012

Bangi ke Batu Pahat Buat Apa

12/12/12
09/12/12
Perjalanan wa dan adik dan mak
dari Bangi (Tol Putra Mahkota)
Singgah Paya Datuk,Alor Gajah rumah Mak Lang (pungut duit perlindungan bulanan duit kutu)
dan dapat tapau manggis dan durian 
kendian
singgah rumah arwah nenek di Alor Gajah
nengok keadaan rumah
sambil tuh nengok homestay ada orang ke tak...
kendian
singgah kebun-persis-hutan-lipur-lintang
kendian
terus ke Peserai, Batu Pahat
untuk ini  

pinggan kiri - kedai Mohd Shah, pinggan kanan - kedai Sri Benteng

makan nasik beriani
kami cuba ode dari dua kedai berasingan
Nak rasa

kedai sini...dan

kedai sinun...
nasik beriani sedap adalah datang dari sini...
(padan le panjang beraturnyerrr....)
kat ne benteng nih?


depan spital PUTRA nih
takkan terlepas kalau datang dari Muar, lalu jalan kampung.
Kalau datang dari hiway....err.tatau le pulak...

iya.
wa tak de GUDANG GARAM GARMIN / GPS
wa nengok dan cetak je googlemap
dan juga googlemap contengan kawan adik wa
kami sempat jumpa kawan adik wa yang lama adik sendiri pun tak jumpa kawan dia sendiri
(apa punya ayat tadi? abaikan...)
ntah bape kali dok sesat
mencari Sungai Ayam
wa tersesat sampai ke Minyak Beku


dan sampai, mak wa pulak tak sabar nak petik buah kelapa
mentang-mentang la pokok tuh rendah



cer tengok...senyuman 'tokey' yang sama aje..kan..kan??? 

wa jumpa keluarga ini
pakcik dan makcik yang sangat sempoi
tapi
penuh dengan pengalaman
dan
tidak lokek dengan ilmu
dan
tidak sombong
wa amat teruja dengan semangat mereka ada
dan teruja nengok deretan kereta susun dalam garaj


dah interview pakcik 
dah korek2 pengalaman pakcik
dah tanya itu ini dari pakcik
wa gigih sesatkan diri
sambil mengejar golden moment tepi laut
"tungguuuuu!!!! jangan nyorok dulu duhai mentari!!!"
kat mana?
  
kat sini
psss..psss...DrSinga...psss..psss...
kat sini ek!

dengan kadar segera
wa snap sana sini

snap dan snap

mak dan adik
oh ya..entry adik leh tengok kat sini 
  
puas hati wa
jenuh pulas stering nak ke sini
akhirnya....

pastu
dah google siap-siap...katanya ada kerang sambal yang sedap di sini
iye ker?

dok sini
sementara tunggu makanan tiba

satay...sedap
cukup rasa

nih haaaa...sambal kerang
kompom sedap
wa yang memang tak makan kerang
leh abiskan separuh mangkuk nih
so? apakah maksudnya?
sambal kerang nih sedap!!!
(tapi tak la sampai tahap jilat kulit kerang....)
Dah abis makan
Kami berangkat pulang ke Melaka
Kuar dari Bangi 8.00 pagi, balik Melaka jam 10.30 malam
++460km wa memandu seharian
14.5 jam on-the-move
apa wa cari sebenarnya?  


buah anggur kelapa ini
wa kata ...."wahhhhh!!! cantiknyerrrr!!!!!!"
ini pokok orang...
pokok lu? ada?


*cengkerik bersahutan antara satu sama lain*
*sesekali bunyi guruh kedengaran*


pepepun
wa riang dapat hangkut adik dan mak wa sekali
ke Batu Pahat
walaupun tidak tido mana-mana
tapi at least
wa dah sampai Batu Pahat
anda bagaimana?


wa tak memandu KERIANGAN IALAH BMW
wa bawak kete yang ada keychain penyu itu
janji pegi balik selamat...
Amin....
tu la kisah wa
ke selatan Malaya
(sambil tekan-tekan kalkulator kira untung kalau jual kete BMW)




13 comments:

SheLa^^ZuL said...

akak...
adik orang pertama komen...
yg lain2 lmbt komen sbb sume tgk bola skrg nih..hehehe...

tq sbb wat link ke post blog adik..hehehe... :)

Mie said...

Kalau tembak sunset kat Minyak Beku pun cantik ape...

Gi jauh sampai Senggarang, tak jelas lagi apa tujuannya...???

Anash said...

SheLaZul,
yea
sume tgh mengadap bola tuh
heheh
sila check trafik masuk blog adik?
increase?

Mie,
minyak beku ada jetty jugak, kan?
tujuan? tengok ladang orang ...
heheh
sambil nak rasa sambal kerang
sambil hambek gambo
sambil bwk adik n mak berjln2

Dr Singa said...

Sungai Lurus...???
jap cari kat Google Map
Wa punya Google Map tak upside down tapi!!! ehheheheheeee

Dinas Aldi said...

Akak suka gambaq pokok nyoq muda yg macam buah anggur tu. Sambal kerang tu akak buat2 tak nampak. Mencik sebab tak dapat rasa. Mencik.

Kalau jual keta BMW, bagi diskaun kat akak naa. Oklah, ada diskaun pun akak tak mampu nak beli :D

Anash said...

DrSinga,
sila GPS ajela
heheh
kertas A4 itu boleh ditebalikkan...

K Dinas,
macam buah anggur...tapi saiz besar..
sila tutup mata bila nampak gambo kerang itu
jual BMW? err jab eh..kena check stok ada lagi tak?
haahhaah

sangkuriang said...

tiap kali coti sekolah wa akan ke bt.pht, anto bini masuk maktab..hehehe..

SheLa^^ZuL said...

ha'ah la kak....up sikit trafik ... hehehe... nih yg rasa nk hapdate selalu.. :)

gadisBunga™ said...

pss kat dr singa aje ke? ;p

Janggel / Rain said...

Wow kerang sambal! Sedapnya! (Sambil teguk air durian belanda)

محمد رازيق said...

wah. syok. lma x gi bt pht dah. hehe

Anash said...

Adik,
haaa...gitu
sila updet selalu
akak tunguu
(pantun?)

gB,
ok
ok
pss..psss..gb..tuh sungai lurus..pss

Anash said...

Janggel,
huh?
motif air durian belanda?
nak bagi akak jeles?
sudah!

MohdRazik,
hehe
suka ke batu pahat?
ke
sebab dulu belajar sana?