Thursday, June 28, 2012

Sepupu Wa Pergi Jua

"alo.....haa..mak..er..ada apa eh?"
"along zian ko dah meninggal ..baru jab nih mak dapat berita..."
"hah??...kul bape ??"
"tadi..dalam 11.45mlm...sekarang jenazah kat Hospital Kajang"
"er..ok..ok.."
wa sambung tido..(boleh plak ko?)
sebab kepala wa tetiba sakit ...bila tido tetiba terjaga...
dan....
.
.

wa mula la bermimpikan arwah along azian...
wa nampak dia masih hidup...cuma baring sahaja...seolah-olah tido
seolah-olah dia sihat ..tiada apa-apa yang berlaku
wa jadi keliru...
.
.
dan terjaga sebab...
2.30 pagi : mak saudara di KL tepon, tanya balik tak?
4.00 pagi : mak tepon, kata jenazah ke melaka.
4.30 pagi : adik sms kata dah dalam perjalanan balik melaka
4.45 pagi : sms dari mak saudara kata ok dia nak balik melaka
wa???
masih terpisat-pisat di rumah sensorang...
6.30 pagi : terus keluar rumah, kunci pagar dan pecut ke Alor Gajah



suasana pada ketika itu amat shahdu, dengan hujan renyai-renyai sepanjang pagi,
dengan kedengaran sayup-sayup orang mengaji Al-Quran di Masjid Alor Gajah.
seolah-olah mengerti perasaan hati semua orang di rumah mak lang wa.


Wa pernah buat lawak dengan gambar ini.
sila lihat entry di sini....

Dia terima lawak wa itu dengan berkata ......

"apa hal guna henpon cap ayam...nih haaa...guna hp yang boleh tengok blog...kata blogger tapi henpon pun jenis tak de intenet....apa daaa...."

"eeleee..jeles le tuh ..dia tak de bloggg..huh..."
wa jawab dan kami saling jeling menjeling , mencebik ...

We hardly have any big  / small arguements.
Communicated very well with bad jokes, lame excuses and playing prank jokes with others.



...masih sihat..
...masih boleh melangkah..
...tahun 2011

Dikala menyaksikan perkahwinan adik perempuan yang bongsu.
Tahun 2012

Kali terakhir wa jumpa beliau...
di kala wa datang makan di rumah mak lang wa...
mereka buat small family gathering....pun ada wa cerita di sini.
Pada ketika itu, memang kami sume usik mengusik, sakat menyakat, makan dan mencekik makanan...
Masing-masing sungguh gembira...
Tiada terpikir...
Tiada terdetik yang tulah kali terakhir wa melihat arwah.

dan seminggu sebelum itu, arwah sempat jumpa nenek...
sempat berbual
sempat jua meluahkan rasa dan perasaan pada nenek
Nenek hanya boleh mendengar dan melihat arwah pada masa itu.
Tiada nasihat...
hanya mendengar...
Tanggal 8 June 2012, jam 11.45mlm, di Taman Sri Siantan, Kajang,
Arwah Along Azian menghembuskan nafasnya yang terakhir
di rumah beliau, bersama isteri di samping.
selepas pengsan.
Dibawa ke rumah mak lang wa untuk urusan selanjutnya


Wa dok di balkoni masjid
Melihat dari jauh

dan memerhati

Sempat plak baca nih kat dalam masjid itu
ooooo...ok noted.


Dahulu
Duduk
boleh bercakap dengan semua orang


Sekarang
Baring 
Dengan pertolongan oleh semua orang


Keluarga arwah bakal merasa
Lesap tempat bermanja
Patah tempat bergayut
Hilang tempat berpaut

Arwah pernah bersuara, yang beliau inginkan hari Jumaat sebagai hari beliau meninggal dunia, meninggal di rumah sendiri (bukan di hospital) dan dikebumikan berhampiran dengan arwah ayahnya.
Semua itu dapat ditunaikan.




Start missing him as my dearly brother.
As he has the same age as my oldest sibbling.
Looking at my mom's face during the last moment she wanted to kiss her nephew's forehead,
I turned myself away, skipped the que, and rushed to the mosque's balcony
And start having wet and red eyes 
slowly....emosionally...controlling myself..

Semoga rohnya dicucuri rahmat
Al-Fatihah buat arwah sepupu wa ...
and to his immediate family...be strong..be tough...
I'm having lesser uncles, lesser aunties and lesser cousins....
maybe I'm next
will never know
be prepared

During the retreat programme in Philea Resorts & Spa (2 days after ), a session which requires me to express words on the stage...I told this to everyone :
"I advise, whom ever still have parent, mom and dad...please call them....say something nice "
that was went I remember my mom, my dad, my grandma and my late cousin.


"Kamilah yang menentukan (dan menetapkan masa) kematian (tiap-tiap seorang) di antara kamu dan Kami tidak sekali-kali dapat dikalahkan atau dilemahkan"  (Ayat 60 Surah Al Waqiah)



PS: this entry is one of the hardest entry after 'Mak Ngahku yg dirindui" and others slo-mo entries that will keep on remind me (and hope for others too) to keep our track in the right path...and be nice to others as I can recall someone retweeted  : "Jangan sombong dengan orang lain kecuali jika jenazah anda boleh golek masuk kubur dengan sendirinya"

  Agreed indeed!!!!

(fuhhh...lega...gile susah nak draft entry nih tau!!!...)

 

15 comments:

lemongrass said...

Al fatihah untuk arwah. Semoga roh nya aman di sana.
Salam takziah untuk semua family anash atas pemergian arwah.

Janggel said...

WAHHHHHHHHH terharu baca entry ni..ibarat Biqque menangis tatkala menonton filem ombak rinduew (saje je melawak dikala sedih)

Semoga roh arwah dicucuri rahmad
Al-Fatihah buat beliau


.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.


Amin..ya robbal alamin...

Dinas Aldi said...

Al-Fatihah buat arwah along Azian. Semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan orang2 beriman, amin.

abbazsmakl@gmail.com said...

salam

@kak anash - i'm ur silent reader. takziah. smg arwah dikalangan hambanya yg terpilih. for u be strong ok!

abbaz~

Biqque said...

al-fatihah utk arwah.

ye, saya mmg mudah menangis...tatkala melihat live concert, mahupun cerita sedih...apatah lagi berita kematian...

BlueEwoke said...

Insaf..esok2 turn kita pula

masMZ said...

Saya memang tacin bila sampai bab kembali ke pangkuanNya. Kerinduan terus menerjah.

AlFatihah untuk arwah.

Lily Riani said...

semogo roh nye dicucuri rahmat and ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman.

Lily Riani said...

semogo roh nye dicucuri rahmat and ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman.

Anash said...

lemongrass,
terima kasih atas ucapan itu.
wow..terasa sangat suka LG komen di sini...
wow again...thanks

Janggel,
terima kasih
Insyallah diberkati dan dirahmati olehNya.

k Dinaz,
Terima kasih
Amin..ya robbalalamin..

Anash said...

abbaz,
terima kasih kerana sudi tinggalkan komen di sini...
menjadi silent reader? amatlah akak hargai...terima kasih
yes, I'm trying to be strong here..

Biqque,
kita ada 'soft sport' in our heart..
kan...thanks

Na,
yea..kita bakal menyusul..
tatau bila...

Anash said...

masMZ,
rindu pada arwah sapa?
Terima kasih atas ucapan itu.

Lily,
Insyallah...
amin
thanks lily

sayadankamerasaya said...

al-Fatihah untuk alongAzian awak...

SheLa^^ZuL said...

Kehilangannya amat dirasai...
Kak Lizah & anak-anaknya mmg tabah dan kuat utk mnghadapi dugaan...

i misz u my sister....
(kak anash is the only sister i have in my life)

Anash said...

DrSinga,
TQ for the doa

Adik,
TQ TQ TQ
and you are only little sister i only have ..take care