Thursday, October 11, 2012

Rezeki & Kawan

Tajuk entry...dah macam forum perdana...layan aje la

Kelmarin
wa tengah renung syiling dan beberapa helai RM dalam beg coach kosh wa
ish..cukup kot nak kaver makan sampai hujung bulan...
dengan duit minyak, duit tol, duit lampin, duit susu anak, duit berdangdut, duit beli cikedis   
tup tup...datang ...


lepas la minum petang wa ketika itu
Thank K Eta Opah De'Rock



esoknya
dapat nih plak..
lepas la sarapan dan makan malam wa
(wa makan sket-sket sebab sayang nak abiskan...)
Thanks Zura - tuan tanah wa yang baik hati itu


petang tuh dapat nih
baki dari bilik mesyuarat Big Bos
Alhamdullilah...
baki pun..baki laaa...
dari buang? membazir amalan syaitonnnn, kann?

dan dapat sebalang cikedis dari akak kliner (cleaner)..
"nah dik..gorengan dari kiriman kampung...aritu balik raya, dititipnya sekali ini ..."
"waduh..enak bangat nih ....terima kasih iye...buat susah aje..."
(dalam hati lu...yahoyabedabeduuuuu...lepas lagi minum petang wa)

" dan makanlah dari rezeki yang telah Allah berikan, iaitu yang halal dan baik dan bertaqwalah kepada Allah kepada Dia sahaja yang kamu beriman."
( Surah Al-Maeda ayat 88)

tak syak lagi
Allah Maha Mendengar..Maha Mengetahui
Subahanallah...
(bab makan...selalunya wa jarang merasa lapar...hehe)


Khas untuk Fatt...
aritu ada akak bagitau tentang ekpedisi kawan akak ke Gunung Bromo dan Semeru..
ada kat link di sini ......


yang derang berkhemah di kawasan nih
nak tau lebih lanjut, leh layari  kat sini
(Bila baca entry zaman 2010, lu memang tidak pandai susun bait-bait ayat entry itu...amat kelakar rasanya....)



Akhir Tahun 2011, wa jejak kaki di Melben
wa ada tepek gambo kete ini di sini
nih kete direka oleh kawan wa




dan baru-baru nih kawan wa bagi gambo ini
wow!!!
wa kata kat beliau (via email)
gaya hobi dia macam orang muda..padahal...

nih le kawan wa.
manade muda,kan?

yang sangat bersungguh dalam hal yang beliau suka
tiap-tiap tahun masuk pertandingan main wau motor race di sana.
(eh eh..wa sengeh macam ada iras muka beliau kah??)
  

dan isteri beliau yang amat bersabar dengan beliau
seorang yang sangat baik hati
risau betul kalau wa tak jaga makan sepanjang wa dok rumah mereka
(missed them both ...) 
*pss.pss..puan Afzan...calling once..twice...hehe*

don't let your heart 'empty' too long
fill with joys
with friends around you

slowly
gradually
take your sweet time
sooner or later..


perlahan-lahan
balang itu penuh
sepertimana
perlahan-lahan
wa penuhkan hati wa
dengan isi kemanisan berkawan
(pehhhhh...gile tinggi level ke-sastera-an ayat wa....hahahahaha...)
dah ..wa tatau apa le entry wa nih...
serabut
sume gala citer masuk satu entry
dari balang kosong-melben-bromo-kekcis-cekelat
layan ajelaaa

(kepada pengomen tegar wa : nanti eh ..wa tak sempat nak reply sume yg drop komen..jangan majuk tau..)
stay tune sume... 

15 comments:

Ely Hasrul said...

saya peminat no satu ahkak! lelagik bab makanan \, mmg saya suka ahkak.. hahaha sbtu nih nk serbu buat spotcheck umah mr presiden?

gadisBunga™ said...

saya pun selalu gitu. di saat kupikirin duit dalam wallet nggak mencukupin...ada saja rezeki bergolek dari langit dengan tidak disangka-sangka. Syukurrr banget. :D

Dinas Aldi said...

Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Ada je rezeki yg datang dalam pelbagai bentuk :)

Dr Singa said...

wa dah masuk kategori pengomen tegar tak?

Janggel / Rain said...

Tepaksa beli balang kosong lepas ni.

Hafiz Yusof said...

wahhhhh akak...
rezeki melimpah ruah...ni yg jeles ni...opah ita yg rock to x bg saya pun,pada hal kita kan 1 floor ngan dia..nnt dia nak babap..hihihi

nnt saya nak lepak minum petang bersama janjan akak yang lazat tak terhingga tu kat banglo mewah akak yg ala2 penhouse tu....
Boleh tgk permandangan Gaint yg besaw tu..hihihi

Poket saya pun kering gak kak,tp jgn risau ari ni masuk uit O.t (itu pun kalau akak ada o.t la..hihihi)...

Kalau nak rezeki lebih-lebih lagi meh la trn tgkat 7,ada biskut hapseng leh cicah nescafe..pun sodap gak..hihihi

Hulubalang said...

hak hakkk... wa suke la lu punya blog... wa pembaca senyap :D

Anash said...

Ely,
la..peminat no 1? tqtq...
(lambai ratu atas pentas kat ely)
iye..kita serbu penthouse mr president (yahooo)

GadisBunga,
aik? dah tonasi org seberang?
hehe
kan..rintihan didengari ..

K Dinaz,
kawan juga pembawa rezeki
kan?kan?
(jambu air itu sedap ..ok?)

Anash said...

Dr Singa,
lu penembak gambo cun yang tegar lagi cun..
(bodek mode..)

Janggel,
beli balang, isi coklat pastu ikat reben, bagi kat akak seketul.


Anash said...

piz,
biskut cicah nescafe pun sedap
di tahap waktu genting tak de OT
opah lupa kot nak bagi kat korang
heheh
meh la dtg lagi melawat 'banglo' akak haa...
akak sudi terima korang ramai2 dtg ...meh dtg meh

hulubalang,
wah tqtq jadi pembaca senyap
dah tak jadi senyap haa..
sebab dah drop comment..

anggerik desa said...

Dr sudut angel pic staddium..wonder kt bgunan mne akak,keja..kat MSU ke...ni mesti mpunyai tingkt yg tinggi...Hopefully t kite akn bejmpo n berkwn...coz i'm sy pn tinggl di s.alm juaaa..akak..nak otogerap!!!?.hee

Anash said...

anggerik desa,
ish..akak tak kije MSU
nak jumpa?
akak pemalu orangnyer
nak otograft?
sila beratur ...
(over!! hehe)

Anash said...

anggerik desa,
ish..akak tak kije MSU
nak jumpa?
akak pemalu orangnyer
nak otograft?
sila beratur ...
(over!! hehe)

Wak Gelas™ said...

wak pon dh sampi melbern nek steam train camtu.. ehhheEe

Anash said...

Wak Gelas,
iye ker? wow..tahun bila?
best kan?
hehe