Wednesday, June 6, 2012

Gajah-On-The-Move


Entry kali ini akan menke'tengah'kan tentang makanan.
kepada yang tengah posa..tak yah le nengok entry ini
hehe
kecuali kot laaa nak dapatkan idea ..nak berbuka apa petang nanti..
kan? 



Aritu, kawan opis wa paksa makan nasik kukus ayam goreng berempah di sini.
Di selang dengan cendol
dan disudahi dengan rojak mamak.
Wa rasa macam anak gajah pada ketika itu.
Tapi, wa pasrah sebab free...(dia nak belanja wa...)
  
Di manakah gerai ini?
Di seksyen 9 Shah Alam, kat kawasan parkir kereta.
Bersebelahan / berdepan dengan restoran cili merah (or is it cili padi...wa suda lupa)
Sila datang awal untuk mengelakan anda kecewa tidak mendapat tempat duduk untuk makan...

 Hari esoknyer, wa dipaksa...(dalam kes ini dicolek) ke Empire Subang Jaya...
Wa ke sini untuk makan serai nasi berlaukan ikan dan udang.

Daun pudina dengan limau kasturi
Sedap
Butterprawn - pun sedap.
Abis licin wa belasah makan sensorang beramai-ramai.

Ikan siakap masak 3 rasa...
yummy weh!!
Again, feeling-feeling macam adik kepada mak gajah dah ...
Thank you for the treat dear friends...
Esoknyer, wa balik kampung nenek wa
Ada kenduri kawen.
Lihat itu...wa pakai baju kurung dengan ayu sekali...menempuh jem 30 minit sahaja nak kuar dari Tol Alor Gajah.
(aik..ada plak perkataan 'Gajah' di situ??)


Selepas 'mengajahkan' diri makan di kenduri kawen, wa dan mak dan adik bergegas balik ke rumah nenek.
Ada tetamu dari Kedah nak check-in Homestay.

"Maaf iye...lambat nak kemas rumah nih...sebab penghuni sebelum tuh tak cek-out..."
"Tak pe..kami tunggu ..."
"Terima kasih ...maaf lagi sekali"

sambil wa terhangguk-hangguk kepala macam pelakun dalam drama Jepun 'Oshin'..
Hati pelanggan perlu dijaga....
Hait!!!

 
Malam itu..sekali lagi wa mengajahkan diri...
wow
makanan .....di rumah Mak Lang wa.
Berbarbeque segala binatang laut....dan juga binatang darat...
Senak perut...tapi wa kontrol dengan ayunyer...
Kan...dah sendat!!!
ibarat itulah wa rasa...
Walaubagaimanapun, itu ada lah jambu batu hasil tuaian wa balik kampung.


Esok pagi wa bersarapan dengan ini. Ditemani 2 jelitawan ie. mak wa dan adik wa.
Kami bayar tak sampai RM7 utk 3 orang makan.
Kami terus ke Jaya Jasco Melaka. 

Pabila anda pegi sopping di Jaya Jasco hari Isnin pada pukul 10.00 pagi, anda akan dapati :-
1) Tiada pelanggan yang ramai ketika itu
2) Mendapat tempat letak kereta berhampiran dengan pintu masuk
3) Boleh lari 100m sana sini tanpa langgar manusia
4) Tak perlu beratur panjang bila nak bayar kat kaunter
5) Terserempak dengan kawan lama . Dalam kes ini, mak sedang borak dgn kawan lama merangkap jiran lama.
6) Berdiri tengah lorong pun orang tak marah.
7) Di tegur "selamat pagi, selamat datang" oleh staff JJ
8) Nak belek baju , nak gi fiitng room , sume atas ikut-sukati-masa-ko-lah.
9) Ada barang terlupa nak beli boleh patah balik ke tingkat itu tanpa rasa berasalah sebab tak perlu tunggu lama nak bayar.
10) Layanan staff JJ di bahagian service counter (electrical goods) cemerlang sebab tak de orang lain yang menunggu untuk  dilayan kecuali kami.


Balik ke opis, selepas 1 hari coti,  wa dihadiahkan sebungkus sampul isi dodol dari Terenganu.
Wah...makanan lagi...
wah..free lagi...
TQ dear Liyana...


dan juga 3 bekas berisi 3 jenis homemade kek...
wah ...free lagi
wahhhh....waaahhh...wahhhhh...
Thank you to alll.....Kak Suzy, Mazura & Hafiz...


Gitu serba sedikit wa meng'gajah'kan diri.
Wa cari gambo gajah tak jumpa..
tepek la gambo kanggaroo nih
Thank you Janggel for make me feel sexy...awwww.....
hahahahaaaa
sekian entry Gajah.
(Di sini bukan citer Gajah di Kuala Gandah, Pahang...)
Pesal rasa senak perut?
adeh...honggeh dan mongah!!  


23 comments:

Danny / John said...

saya nak butterprawn tuh!!! sedapnyaa!!!

Ely Hasrul said...

ahhahahahahhahahahaha hahahahahha hahahhahaha hahahah ahahahh a hahah ahahahahah aha aahhahaha kurang pahala pose tau sbb gelak byk hahahahha ah aha ah ahahhaha btw tengkiu for being a very very very good listener. morning issue byk sgt hahah ha ahha ahh ah ha hahhahahahhah aahahhahah ah hahha hampeh aku pose arinih cis!

DrSinga said...

Oshin tu baik sangat kan..
ikuttttttttt je cakap orang

Cawan said...

best dpt menikmati cuti mcm ni.. makan makan makan.. and siap pergi jusco joget berirama lagi.. kes takde org..

Biqque said...

ya allah sedapnyer la butterprawn tu...sob sob...

Dinas Aldi said...

Akak pun terasa kenyang bila baca entri ni :D

Jika pi Carrefour pada pukul 8 pagi during de wiken, bukan saja sangat lengang tapi jugak disambut dengan air kopi & kek masa nak masuk hypermarket dia, kihkih..Mak akak kata isi enjin dulu sebelum shopping :D

Anash said...

Danny,
jom? Satu hari nanti...bulehhhh

Ely,
hamboi haaaii...lamanyer gelak
weh..ingat sket..posa tuh...
karang terkikis plak pahala posa..
hehehe
most welcome dear if you need ears from me. No hal. But kalau tengah krisis dgn opis , akak tak leh nak borak. Tadi tuh nasib free....hehe

DrSinga,
tuh la dok hanguk2 ala2 bayangkan heroin oshin itu...

Anash said...

Cawan,
sila lah...lega ambik cuti menghabiskan masa berkualiti dgn family...
skemanyer ayat! hahah
nak buat fleshmob pun bule...

Biqque,
nak jgak ker butter prawn?
kita setkan satu hari sume2 dtg, nak?

Kak Dinaz,
wah!! lagi best siap ada sarapan free lagi?

ala...kat JJ sini tak de pun...hehe

ASRAMA SMK TELOK PANGLIMA GARANG said...
This comment has been removed by the author.
SheLa^^ZuL said...

saye rasa happy sbb dlm entri nih ada sebut nama saye banyak kali.. terima kasih kakak saye..
p/s : blog adik dh bersawang...hahaha...

SheLa^^ZuL said...
This comment has been removed by the author.
Janggel said...

Hai bilelah akak nak menunaikan jejanji nak blanja saya cendol....

gadisBunga said...

kejam giler entri ni. dem!

nampak nasi kukus ayam berempah tuh. dem dem!

Anash said...

Adik,
akak taktau nak delete komen camneh.
Bukan ke author sendiri leh deletekan?
hehehe-sila tebas sawang itu!

Janggel,
Jejanji? (mcm banyak nau janji?)
setakat cendol apa la sangat...ok
jommmmmmmmm.....(sambil pegang pipi-yg-baru-balik-dr-klinik-gigi)

GadisBunga,
mana kejam? mana????
hahahahah..sila pasrah...

Janggel said...

Tak sabo nak g kuala gandah. Yeay.

Hafiz Yusof said...

wahhhhh..suka2..kek saya msk blog akak...fofular la lepas ni..hihihi

Anash said...

Janggel,
bila weh? bilaaaa????

Hafiz,
ek ele...
hahaha...iye..akan popular org tegur kat Giant nanti..hehe

Azizan Zolkipli said...

[baca sambil air liur menitis tengok macam2 menu dalam entry ni]

Anash said...

Wak Jan
sila lap air liur itu, tidak manis dipandang orang (heheheheeee....)

Azizan Zolkipli said...

"Ooppsss, maafkan saya ..." [dgn nada Zizan Raja Lawak]

Anash said...

Wak Jan,
hahahaahahaaaa.....saya maafkan anda.
heheh...

gadisBunga said...

men men men. ci ci ci!

apasal ada nasi kukus ayam berempah? butter prawn? dah air pudina tu kat sini?

menmenmencicici!!! :p

Anash said...

GadisBunga,
jangan la menci ...
meh sini kita makan bersama..
meh...