Monday, August 19, 2013

Raya Tahun 2013

(kira kembali..ari nih syawal ke berapa dah?)
*kalender kuda wa dah ilang*
kepada yang sedang puasa sunat 6 hari syawal...teruskan usaha anda
wa? belum mula posa sunat mahupun posa ganti
tapi wa dah mula makan belen belen sekut raya
nomm.... nommm...
huk..hukk...
*batuk le pulak*
meh terjah apa kesah wa raya tahun ini

kesah biskut raya 
tahun nih..wa tak ode banyak biskut raya
sume nih kawan kawan kawan kawan bagi
Alhamdullilah


maka terjadilah juadah sekut raya gini rupa
sempoi aje
manade bekas kaca bohemia bagai?

next 
kesah duit raya
oooo...ada...macam biasa
budget biasa-biasa

katagori duit dan sampul 
tertakluk kepada peringkat peningkatan usia
yang pangkat mak saudara / pak saudara lain nilai RM
yang pangkat anak buah & cucu, lain nilai RMnyer

next, kesah ?



kesah kapkek
tahun lepas, wa tak buat kek-sebab sedih
tahun nih, wa buat kapkek-sebab wa tak sedih
bole gitu?
*padahal..tengok mood..
kalau rajin, buat..
kalau tak rajin...tak buat la jawabnya*
hhehehe

next, kesah kasut raya?.

nih kasut raya anak buah
aritu heboh sangat nak beli kasut raya baru,kan?
wa tak beli pun..
kalau beli..kompom tak pakai...
sebab..


Ini pun BUKAN kasut wa...nih kasut anak buah
aritu terjatuh dari kerusi plastik
(dasar anak gajah panjat kerusi...)
terjatuh luka sket kat situ..tempat plaster 'senyum' dilekatkan.
adehhhh...


maka..wa menten pakai
kasut jamban wa kaler biru dari tahun lepas
selesa, senang dan tahan lasak
tak match dengan kaler baju raya?
tak pe...wa tak kesah


tahun nih kali pertama kami beraya tanpa nenek
generasi nenek wa dah tiada
maka, nih adalah generasi berikutnya
meh wa kenalkan
dari kiri : mak lang, mak wa sendiri, busu dan pak busu
ada lagi 2 pak saudara dan seorang mak saudara tak de dalam gambo nih
*mereka di rumah anak masing-masing*

Pada 12 Ogos 2013, wa dan keluarga wa berkonvoi ke KL
beraya di rumah pak long wa di Cheras

kami kami seramai mungkin 
dok melawat pak long wa 
yang semakin  tidak sihat


seorang adik perempuan memikirkan abang sulungnya
iya..itu Pak Long wa
semasa wa buat entry nih, khabarnya Pak Long wa sekarang berada di HUKM
semoga Pak Long wa kembali sihat
kembali kenal wa pabila wa salam tanya 
sapa wa nih...

Next stop
rumah kak ngah di Sungai Besi
kak ngah yang menjaga wa dan abang abang wa
takala kami sedang nakal membesar
satu ketika dulu

wa tolong menjala
dan juga
tolong makan bila roti jala dimasak garing


ooo..tak caya eh?
tuhh, nampak? terre tak wa menjala roti jala?
suruh bancuh tepung?
 sorry.....wa fail!
hahah

Next stop,
rumah sepupu di Sepang
di mana mak saudara wa yang tempohari sakit dirawat di HUKM
berada di rumah anaknya
di Sepang

sila bandingkan gambo nih
dengan gambo lama di bawah



begitulah kedudukan kami
yang sama
selepas 37 tahun
semua 'membesar melebar bagai johan'
hahahahah....

selama 8 tahun wa jadi anak bongsu
akhirnya adik wa
merebut title anak bongsu di dalam keluarga ini
wa tak jeles pun
(bole buli adik..kan..kan...kannnnnn....)

begitulah acara raya kami tahun ini
gambo kami ramai-ramai tak ada
sebab tak cukup ahli keluarga bersama
(adik ipar kena kije pagi raya...huhu)

Pada 16 Ogos 2013
(macam biasaaaaa aje nengok tarikh nih?)
wa dan geng opis 
ke rumah seseorang untuk kami beraya
mana?


ok...wa MEMANG NAMPAK SIHAT di dalam gambo ini
ada kawan kata, kalau wa kurus..nampak sama cam artis itu..wow..
(terus buat sit-up tanda setuju...)
pabila retis suam suam kuku bersua artis ...
retis ke ko?
hahah..perasan....
kat mana?
tunggu entry seterusnya
ewahhhh

seharian beraya
letih

tapi sekurang kurangnya sempat beraya rumah saudara mara
jangan sampai kena chop 'derhaka-tak kenal sedara' plak
*Syarifah Shahira BUKAN saudara wa...jgn salah faham..dia pun tak kenal wa..hehe* 


iya..
nih kami kami yang sengal
lebih dari anak buah sendiri



tetiba teringat poto raya celen 2012 bila nengok pelita nih

mode sekarang:
masih dihujani ucapan "happy belated birthday"
walaupun dah 3 hari berlalu pergi tarikh keramat itu
dan juga dilimpahi "hadiah tanda ingatan"
dari kawan kawan 
thanks semua semua !!!!!!!!!!

32 comments:

mustika pena said...

Best MP baca entry ni... seronok kan kalau dpt kumpul semua org pg raya. ;)

Chawanna Na said...

saya raya kali ni pun pakai kasut selipar je..maklum la, orang kampung katanya..

untungla perut kempis gara2 buat sit ups selalu keh keh keh :D

Selamat hari raya kak! maaf zahir batinnnnn

Jari Manis said...

jelesnya..kak Anash dpt bergambor ngan retis heee

Selamat Hari Raya kak ANash..wahh..cupkek..bila leh mkn cupcake kak Anash ni ;-)

Emy Tak Kecik said...

selamat hari raya....
happy belated besday....

jom sy blnje kek SR

# poskad dah dapat. tq kak

Biqque said...

selamat hari raya maaf zahir batin akak...bila nak jumpaaaa??

mrs.smile said...

Macam biasa MS selalu terhibur baca entry kak anash..wah wah untunglah dapat beraya bersama sama retis!!

btw kasut raya kita sepesen seliper stock gi jamban :D

Time Traveller said...

Semoga pak Long cepat sembuh.. aminn
hah kak anash buat roti jala?? hurmmm .. kene rasa dulu baru caye hehehee..
Juih raya nampak mcm byk lagi.. sila2 la buat open house ek hahahaa :P

Milan Imran said...

wahhhh...retis bergambar ngan retis....hebat la kak coco skrg ni...lepas ni muka masuk red carpet laaa...kelazzz...hihihi

Dinas Aldi said...

Wahhhh best tengok semua gambaq raya dengan family tu. Akak pun bila bergambaq dengan anak2 sedara yg tecik, depa bagi pose mature tapi mak sedaranya ni yg pose macam umoq 6 tahun, kehkeh..

Terima kasih teringatkan akak, dik. Akak ok, alhamdulillah :)

Anash said...

Mustika pena,
terima kasih sebab terjah blog ini
iya..walaupun tak cukup ahli
tapi kami syukur dapat berkumpul semua

Anash said...

ChawannaNA,
kempis sangat ke perut akak???
(check perut sendiri)
hahahah
senang kan sarung slipar versi jamban itu
hehe
Salam Aidilfitri jua!
Jom raya sama!!

Anash said...

JariManis,
sebenarnya retis tuh yg nak bergambo dengan akak
hahaahah...statementpoyotaklehblah

Insyallah..ada jodoh, ada rezeki, sampai la jua kapkek itu
(suspen sebab bukan sedap mana pun)

Anash said...

EmyTakKecik,
Salam aidilfitri jua
yeay...SR?
bila ? bila????
(pegang kalender)

Alhamdullilah..ingatkan tak sampai le poskad itu..
hehe

Anash said...

Biqque,
Salam aidilfitri
kata nak jumpa hujung minggu nih?
Jadi tak?
haaa????

Anash said...

MS,
selipa stok jamban yang paling selesa...

hehe...terhibur?

nantikan entry seterusnya
*dah macam iklan ubat gigi plak?*

dah terjumpa artis di rumah terbuka..apa lagi..jakun menguasai akak utk gigil bergambo..haha

Anash said...

TTB,
amin..Insyallah..terima kasih atas doa tu dik.

apa
open house?
nak datang ker?
(terus gigih sapu sawang , simpan besen & baldi tadah air hujan sebab bumbung bocor)

sila bawak roti jala sendiri
hehehe

Anash said...

Milan Imran,
red carpet?
tak de la sampai ke tahap tuh

akak nih pemalu, ok?
percaya la

(kikikiki)

Anash said...

K Dinas,
Alhamdullilah..akak ok
sebab lama benar tak 'berbunyi'
risau gak

yes..kita berhati muda
gambo pun muda selalu nampak..kan?

Janggel / Rain said...

Hajat tahun ni nak beli kasut raya jugak tapi setelah menziarah 5 kedai kasut semuanya xda saiz...so pakai je selipar jamban pi beraya.

Sekian.

Anash said...

Janggel,
memang eh
sume pakat pakai selipar jamban
di hari raya?
haiii...
dah jadi trend plak?

Henry Fox said...

amboihhh akak pandainya buat roti jala. nak mintak resipi boleh?

selamat hari raya akakk! maaf zahir dan batin. nanti jgn lupa hulurkan duit raya kat saya tau~ ;p

the tempo of life said...

nampak macam sedap je cupcake tu :)

Dr Singa said...

Berapa kali buat sittap??

wa nak kakkek kaler pepel!!

Anash said...

Henry Fox,
apa duit raya?
apa plak mintak kat akak?
cish..

akak tak pandai bancuh tepung roti jala. TITIK!

Salam aidilfitri jua

Anash said...

the tempo of life,
nampak macam sedap
tapi memang tak de la sedap mana pun...heheh
salam aidilfitri

Anash said...

DrSinga,
2 kali buat situp pastu 4 kali pi makan kek
hahaha
nak kapkek kaler pepel?

*terus catit dalam buku 555*

Time Traveller said...

hahahaaa.. roti jala mu tetap menjadi pujaan hati ku hahahahaa...
lama nyer bersih kan sawang bagai..

Anash said...

TTB,
NO!!!!
NO!!!
akak kata ...NO!!
pi cari kakak lain suruh buatkan roti jala


(tutup lampu dapur)

Time Traveller said...

heheheee... hai kempunan la jawap nyer :P

tak pe la biar ku bawa diri ke brunei demi mencari roti jala :P

SheLa^^ZuL said...

sayalah mangsa 'buli' itu.. sekian...

Anash said...

TTB,
sila pegi brunai
sila tangkap gambo roti jala
dan
sila poskan poskad
*tetiba?*
hahahahaha

Anash said...

ShelaZul,
hahaha
sedar plak?
halamak
hehe