Monday, June 18, 2012

Retreat Programme - Phasa 2

Entry nih adalah kesinambungan dari entry ini.
(fulamakkkk...ko dah terre wat link bagai...
wa bangga menjadi diri wa)


 apa yang wa belajar dari kursus ini?


wa dapat 'gift' selipa jepun yang ada nama hotel itu.


wa dapat merasai makan tengahari secara kelam-kabut sebab mengejar masa ....kalau cepat masuk dewan hotel, dapat duit....(salah satu ciri-ciri kursus, dah  macam minggu silaratulrahim ITM 1991....)
makanan masih dalam mulut tapi lu dah sibuk berlari ke dewan hotel.
telan makanan pabila tangan menolak pintu dewan hotel
sendawa pabila dapat duduk atas kerusi dalam dewan hotel.
Menitikberatkan penggunaan masa pada tahap maksima....



Ini adalah keadaan hari pertama.
Kami dibahagikan kepada 6 kumpulan.
Line putih tuh bukan sesaja dibuat...ada maknanyer tuhhhh....
Ibarat SOP (Saya Orang Penting Standard Operation Procedure) sesebuah syarikat...
kerusi kenalah berkeadaan sebegini sepanjang kursus dijalankan. kalau terkeluar dari garisan, maka,
denda pun dikena, ie.sila bayar 'saman' dari wang simpanan yang telah dikumpul sepanjang kursus tersebut...

Nih hari terakhir kami di sini.
Kena hangkat tangan cepat dapat $1million
Kena cepat  beri jawapan dapat $1million
Kena cergas lari sana lari sini dapat $1 million
Kena konfiden dengan daya ingatan hafal ayat-ayat poster keliling dewan
sebab...sume tuh generate income to your own team....


kan?....
hahaahah
$200k la, $300k la, $1 million la...
segalanyer tentang duittttttttttttttttttt....
yeaaa....

dan ini juga tugasan kami balik opis nanti
cuma memerlukan 7 hari untuk .....
bebas dari : Complain, Blame, Excuse and Gossip
huh...payah plak ...especially Gossip...hahahah
nampak nau ko suka mengumpat,kan?


Perjalanan hidup kita, kalau dah diatur dengan mudah macam nih...macam tak de trill plak
Mudah bebeno....



Sesekali diuji dengan bentuk macam nih
kena panjat
tangan luka
jatuh 'kebabom'
tapi tetap kena panjat...


  
Sebelum programe nih bermula
wa di dalam keadaan 'high and dry'
tiada sapa yang peduli
masing-masing pikir diri sendiri
kau-kau, aku-aku...
tapi wa selalu pujuk diri sendiri
relex beb...jangan stress lagi...cukup-cukup la yang dulu-dulu lu stress...


Bila asas dikukuhkan kembali
positive aura and energy
blend together
I feel great.
All of the sudden I have the strength to express / share experience infront of everyone on stage.
To do the 'karate-kid' mode ie : "haiiiiyaaaa-hambek-ko-kayu!!" and turned the board into 2 pieces.
Watching "pretty woman's " short movie sitting beside the company's MD.
Singing together with other EDs with " Belaian Jiwa , Everthing I do, I do it for you , Sama-sama, ...lupa dah..."  without doubt.

hahaha...kalau hari-hari biasa...mana mungkin nak buat tu sume,kan?    

I believe we can work as a team.
Even you are Mr Crab, I am Spongebob and my buddy is Patrick.
(see...I just love SpongebobSquarePant...make me feel soooo young....hahahahah...)
Sempat lagi wa layan katun nih dalam bilik...heheheh



and to do some practical research from what I have learned in the programme.
 " WORDS HAVE POWER-please choose the right words and thought"
So, I made a note to a friend of mine whom is leaving the company.
And his reply was "Thank you for your suprise gift and I like it very much"
and he gave his personal email add and handphone no so we still can keep in touch after this.
yes...
indeed true...
Words do have power!!!

Lupa plak nak citer tentang hotel nih...
So far, 2 nights and 3 days here...wa suka dok sini sebab free.
Bilik ini panas bila tengahari (walaupun aircon dipasang....) tapi bila malam...
mamamiaaaa....
wa bergulung dalam selimut...

Ini bilik air
Sinki yang tidak frenly-user...leh plak tersumbat?
Jenuh wa pulas / tarik kepala paip tuh....
Canggih bebeno senireka...dapat kat wa yang kekampungan nih...tak ke huru hara?
Mujur la wa tak benam muka wa kat singki nih sebab nak feel camneh rasanya wat snookling di laut dalam ....

Ada shower head.

Dan nih di tandas luar dewan
tembaga?
ntah
(macam nak cabut angkut bawak balik jual kat scrap-company..)
niat jahat yang tidak menghalalkan cara...
ish..bertobat le ko..


Saya telah mendapat semangat yang positif.
Anda bagaimana?
(sambil tergaru-garu kepala nengok kije belambak selepas 2 hari tak masuk opis....)
waaaaaaaaaaaa...................... pening balik wehh!!!!
Challange!!!!! Go For It...
hehe...

 

19 comments:

Janggel said...
This comment has been removed by the author.
Janggel said...

WOWOWOW

#huntungla....

ada duit million2...dok otel mewah bersingki tembaga bagai...

Dok dalam bilik berkayu persis robbinhood...

Makan berpinggan besau namun berinti sikit..huh macam tak caya je..

Main naik2 bas dalam dewan...

#huntungla...
saya takde .

Kbai






Nyampah!
Huhuhuhuh
Nak pikir nak tdo hotel mana lah lepas ni.

Smiley said...

dok hotel free memang syiok yer ..layanzzz

Biqque said...

sume duit duit duit! duniawi nih! lagha! lagha!

hahahahahaha! bawak slipar gi redang k? comel jer slipar tu...

Lisya said...

kusi kat hall pn wat 5S ek (teringat gbr lotion atas meje pn nk wat pagar). bagus2. jgn men2 bisnes juta2. cek ni ingget2 je. sobs..

gadisBunga said...

cantiknya bilik diaa!!!!

kakak. sila email ape2 (tulis testing 123 je pun okeyyy) je kat gadisbungablog@gmail.com. saya ada barang baekkkk mau kasi. :D

Anash said...

Janggel,
memang la kehidupan retis begitu
dodok hotel mewah
makan berdiet-percayalah
sinki tembaga-memang rasa nak curi letak kat rumah sendiri
main naik bas sebab nanti nak rasa naik bas adek beradek
...
ala...
ada org tuh sibuk dgn bos diaaaaa aje????
huh...

Anash said...

Smiley,
kan? sementara free masih available...layan ...hahah

Anash said...

Biqque,
duit...memang lagha..
redang? dgn selipar itu? ok...akan bawak..settt

Anash said...

Lisya,
haaa...
baru berani komen nampak?
oooo
..heheh
yeap..terkedu nengok gambo, losyen pun ada line-line gitu...

Anash said...

gadisBunga,
dah email
dapat apa?
adiah ker?
wow!!!
akak tak sabar !!! haha over

Dinas Aldi said...

Lepaih ni akak nak pikiaq macam tu jugaklah. Sampai keja awai, 1 mil. Masuk kelas awai, 2 mil. Balik keja awai, 3 mil. Ehh.. :D

Bilik hotel nampak sangat sangat sangat best!

Anash said...

Kak Dinaz,
wahhh
kalau gitu
bermillion-million six-million-doler-man la kak dinaz!!!

heheh
bilik memang best...cuma tak leh tido lama-lama situ...huhu

BlueEwoke said...

nk selipar jugak!! nak tukar sinki cantik kat umah jugak!!

Cawan said...

kak coco, pas closing of the day, duit juta2 tu melabur ke mane? berapa percent % akak bawak pulang?

alaaaa, tak kan bawak perut jek balik!! tak lupa selipar!!

kami mau share kami jugak!! nk travel, terbang, menyelam sama2..

DrAsad said...

awak...

kita rest jap..
pindah randah ni..
kita dah setel nanti kita beritau ye..


yang benar..
Wa...

Anash said...

Na,
nak tukar sinki, sila ambik design yang simple...nih ...ish..tak reti nak guna ..huuhu
selipa? karang berebut dgn biqque?

Anash said...

Cawan,
mana ada percent akak bawak ??
tuh duit monolopy aje..tak lakuuuu
waaaa....mata duitan betul lah!!
sila carikan akak laki kaya..leh sponsor korang ripit swiss...
hahahah

Anash said...

DrSinga,
ooo
ok
Wa tunggu lu settledown
..
.
jgn lupa wa plak